پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا
کبد چرب تهدیدی جدی برای افراد چاق و دیابتی ها
کبد چرب و عوارض جدی آن برای افراد چاق و دیابتی
عوامل موثر در کبد چرب
کبد چرب یک بیماری خاموشی تعریف شده است که در مراحل اولیه نشانه ای نداشته و درمان خاصی نیز تاکنون برای آن به وجود نیامده است.این بیماری اغلب در افراد چاق ، دیابتی ها و بیماران دارای فشار خون بالا ایجاد می شود.صحبتهای دکتر سیدمهدی سیدمیرزایی فوق تخصص گوارش و کبد در مورد این بیماری و عوامل آن را مشاهده می کنید.
دکتر سیدمهدی سیدمیرزایی می گوید :منظور از کبد چرب، رسوب چربی در کبد است، این عارضه در حال حاضر نسبتا شایع بوده و روزبه روز در بیماران مزمن کبدی که علت خاصی برای بیماری آنها پیدا نمی شود ارزش بیشتری پیدا می کند.
امروزه متاسفانه بیماری کبد چرب با وزن بیمار ارتباطی مستقیم دارد و با توجه به افزایش چاقی در جوامع مختلف و از جمله ایران رو به افزایش است.
سیدمیرزایی با اشاره به شیوع این بیماری تصریح کرد:شیوع کبد چرب در جوامع مختلف متفاوت است، براساس آمارها شیوع کبد چرب هفت تا 9 درصد در کشورهای غربی و 1.2 درصد در ژاپن گزارش شده است که البته این آمار بیانگر درصد واقعی کبد چرب نیست و شیوع واقعی آن بالاتر از این میزان است.
این فوق تخصص گوارش و کبد با بیان اینکه بیماری کبد چرب در بیش از 90 درصد موارد فاقد علامت است، تاکید کرد:این بیماری در کسانی که عوامل خطر پیدایش کبد چرب را دارند مانند افراد چاق، مبتلایان به دیابت و چربی خون بالا و بی تحرک ایجاد می شود؛ ضمن اینکه چاقی، پرخوری، کم تحرکی، افزایش چربی خون و وجود بیماری هایی مانند دیابت و فشار خون بالا ازعوامل اصلی ایجاد کبد چرب محسوب می شوند.
وی گفت:در بیشتر موارد پزشک در بررسی آزمایشگاهی، سونوگرافی یا سی تی اسکن که به علل دیگر انجام می شود، به پدیده کبد چرب پی می برد. بنابراین باید افراد پرخطر به پزشک مراجعه و چکاپ های لازم را انجام دهند.
سیدمیرزایی افزود:البته در پاره ای از موارد فرد به ندرت از ضعف، خستگی و احساس سنگینی و فشار در ناحیه فوقانی و راست شکم شکایت می کند، به ویژه این علائم در مواردی که کبد چرب سریع ایجاد شده باشد بیشتر بروز می کند.
این فوق تخصص گوارش و کبد در پاسخ به این سوال که بیشترین مبتلایان به کبد چرب چه سنینی هستند؟ بیان کرد:بیشترین شیوع بیماری کبد چرب در افراد بالای 30 سال و در خانم ها است، اما متاسفانه اخیرا رشد عجیبی در سنین پایین تر و حتی کودکان پیدا کرده است.
وی درباره دلایل کاهش سن کبد چرب یادآوری کرد:افزایش مصرف غذاهای چرب و آماده، عدم فعالیت مناسب و گسترش زندگی ماشینی از علل این امر هستند، از این رو در حال حاضر با افزایش میل افراد جامعه به استفاده از غذاهای آماده و تغییر الگوهای زندگی به سمت کاهش تحرک و عادات نادرست غذا خوردن، میزان ابتلا به کبد چرب افزایش یافته است.
سیدمیرزایی ادامه داد:با افزایش چاقی در کودکان، احتمال شیوع کبد چرب در آنها نیز روز به روز بیشترمی شود. همچنین مصرف برخی داروها نیز می تواند باعث رسوب چربی در کبد شود ضمن اینکه کاهش سریع وزن در کسانی که قبلا به چاقی مبتلا بوده اند هم می تواند این عارضه را در پی داشته باشد.
این فوق تخصص گوارش و کبد اظهار کرد:در زمینه برخی بیماری های مزمن از جمله کولیت زخمی نیز کبد چرب گزارش شده است. البته در مواردی هم هیچ علت یا بیماری زمینه ای برای کبد چرب پیدا نمی شود، بنابراین فردی که دارای آنزیم های کبدی افزایش یافته در آزمایشات است و هیچ علتی برای آن پیدا نمی شود، باید به فکر کبد چرب باشد.
وی به راه های درمان کبد چرب اشاره و بیان کرد:درمان کبد چرب تنها انجام ورزش منظم، اصلاح شیوه تغذیه و رفع علت زمینه ای است، به علاوه چاقی، دیابت یا افزایش چربی خون نیز باید کنترل شوند.
سیدمیرزایی تاکید کرد:به افراد مبتلا به کبد چرب توصیه می شود حداقل پنج مرتبه در هفته و هر بار 20 دقیقه پیاده روی یا دو آهسته انجام دهند و بیشتر میوه جات کم قند، فیبرها و سبزیجات را مصرف کنند.
وی در پایان با اشاره به اینکه همکاری بیمار جهت درمان کبد چرب بسیار مهم است، خاطرنشان کرد:افراد چاق باید وزن خود را به طور تدریجی کاهش دهند؛ زیرا کاهش سریع وزن باعث تشدید کبد چرب می شود. ضمن اینکه اغلب بیماران به ویژه آنها که دارای بیماری زمینه ای ایجاد کننده کبد چرب هستند نیاز به درمان دارویی دارند. البته بازهم باید هشدار داده شود که بیماران باید از مصرف خودسرانه دارو در این زمینه پرهیز کنند.
مصرف بی رویه و بی قاعده ویتامین A نیز می تواند یک عامل محرک برای ابتلا به بیماری کبد چرب باشد که در نهایت فرد را با خطر رسوب چربی در بافت های کبد و اختلال در عملکرد این عضو رو به رو کند.
کبد چرب تهدیدی جدی برای افراد چاق و دیابتی هاایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست