جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
موكا قهوه ی شكلاتی
شاید تاكنون نام قهوهی موكا را درمنوی رستوران یا كافیشاپی دیده و از طعم ویژهی آن لذت برده باشید. این قهوه از تركیب قهوهی دم شده با شكلات به دست میآید و جادوی نهفته درون دانههای قهوه و شكلات را یكجا دراختیار میگذارد. نام این قهوه از بندری قدیمی در كشور یمن گرفته شده است. بندری كه در معرفی قهوه به جهان نقش بسیار مهمی داشته است.
موكا كه عربی آن الموخاه است بندری در جنوب غربی یمن و در كنار دریای سرخ است. هر چند بیشتر محققان اعتقاد دارند كه اتیوپی مهد قهوه بوده اما این بندر موكا بوده كه قهوه را به جهانیان عرضه كرده است. زیرا از قرن ۱۵ م به بعد عربها ( كه تجارت قهوه منحصراً در اختیار آنان بوده) تقریباً همهی دانههای قهوهی خود را از بندر موكا به سایر نقاط صادر میكردند.
علاوه بر این، خود یمن نیز یك نوع قهوهی منحصر به فرد تولید میكرد كه از لحاظ كیفی بسیار عالی بود.
این قهوه كه در مزارع حاصلخیز یمن پرورش مییافت دارای طعم شكلاتی بوده و به جهت خاك مرغوب این كشور نظیر آن در سایر نقاط دیده نمیشد. البته در آن زمان بیشتر قهوهی صادر شده از موكا، به سایر كشورهای اسلامی انتقال مییافت اما در اواخر قرن ۱۷ م قهوهی موكا به اروپا رسید.
هلندیها به رغم محافظت شدید عربها از دانههای قهوه، به تعدادی از آنها دست یافتند. و پس ازمدتی این دانهها را در مستعمرهی خود یعنی كشور اندونزی كشت و زرع كردند كه البته این كار عمدتاً در جزیرهی جاوه صورت میگرفت. لازم به ذكر است كه در آن زمان كسی قهوهی جاوه را همردیف با قهوهی موكا قرار نمیداد و همچنان قهوهی موكا برترین نوع خود در جهان بود. زیرا خاك ویژهی كشور یمن قابل مقایسه با خاك جاوه نبود. این برتری تا قرن ۱۹ م ادامه داشت تا اینكه عدن، موكا را كه مهمترین بندر یمن بود غصب كرد و از آن زمان تجارت قهوه از این بندر از رونق افتاد. اما نام موكا برای همیشه با نام قهوه گره خورد.
امروزه مردم دنیا موكا را جور دیگری میشناسند. از نظر آنها موكا نوشیدنی است كه از مخلوط شكلات ( چه به صورت شكلات شیرین یا پودر كاكائو و یا شیرهی شكلات) با قهوهی دم شده مخصوصاً از نوع اسپرسو به دست میآید. اما چرا این نوشیدنی به جای قهوهی شكلاتی، موكا نام گرفت نیز داستان جالبی دارد. ماجرا از آنجا شروع میشود كه احتمالاً بیشتر اروپاییها با طعم قهوه، قبل از شكلات آشنایی كامل داشتند. اما هنگامیكه برای اولین بار شكلات را چشیدند، طعم آن را بسیار شبیه به طعم قهوهی یمنی یافتند.
شاید این شباهت عجیب به نظر آید اما اگر بدانیم كه شكلات در آن زمان به صورت یك نوشیدنی تلخ و شیرین نشده همچون قهوه مصرف میشده مسئله برای ما روشن میشود. این چنین بود كه نام موكا با قهوه و شكلات عجین شد . اگر تاكنون از طعم ویژهی موكا بهرهمند نشدهاید میتوانید به راحتی در خانه آن را تهیه كرده و از این معجون لذت ببرید.
●طرز تهیهی قهوهی موكا
* یك فنجان قهوه دم كنید. (اگر بتوانید با یك اسپرسوساز قهوه دم كنید كه بسیار عالی میشود)
* ۲ فنجان شیر را روی حرارت گرم كنید و ۳ قاشق شكلات به شیر اضافه كنید.( به خاطر داشته باشید كه شكلات به كار رفته میتواند هر نوعی باشد)
* مخلوط را هم بزنید تا كاملاً شكلات درشیر حل شود
* قهوهی دم شده را به این مخلوط اضافه كرده و هم بزنید تا به حرارت و غلظت دلخواه برسد.
درصورت تمایل میتوانید ۴/۳ قاشق دارچین به فنجان خود اضافه كنید تا به قهوهی ویفی دست یابید.
در صورت افزودن ۳-۲ آبنبات سفت نعنایی به مخلوط موكای خود میتوانید به راحتی قهوهی با واریایی بنوشید.
اگر در دستورالعملهای تهیهی كیك، به جای آب یا شیر، قهوهی موكا بریزید میتوانید به راحتی كیك موكا تهیه كنید.
برای كسانی كه خواهان مصرف خامه همراه با فنجان قهوهی خود هستند نیز روش دیگری برای تهیهی موكا وجود دارد. ۱ فنجان خامه را با ۳ قاشق شكر خوب بزنید تا پف كند. روی آن را بپوشانید و در یخچال بگذارید.
۲/۱ فنجان شكر و ۲/۱ فنجان پودركاكائو و ۲/۱ فنجان آب را كمی حرارت دهید تا كاملاً درهم حل شوند. ۳ فنجان شیر و ۱و ۲/۱ فنجان قهوهی دم شده به آن اضافه كنید و تا نزدیك به جوشیدن هم بزنید. قبل از جوشیدن از روی حرارت بردارید و كمی وانیل به آن بیافزایید. تركیب فوق را داخل لیوان بریزید و روی آن را با خامهی زده شده بپوشانید. درصورت دلخواه روی آن را با شكلات خرد شده تزیین كنید.
معصومه سمنانی
منابع:
Ezineartides. Com
www.yemencoffee .net
www.cw.USA.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست