جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

انسان شناسی مرگ: آشنایی با تونی والتر



      انسان شناسی مرگ: آشنایی با تونی والتر
مینا رجبی

تصویر: والتر
تونی والتر استاد مطالعات مرگ در دانشگاه بث( University of Bath ) است. وی پیش از آن یک نویسنده‌ی آزاد و استاد دانشگاه ریدینگ ( University of Reading ) بوده است. والتر دارای مدرک دکترا از دانشگاه آبردین و در حال حاضر سردبیر ژورنال Mortality و رئیس مرکز مرگ و جامعه( Centre for Death & Society ) است.  وی از اواخر دهه‌ی 80 تحقیقات خود را بر روی جامعه‌شناسی مرگ، مردن، عزاداری، مراسم ترحیم و انواع اعتقادات به زندگی پس از مرگ متمرکز کرده است. والتر همچنین مقالات بسیاری در رابطه با بازنمایی مرگ در هنر، تلویزیون و سایر رسانه‌ها دارد. وی در حوزه‌ی کاری خود با تعداد زیادی از باستان‌شناسان، مورخان، انسان‌شناسان و روان‌شناسان نامدار کار کرده و یکی از محققان برجسته در حوزه‌ی مطالعات مرگ محسوب می‌شود.
موضوعات آثار والتر حوزه‌های گوناگونی از جامعه‌شناسی مرگ تا جامعه‌شناسی دین، بیکاری و امنیت اجتماعی را در بر می‌گیرند. وی بیش از 100 مقاله‌ی چاپ شده در نشریات معتبر علمی و 24 فصل کتاب تالیف کرده است. به طور کلی می‌توان موضوعات مورد بررسی در آثار والتر را در چهار دوره‌ِ مجزا نشان داد:
-    از اواخر دهه‌ی 80 تا کنون: جامعه شناسی مرگ
-    اوایل دهه‌ی 80 تا اواسط دهه 90: سیاست‌گذاری های عمومی در رابطه کار و پول
-    اواخر دهه ی 70 تا کنون: فضای فیزیکی ای  که روابط و آداب اجتماعی در آن رخ می‌دهند
-    اوایل دهه ی 70 تا اواخر دهه‌ی 80: ارتباط میان جامعه‌شناسی و ایمان مذهبی
حوزه‌های تحقیقاتی مورد علاقه‌ی وی عبارتند از:
•    اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در حوزه‌ی مرگ و عزاداری
•    جامعه‌شناسی مرگ، مردن و اندوه، به ویژه مقایسه‌های بین-فرهنگی
•    حضور مردگان در جامعه
•    چگونگی استفاده‌ی محتضران ویا عزاداران از هنر
•    نقش فرشتگان در عزاداری معاصر
مهمترین آثار منتشر شده:

On Bereavement: the culture of grief, Open University Press, 1999.
این کتاب نخستین تلاش برای پژوهش در حوزه‌ی جامعه‌شناسی عزاداری پس از آثار گورر(1965) و ماریس(1974) محسوب می‌شود. کتاب با استفاده از مفهوم انسجام دورکیم می‌کوشد تا جایگاه واسطه‌ای عزاداران در میان مردگان و زندگان و همچنین کنترل اندوه توسط خانواده و سایر گروه‌های اجتماعی را مورد بررسی قرار دهد.
The Mourning for Diana, Berg, 1999. Editor.
 مجموعه‌ای از مردم‌نگاری‌هایی که اتفاقات رخ داده در یک الی دو هفته‌ی پس از مزگ پرنسس دایانا را ثبت کرده اند به همراه تعدادی مقاله‌‌ی تحلیلی در بررسی آنها.
The Eclipse of Eternity - a sociology of the afterlife, Basingstoke: Macmillan, New York: St Martin’s Press1996
اگربپذیریم که یکی از مباحث اصلی در دین، به طور تاریخی حداقل در غرب، همواره ترس از/ امید به مرگ و زندگی پس از مرگ بوده است، بسیار عجیب است که جامعه‌شناسی سکولاریزاسیون تقریبا به طور کامل سوال اعتقاد به زندگی پس از مرگ در جامعه‌ی سکولار را نادیده گرفته است. این کتاب به بررسی نشانه‌ها و ادبیاتی می‌پردازد که این سوال بی‌پاسخ را آشکار می‌کنند. کتاب به شیوه‌ی غیر معمولی جامعه‌شناسی دین و فهمی جامعه‌شناختی از مرگ در جامعه‌ی مدرن را به هم پیوند می‌زند
The Revival of Death, London & New York: Routledge1994.
این کتاب نخستین اثر از زمان کار لافلند در اواخر دهه‌ی 70 است که به تحلیل جامعه‌شناختی جنبش اجتماعی  "مرگ و مردن" پرداخته است. در جریان این تحلیل والتر به معرفی حوزه‌های جدیدی در جامعه‌شناسی پزشکی مرگ و ارتباط آنها با مباحث عمده‌ی جامعه‌شناختی در حوزه ی مدرنیته و پست‌مدرنیسم  می‌پردازد.  
Pilgrimage in Popular Culture, Basingstoke: Macmillan 1993. Ed., with Ian Reader.
بسیاری از زیارت های توصیف‌شده در این کتاب مربوط به آرامگاه‌های افراد در‌گذشته است. از یک قدیس قرون وسطایی گرفته تا الویس و سربازان کشته‌شده در جنگ.
Funerals - and how to improve them, London: Hodder 1990.
. با وجود آنکه این کتاب برای مخاطب عام و به زبان ساده نوشته شده به لحاظ تاریخی و انسان‌شناختی دارای نکات مهم و بدیعی  است. کتاب بر ارزش دیدگاه جامعه‌شناختی در مطالعه‌ی مراسم تدفین تاکید می‌کند.

پرونده «مرگ» در انسان شناسی و فرهنگ
http://anthropology.ir/node/4165