پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
خانه هایی که حسینیه می شود
همه ساله با آغاز ماه محرم و صفر، استان چهارمحال وبختیاری شاهد برپایی آیینهای ویژهای است که در شهرهای مختلف برگزار میشود.
به گزارش ایرنا، در این آیینها در روزهای اول ماه محرم مردم با پوشیدن لباس سیاه متبرک که از عتبات عالیات یا مشهد به عنوان سوغات آورده شده یا در امامزادگان استان متبرک شدهاند اقدام به برپایی هیاتها و دستههای عزاداری میکنند. تعزیهخوانی که از زمانهای قدیم در استان مرسوم بوده هنوز در برخی از نقاط استان بهویژه به صورت خاص در شهر طاقانک اجرا میشود.
یکی از آیینهایی که در این استان مرسوم است آیین سنتی «چک چکو» است که در این روز مردم با زدن سنگ و چوبهای صیقل داده شده آیین سنگزنی را برگزار میکنند.
شب تاسوعای حسینی بین برخی از ساکنان چهارمحال وبختیاری به شب «چوب و دهل» معروف است و روز عاشورا را روز «تیغ» مینامند و آیینهای ویژه تاسوعا و عاشورا در نقاط مختلف چهارمحال و بختیاری در اصل یکی است، ولی تفاوتهایی نیز در اجرا با یکدیگر دارد.
در برخی روستاها و شهرهای حاشیه زاینده رود و بیشتر بین آنهایی که با گویش ترکی صحبت میکنند، عزاداران زنجیر سه ضرب میزنند.
مداحان با ۲ گویش فارسی رایج و ترکی قشقایی مداحی میکنند و طبالان و سنج زنان نیز ریتم عزایشان سه ضربی است.
«علامت گردانی» یا به لهجه محلی «علومت» و بستن حمایلهای علامتگردانی به رسم دیرین و براساس پاسداشت علمدار دشت کربلا در بین جوانان شهرهای شهرکرد، فرخشهر، کیان و دیگر شهرهای استان جایگاه خاص خود را دارد.
در این برنامه نیز بزرگان دستههای عزاداری علامتهای سیزده فنره را بلند میکنند و جوانان و تازه کارها نیز اقدام به بلند کردن و گرداندن علامتهای هفت فنره یا پنج فنره میکنند و کسانی که میخواهند علامت سیزده فنره را بلندکنند باید یکی از بزرگان و پیشکسوتان علامتگردان، معرف او به سردسته علامت گردانها باشد یا بزرگ علامتگردانها، حمایل او را بسته باشد. همچنین علامتها پیشاپیش دستههای عزاداری حرکت میکنند و بزرگ علامتگردانهای هیات، در چهارراه یا یکی از میدانهای شلوغ شهرها، با تعظیم دادن علامت اقدام به «سلام» به دیگر عزاداران میکند.
در شهر نافچ شهرستان شهرکرد نیز که به شهر حسینیهها معروف است، آیینهای سینهزنی به صورت چرخشی و مدور سه ضربی انجام میگیرد.
همچنین در مناطق دیگر استان نظیر شهرستان فارسان آیینهای سینهزنی در بین جوانان به صورت «واحد» یا سینهزنی خرمشهری برگزار میشود.
در این بین، عزاداران شهرستان فارسان با حضور در حسینیهها و تکایا شبها اقدام به سینهزنی تک ضرب به صورت چرخشی و مدور میکنند و در روز تاسوعا و عاشورا نیز در آیینهای زنجیرزنی که به صورت تکضرب و تکزنجیر است، شرکت میکنند.
اما آنچه در همه شهرها و روستاها به صورت یکسان انجام میشود، حسینیه و عباسیه شدن خانههای مردم در روز تاسوعا و عاشوراست.
در این آیین، بنا به نذر خانواده ها، اهالی کوچهها با سیاه پوش کردن سر در منازل و اماکن اقدام به برگزاری آیینهای روضهخوانی، مقتل و سلام، تعزیه و برپایی زیارت عاشورا میکنند.
همچنین کسانی که تمکن مالی بیشتری دارند سفره ابوالفضل پهن میکنند و به اطعام عزاداران میپردازند.
این شهروندان با فراخواندن بزرگان فامیل و قوم خود، اقدام به پخت نذریهای گوناگون و تقسیم آن در بین همسایگان و عزاداران در مساجد، تکایا، امامزدهها و حسینیهها میکنند.
مردم چهارمحال و بختیاری در پایان عزاداری خود در روز عاشورا، شب هنگام با حضور در گلزار شهدا و امامزادگان با بر افروختن شمع، آیین شام غربیان برگزار و با دهه نخست محرم وداع میکنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست