چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نمودار و الگوی تنشی، در نظریه ی فونتانی و زیلبربرگ
الگوی تنشی که طرح نشانه شناسی پست گرماسی است توسط فونتانی و زیلبربرگ معرفی شده است. در این الگو، ارزش ارائه شده از ترکیب دو بعد ایجاد شده است: گستره و فشاره. گستره، پهنایی است که فشاره بر آن اعمال میشود. این بعد مربوط به کمیت، تنوع، و گستره ی مکانی و زمانی پدیده هاست.
نمودار و الگوی تنشی، در نظریه ی فونتانی و زیلبربرگ[1]
Par Louis Hébert[2]
- چکیده
الگوی تنشی[3] که طرح نشانه شناسی پست گرماسی[4] است توسط فونتانی و زیلبربرگ معرفی شده است. در این الگو، ارزش ارائه شده از ترکیب دو بعد[5] ایجاد شده است: گستره و فشاره. گستره، پهنایی است که فشاره بر آن اعمال میشود. این بعد مربوط به کمیت، تنوع، و گستره ی مکانی و زمانی پدیده هاست. فشاره و گستره هرکدام در حوزه ی خود دارای انواعی هستند که در محوری ممتد از شدت صفر تا شدت حداکثری ( و حتی بی نهایت) در حرکتند. الگوی تنشی معمولا به صورت بصری بر روی طرحی نمایش داده میشود. فشاره بر محور عرض و گستره را بر محور طول قرار میگیرد. در این طرح، پدیده ی مورد نظر، یک یا چند موقعیت را اشغال میکند.گستره و فشاره دو نوع همبستگی با یکدیگر دارند. در این مدل اگر از طرفی، افزایش یکی از دو بعد با افزایش دیگری همراه باشد و از طرف دیگر، کاهش یکی، کاهش دیگری را به دنبال داشته باشد، همبستگی مستقیم نامیده میشود. و اگر افزایش یکی از دو بعد کاهش دیگری را به دنبال داشته باشد وبلعکس، همبستگی، وارونه و معکوس نامیده میشود.
اگر گستره و فشاره بر عمق شناخت و دانش، و گستره بر دامنه ی پهنای این شناخت اعمال شود و اگر برای هر دو بعد حد بالا و پایین را متمایز کنیم، چهار نوع متفاوت از شناخت و «عامل شناختی» به دست خواهد آمد : 1) فشاره و گستره پایین ( دانش کم از کم) . 2) فشاره بالا و گستره پایین( دانش بسیار از کم). 3) فشاره پایین و گستره بالا ( دانش بسیار از کم). 4) فشاره و گستره بالا( دانش بسیار از بسیار). عموما چنین در نظر گرفته میشود که فشاره شناخت درصورت افزایش دامنه و گستره اش ، کاهش میابد و بالعکس. برای مثال در پزشکی همواره باید میان متخصص شدن (2)یا پزشکی عمومی(3) یکی را برگزید. یادآور شویم که سنجش دانش یک پزشک عمومی وابسته به دانش پزشک متخصص و نه هر انسانی در خیابان است.
برای خواندن متن کامل در زیر کلیک کنید:
ویژه نامه ی «هشتمین سالگرد انسان شناسی و فرهنگ»
http://www.anthropology.ir/node/21139
[1] Louis Hébert, Dispositifs pour l'analyse des textes et des images, Limoges, Presses de l'Université de Limoges, 2007.
[2] Louis Hébert (2006), « Le schéma tensif », dans Louis Hébert (dir.), Signo [en ligne], Rimouski (Québec), http://www.signosemio.com/fontanille/schema-tensif.asp.
[3] Le schéma tensif
[4] post-greimassienne
[5] Valences
پیوست | اندازه |
---|---|
22015.doc | 101.5 KB |
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست