شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

دانستنی های کاربردی درباره تعویض روغن موتور


کاربردی ترین نکات درباره تعویض روغن موتور

وظایف اصلی روغن موتور روان سازی قسمتهای متحرک موتور ،به حداقل رساندن اصطحکاک و فرسایش ،کمک به کاهش حرارت و به خود گرفتن کثافات ،ذرات معلق و رسوبات لجنی حاصل از احتراق می باشد.اما این فقط بخشی از ماجرا است چرا که باید نکات قابل توجهی را در استفاده آن رعایت کرد،در این مطلب جالب و کاربردی سعی داریم نکات قابل توجهی در رابطه با کارایی روغن موتور و استفاده به موقع آن با رعایت چند نکنه بپردازیم.

چرا روغن موتور باید تعویض گردد

روغن از زمان شروع کار موتور در معرض اکسیده شدن و تجزیه حرارتی و اب و سوخت خام قرار دارد.لدا روغن پایه ان شروع به الوده شدن و از دست دادن کیفیت خود می نمائید.و از طرفی مواد افزودنی ان نیز رفته رفته مصرف می شوند.مثلا مواد افزودنی پاک کننده ظرفیت معینی برای جذب و معلق نگه داشتن ذرات دارد.جالب است بدانید به ازای مصرف یک لیتر بنرین ;یک لیتر اب تولید می شود که مقداری از ان به صورت بخار از اگزوز خارج می شودو مقداری از ان نیز به روغن اضافه می شود.

کاهش مصرف سوخت با تعویض بموقع روغن

کارشناسان فنی خودرو بر این باورند که اگر از موتور در برابر دما و فشار بالایی که در زمان احتراق حاصل می شود محافظت نکنید، قطعات فلزی بسیاری که با هم تماس دارند، ساییده می شوند و خیلی زود از کار می افتند.

زمانی که موتور خودرو روشن است، دما در محفظه احتراق به حدود 2500 درجه سانتی گراد می رسد، فشار بالا و ضربه حاصل از احتراق را هم اگر به آن اضافه کنید، خواهید دید که بی شک موتور خودرو نیازمند حفاظت در برابر این گرما و اصطکاک است.

تعویض روغن، بهترین راه برای کارکرد مناسب موتور خودرو با بازده بالاست که خوشبختانه این نوع محافظت، کم هزینه و آسان است. بسادگی می توان با تعویض روغن در زمان مناسب امکان روان کار کردن قطعات را فراهم کرد.تعویض روغن، ضروری ترین کاری است که می توانید برای ادامه کار موفقیت آمیز موتور خودرو انجام دهید.


دانستنی های کاربردی درباره تعویض روغن موتور

البته باید توجه کرد که هر نوع موتوری بسته به نوع سوخت و سال ساخت، به روغن موتور معینی نیاز دارد.به گفته کارشناسان نباید فراموش کرد که روغن، موتور را خنک می کند چون کارتر زیر موتور قرار گرفته است. هوایی که هنگام حرکت خودرو از زیر آن عبور می کند، کارتر را خنک می کند و روغنی که هنگام عبور از نقاط مختلف موتور، بخشی از گرمای آن را جذب کرده است در کارتر گرمای خود را به هوا می دهد و خنک می شود. البته این میزان خنک کنندگی برای خنک کردن موتور خودرو بدون استفاده از سیستم خنک کن آبی کافی نیست، اما در خنک شدن موتور تاثیر بسزایی دارد.

همچنین بررسی ها نشان داده که روغن، خوردگی را کاهش می دهد. روغن با پوشش دادن ذرات آب و اسید موجود در موتور، خوردگی را نیز کاهش می دهد. این ذرات بعلاوه ذرات جامدی که در روغن معلقند، روغن را سیاه و آن را رقیق می کنند. روغن موتور را باید به صورت منظم عوض کنید تا پیش از خراب شدن کامل آن بتوانید از شر این مواد زیان آور خلاص شوید.بنابراین اگر روغن موتور را بموقع و بر اساس برنامه ای منظم عوض کنید، می توانید مصرف بنزین را کاهش دهید که نتیجه آن علاوه بر کاهش مصرف انرژی، حافظ محیط زیست و کاهش آلودگی هوا نیز خواهد بود.

