شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
نمایی دیگر از مصطفی علی مدد
در پنجمین سالِ درگذشتش ( 1315 – 1391 )
حس و برداشت خویش از دیگری را از درون رابطه یی شخصی برکشیدن و در رسانه یی جمعی با دیگران در میان گذاشتن شیوه ی شاید منصفانه ای نباشد ، مگر به توصیفِ الگویی از رفتار و توضیح و تفسیر نوعی از عملکرد یا مصداقِ مفهومی اخلاقی بینجامد و برگنجینه ی تجربه ی جمعی بیفزاید ؛ بویژه اگر وصف کسی در میان باشد که عمر در عرصه یی از نظر اندازه ی جمعیتی که بازش می شناختند محدود گذاشت و در حوزه یی که از نظر توجه جامعه مهجوربود ؛ نه مثل کسی چون جلال آل اجمد و سیمین دانشور و فروغ فرخ زاد یا مانندِ غلامرضا تختی ، محمد رضا لطفی ، سیمین بهبهانی ، مرتضی پاشایی و پرویز کلانتری که همین روزها ترک مان کرد و یا مثل کسانی چون علی نصیریان و ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی و شهاب حسینی و دیگران که این روزها نامشان برسر زبان هاست و در خاطره ی جمعیتی گسترده تر و حتی نسل های بعدی می مانند ؛ بلکه مثلِ خودِ مصطفی علی مدد که پژوهشگر مدیریت مالی و سرمایه گذاری و حسابداری بود با گرایش توسعه ی اقتصادی که باز شناختن او و همانندانش که رفته اند و باز گفتن از آنها دین و وظیفه ای بر دوش ما ست که مانده ایم تا به اثر گذاری آنها تداوم ببخشیم و تجربه های آنها از دست ندهیم ؛ که هم شرط وفا داری بجای آورده باشیم و هم بر اعتماد به نفس جامعه بیفزائیم که چنین مشی ها پیش گیرند و از سقوط شرف و اخلاق پیشگیری . دیگر آنکه شیوه ی کار و زندگی و رویکرد و رفتار این کسان را مستند سازیم و به خاطره ی جمعی بسپاریم .
نگارنده بارها در باره ی مصطفی علی مدد نوشته است ، چه آنگاه که در میان ما بود ؛ و بعد ، پس از آنکه ما را گذاشت و رفت و از جمله مقاله ی سرشتِ روشنفکرانهی مصطفی علیمدد در انسان شناسی و فرهنگ که در آن پیشینه ، عملکردها و دستاوردهای و ویژگی های او را به فشرده ترین بیان بازگفته و نوشته ام ، اما این بار ؛ تنها بر مصداق مفهوم " شفافیت " که یکی از ویژگی های شخصیت او در مقامِ " پژوهشگر" ، " کارشناس " و " روشنفکر" است تاکید گذاشته ام ؛ به بهانه ی پنجمین سال درگذشتش .
نزدیک به چهل سال شد که او را می شناختم ؛ از زمانی که شدم دانشجوی حسابداریِ در موسسه ی عالی حسابداری و بعد نزدیک به سه دهه که با هم نزدیک تر شدیم ؛ ازآن زمان که به فعالیت در زمینه ی توسعه ی اجتماعی حرفه ی حسابداری پرداختم . در همه ی این دوران ، شفافیت او در رفتار و کردار و در اظهار نظر و قضاوت و حتی عرضه ی تمامیتش توجه ویژه ای را بر می انگیخت . او هیچ چیز را از آنچه در ذهنش در باره ی موضوعی می گذشت پنهان نمی کرد . او چیزی را که می گفت همان بود که مخاطب می شنید و می فهمید و این ویژگی " مَنِ " سالم ، کارساز ، مستحکم و اثر گذاری را در او سرشته بود و سبب شده بود همگان به طرز خدشه نا پذیری به او اعتماد کنند . او نیز به کنش و گفتار و رفتار دیگران به دیده ی شک نمی نگریست و قضاوت خویش را بر آنچه بی واسطه از عملکرد دیگران برداشت می کرد بنیاد می کرد . با دیگران درگیر نمی شد . روش او ساده بود ؛ می دانست دانش او در چه زمینه ای است و در چه عرصه هایی از کار صلاحیت فنی و تجربی و زمینه ای دارد ، بر همین سیاق به انتقاد از خویش توجه می کرد و به راحتی انتقاد را می پذیرفت یا تا آنجا که نقدی که بر نظر او وارد شده بود تاب استدلال داشت به صراحت پاسخ می داد .؛ اما بر موضوع مشخص و پیامدهای آن در چارچوبی تحلیلی و متکی بر داده های واقعی و مستند و با در نظر گرفتن قواعد و مقررات مربوط تاکید می کرد ، اما اشخاص ، سازمان ها و نهادهای مربوط را به پرسش نمی گرفت . او در موقعیت کارشناس ِ روشنفکر مسئولیت خود را در محدوده ی دانش تخصصی و تجربی خویش تعریف می کرد . این رویکرد او هم سبب شده بود مناسبات و ارتباطات او با جامعه ، با موسسات و با نهادها و اشخاص محفوظ بماند و فرصت اثر گذاری برای همیشه از بین نرود . از این راه طرف های او در موقعیت هایی که او در آنها قرار می گرفت به دیده ی کسی که به ارزیابی شخصیت و تمامی جنبه های آنها می پردازد نگاه نمی کردند . بر اثر گذاری مصطفی علی مدد باید از یک ویژگی دیگرِ او نیز یاد کرد و آن اینکه او نه در پی نفع شخصی خویش جز آنچه که در عرف باید به آن دست می یافت بود و نه در سودای تفوق و برتری بر دیگران .
مصطفی علی مدد با چنین روش ها و رویکردها دانش حسابداری ، زبان ، ادبیات و نشرِ حسابداری و تشکیل و تداوم و توسعه ی نهادهای حرفه ای و عملکردها در این زمینه را به قدرچمشگیر و غیر قابل تصوری پیش برد و توسعه داد یا در پیش برد آنها مشارکت تعیین کننده داشت . او چندان پر کار و چنان اثر گذار بود که هنوز و همیشه می توان از گفت و از او نوشت .
علی مدد در ویکیپدیا
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D8%B5%D8%B7%D9%81%DB%8C_%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%85%D8%AF%D8%AF
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست