دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

حقایقی از دنیای شگفت آور نجوم!


حقایقی از دنیای شگفت آور نجوم!

بسیاری از ستاره شناسان معتقدند که جهان به دنبال انفجاری عظیم به نام (مهیانگ) بوجود آمده است. به نظر آنان این حادثه در ۱۵ الی ۲۰ میلیارد سال قبل رخ داده است. یعنی حتی پیش از آنکه …

بسیاری از ستاره شناسان معتقدند که جهان به دنبال انفجاری عظیم به نام (مهیانگ) بوجود آمده است. به نظر آنان این حادثه در ۱۵ الی ۲۰ میلیارد سال قبل رخ داده است. یعنی حتی پیش از آنکه ماه و خورشید به وجود آیند.

تقریبا تمام ستارگان جز گروه های عظیمی به نام کهکشانها هستند به عقیده ستاره شناسان حدود ۱۰۰میلیارد سال پیش بوجود آمده اند.

کهکشان آندرمرا (زن به زنجیر کشیده شده) دور ترین جرم در فضاست که می توان آن را بدون دوربین دو چشمی و تلسکوپ دید. این مجموعه عظیم ستارگان میلیاردها کیلومتر دورتر از فاصله زمین تا خورشید است.

خورشید هر دقیقه ۲۴۰ میلیون تن مواد سوختی را می سوزاند. روزی همه این مواد سوختنی می سوزد و خورشید سرد می شود. اما دانشمندان فکر نمی کنند که این حادثه پیش از ۵ میلیارد سال دیگر اتفاق بیفتد.

دمای مرکز خورشید ۱۵ میلیون درجه سانتی گراد و دمای سطح آن ۵۵۰۰ درجه است. این دما ۵ برابر گرمتر از دمای مواد مذاب جاری از یک کوه آتشفشان است.

خورشید در فاصله ی ۱۵۰ میلیون کیلومتری زمین قرار دارد ، یک جمبو جت ممکن است بعد از ۱۷ سال به خورشید برسد.

ما تنها قادریم حداکثر ۵۱ در صد از سطح ماه را ببینیم زیرا زمان چرخش ماه به دور خود برابر زمان گردش آن به دور زمین است.

در راه شیری می تواند تا ۱۰۰۰ میلیارد ستاره وجود داشته باشد یعنی برای هر فرد ساکن کره ی زمین تقریبا ۲۰۰ ستاره !

اگر تمام سیارات منظومه شمسی در هم فشره شوند تنها یک ششصدم درون خورشید را اشغال خواهند کرد.

دمای سطح زهره برای پختن سفال های گلی کافی است.

قبل از آنکه نپتون عملا کشف شود ، دو ریاضی دان وجود آن را پیش بینی کرده بودند. آنها توانستند با محاسبه کند شدن حرکت اورانوس در مدارش محل نپتون را تعیین کردند.

"یو" یکی از قمرهای مشتری ، دارای آتشفشان های فعال بیشتری نسبت به هر قمر دیگر در سیاره منظومه شمسی است.

اولین موجود زنده ای که در نوامبر ۱۹۵۷ به فضا مسافرت کرد ، یک سگ روسی به نام " لایکا" بود.

پایونیر۱۰ اولین کاوشگر فضایی بود که منظومه شمسی را ترک کرد. پایونیر تصویر خورشید و نه سیاره اش و همچنین تصویر یک زن و مرد زیبا را به همراه دارد ، البته اگر موجودات باشعوری با آن برخورد کنند.

جای پای فضانوردانی که در ماه قدم گذاشتند برای میلیاردها سال باقی می ماند، زیرا هیچ گونه عامل فرسایشی حتی باد هم در ماه وجود ندارد.

درسال ۱۹۷۴ آرکیبو پیامی رادیویی را به مجموعه ای از ستارگان در صورت فلکی مخابره کرد. ۲۵۰۰۰ سال طول خواهد کشید تا این پیام به مقصد خود برسد . این پیام شامل ۱۶۷۹ نشانه کوچک است که رمزی را تشکیل می دهند ، به طوری که برای دیگر موجودات باشعور قابل درک باشد.

اگر بخواهید ستاره مورد علاقه خود را هر شب در جای همیشگی اش رصد کنید ، باید هر شب ۲ دقیقه زود تر از شب قبل به دیدارش بروید.

نشریه همکلاسی ، فصل نامه هماهنگ دانش آموزی آموزش و پرورش ناحیه دو شیراز

شماره اول / پاییز / ۱۳۸۵ ص ۹

مریم ابدالی