روغن از زمان شروع کار موتور در معرض اکسیده شدن و تجزیه حرارتی و اب و سوخت خام قرار دارد.لدا روغن پایه ان شروع به الوده شدن و از دست دادن کیفیت خود می نمائید.و از طرفی مواد افزودنی ان نیز رفته رفته مصرف می شوند

ایا سیاه شدن روغن نشاندهنده رمان مناسب برای تعویض روغن است؟


دانستنی های کاربردی درباره تعویض روغن موتور

بسیاری تصور میکنند که سیاه شدن روغن دلیل خراب شدن ان است.در صورتیکه عکس ان صادق است.یعنی اگر در یک دستگاه سالم روغن پس از مدتی استفاده سیاه نشدمی باید ان را تعویض نمود. در یک موتور سالم زود سیاه شدن روغن بعلت خاصیت پاکنندگی روغن موتور است;یعنی ماده افزودنی پاک کننده در روغن موتور ;دوده حاصل از احتراق را در خود بصورت معلق نگه می دارد و طبعا سیاه می شود.اگر روغن موتور شما دیر سیاه شده باید نگران شد.بدین معنی که روغن قدرت جدب و معلق نگه داشتن دوده ها و مواد زائد را ندارد. واین دوده ها و الودگی ها روی قطعات موتور و لابلای انها ته نشین شده و باعث عدم انتقال حرارت –سائیدگی –رینگ چسباندن و روغن سوزی بیش از اندازه و کاهش تراکم گاز و کشش موتور خواهد شد.

 چند نکته در مورد روغن موتور


دانستنی های کاربردی درباره تعویض روغن موتور

1- روغن های موتور با سطح کارآیی پایین تر به هیچ وجه نباید برای موتورهای با تکنولوژی بالاتر استفاده گردد.

2 – در مورد استفاده از روغن های با سطح کیفی بالاتر برای موتورهای قدیمی تر نیز بایستی جانب احتیاط را نگهداشت و در صورت لزوم تفاوت سطوح از یک درجه بیشتر نباشد.

3 – اختلاط دو نوع روغن موتور غیرهمنام و یا با دو سطح کیفی متفاوت دارای اثرات نامشخصی بوده و به هیچ وجه توصیه نمی گردد. دلیل این موضوع تاثیر متقابل مواد افزودنی بعضا متفاوت موجود در روغن ها بر روی یکدیگر و ایراد صدمات شدید به موتور می باشد.

4 – با توجه به عوامل گوناگون از قبیل کیفیت سوخت، شرایط آب و هوایی، ترافیک، نوع رانندگی و بسیاری موارد دیگر کیلومتر کارکرد ذکر شده برای روغن موتور عموما قابل حصول نبوده و تعویض روغن قبل از رسیدن به حداکثر زمان کارکرد، توصیه می گردد.

5 – هنگام تعویض روغن، بهتر است فیلتر روغن نیر عوض شود.

6 – تعویض روغن با استفاده از دستگاه های مکش که از بالای موتور، روغن را تخلیه می نمایند چندان مفید نمی باشد. به دلیل تجمع رسوبات و آلودگی ها در کف کارتر روغن، تخلیه از انتهای کارتر موجب خروج بیشتر لجن و سایر آلاینده ها خواهد شد.

7 – متوسط زمان تعویض روغن در کشورهای پیشرفته صنعتی 13000کیلومتر و برای کشور ما، ایران این رقم حدود 3000کیلومتر می باشد.

8 – استفاده از ظروف پلاستیکی نسبت به فلزی، مقرون به صرفه تر بوده و آلودگی کمتری داشته و میزان هدر رفتن روغن پایین تر خواهد بود.

9 – روغن موتور در هر صورت موجب آسیب به پوست گردیده و از تماس طولانی مدت با آن بایستی جدا اجتناب گردد.

10 – در انتخاب روغن موتور، همواره باید به خاطر داشت که:«مناسب ترین، نه الزاما گرانترین»

عوامل موثر در مدت کارکرد تعویض روغن موتور :

1٫شرایط کار دستگاه و موتور ان

2٫کیفیت مکانیکی موتور به ویژه سیستم سوخت رسانی و انژکتورها و نیز وضیعت برق ان

3٫کیفیت روغن موتور و سوخت مصرفی

4٫کیفیت فیلترهای هوا و روغن

5٫نوع و مدل و سال ساخت موتور و خودرو

6٫مدت زمانی که روغن در کارتر می ماند


دانستنی های کاربردی درباره تعویض روغن موتور
 
منظور از شرایط کار موتور و خودرو چیست؟

1٫سرعت خیلی زیادخودرو(تخته گاز رانندگی کردن)

2٫رانندگی با بارزیاد ودر سر بالائیها و یدک کشیدن ها

3٫زیاد در جا کارکردن موتور (مثل ترافیک سنگین)

4٫رانندگی در سرما ;قبل از اینکه موتور کمی گرم شده باشد

5٫به طور مستمر مسافتهای کوتاه را طی کردنوخودرو را خاموش و روشن کردن به ویژ در سرما

6٫رانندگی در هوائی که خیلی مرطوب و یا خیلی گرد وغبار داشته باشد

لذا در این شرایط توصیه می گردد که روغن موتور زودتر تعویض گردد . با توجه به تجربیات موجود رعایت این نکته برای طول عمر موتور توصیه می گردد.


دانستنی های کاربردی درباره تعویض روغن موتور

دانستنی های کاربردی درباره تعویض روغن موتور