جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
پوست لطیف کوچولو, مثل برگ گل
وقتی لکههای قرمز رنگ شبیه سوختگی روی پوست بدن نوزادتان ظاهر میشوند نگرانیهای شما هم استارت میخورد. شاید در ذهنتان موضوعات مختلفی را به عنوان دلیل این اتفاق پیدا کنید اما بهتر است خیلی هم دلواپس نباشید. چون ممکن است این لکهها در دوران یک سال اول زندگی نوزاد شما همواره پدیدار شوند و ادامه داشته باشند. البته که پوست بدن انسان در مقابل عواملی مانند نورخورشید و باکتریها واکنش می دهد اما همه این واکنشها در یک سال ابتدایی زندگی که مترادف است با همان دوران نوزادی در شدیدترین حالت ممکن خواهد بود. اما به مرور که بچهها بزرگتر میشوند و پوست بدن آنها ضخیمتر میشود این شرایط هم به حالت عادیتری برمیگردد.
با این اوصاف هیچ بچهای نمیتواند از این حالتها که اتفاقا در دوران نوزادی طبیعی است فرار کند. گاهی اوقات این لکههای قرمز نشأت گرفته از تماس پوشک با بدن بچهها هستند. به هر حال قسمتهایی که توسط پوشک بچه پوشیده شده است معمولا گرم و مرطوب است. چیزی که به راحتی میتواند به پوست نوزاد صدمه بزند. البته در این بین راه حلهای منطقی هم وجود دارد برای اینکه بتوان از آسیبهای احتمالی که ممکن است به خاطر تماس پوشک با پوست بچه اتفاق بیفتد، جلوگیری کرد. خب شما میتوانید در فاصلههای زمانی نزدیک پوشک بچه را عوض کنید یا از پودر بچه و کرمهای سوختگی برای محافظت از پوست نوزادان استفاده کنید. گاهی اوقات بهتر است نوزادان را حداقل برای یک ساعتی از پوشک آزاد کنید و اجازه بدهید پوست بدنش نفس بکشد. به این ترتیب که میتوانید یک ملحفه تمیز پهن کنید و بچهها را بدون پوشک روی آن بگذارید تا برای مدت زمانی کوتاه احساس آسودگی کنند. استفاده از صابونهای مخصوص کودکان هم که بدون بو و اسانس هستند برای شستشوی نوزادان مناسب هستند و در بهبود مشکلات پوستی موثر خواهند بود. در اینجا نکاتی وجود دارد که درباره این لکههای قرمز روی پوست نوزاد اطلاعات بیشتری را در اختیار مادران میگذارد.
● این لکهها چیست؟
این نقطههای قرمز به طور خاص روی گردن بچهها دیده میشوند. معمولا هم این اتفاق بیشتر برای نوزادان تپل می افتد که به خاطر چاقی در پوست بدن خود چینهایی دارند و اتفاقا این لکههای قرمزرنگ مابین همین چین ها پدید میآیند.
▪ این لکهها چه شکلی هستند؟
لکههایی قرمزرنگ، دردناک و تقریبا خشک روی پوست نوزاد جا خوش کردهاند. نوزاد البته ممکن است کلا متوجه آنها نشود و شما هم به خاطر تپل بودن او نتوانید دقیقا این نقاط را ببینید اما اگر گاهی او گریههای بیدلیلی میکند بهتر است لابهلای پوستهایی را که به خاطر چاقی روی هم چین خوردهاند بگردید چون این لکههای قرمزرنگ معمولا با درد توام هستند.
▪ دلیل این لکهها چیست؟
رطوبت بیش از حد که به عنوان مثال میتواند ناشی از آب دهان اطفال باشد که روی پوست بدن آنها میریزد و یا حاصل استفراغ نوزادان که باز هم روی بدنشان میریزد و لابهلای قسمتهایی از بدن میرود که به خاطر چاقی بچه چین خوردهاند، همه میتوانند دلایل بروز این لکهها باشند به خصوص که این قسمتهای بدن طوری قرار گرفتهاند که هوایی هم به آنها نمیخورد.
▪ چه باید کرد؟
موقع شستشوی نوزاد حواستان باشد حتما این قسمتهای بدن را که به خاطر چاقی بچه چین خوردهاند و دیده نمیشوند بشویید و البته خشک کنید. بعد از این باید این قسمتها را با کرمهای مخصوص نوزادان چرب کنید تا ضمن محافظت از پوست آن را چرب نگه داشته باشید. به مرور که نوزاد به رشد میرسد، وزن کم میکند و این حالت از بین میبرد و در نتیجه لکهها هم ناپدید میشوند.
● عرقسوز چیست؟
این لکههای گرمی سوزشدار معمولا با عنوان میلیاریا شناخته میشوند. لکههایی که حرارت دارند و روی پوست بدن باعث حس سوزش میشوند و معمولا روی پوست صورت بچهها و پشت گردن آنها دیده میشوند.
▪ شکل ظاهری عرقسوز چگونه است؟
لکههای کوچک برآمدهای هستند که با وجود رنگ قرمزشان کاملا قابل شناساییاند.
▪ دلیل بروز عرقسوز چیست؟
پوست نوزاد توانایی کنترل دمای بدن بهخصوص گرما را ندارد. بنابراین هر چیزی میتواند سبب گرمای بیش از اندازه پوست بدن نوزاد شما شود. از آب و هوای گرم و شرجی گرفته تا لباسهایی که گرمای بیش از حد آنها نوزاد را کلافه میکند، همه و همه میتوانند سبب بروز چنین لکههایی روی پوست بدن نوزاد شما شوند. حتی ممکن است بر اثر نشستن نوزاد برای مدت زمان نسبتا طولانی روی صندلی اتومبیل و برخورد پوست بدنش با صندلی و در نتیجه عرق کردن، این لکهها ظاهر شوند.
▪ چه باید کرد؟
به محض اینکه چنین لکههایی را که همان عرقسوز هستند روی پوست بدن نوزاد مشاهده کردید، لباسهای او را تا حد امکان کم کنید و لباسهای خنک را جایگزین نمایید. اگر بلافاصله این کار را انجام بدهید قاعدتا تا نیم ساعت بعد التهاب لکهها از بین میرود و خیلی بهتر میشود.
● لکههای سبورهیا
▪ این لکهها چیست؟
این نوع از لکهای پوستی نوزادان معمولا در پوست فرق سر آنها یا روی ابروانشان ظاهر میشوند. این لکها همینطور پشت گوشها یا روی گردن و گونه و البته سینه نوزادان هم به چشم میآیند. البته این نوع از لک معمولا بین نوزادان زیر ۶ماه شایع است.
▪ شکل ظاهری این لکهها چگونه است؟
روی پوست فرق سر و ابروها این نوع از لکها شبیه شوره سر هستند هر چند ممکن است به شکل پوستههای ضخیم و زردرنگی هم به چشم بیایند. در پشت گوش معمولا به شکل ترک ظاهر میشوند. در روی سینه و گردن این مشکل ممکن است به شکل جوش یا کورک درآید و در نهایت روی گونهها در شمایل جوشهای قرمز و برآمده ظاهر میشوند. این لکهها ممکن است ظاهراً آزاردهنده به نظر برسد اما قاعدتاً نباید کودک شما را خیلی اذیت کنند.
▪ دلیل این لکهها چیست؟
متأسفانه هنوز کسی دلیل خاصی برای این نوع از لکها پیدا نکرده است.
▪ چه باید کرد؟
درمان سنتی این نوع از لکها مالیدن مقداری روغن زیتون روی نقطههای مربوطه است. اگر این لکها به شکل شوره سر روی پوست فرق سر نوزاد یا ابروهای او ظاهر شود بعد از مالیدن روغن باید آرام آرام موها را شانه بکشید تا ناپدید شوند. توصیه دیگر پزشکان برای رفع این لکها شستشوی آنها با شامپوی ضدشوره مخصوص نوزادان در هرقسمتی از بدن حتی گردن و گونه و سینه است.
● لکههای اگزما
▪ اگزما چیست؟
اگزما در هر کجای بدن نوزاد میتواند پدیدار شود. شروع اگزما در نوزادان معمولا در ۳ یا ۴ ماهگی است. اگزما معمولا در قسمتهایی که با پوشک پوشیده شده ظاهر نمی شود. ضمن اینکه این مشکل در بیشتر از ۲۰درصد نوزادان با خارش بسیار زیادی همراه است.
▪ شکل ظاهری اگزما چگونه است؟
اگزما معمولا در قسمتهای خشک پوست نوزاد ظاهر میشود. شکل ظاهری آن بیشتر شبیه سوختگی است و به همین دلیل سبب میشود که رنگ پوست در نقطهای که اگزما در آن دیده میشود قرمز شود.
▪ دلیل اگزما چیست؟
هر چیزی میتواند عامل ایجاد اگزما روی پوست بچهها باشد. در این زمینه مسائل ژنتیکی هم میتوانند نقش داشته باشند. آب و هوای گرم باعث میشود نوزاد عرق کند و گاهی این عرق با تحریک پوست سبب اگزما میشود. در عین حال، هوای سرد هم میتواند سبب خشکی پوست و بروز اگزما شود. انواع صابونها و پارچههای پشمی میتوانند سبب وسعت این لکهها در بدن شوند.
▪ چه باید کرد؟
شستشوی آرام این لکهها با موادشوینده مخصوص پوست نوزاد که باید توسط پزشک متخصص تجویز شود،از جمله راههای جلوگیری از وسعت اگزما است.
همچنین پوشاندن قسمتهایی از پوست که اگزما در آنها دیده میشود با لایه ضخیمی از کرم مرطوب کننده، آن هم روزی دوبار برای بهبود این مشکل توصیه میشود.
● حساسیتهای پوستی
▪ این حساسیتها چیست؟
این حساسیتها در واقع واکنش پوست بدن به هر چیزی است که نوزاد با آنها در تماس است. حالا این چیزها میتوانند انواع صابونها باشند یا حتی چمنها و انواع گیاهان که به نوعی با پوست بدن نوزاد در تماس بودهاند.
▪ شکل ظاهری این حساسیتها چگونه است؟
این حساسیتها قرمزرنگ و ملتهب هستند که همراه با خارش زیاد نوزاد را اذیت میکنند.
▪ دلیل این حساسیتها چیست؟
اگر بیشتر سطح پوست بدن نوزادتان قرمز و ملتهب شده پس تقریبا مطمئن باشید که مشکل از صابونی است که برای شستشوی بدن او استفاده کردهاید. اگر این حساسیتها روی سینه و بازوها دیده شده، باید به دنبال دلیل دیگری باشید، شاید لباسهایی که خوب شسته نشدهاند دلیل این حساسیتها باشند. اگر این مشکل را در پوست پای نوزاد مشاهده کردید، ممکن است مشکل از ترکیب فرش یا موکتی باشد که سطح خانه شما را پوشانده است.
▪ چه باید کرد؟
اگر لکه خشک به نظر برسد بهتر است آن را با مرطوبکننده بپوشانید. اگر حساسیتها خیلی آزاردهنده به نظر نمیرسد فقط کافی است شرایط را تغییر دهید. لباسهای نوزاد را بشویید. فرشهایی را که فکر میکنید ترکیب ناخوشایندی دارند جمع کنید. شامپوی بچه را هم میتوانید عوض کنید. اما اگر حساسیتها با خارش همراه بود با پزشک نوزاد خود درباره کرم هیدروکورتیزون یا یک نوع کرم حاوی آنتیهیستامین مشورت کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست