یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

60 سال نمایش: درگذشت حمید سمندریان



      60 سال نمایش: درگذشت حمید سمندریان
...

 حمید سمندریان، کارگردان، مترجم و از پیشکسوتان هنر تئاتر در ایران،  صبح پنجشنبه 22 تیر 1391 (12 ژوئیه 2012)، پس از یک دوره بیماری طولانی در تهران، در سن 81 سالگی،  درگذشت. سمندریان در طول عمر پر حاصل و غنی خود  خدمات بی شماری به گسترش هنرهای نمایشی در ایران کرد. در سال های دهه  1340 و پس از آن، سمندریان با ترجمه آثار نمایشی سارتر، برشت ، فریش، دورنمات، ایبسن  و بسیاری دیگر از  آثار ارزشمند  نمایش جهان و اجرای آنها، ، این هنر را در ایران گسترش داد و همچنین سرمنشاء آموزش گروه بزرگی از کارگردانان، نمایشنامه نویسان و بازیگران تئاتر و سینمای ایران در بیش از پنجاه سال  کار هنری بود. هم از این رو، از دست رفتن او در حالی که تا آخرین لحظات عمر، در فکر ارائه کارهای جدید و باز هم خدمت به هنر نمایش در ایران بود، کاستی بزرگی برای  فرهنگ ایران به شمار می آید. انسان شناسی و فرهنگ این ضایعه را به خانواده محترم ایشان و به  ویژه به همسر هنرمند ایشان، سرکار خانم هما روستا و به  تمام اهل فرهنگ و هنر ایران تسلیت می گوید.
در زیر  تکه هایی از مطبوعات و سایت های اینترنتی درباره  درگشت و زندگی  حمید سمندریان به انتشار می رسد و انسان شناسی و فرهگ امیدوار است بتواند در اینده پرونده کاملی از  اسناد الکترونیک مربوط به وی را منتشر کند   




درگذشت حمید سمندریان، چهره نامدار تئاتر ایران

سینما و تلویزیون > تئاتر  - همشهری آنلاین:
حمید سمندریان، کارگردان نامدار تئاتر ایران که سهمی جدی و فراوان تاثیر در آموزش و آشنایی علاقه مندان به تئاتر به این هنر داشت،پگاه روز 22 تیر و در سن 81 سالگی بدرود حیات گفت.
به گزارش همشهری آنلاین خبر درگذشت استاد حمید سمندریان را خبرگزاری مهر اعلام کرد و افزود:حمید سمندریان متولد 1310 سحرگاه 22 تیرماه بعد از دست و پنجه نرم کردن با بیماری در سن 81 سالگی در منزل خود دار فانی را وداع گفت.
این استاد بزرگ تئاتر ایران در حالی برای همیشه صحنه تئاتر را ترک کرد که آرزوی اجرای نمایش "گالیله" را به عنوان وصیت نامه هنری خود داشت.
سمندریان طی سه دهه گذشته تنها چهار اثر نمایشی را کارگردانی کرد و به صحنه برد و این در حالی بود که وی از جمله کارگردانان برجسته تئاتر در آسیا بود که در کشور آلمان و زیر نظر ادوارد مارکس کارگردان برجسته تئاتر دنیا کارگردانی را آموخت.
از جمله آخرین اجراهای سمندریان نمایش ملاقات بانوی سالخورده فردریش دورنمات بود.
 
سمندریان پس از پنج سال به تئاتر برمی‌گردد

سینما و تلویزیون > تئاتر  - گروه ادب و هنر:
14 دی‌ماه1386 حمید سمندریان پس از هفت سال دوری از صحنه، نمایش «ملاقات بانوی سالخورده» از فریدریش دورنمات را به روی صحنه برد؛ نمایشی که سالن اصلی تئاتر شهر را پس از بازسازی طولانی مدت افتتاح کرد.
 حال او پس از پنج سال دوری از تئاتر بار دیگر با نمایش «بازی استریندبرگ» به صحنه برمی‌گردد. به گزارش ایسنا این نمایش با بازی رضا کیانیان ، هما روستا و احمد ساعتچیان در تماشاخانه ایرانشهر به صحنه می‌رود.

تکرار مجدد نمایش‌های موفق
سال1351 حمید سمندریان کارگردان و مدرس تئاتر نمایش ملاقات بانوی سالخورده را با بازی جمیله شیخی در تالار مولوی روی صحنه برد. او پس از 35سال این نمایش را با نگاه و بازیگران جدید روی صحنه برد. گوهر خیراندیش، پیام دهکردی، احمد ساعتچیان، میرطاهر مظلومی، هوشنگ قوانلو، علی رامز، ژاله شعاری، فرخ نعمتی، سمندریان را در این اثر همراهی کردند.سمندریان که قبلا و در سال79 نمایش بازی استریندبرگ را به صحنه برده بود، حالا این نمایش را مجددا با همان گروه روی صحنه می‌برد. نمایش بازی استریندبرگ از جمله آثار مشهور دورنمات است که سال79 با کارگردانی حمید سمندریان و بازی هما روستا، رضا کیانیان و احمد ساعتچیان اجرا شده بود.
این نمایش در زمان اجرای خود مورد توجه قرار گرفت و حالا گروه اجرایی آن قصد دارند همین اثر را با تغییرات اندکی دوباره به صحنه بیاورند تا خاطره اجرای آن بار دیگر زنده شود، در حال حاضر تمرین‌های ابتدایی این نمایش در حال انجام است.هما روستا که سال‌ها پیش همراه با همین دو بازیگر در این نمایش به ایفای نقش پرداخته بود، درباره اجرای دوباره این نمایش به ایسنا گفت: پیش از این قرار بود من این نمایش را با بازیگران جدید اجرا کنم، اما چون این روزها مشغله ذهنی زیادی دارم، دیدم از عهده این کار برنمی‌آیم که یک دغدغه دیگر به دغدغه‌هایم اضافه کنم بنابراین به این نتیجه رسیدیم که با همان گروه قبلی و با همان کارگردانی آقای سمندریان اجرا کنیم.این هنرمند همچنین از پانته‌آ بهرام که قرار بود در این نمایش بازی کند، عذرخواهی کرد و گفت: از پانته‌آ بهرام بازیگر بسیار خوبی که لطف کرد و می‌خواست با من همکاری کند، بسیار عذرخواهی می‌کنم. سال‌ها آرزو داشتم با او کار کنم اما حالا که این شرایط داشت فراهم می‌شد، وضعیت ذهنی خود من خوب نبود و دیدم کارگردانی این کار در توانم نیست.

گزیده‌کاری استاد
حمید سمندریان کارگردان گزیده‌کاری است. او درفاصله 12 ساله بین اجرای نمایش بازی استریندبرگ تا اجرای ملاقات بانوی سالخورده تصمیم داشت نمایش «گالیله» را اجرا کند اما هر بار به دلایلی موفق به این کار نشد. اما در سال 86 با دعوت مرکز هنرهای نمایشی قرار شد ملاقات با بانوی سالخورده را در تالار اصلی تئاتر شهر به صحنه ببرد.
اجرای این نمایش از ۱۴ دی‌ماه ۱۳۸۶ در سالن اصلی تئاتر شهر آغاز شد و در۲۴ اسفندماه ۱۳۸۶ به پایان رسید. حضور نمایش ملاقات بانوی سالخورده در بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر باعث رونق جشنواره شد و عنوان پربیننده‌ترین نمایش را از آن خود کرد.
 
حمید سمندریان صاحب تماشاخانه شد
هنر > معاصر  - گروه ادب و هنر:

تماشاخانه شماره 2 ایرانشهر در خانه هنرمندان ایران به پاس یک عمر حضور حمید سمندریان به نام این هنرمند تغییر نام داد.
همزمان با این اتفاق که شامگاه شنبه با حضور شهردار تهران صورت گرفت، نمایشگاهی از پوستر نمایش‌های سمندریان در طول سال‌ها کارگردانی نیز در خانه هنرمندان برپا شد و آنطور که محمدباقر قالیباف گفت، قرار است تندیس این هنرمند هم در تماشاخانه «سمندریان» نصب شود.
شهردار تهران از نمایشگاه پوستر و کاریکاتور سمندریان دیدن کرد و برای اجرای نمایش گالیله که سمندریان قرار است اجرا کند، قول همکاری شهرداری را به وی داد. قالیباف گفت: حمید سمندریان پدر تئاتر ایران است که بسیاری از چهره‌های برجسته بازیگری سینما و تئاتر دست‌پرورده او هستند.
در نمایشگاه پوستر و کاریکاتور سمندریان، کارهایی از ابراهیم حقیقی، قباد شیوا، علی خورشیدفر، ساعد مشکی، امیر اسمی و... دیده می‌شود. در مراسم افتتاح این نمایشگاه، گروه بزرگی از شاگردان سمندریان حضور داشتند که حالا خود، از چهره‌های تئاتر کشور محسوب می‌شوند.علاوه بر اینها، کتاب «این صحنه خانه من است» سمندریان نیز رونمایی شد.

افتتاح 4 سالن
اما به جز این مراسم، قالیباف عصر شنبه 4 سالن جدید هم در خانه هنرمندان افتتاح کرد. در مراسم افتتاح این 4 سالن که با نام 4 فصل سال، بهار، تابستان، پاییز و  زمستان نامگذاری شده‌اند، عزت‌الله انتظامی، داوود رشیدی، غلامحسین امیرخانی، ایرج راد، حسین پارسایی و مرتضی طلایی در کنار شهردار تهران حضور داشتند.
این 4 سالن برای برپایی نمایشگاه‌های تجسمی، نمایشنامه‌خوانی و امور فرهنگی هنری دیگر توسط شهرداری ساخته شده‌اند و پیش از این، همزمان با برپایی نمایشگاه تصویر سال مورد بهره‌برداری هم قرار گرفته‌اند و شنبه، تنها مراسم رسمی افتتاح برگزار شد.

سال خوب تئاتر
رئیس کمیسیون فرهنگی-اجتماعی شورای شهر تهران هم در مراسم بزرگداشت سمندریان گفت: در حال حاضر 8 سالن تئاتر با ظرفیت 3 هزار نفر در حال آماده‌سازی‌ است که یکی از آنها مخصوص آیین‌های نمایشی است.
2 سالن هم در خیابان شریعتی با ظرفیت 600 نفر و 5 سالن هم در فرهنگسرای خاوران برای تئاتر ایران با ظرفیت 1400 نفر آماده خواهد شد.
مرتضی طلایی در ادامه از ساخت تالار بزرگ شهر تهران در تپه‌های عباس آباد خبر داد و افزود: این تالار با سالن‌های جنبی و ظرفیت 5 هزار نفر ساخته خواهد شد. روزهای گذشته همکاران ما برای طراحی این تالار نزد یکی از بزرگان معماری دنیا در فرانسه رفتند و با او مذاکره کردند که او این پیشنهاد را پذیرفته و به‌زودی مطالعات این پروژه انجام خواهد پذیرفت.

برخی نمایش‌های حمید سمندریان
۱- «دوزخ» اثر ژان پل سارتر - ۱۳۴۱
۲- «اشباح» اثر هنریک ایبسن - ۱۳۴۲
۳- «مرده‌های بی‌کفن و دفن» اثر ژان پل سارتر - ۱۳۴۲ و ۱۳۵۷
۴- «طبیب اجباری» اثر مولیر - ۱۳۴۳
۵- «هرکول و طویله اوجیاس» اثر دورنمات - ۱۳۴۴
۶- «ملاقات بانوی سالخورده» اثر فردریش دورنمات- ۱۳۵۱
۷- «نگاهی از پل» اثر آرتور میلر - ۱۳۴۸
۸- «مرغ دریایی» اثر آنتوان چخوف - ۱۳۵۶
۹ ـ «کرگدن» اثر اوژن یونسکو - ۱۳۵۱
۱۰- «بازی استریندبرگ» اثر فردریش دورنمات - ۱۳۵۱-۱۳۷۸
۱۱- «دایره گچی قفقازی» اثر برتولت برشت - ۱۳۷۷
۱۲- «باغ وحش شیشه‌ای» اثر تنسی ویلیامز - ۱۳۴۲
۱۳- «آندورا» اثر ماکس فریش - ۱۳۴۶
۱۴- «ازدواج آقای می‌سی‌سی‌پی» اثر فردریش دورنمات - ۱۳۶۸
۱۵- «لئوکادیا» اثر ژان آنوی - ۱۳۴۳
۱۶- «ملاقات بانوی سالخورده» اثر فردریش دورنمات - ۱۳۸۶

به گزارش همشهری آنلاین خبرهای تکمیلی درباره مراسم تدفین و تشییع پیکر این هنرمند نامی عرصه ادبیات نمایشی به اطلاع علاقه مندان خواهد رسید.
همشهری آنلاین درگذشت این استاد نامدار تئاتر ایران را به جامعه هنری و به خصوص پیشکسوتان و شاگردان مرحوم سمندریان تسلیت می گوید.

زندگینامه: حمید سمندریان (1310-1391)

کتاب  > مترجمان  - همشهری آنلاین:

حمید سمندریان کارگردان تئاتر و مترجم برخی از متون کلاسیک ادبیات نمایشی در سال ۱۳۱۰ در تهران متولد شد
شروع فعالیت تئاتریش در حین تحصیل در دوره متوسطه بود او در کلاس‌های تئاتر و هنرپیشگی استادان حسین خیرخواه، شباویز و نصرت کریمی شرکت و تحصیل کرد. این کلاس ها زیر نظر استاد عبدالحسین نوشین اداره می‌شد. حمید سمندریان همچنین ویلون می‌نواخت و از شاگردان محمود ذوالفنون ،برادر بزرگتر زنده یاد جلال ذوالفنون بود.
وی پس از اتمام دوره دبیرستان به اروپا سفر کرد و در آلمان دوره مهندسی شوفاژ سانترال را در دانشگاه صنعتی برلین گذراند اما بعد از آن به کنسرواتور عالی موسیقی و هنرهای نمایشی هامبورگ وارد شد برخورد با تئاتر آن‌قدر برایش جذاب بود که مجالی برای موسیقی نمی‌گذاشت و شاید برای همیشه از موسیقی خداحافظی کرد.
او طی شش سال به صورت آکادمیک تحت آموزش ادوارد مارکس که یکی از استادان برجسته تئاتر بود اصول و مبانی کارگردانی و بازیگری را آموخت و همزمان در آلمان به صورت حرفه‌ای مشغول به کار شد.
وی پس از پایان این دوره به دعوت اداره هنرهای نمایشی دراماتیک اداره کل هنرهای زیبای کشور به ایران برگشت و به سرعت نمایشنامه دوزخ یا دربسته اثر ژان پل سارتر را در تالار نوبنیاد همین اداره به روی صحنه آورد، ضمنا با همکاری دکتر مهدی فروغ به تاسیس هنرستان آزاد هنرهای دراماتیک که وابسته به هنرهای زیبای کل کشور بود دست زد.
بعد از آن حمید سمندریان به دعوت مهندس هوشنگ، دکتر مهدی برکشلی و با همکاری دکتر مهدی نامدار دانشکده تئاتر دانشگاه تهران را بنیان گذاشتند و کار تدریس را بدون وقفه تا به امروز در دانشگاه‌های تهران و کلیه دانشگاه‌های تئاتری ادامه داد.
در سال ۱۳۷۳ به تاسیس کلاس‌های آزاد بازیگری و کارگردانی دست زد که هنرجویان بسیار زیادی از آنجا فارغ التحصیل شدند و به عرصه حرفه‌ای هنر وارد شدند ازجمله سعید پور صمیمی-مریم معترف-سوسن تسلیمی-فریبرز عرب نیا-احمد آقالو-پرویز پور حسینی-امین تارخ-احمد ساعتچیان-محمد رحمانیان-محمد رضا جوزی-محمد یعقوبی-امیر جعفری- فتحعلی اویسی- فردوس کاویانی- مهران مدیری - خسرو سینا- میر طاهر مظلومی- پیام دهکردی- نوید فرید - شهاب حسینی - حامد کمیلی - حامد بهداد -نگار فروزنده- یوسف تیمور ی-رابعه اسکویی-مجید صالحی-فرزاد حسنی-شهرام عبدلی-قطب الدین صادقی-کیومرث مرادی-علیرضا اشکان-حمید فرخ نژاد-الیکا عبدالرزاقی-حمید میهن دوست-آشا محرابی-حسام نواب صفوی و ...
حمید سمندریان در سال‌های پیش از انقلاب، سال ۱۳۴۲ گروه تئاتری منسجمی به‌نام گروه هنری پاسارگاد تشکیل داد که افراد گروه عبارت‌اند از: پرویز پورحسینی، سعید پورصمیمی، پری صابری، اسماعیل محرابی، جمشید مشایخی، پرویز کاردان، محمد حفاظی، منوچهر فرید، ثریا قاسمی، اسماعیل شنگله، مهدی فخیم‌زاده و ...
سمندریان برخی از مهمترین متون نمایشی از نویسندگان شاخص ادبیات نمایشی غرب همانند فردریش دورنمات،برتولت برشت،آنتوان چخوف، اوژن یونسکو،آرتور میلر، ماکس فریش،ژان آنوی،تنسی ویلیامز،ژان پل سارتر،هنریک ایبسن را ترجمه و سپس خود کارگردانی کرد . از این منظر باید او را یکی از کارگردانان شاخص تئاتر در تاریخ تئاتر ایران به شمار آورد که سهمی جدی در آشنایی مردم و علاقه مندان تئاتر و نمایش با متون و آثار کلاسیک و برجسته تاریخ تئاتر جهان به شمار آورد.
سال 88 و با همت معاونت اجتماعی شهرداری تهران و با حضور شهردار تماشاخانه  شماره دو خانه هنرمندان ایران در ایرانشهر به نام این چهره نامدار عرصه هنر نامگذاری شد.

سمندریان صاحب تماشاخانه شد
سمندریان تجربه‌ای هم در حیطه سینما داشت و فیلم تمام وسوسه های زمین را در سال های اولیه دهه شضت کارگردانی کرد،اما دیگر به سمت سینما نیامد،اگرچه همسرش ،هما روستا از جمله بازیگران شاخص تئاتر و سینما بود و برای برخی از فیلم ها جایزه سیمرغ بهترین بازیگری زن را هم دریافت کرد.
سمندریان بامداد روز 22 تیرماه 1391 درگذشت، در حالی که قرار بود نمایش گالیله اثر برتولت برشت را به روی صحنه ببرد.
حمید سمندریان در رادیو صدای ایران تعدادی نمایشنامه را ترجمه کرده که کارگردانی آن را نیز به عهده داشته‌است:
غروب روزهای آخر پاییز نوشته فردریش دورنمات سال ۱۳۴۱
پنچری نوشته فردریش دورنمات سال ۱۳۴۱
همزاد نوشته فردریش دورنمات سال ۱۳۴۱
اقدامات وگا نوشته فردریش دورنمات سال ۱۳۴۱
فیزیکدانها نوشته فردریش دورنمات سال ۱۳۶۶
آنتیگون نوشتهٔ ژان آنوی سال ۱۳۷۶
 آثار اجرا شده در تلویزیون ملی ایران با ترجمه و کارگردانی حمید سمندریان:
 غروب روزهای پائیز اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۴۲
بازی استریندبرگ اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۵۱
خمره اثر لوئیجی پیراندللو سال ۱۳۵۳
 جراحی پلاستیک اثر پی‌یر فراری سال ۱۳۴۰
پلوفت (شبح کوچک) اثر ماریا کل راماشادو سال ۱۳۴۰
ساعت شش در خیابان آتن اثر روژه فردیناند
به‌سوی دمشق اثر اگوست استریندبرگ سال ۱۳۸۱ با همکاری بازیگران آلمانی
 حمید سمندریان به دعوت پرفسور رگن‌برگ استاد دانشگاه مونیخ و کارگردان تئاتر به انستیتو گوته دعوت شد و نمایشنامه‌های بسیاری را با بازیگران آلمانی روی صحنه برد. این همکاری بین سالهای ۵۱ تا ۵۷ ادامه داشت.
شهاب آسمانی اثر فردریش دورنمات
چگونه رنج‌های آقای موکین پوت برطرف می‌شود اثر پیتر وایس
پنچری اثر فردریش دورنمات ۴- سانتا کروز اثر ماکس فریش
راهب و راهزن اثر هاینریش بول
خوزه اثر هاینریش بول
خشم شدید فلیپ هوتس اثر ماکس فریش
بالماسکه دزدان اثر ژان آنوی
دوزخ اثر ژان پل سارتر
ازدواج آقای می‌سی‌سی‌پی اثر فردریش دورنمات
توراندخت اثر هیلدس هایمر
مرده‌های بی‌کفن و دفن اثر ژان پل سارتر
 
ترجمه‌ها
غروب روزهای پاییز اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۴۰ ناشر مروارید
پنچری اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۴۲ ناشر مروارید
ازدواج آقای می‌سی‌سی‌پی اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۴۱ نشر پیروز
دایره گچی قفقازی اثر برتولت برشت سال ۱۳۴۱ چاپ مجدد ۱۳۷۸
اقدامات وگا و همزاد اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۴۱
ملاقات بانوی سالخورده اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۴۲ چاپ مجدد ۱۳۷۸ نشر قطره
رومولوس کبیر اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۶۹ مرکز هنرهای نمایشی
باغ وحش شیشه‌ای اثر تنسی ویلیامز سال ۱۳۴۲ چاپ مجدد ۱۳۸۳ نشر قطره
لئوکادیا اثر ژان آنوی سال ۱۳۴۳ چاپ مجدد ۱۳۸۳ نشر قطره
هرکول و طویله اوجیاس اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۴۳
آندورا اثر ماکس فریش سال ۱۳۴۷ انتشارات روز
فیزیکدان‌ها اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۵۰ چاپ مجدد ۱۳۸۳ نشر قطره
خشم شدید فلیپ هوتس اثر ماکس فریش سال ۱۳۵۰ چاپ مجدد ۱۳۷۰ نشر مرکز هنرهای نمایشی
فرشته‌ای به بابل می‌آید اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۵۲
چگونه رنج‌های آقای موکین پوت بر طرف می‌شود سال ۱۳۵۳
مکبث اثر ویلیام شکسپیر سال ۱۳۵۵ چاپ مجدد ۱۳۸۳ نشر قطره
بازی استریندبرگ اثر فردریش دورنمات سال ۱۳۵۱ چاپ مجدد ۱۳۷۴ نسل قلم

حمید سمندریان در ۸۱ سالگی درگذشت   خبر آنلاین


تئاتر - حمید سمندریان کارگردان نامدار تئاتر ایران که مدتی بود از بیماری سرطان کبد رنج می‌برد، صبح روز پنجشنبه 22 تیرماه در سن 81 سالگی در منزل خود چشم از دنیا فروبست.
به گزارش ایسنا، این اتفاق در حالی افتاد که همراهان و شاگردان همیشگی‌اش تصمیم گرفته بودند برای بهتر شدن حال استادشان، بار دیگر اجرای نمایش «بازی استریندبرگ» را که او سال‌ها پیش به صحنه برده بود با همان بازیگران قبلی یعنی هما روستا، رضا کیانیان و پیام دهکردی پاییز امسال به صحنه ببرند و حتی بخشی از تمرینات اولیه این نمایش نیز در منزل شخصی او آغاز شده بود.

سمندریان که در تمام این سال‌ها حسرت اجرای «گالیله» را با خود داشت، آخرین‌بار در سال 1389 سرگرم ترجمه و کار بر روی این نمایشنامه‌ی معروف برتولت برشت بود و قصد داشت اواسط تیرماه همان سال گروه بازیگران این نمایش را مشخص کند تا براساس توافقات انجام‌شده با شهرداری تهران، «گالیله» را از بهمن سال 89 تا اردیبهشت 90 در تماشاخانه‌ ایرانشهر به صحنه ببرد، اما این آرزو هرگز محقق نشد.

حمید سمندریان متولد اردیبهشت ماه 1310 بود. شروع فعالیت‌های تئاتری او در حین تحصیل در دوره‌ی متوسطه با حضور در کلاس‌های تئاتر و هنرپیشگی اساتیدی چون حسین خیرخواه، شباویز و نصرت کریمی زیر نظر عبدالحسین نوشین بود.

او پس از اتمام دوره‌ دبیرستان به اروپا سفر کرد و در آلمان دوره‌ مهندسی شوفاژ سانترال را در دانشگاه صنعتی برلین گذراند، اما بعد از آن به کنسرواتور عالی موسیقی و هنرهای نمایشی هامبورگ وارد شد. برخورد با تئاتر آن‌قدر برایش گسترده بود که طی شش سال به صورت آکادمیک تحت آموزش «ادوارد مارکس» که یکی از استادان برجسته‌ تئاتر بود، اصول و مبانی کارگردانی و بازیگری را آموخت و همزمان در آلمان به صورت حرفه‌ای مشغول به کار شد.

سمندریان پس از پایان این دوره به دعوت اداره‌ هنرهای نمایشی دراماتیک اداره‌ی کل هنرهای زیبای کشور به ایران بازگشت و نمایشنامه‌ «دوزخ» را در تالار همین اداره به روی صحنه برد و فعالیت‌های خود را به شکل پیوسته در عرصه تئاتر ادامه داد.

تاسیس کلاس‌های آزاد بازیگری و کارگردانی از دیگر اقدامات جدی مرحوم سمندریان بود که تا آخرین روزهای عمرش ادامه داشت و به واسطه‌ آن هنرمندان درجه یکی همچون عزت‌اله انتظامی، گوهر خیراندیش، رضا کیانیان، میکاییل شهرستانی، احمد آقالو، کیومرث مرادی، پرویز پورحسینی، گلاب آدینه، مهدی و ناصر هاشمی، آتش تقی‌پور و ... را تحویل جامعه هنری داد.

کارگردانی و اجرای تئاترهای ماندگاری چون «ملاقات بانوی سالخورده»، «دایره‌ گچی قفقازی»، «ازدواج آقای می‌سی‌سی‌پی»، «مرغ دریایی»، «بازی استریندبرگ»، «کرگدن» و ... در کارنامه هنری او به چشم می‌خورد.




خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه فرهنگ و هنر ـ استاد حمید سمندریان که مدت ها بود از بیماری سرطان کبد رنج می‌برد؛ صبح امروز بعد از سال‌ها تحمل بیماری در منزل خود به دیار باقی شتافت.
 
حمید سمندریان متولد سال 1310 از مفاخر هنرهای نمایشی ایران و پدر تئاتر ایران در سن 82 سالگی از دنیا رفت. شروع فعالیت تئاتریش در حین تحصیل در دوره متوسطه بود او در کلاس‌های تئاتر و هنرپیشگی استادان حسین خیرخواه، شباویز و نصرت کریمی شرکت و تحصیل نموده‌است این کلاسها زیر نظر استاد عبدالحسین نوشین اداره می‌شد. حمید سمندریان همچنین ویلون می‌نواخت و از شاگردان ذوالفنون بود.
 
وی پس از اتمام دوره دبیرستان به اروپا سفر کرد و در آلمان دوره مهندسی شوفاژ سانترال را در دانشگاه صنعتی برلین گذراند اما بعد از آن به کنسرواتور عالی موسیقی و هنرهای نمایشی هامبورگ وارد شد برخورد با تئاتر آن‌قدر برایش گسترده بود که مجالی برای موسیقی نمی‌گذاشت و شاید برای همیشه از موسیقی خداحافظی کرد.
 
وی طی شش سال به صورت آکادمیک تحت آموزش ادوارد مارکس که یکی از استادان برجسته تئاتر بود اصول و مبانی کارگردانی و بازیگری را آموخت و همزمان در آلمان به صورت حرفه‌ای مشغول به کار شد.
 
وی پس از پایان این دوره به دعوت اداره هنرهای نمایشی دراماتیک اداره کل هنرهای زیبای کشور به ایران برگشت و به سرعت نمایشنامه دوزخ یا دربسته اثر ژان پل سارتر را در تالار نوبنیاد همین اداره به روی صحنه آورد، ضمنا با همکاری دکتر مهدی فروغ به تاسیس هنرستان آزاد هنرهای دراماتیک که وابسته به هنرهای زیبای کل کشور بود دست زد.
 
بعد از آن حمید سمندریان به دعوت مهندس هوشنگ، دکتر برکشلی و با همکاری دکتر مهدی نامدار دانشکده تئاتر دانشگاه تهران را بنیان گذاشتند و کار تدریس را بدون وقفه تا به امروز در دانشگاه‌های تهران و کلیه دانشگاه‌های تئاتری ادامه داد.
 
در سال 1373 به تاسیس کلاس‌های آزاد بازیگری و کارگردانی دست زد که هنرجویان بسیار زیادی از آنجا دانش‌آموخته شدند و به عرصه حرفه‌ای هنر وارد شدند که هنرجویان بسیار زیادی از آنجا فارغ التحصیل شدند و به عرصه حرفه‌ای هنر وارد شدند ازجمله سعید پورصمیمی ـ مریم معترف ـ فریبرز عرب‌نیا ـ احمد آقالو ـ پرویز پورحسینی ـ امین تارخ ـ احمد ساعتچیان ـ محمد رحمانیان ـ محمدرضا جوزی ـ محمد یعقوبی ـ امیر جعفری ـ فتحعلی اویسی ـ فردوس کاویانی ـ مهران مدیری ـ خسرو سینایی ـ میرطاهر مظلومی- پیام دهکردی- نوید فرید - شهاب حسینی - حامد کمیلی - حامد بهداد - نگار فروزنده - یوسف تیمور ی- رابعه اسکویی- مجید صالحی- فرزاد حسنی- شهرام عبدلی- قطب‌الدین صادقی-کیومرث مرادی-علیرضا اشکان-حمید فرخ نژاد-الیکا عبدالرزاقی-حمید میهن‌دوست-آشا محرابی-حسام نواب صفوی و ...
 

حمید سمندریان در سال‌های پیش از انقلاب، سال 1342 گروه تئاتری منسجمی به‌نام گروه هنری پاسارگاد تشکیل داد که افراد گروه عبارت‌اند از: پرویز پورحسینی، سعید پورصمیمی، پری صابری، اسماعیل محرابی، جمشید مشایخی، پرویز کاردان، محمد حفاظی، منوچهر فرید، ثریا قاسمی، اسماعیل شنگله، مهدی فخیم‌زاده و ...
 
ضایعه در گذشت این هنرمند در حالی اتفاق افتاد که همراهان و شاگردان همیشگی‌اش تصمیم گرفته بودند برای بهتر شدن حال استادشان، بار دیگر اجرای نمایش «بازی استریندبرگ» را که او سال‌ها پیش به صحنه برده بود با همان بازیگران قبلی یعنی هما روستا، رضا کیانیان و پیام دهکردی پاییز امسال به صحنه ببرند و حتی بخشی از تمرینات اولیه این نمایش نیز در منزل شخصی او آغاز شده بود.
 
سمندریان که در تمام این سال‌ها حسرت اجرای «گالیله» را با خود داشت، آخرین‌بار در سال 1389 سرگرم ترجمه و کار بر روی این نمایشنامه‌ی معروف برتولت برشت بود و قصد داشت اواسط تیرماه همان سال گروه بازیگران این نمایش را مشخص کند تا براساس توافقات انجام‌شده با شهرداری تهران، «گالیله» را از بهمن سال 89 تا اردیبهشت 90 در تماشاخانه‌ی ایرانشهر به صحنه ببرد، اما این آرزو هرگز محقق نشد.
 
مراسم تشییع پیکر استاد حمید سمندریان روز شنبه 24 تیر ماه از مقابل درب تماشاخانه ایرانشهر سالن استاد سمندریان به سمت بهشت زهرا قطعه هنرمندان برگزار خواهد شد.
 
خبرگزاری میراث فرهنگی درگذشت این هنرمند برجسته و پدر تئاتر ایران را به خانواده محترم او؛ جامعه هنری و شاگردانش و همچنین دوستداران هنر تئاتر ایران تسلیت می‌گوید.
 




واحد مرکزی خبر صدا و سیما
تهران / واحد مرکزی خبر / علمی و فرهنگی 1391/04/22

«حمید سمندریان» استاد و پیشکسوت بازیگری سحرگاه امروز در خانه خود در تهران دارفانی را وداع گفت.
به گزارش خبرنگار ما؛ استاد فقید سمندریان اردیبهشت سال1310در تهران متولد شد و از نوجوانی شیفته هنر از جمله بازیگری و موسیقی بود. وی در دوران نوجوانی در کلاس های هنرپیشگی و نوازندگی شرکت کرد.
مرحوم حمید سمندریان از بنیانگذاران دانشکده تئاتر دانشگاه تهران بود.
استاد فقید سمندریان پیشکسوت عرصه هنرهای نمایشی در سال های اخیر شاگردانی را در عرصه هنر بازیگری در آموزشگاه خود تربیت کرد که بسیاری از آنان به عرصه حرفه ای هنر وارد شدند و هم اکنون از بازیگران به نام عرصه بازیگری در تئاتر، سینما و تلویزیون هستند.
کارگردانی و اجرای تئاترهایی همچون «ملاقات بانوی سالخورده»، «دایره گچی قفقازی»، «ازدواج آقای می‌سی‌سی‌پی»، «مرغ دریایی»، «بازی استریندبرگ» و «کرگدن» برخی کارهای هنری استاد سمندریان است.
پیکر استاد حمید سمندریان شنبه24تیر ساعت9 از تماشاخانه‌ ایرانشهر به سمت قطعه‌ هنرمندان بهشت‌زهرا (س) تشییع می شود.
مراسم سومین روز درگذشت زنده‌یاد حمید سمندریان دوشنبه26تیر ساعت 18در مسجد جامع شهرک قدس برگزار خواهد شد.
همچنین مراسم یادبود استاد سمندریان29تیر ساعت 18در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر برگزار می شود.



پیام تسلیت خانه‌ی هنرمندان برای درگذشت استاد سمندریان
» سرویس: فرهنگی و هنری - سینما و تئاتر
کد خبر: 91042213391
پنجشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۱ - ۱۲:۵۰

خانه‌ی هنرمندان ایران در پیامی، درگذشت حمید سمندریان را تسلیت گفت.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این پیام آمده است: «با کمال تأسف و تأثر، درگذشت هنرمند فرهیخته و پدر تئاتر ایران، استاد حمید سمندریان را به جامعه‌ی هنری، بویژه اهالی تئاتر، دوستان، بستگان، شاگردان و دوست‌داران آن هنرمند برجسته تسلیت می‌گوییم.»
تشییع پیکر زنده‌یاد سمندریان روز شنبه (24 تیرماه) ساعت 10 صبح از مقابل خانه‌ی هنرمندان ایران به سمت بهشت زهرا (س) انجام می‌شود.
همچنین مراسم ترحیم استاد حمید سمندریان روز دوشنبه (26 تیرماه) از ۱۸:۳۰ تا ۲۰ در محل مسجدجامع شهرک قدس (شهرک غرب) مقابل مجتمع میلاد نور برگزار خواهد شد.


کانون ملی منتقدان تئاتر ایران درگذشت استاد سمندریان را تسلیت گفت
» سرویس: فرهنگی و هنری - سینما و تئاتر
کد خبر: 91042213404
پنجشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۱ - ۱۳:۱۵
کانون ملی منتقدان تئاتر ایران درپی درگذشت استاد حمید سمندیان، با صدور پیامی فقدان این هنرمند پیشکسوت و استاد بزرگ تئاتر ایران را به جامعه‌ی تئاتر کشور تسلیت گفت.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این کانون تئاتری در پیام خود درگذشت حمید سمندریان را ضایعه‌ای جبران‌ناپذیر برای تئاتر ایران دانست و از مسؤولان و سیاست‌گذاران عرصه‌ی فرهنگ و هنر کشور خواست تا در زمان حیات هنرمندانی که هریک به نحوی بانی خدمات ارزنده‌ای برای فرهنگ و هنر کشورمان بوده‌اند، توجه همه‌جانبه‌ای به ایشان داشته و با سعه‌ی صدر، شرایط سهل‌تری را برای ادامه فعالیت‌های این هنرمندان ایجاد کنند.
کانون ملی منتقدان تئاتر همچنین ضمن عرض تسلیت به سرکار خانم هما روستا، همسر گرانقدر استاد سمندریان، خواستار حضور همه‌جانبه‌ی اعضای این کانون و سایر فعالان حوزه‌ی نقد تئاتر کشور در مراسم خاکسپاری و گرامیداشت زنده‌یاد حمید سمندریان شد.

ایرج راد: استاد سمندریان با تمام وجود عاشق تئاتر بود
» سرویس: فرهنگی و هنری - سینما و تئاتر
کد خبر: 91042213367
پنجشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۴

ایرج راد درگذشت حمید سمندریان را ضایعه‌ای بسیار دشوار برای جامعه‌ی هنری دانست
این کارگردان و بازیگر تئاتر در گفت‌وگو با خبرنگار بخش تئاتر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: از دست دادن استاد سمندریان برای جامعه‌ی هنری و به‌ویژه تئاتر مملکت بسیار دشوار است. ایشان همواره با انرژی و روحیه‌ای که داشت به همه‌ی ما انرژی می‌داد و هرگز تصور نمی‌شد چنین فردی با این روحیه و انرژی از دنیا برود. اما سرانجام به خاطر بیماری مهلکی که داشت، دست مرگ ایشان را از ما گرفت.
ایرج راد که با بازی در نمایش «مرده‌های بی‌کفن و دفن» با حمید سمندریان همکاری داشته است یادآور شد: تاثیر آثار استاد سمندریان بر روند تئاتر کشور بر هیچ‌کس پوشیده نیست. ایشان علاوه‌بر کارگردانی‌های درخشان، هنرمندان بسیار بزرگی را پرورش داد. به گونه‌ای که بسیاری از هنرمندان و فارغ‌التحصیلان تئاتر کشور از شاگردان ایشان بودند و من هم جزو دانشجویان ایشان بودم.
وی ادامه داد: علاوه‌بر کارگردانی و تدریس، ترجمه‌های ایشان از آثار بزرگ نمایشی از دیگر نقاط قوت کارنامه هنری‌شان است.
راد با اشاره به ویژگی‌های اخلاقی حمید سمندریان به ایسنا گفت: علاوه‌بر کار هنری، رفتار، کردار و برخورد استاد با تمام هنرمندان همواره زبانزد همگان بوده است. عشق و علاقه و الفتی که به تئاتر داشت از دلش برمی‌خاست و با تمام وجود تئاتر را دوست می‌داشت.
او با اشاره به آشنایی‌اش با حمید سمندریان یادآور شد: از حدود سال‌های 40 بود که با استاد از طریق کارهایی که به صحنه می‌برد آشنا شدم. همان زمان هم در جامعه هنری دارای اشتهار بود و تئاتری‌ها برایشان ارزش و احترام بسیاری قائل بودند.

استاد تئاتر ایران درگذشت
22 تیر 1391 ساعت 10:04
حمید سمندریان،نویسنده،مترجم و استاد شاخص تئاتر ایران حدود ساعت 5 صبح امروز 22 تیرماه در سن 81 سالگی به علت سرطان کبد در منزلش درگذشت. استاد سمندریان که کارگردانی را در آلمان نزد «ادوارد مارکس» کارگردان برجسته تئاتر دنیا آموخته بود شاگردان بسیاری را به تئاتر و سینمای ایران معرفی کرد.وی علاوه بر این بیش از ده ها نمایشنامه شاخص را کارگردانی کرد و آثار بدیع و درخوری از بهترین نمایشنامه نویسان جهان را به فارسی برگرداند. وی در حالی دار فانی را وداع گفت که قرار بود نمایش "گالیله" را روی صحنه ببرد._
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) حمید سمندریان سال ۱۳۱۰ در تهران متولد شد. شروع فعالیت تئاتریش در حین تحصیل در دوره متوسطه بود او در کلاس‌های تئاتر و هنرپیشگی استادان حسین خیرخواه، شباویز و نصرت کریمی شرکت و تحصیل کرده ‌است این کلاس ها زیر نظر استاد عبدالحسین نوشین اداره می‌شد. حمید سمندریان همچنین ویلون می‌نواخت و از شاگردان ذوالفنون بود.

وی پس از پایان دوره دبیرستان به اروپا سفر کرد و در آلمان دوره مهندسی شوفاژ سانترال را در دانشگاه صنعتی برلین گذراند اما بعد از آن به کنسرواتور عالی موسیقی و هنرهای نمایشی هامبورگ وارد شد. برخورد با تئاتر آن‌قدر برایش گسترده بود که مجالی برای موسیقی نمی‌گذاشت و شاید برای همیشه از موسیقی خداحافظی کرد.

وی طی شش سال به صورت آکادمیک تحت آموزش ادوارد مارکس که یکی از استادان برجسته تئاتر بود اصول و مبانی کارگردانی و بازیگری را آموخت و همزمان در آلمان به صورت حرفه‌ای مشغول به کار شد.

استاد سمندریان پس از پایان این دوره به دعوت اداره هنرهای نمایشی دراماتیک اداره کل هنرهای زیبای کشور به ایران برگشت و به سرعت نمایشنامه دوزخ یا دربسته اثر ژان پل سارتر را در تالار نوبنیاد همین اداره به روی صحنه آورد، ضمنا با همکاری دکتر مهدی فروغ به تاسیس هنرستان آزاد هنرهای دراماتیک که وابسته به هنرهای زیبای کل کشور بود دست زد. بعد از آن به دعوت مهندس هوشنگ، دکتر برکشلی و با همکاری دکتر مهدی نامدار دانشکده تئاتر دانشگاه تهران را بنیان گذاشتند و کار تدریس را بدون وقفه تا امروز در دانشگاه‌های تهران و دانشگاه‌های تئاتری ادامه داد.

سمندیان بعد از پیروزی انقلاب به تاسیس کلاس‌های آزاد بازیگری و کارگردانی دست زد که صدها هنرجو از آنجا دانش‌آموخته شدند و به عرصه حرفه‌ای هنر وارد شدند.
سمندریان طی سه دهه گذشته تنها چهار اثر نمایشی را کارگردانی کرد و به صحنه برد.

پیکر سمندریان صبح شنبه 24 تیرماه از مقابل سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر به سمت دیار باقی تشییع می‌شود.

اسماعیل شفیعی: ترجمه‌های سمندریان بی‌نقص بود
22 تیر 1391 ساعت 12:33
اسماعیل شفیعی، عضو هیات علمی دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر، درگذشت حمید سمندریان را ضایعه‌ای بزرگ برای خانواده تئاتر ایران دانست. شفیعی خدمات سمندریان به تئاتر ایرانی را بسیار ارزنده دانست و با اشاره به شیوه ترجمه او گفت:‌ترجمه‌های مرحوم سمندریان بی‌نقص اند و علاوه بر این او در نحوه ارایه مطلب به شاگردانش بسیار بزرگوار و با سخاوت بود._
اسماعیل شفیعی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: درگذشت استاد سمندریان ضایعه بزرگی برای جامعه تئاتری کشور است. من این مصیبت بزرگ را به خانواده تئاتر ایران و به ویژه سرکار خانم هما روستا، همسر ایشان تسلیت عرض می‌کنم و به یقین جای خالی استاد همیشه حس خواهد شد.

وی افزود: البته اکنون استادان بزرگی در عرصه تئاتر ایران فعالیت می‌کنند، اما کسی جای خالی استاد سمندریان را پر نخواهد کرد. امیدوارم جامعه تئاتر ایران تحمل این غم بزرگ را داشته باشد.

شفیعی درباره جایگاه مرحوم سمندریان در تئاتر ایران گفت: ایشان جایگاه بزرگی در تئاتر ایران داشتند و این به دلیل چند مساله بود، مهمترین مساله دقت استاد در آثار و درک درست ایشان از تئاتر بود. مساله دوم در شیوه تدریس و بزرگواری و سخاوت خاصی بود که ایشان در زمان تدریس و ارایه مطلب به شاگردانشان داشتند.

این عضو هیات علمی دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر در ادامه به وظایف شاگردان مرحوم سمندریان اشاره کرد و گفت: اکثر شاگردان استاد سمندریان از استادان امروز تئاتر ایران هستند. به نظرم این عزیزان تلاش زیادی خواهند کرد تا بخشی از زحمات ایشان جبران شود و همچنین یاد و خاطره او برای همیشه باقی بماند.

شفیعی گفت: استاد سمندریان  مانند چراغی مسیر تئاتر ما، به ویژه تئاتری که از آن با نشانه‌گذاری و شناخت تئاتر آلمان یاد می‌شد عمل می‌کرد و در این راه بسیار اخلاق‌گرا بود. در اینجا باید اشاره کنم، کسانی که ادعای اخلاقگرایی داشتند در این اواخر، به خیال باطل خود بسیار سعی داشتند که وجهه استاد سمندریان را خراب و ایشان را تحقیر کنند، امیدوارم که خداوند از سر تقصیرات این نابخردان بگذرد.

شفیعی در ادامه درباره ترجمه‌های مرحوم سمندریان و جایگاه آن‌ها در متون تئاتری در ایران گفت: ترجمه‌های استاد سمندریان اکثرا نمایشنامه‌های مهم و تاثیرگذاری بود که برای نخستین بار در ایران ترجمه و چاپ می‌شد و از این نظر ایشان حق بزرگی بر گردن تئاتر ما و به ویژه تئاتر دانشگاهی داشتند. از میان این نمایشنامه‌ها می‌توانم به آثار فردریش دورنمات به ویژه شاهکار «ازدواج آقای می‌سی‌سی‌پی» اشاره کنم.

وی افزود: ویژگی خاص استاد سمندریان در ترجمه این بود که ایشان پس از ترجمه و قبل از انتشار آن، ابتدا نمایشنامه را  روی صحنه می‌برد تا هر چه کاستی در ترجمه  وجود دارد روشن و عیان شود و سپس ترجمه را بر اساس  اجرا، اصلاح  و منتشر می‌کرد. این نکته باعث  می شد ترجمه‌های استاد نقصی نداشته باشد.

حمید سمندریان،نویسنده،مترجم و استاد شاخص تئاتر ایران حدود ساعت 5 صبح امروز 22 تیرماه در سن 81 سالگی به علت سرطان کبد در منزلش درگذشت. تاسیس دانشکده تئاتر دانشگاه تهران، تربیت شاگردان بسیار که عمده آن‌ها از استادان تئاتر امروز و همچنین از بازیگران بزرگ تئاتر، سینما و تلویزیون هستند، اجراهای شاخص تئاتری بخش از خدمات مرحوم استاد سمندریان به تئاتر ایران است.

همچنین ترجمه و انتشار نمایشنامه‌هایی چون «باغ وحش شیشه‌ای» اثر تنسی ویلیامز، «ازدواج آقای می‌سی‌سی‌پی»، «بازی استریندبرگ»، «غروب روزهای آخر پاییز»، «فیزیکدان‌ها» «ملاقات بانوی سالخورده» و «رومولوس کبیر» همگی اثر فردریش دورنمات، «دایره گچی قفقازی» اثر برتولت برشت، «باغ وحش شیشه‌ای» اثر تنسی ویلیامز، «آندورا» و «خشم شدید فلیپ هوتس» هر دو اثر ماکس فریش، بخشی از فعالیت‌های مرحوم سمندریان به حساب می‌آید.

پیکر سمندریان صبح شنبه 24 تیرماه از مقابل سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر  تشییع می‌شود.
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درگذشت این استاد بزرگ تئاتر ایران و مترجم فرهیخته را به خانواده تئاتر ایران و همسر محترم ایشان خانم هما روستا تسلیت می‌گوید.


آفتاب: «حمید سمندریان» پدر تئاتر ایران درگذشت.

حمید سمندریان؛ نویسنده و کارگردان پیشکسوت تئاتر به دلیل بیماری سرطان کبد، حدود ساعت 5 صبح امروز پنجشنبه (22 تیرماه) در منزل خود دارفانی را وداع گفت.

سمندریان طی سه دهه گذشته تنها چهار اثر نمایشی را کارگردانی کرد و به صحنه برد و این در حالی بود که وی از جمله کارگردانان برجسته تئاتر در آسیا بود که در کشور آلمان و زیر نظر ادوارد مارکس کارگردان برجسته تئاتر دنیا کارگردانی را آموخت.

حمید سمندریان در سال 1310 در تهران متولد شد و در سن 81 سالگی در حالی درگذشت که آرزوی اجرای نمایش "گالیله" را به عنوان وصیت نامه هنری خود داشت.

به گزارش ایلنا، پیکر سمندریان استاد، صبح روز شنبه (24 تیرماه) از مقابل سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر، تشییع می‌شود.

تماشاخانه ایرانشهر و خانه هنرمندان تعطیل شد

تمام اجراهای دو روز پنج‌شنبه و جمعه تالار انتظامی خانه هنرمندان ایران و نیز تماشاخانه ایرانشهر تعطیل شد.

به گزارش مهر، در سوگ استاد حمید سمندریان و به دستور مجید سرسنگی تمام اجراها و نمایش‌هایی که در تماشاخانه ایرانشهر و سالن انتظامی خانه هنرمندان به روی صحنه بود، لغو شد.

گفتنی است،‌ حمید سمندریان استاد بزرگ تئاتر ایران سحرگاه امروز 22 تیرماه در منزل خود چشم از جهان فروبست.

حمید سمندریان متولد 1310 بعد از دست و پنجه نرم کردن با بیماری در سن 81 سالگی در منزل خود دار فانی را وداع گفت. این استاد بزرگ تئاتر ایران در حالی برای همیشه صحنه تئاتر را ترک کرد که آرزوی اجرای نمایش "گالیله" را به عنوان وصیت نامه هنری خود داشت.

سمندریان طی سه دهه گذشته تنها چهار اثر نمایشی را کارگردانی کرد و به صحنه برد و این در حالی بود که وی از جمله کارگردانان برجسته تئاتر در آسیا بود که در کشور آلمان و زیر نظر ادوارد مارکس کارگردان برجسته تئاتر دنیا کارگردانی را آموخت.

حمید سمندریان در سال ۱۳۱۰ در تهران متولد شد. شروع فعالیت تئاتریش در حین تحصیل در دوره متوسطه بود. او در کلاس‌های تئاتر و هنرپیشگی استادان حسین خیرخواه، شباویز و نصرت کریمی شرکت و تحصیل نموده‌است این کلاسها زیر نظر استاد عبدالحسین نوشین اداره می‌شد. حمید سمندریان همچنین ویلون می‌نواخت و از شاگردان ذوالفنون بود.

وی پس از اتمام دوره دبیرستان به اروپا سفر کرد و در آلمان دوره مهندسی شوفاژ سانترال را در دانشگاه صنعتی برلین گذراند اما بعد از آن به کنسرواتور عالی موسیقی و هنرهای نمایشی هامبورگ وارد شد برخورد با تئاتر آن‌قدر برایش گسترده بود که مجالی برای موسیقی نمی‌گذاشت و شاید برای همیشه از موسیقی خداحافظی کرد.

وی طی شش سال به صورت آکادمیک تحت آموزش ادوارد مارکس که یکی از استادان برجسته تئاتر بود اصول و مبانی کارگردانی و بازیگری را آموخت و همزمان در آلمان به صورت حرفه‌ای مشغول به کار شد.

وی پس از پایان این دوره به دعوت اداره هنرهای نمایشی دراماتیک اداره کل هنرهای زیبای کشور به ایران برگشت و به سرعت نمایشنامه دوزخ یا دربسته اثر ژان پل سارتر را در تالار نوبنیاد همین اداره به روی صحنه آورد، ضمنا با همکاری دکتر مهدی فروغ به تاسیس هنرستان آزاد هنرهای دراماتیک که وابسته به هنرهای زیبای کل کشور بود دست زد.

بعد از آن حمید سمندریان به دعوت مهندس هوشنگ، دکتر برکشلی و با همکاری دکتر مهدی نامدار دانشکده تئاتر دانشگاه تهران را بنیان گذاشتند و کار تدریس را بدون وقفه تا به امروز در دانشگاه‌های تهران و کلیه دانشگاه‌های تئاتری ادامه داد.

در سال ۱۳۷۳ به تاسیس کلاس‌های آزاد بازیگری و کارگردانی دست زد که هنرجویان بسیار زیادی از آنجا دانش‌آموخته شدند و به عرصه حرفه‌ای هنر وارد شدند .

بسیاری از هنرمندان مطرح کشور ازشاگردان او محسوب می‌شوند ازجمله سعید پورصمیمی، مریم معترف، سوسن تسلیمی، فریبرز عرب نیا، احمد آقالو، پرویز پورحسینی، امین تارخ، احمد ساعتچیان، محمد رحمانیان، محمد رضا جوزی، محمد یعقوبی، امیر جعفری، فتحعلی اویسی، فردوس کاویانی، مهران مدیری، خسرو سینایی، میر طاهر مظلومی، پیام دهکردی، نوید فرید، شهاب حسینی، حامد کمیلی، قطب‌الدین صادقی، کیومرث مرادی، علیرضا اشکان، حمید فرخ‌نژاد و ...

حمید سمندریان در سال‌های پیش از انقلاب، سال ۱۳۴۲ گروه تئاتری منسجمی به‌نام گروه هنری پاسارگاد تشکیل داد که افراد گروه عبارت‌اند از پرویز پورحسینی، سعید پورصمیمی، پری صابری، اسماعیل محرابی، جمشید مشایخی، پرویز کاردان، محمد حفاظی، منوچهر فرید، ثریا قاسمی، اسماعیل شنگله، مهدی فخیم‌زاده و ...

سمندریان روز 22 تیرماه سال 1391 در سن 81 سالگی پس از درگیری طولانی با سرطان کبد درگذشت. این اتفاق در حالی افتاد که همراهان و شاگردان همیشگی‌اش تصمیم گرفته بودند برای بهتر شدن حال استادشان، بار دیگر اجرای نمایش بازی استریندبرگ را که او سال‌ها پیش به صحنه برده بود با همان بازیگران قبلی یعنی هما روستا، رضا کیانیان و پیام دهکردی را پاییز امسال به صحنه ببرند و حتی بخشی از تمرینات اولیه این نمایش نیز در منزل شخصی او آغاز شده بود.

خانه هنرمندان دو روز تعطیل شد

مدیریت مشترک خانه هنرمندان ایران و تماشاخانه ایرانشهر به احترام درگذشت زنده‌یاد «حمید سمندریان» فعالیت‌های این دو مجموعه را در روز‌های پنجشنبه و جمعه (22 و 23 تیرماه) تعطیل اعلام کرد.


ایلنا: به احترام درگذشت حمید سمندریان؛ خانه هنرمندان دو روز تعطیل شد.

یه گزارش خبرنگار ایلنا، مدیریت مشترک خانه هنرمندان ایران و تماشاخانه ایرانشهر به احترام درگذشت زنده‌یاد «حمید سمندریان» فعالیت‌های این دو مجموعه را در روز‌های پنجشنبه و جمعه (22 و 23 تیرماه) تعطیل اعلام کرد.

حمید سمندریان؛ پدر تئاتر ایران، صبح امروز(پنجشنبه 22 تیرماه) بر اثر بیماری سرطان کبد، در سن 81 سالگی در منزل خود چشم از دنیا فروبست.

مراسم یادبود سمندریان پنجشنبه برگزار می‌شود

مراسم ختم حمید سمندریان؛ روز دوشنبه (26 تیرماه) در مسجد جامع شهرک غرب برگزار می‌شود. یادبود دیگری روز پنجشنبه (29 تیرماه) در تئاتر شهر برگزار می‌شود. تماشاخانه ایرانشهر تمام اجراهای خود را به مدت 2 روز تعطیل کرد.


ایلنا: مراسم ختم و یادبود حمید سمندریان هفته آینده برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا، روز دوشنبه (26 تیرماه) از ساعت 18:00 در مسجد جامع شهرک غرب؛ مراسمی به مناسبت سومین روز درگذشت این هنرمند برگزار می‌شود. همچنین از طرف خانه تئاتر، روز پنجشنبه 29( تیرماه) از ساعت 18:00، همزمان با هفتمین روز درگذشت مرحوم حمید سمندریان، مراسم یادبودی در تالار اصلی تئاتر شهر برگزار می‌شود.

همچنین به مناسبت درگذشت سمندریان، تماشاخانه ایرانشهر کلیه اجراهای خود را به مدت 2 روز تعطیل کرد.

«حمید سمندریان» کارگردان نامدار تئاتر ایران صبح امروز (پنجشنبه 22 تیرماه) بر اثر بیماری سرطان کبد، در منزل خود چشم از دنیا فروبست.

سمندریان در اردیبهشت‌ماه سال 1310 در تهران متولد شد. شروع فعالیت‌های تئاتری او در حین تحصیل در دوره‌ی متوسطه با حضور در کلاس‌های تئاتر و هنرپیشگی اساتیدی چون حسین خیرخواه، شباویز و نصرت کریمی زیر نظر عبدالحسین نوشین بود.

او پس از اتمام دوره‌ی دبیرستان به اروپا سفر کرد و در آلمان دوره‌ی مهندسی شوفاژ سانترال را در دانشگاه صنعتی برلین گذراند، اما بعد از آن به کنسرواتور عالی موسیقی و هنرهای نمایشی هامبورگ وارد شد. برخورد با تئاتر آن‌قدر برایش گسترده بود که طی شش سال به صورت آکادمیک تحت آموزش «ادوارد مارکس» که یکی از استادان برجسته‌ی تئاتر بود، اصول و مبانی کارگردانی و بازیگری را آموخت و همزمان در آلمان به صورت حرفه‌ای مشغول به کار شد.

سمندریان پس از پایان این دوره به دعوت اداره‌ی هنرهای نمایشی دراماتیک اداره‌ی کل هنرهای زیبای کشور به ایران بازگشت و نمایشنامه‌ی «دوزخ» را در تالار همین اداره به روی صحنه برد و فعالیت‌های خود را به شکل پیوسته در عرصه تئاتر ادامه داد.

حمید سمندریان در سال‌های پیش از انقلاب، سال ۱۳۴۲ گروه تئاتری منسجمی به‌نام گروه هنری پاسارگاد را تشکیل داد که از افراد این گروه می‌توان پرویز پورحسینی، سعید پورصمیمی، پری صابری، اسماعیل محرابی، جمشید مشایخی، پرویز کاردان، محمد حفاظی، منوچهر فرید، ثریا قاسمی، اسماعیل شنگله و مهدی فخیم‌زاده را نام برد.

همچنین از معروف‌ترین شاگردان سمندریان می‌شود به: عزت‌اله انتظامی، گوهر خیراندیش، رضا کیانیان، میکاییل شهرستانی، احمد آقالو، کیومرث مرادی، پرویز پورحسینی، گلاب آدینه، مهدی و ناصر هاشمی و آتش تقی‌پور اشاره کرد.

سمندریان در تمام این سال‌ها حسرت اجرای «گالیله» را با خود داشت، آخرین‌بار در سال 1389 سرگرم ترجمه و کار بر روی این نمایشنامه‌ی معروف برتولت برشت بود و قصد داشت اواسط تیرماه همان سال گروه بازیگران این نمایش را مشخص کند تا براساس توافقات انجام‌شده با شهرداری تهران، «گالیله» را از بهمن سال 89 تا اردیبهشت 90 در تماشاخانه‌ی ایرانشهر به صحنه ببرد، اما این آرزو هرگز محقق نشد.

پنجشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۱۰
کد مطلب: 13191
 
 
ضایعه‌ای بزرگ برای تئاتر/
حمید سمندریان چشم از جهان فرو بست

حمید سمندریان از اساتید برجسته تئاتر ایران صبح امروز؛ 22 تیرماه دار فانی را وداع گفت.
به گزارش هنر آنلاین، حمید سمندریان کارگردان، بازیگر و مدرس تئاتر صبح امروز 5 شنبه 22تیر در سن 81سالگی در گذشت.

حمید سمندریان در سال ۱۳۱۰ در تهران متولد شد. شروع فعالیت تئاتریش در حین تحصیل در دوره متوسطه بود او در کلاس‌های تئاتر و هنرپیشگی استادان حسین خیرخواه، شباویز و نصرت کریمی شرکت و تحصیل نموده‌است این کلاسها زیر نظر استاد عبدالحسین نوشین اداره می‌شد. حمید سمندریان همچنین ویلون می‌نواخت و از شاگردان ذوالفنون بود.

وی پس از اتمام دوره دبیرستان به اروپا سفر کرد و در آلمان دوره مهندسی شوفاژ سانترال را در دانشگاه صنعتی برلین گذراند اما بعد از آن به کنسرواتور عالی موسیقی و هنرهای نمایشی هامبورگ وارد شد برخورد با تئاتر آن‌قدر برایش گسترده بود که مجالی برای موسیقی نمی‌گذاشت و شاید برای همیشه از موسیقی خداحافظی کرد.

وی طی شش سال به صورت آکادمیک تحت آموزش ادوارد مارکس که یکی از استادان برجسته تئاتر بود اصول و مبانی کارگردانی و بازیگری را آموخت و همزمان در آلمان به صورت حرفه‌ای مشغول به کار شد.

سمندریان پس از پایان این دوره به دعوت اداره هنرهای نمایشی دراماتیک اداره کل هنرهای زیبای کشور به ایران برگشت و به سرعت نمایشنامه دوزخ یا دربسته اثر "ژان پل سارتر" را در تالار نوبنیاد همین اداره به روی صحنه آورد، ضمنا با همکاری دکتر مهدی فروغ به تاسیس هنرستان آزاد هنرهای دراماتیک که وابسته به هنرهای زیبای کل کشور بود دست زد.

بعد از آن حمید سمندریان به دعوت مهندس هوشنگ، دکتر برکشلی و با همکاری دکتر مهدی نامدار دانشکده تئاتر دانشگاه تهران را بنیان گذاشتند و کار تدریس را بدون وقفه تا به امروز در دانشگاه‌های تهران و کلیه دانشگاه‌های تئاتری ادامه داد.

در سال ۱۳۷۳ به تاسیس کلاس‌های آزاد بازیگری و کارگردانی دست زد که هنرجویان بسیار زیادی از آنجا دانش‌آموخته شدند ازجمله سعید پور صمیمی-مریم معترف-سوسن تسلیمی-فریبرز عرب نیا-احمد آقالو-پرویز پور حسینی-امین تارخ-احمد ساعتچیان-محمد رحمانیان-محمد رضا جوزی-محمد یعقوبی-امیر جعفری-فتحعلی اویسی-فردوس کاویانی-مهران مدیری-خسرو سینا-میر طاهر مظلومی- پیام دهکردی- نوید فرید - شهاب حسینی - حامد کمیلی - حامد بهداد -نگار فروزنده- یوسف تیمور ی-رابعه اسکویی-مجید صالحی-فرزاد حسنی-شهرام عبدلی-قطب الدین صادقی-کیومرث مرادی-علیرضا اشکان-حمید فرخ نژاد-الیکا عبدالرزاقی-حمید میهن دوست-آشا محرابی-حسام نواب صفوی و ...

سمندریان استاد بزرگترین هنرمندان تئاتر و سینما و تلویزیون صبح روز شنبه ۲۴ تیرماه از مقابل سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر به سمت دیار باقی تشییع می‌شود.

هنرآنلاین ضایعه درگذشت حمید سمندریان را به خانواده تئاتر و جامعه فرهنگی و هنری کشور تسلیت می‌گوید.


سمندریان در ویکیپدیا
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AD%D9%85%DB%8C%D8%AF_%D8%B3%D9%85%D9%86%D8%AF%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D9%86












 



همچنین مشاهده کنید