جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

عکسی که در شبکه های اجتماعی غوغا کرد!


عنصر تکان دهنده این عکس برای کسانی که آن را در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته بودند ترسی بود که در چشمان این کودک موج می زد؛ انگار که تفنگی را به طرفش نشانه گرفته باشند. در حقیقت، تفنگی در کار نبود، بلکه دوربینی بود که آن صحنه را برای تماشای دیگران ثبت کرد.

اما این عکس کار چه کسی است و چه داستانی پشت آن نهفته است؟

 


عکسی که در شبکه  های اجتماعی غوغا کرد!



عکاس اصلی این عکس – عثمان ساغرلی– و در مورد چگونگی این عکس از وی سوال شده است

این عکس زمانی از طریق شبکه های اجتماعی در اینترنت پخش شد که نادیا ابو شعبان، عکاس خبری ساکن غزه، آن را سه شنبه هفته پیش در توییتر گذاشت. عکس العمل کاربران به این عکس از این قبیل بود:"اشکم را درآورد"، ”"چقدر غم انگیز"، و "شکست بشریت".

توییت اولیه نادیا حالا بیش از بیست هزار بار مجددا توییت شده. جمعه هفته پیش هم روی شبکه اجتماعی ردایت گذاشته شد و دوباره موجی از احساسات را برانگیخت و بیش از پنج هزار رای مثبت گرفت و هزار و ششصد نظر درباره آن داده شد.

عثمان ساغرلی، عکاس اهل ترکیه، این عکس را در سال 2114 گرفت

چیزی نگذشت که ادعاهایی مبنی بر جعلی بودن یا برنامه ریزی شده بودن این عکس در هر دو شبکه مطرح شد. خیلی ها می خواستند بدانند چه کسی این عکس را گرفته و چرا بدون نام عکاس منتشر شده. ابو شعبان تائید کرد که عکس را خودش نگرفته ولی نتوانست توضیح دهد که کار چه کسی است.

یکی از کاربران وبسایت ایمگور که موفق شده بود رد عکس را در بریده ای از یک روزنامه پیدا کند مدعی شد که عکس واقعی است اما "حوالی سال 2112" گرفته شده و کودکی که در عکس دیده می شود در حقیقت یک پسر است. او همچنین گفت که شخصی که این عکس را گرفته عثمان ساغرلی، عکاس خبری ترکیه است.


ما برای تایید واقعی بودن این عکس با ساغرلی که حالا در تانزانیا کار می کند تماس گرفتیم. حقیقت این است که این کودک نه یک پسر بلکه یک دختر چهار ساله به نام هدی است. این عکس در دسامبر سال گذشته در اردوگاه پناه جویان عتمه در شمال غرب سوریه گرفته شده. هدی به همراه مادر و دو برادر و خواهر دیگرش به این اردوگاه که در 151 کیلومتری خانه آنها در حما قرار دارد سفر کرده.

ساغرلی می گوید "داشتم با لنز تله عکس می گرفتم و او هم فکر کرد که اسلحه است. بعد از گرفتن عکس متوجه شدم که واقعا ترسیده چون لبش را گاز گرفته بود و دست هایش را بالای سر برده بود. بچه ها وقتی دوربین می بینند معمولا یا فرار می کنند، یا صورتشان را می پوشانند و یا لبخند می زنند." او می گوید عکس بچه های ساکن اردوگاه خیلی چیزها را برملا می کند.

"کسانی که در اردوگاه زندگی می کنند آواره شده اند. با تماشای بچه ها بهتر می شود فهمید که چه بلایی سرشان آمده. بچه ها احساساتشان را خیلی معصومانه منتقل می کنند ولی بزرگ ترها نه."

این عکس ابتدا در ماه ژانویه و در روزنامه "ترکیه" منتشر شد. ساغرلی 25 سال است که برای این روزنامه کار می کند و خبرهای مربوط به جنگ و بلایای طبیعی در دیگر کشورها را پوشش می دهد.

این عکس در آن زمان بین کاربران ترک زبان شبکه های اجتماعی خیلی صدا کرد اما چند ماهی زمان لازم داشت تا بین کاربران انگلیسی زبان هم پخش شود و مخاطبان غربی خود را پیدا کند.

عکسی که در شبکه های اجتماعی غوغا کرد!