دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

نمودار و الگوی تنشی، در نظریه ی فونتانی و زیلبربرگ



      نمودار و الگوی تنشی، در نظریه ی فونتانی و زیلبربرگ
لویی هربر برگردان: مطهره مرادیان

الگوی تنشی که طرح نشانه شناسی پست گرماسی است توسط فونتانی و زیلبربرگ معرفی شده است. در این الگو، ارزش ارائه شده از ترکیب دو بعد ایجاد شده است: گستره و فشاره. گستره، پهنایی است که فشاره بر آن اعمال میشود. این بعد مربوط به کمیت، تنوع، و گستره ی مکانی و زمانی پدیده هاست.

 

 

نمودار و الگوی تنشی، در نظریه ی فونتانی و زیلبربرگ[1]

Par Louis Hébert[2]

 

  1. چکیده

الگوی تنشی[3] که طرح نشانه شناسی پست گرماسی[4] است توسط فونتانی و زیلبربرگ معرفی شده است. در این الگو، ارزش ارائه شده از ترکیب دو بعد[5] ایجاد شده است: گستره و فشاره. گستره، پهنایی است که فشاره بر آن اعمال میشود. این بعد مربوط به کمیت، تنوع، و گستره ی مکانی و زمانی پدیده هاست. فشاره و گستره هرکدام در حوزه ی خود دارای انواعی هستند که در محوری ممتد از شدت صفر تا شدت حداکثری ( و حتی بی نهایت) در حرکتند. الگوی تنشی معمولا به صورت بصری بر روی طرحی نمایش داده میشود. فشاره بر محور عرض و گستره را بر محور طول قرار میگیرد. در این طرح، پدیده ی مورد نظر، یک یا چند موقعیت را اشغال میکند.گستره و فشاره دو نوع همبستگی با یکدیگر دارند. در این مدل اگر از طرفی، افزایش یکی از دو بعد با افزایش دیگری همراه باشد  و از طرف دیگر، کاهش یکی، کاهش دیگری را به دنبال داشته باشد، همبستگی مستقیم  نامیده میشود. و اگر افزایش یکی از دو بعد کاهش دیگری را به دنبال داشته باشد وبلعکس، همبستگی، وارونه و معکوس نامیده میشود.

اگر گستره و فشاره بر عمق شناخت و دانش، و گستره بر دامنه ی پهنای این شناخت اعمال شود و اگر برای هر دو بعد حد بالا و پایین را متمایز کنیم، چهار نوع متفاوت از شناخت و «عامل شناختی» به دست خواهد آمد : 1) فشاره و گستره پایین ( دانش کم از کم) . 2) فشاره بالا و گستره پایین( دانش بسیار از کم). 3)  فشاره پایین و گستره بالا ( دانش بسیار از کم). 4) فشاره و گستره بالا( دانش بسیار از بسیار). عموما چنین در نظر گرفته میشود که فشاره شناخت درصورت افزایش دامنه و گستره اش ، کاهش میابد و بالعکس. برای مثال در پزشکی همواره باید میان متخصص شدن (2)یا پزشکی عمومی(3) یکی را برگزید. یادآور شویم که سنجش دانش یک پزشک عمومی وابسته به دانش پزشک متخصص و نه هر انسانی در خیابان است.

 

برای خواندن متن کامل در زیر کلیک کنید:

 

 

 

ویژه نامه ی «هشتمین سالگرد انسان شناسی و فرهنگ» 
http://www.anthropology.ir/node/21139

 

 

 

 

[1] Louis Hébert, Dispositifs pour l'analyse des textes et des images, Limoges, Presses de l'Université de Limoges, 2007.

[2] Louis Hébert (2006), « Le schéma tensif », dans Louis Hébert (dir.), Signo [en ligne], Rimouski (Québec), http://www.signosemio.com/fontanille/schema-tensif.asp.

[3] Le schéma tensif

[4] post-greimassienne

[5] Valences

 

پیوستاندازه
22015.doc101.5 KB