یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

رؤیای تكرار خاطره بوسان


رؤیای تكرار خاطره بوسان

كاراته در زمره ورزش های رزمی است كه در دو دهه اخیر با حركت روی نوار موفقیت دوشادوش تكواندو باعث غرور و اعتبار ورزش ایران در میادین بین المللی شده است

كاراته در زمره ورزش های رزمی است كه در دو دهه اخیر با حركت روی نوار موفقیت دوشادوش تكواندو باعث غرور و اعتبار ورزش ایران در میادین بین المللی شده است. موفق ترین گروه اعزامی به بازی های آسیایی ۲۰۰۲ بوسان، هم اكنون در اندیشه تكرار خاطرات خوش بازی های دوره قبل در بازی های آسیایی ۲۰۰۶ دوحه است. برای اطلاع از روند حركتی این رشته ورزشی به سراغ سكاندار جدید كاراته رفتیم. علیرضا سمندر، مردی از جنس كاراته كه به پشتوانه قهرمانی و تجربه مدیریتی در پست های مختلف از جمله دبیری و نایب رئیسی جانشین حبیب الله ناظریان، مدیر ۱۵ ساله كاراته شد. اداره ورزش با سبك های زیاد و حرف و حدیث های بی شمار كار آسانی نیست. با خواندن این گفت وگو بیشتر در جریان امورات ورزش پرطرفدار كاراته قرار خواهید گرفت. این ورزش براساس آخرین آمار رسمی بیش از یك میلیون عضو در كشور دارد.

* از خودتان بگویید؟

- متولد سال ۱۳۳۸ هستم. كاراته را از سال ۱۳۵۳ شروع كردم. نام نخستین باشگاهم، باشگاه آذر بود در خیابان حافظ. تا به امروز هنوزم كاراته كار می كنم. دارای دان ۶ شیتوریو هستم و مسئول سبك «ایتوسوكا» در ایران كه یكی از سبك های ریشه دار در كاراته جهان است.

* آیا «شیتوریو» انتخاب اول آغاز كارت در كاراته بود؟

- خیر، من با كان ذن شروع كردم.

* بزرگترین موفقیت كاراته در بازی های آسیایی ۲۰۰۲ بوسان بود، چرا پس از آن كمتر كاراته خبرساز شد؟

- در بوسان ما تنها گروهی بودیم كه با ۵ شركت كننده صاحب دو مدال طلا و ۳ نقره شدیم، اما سال گذشته در جریان نخستین دوره بازی های كشورهای اسلامی نیز از جمع ده مدال طلای حاصله برای ورزش ایران ۵ طلای آن را كاراته كاها رقم زدند.

نكته جالب آنكه تیم های مطرحی چون مصر و مغرب تنها با یك طلا در سكوهای بعدی ایستادند.

در مسابقات آسیایی ماكائو در رده جوانان و امیدها قهرمان آسیا شدیم و در رده بزرگسالان نیز برای اولین مرتبه توانستیم در كومیته تیمی، كشور ژاپن را شكست داده و قهرمان آسیا شویم. در سال های قبل همواره در كومیته مبارزات را به ژاپنی ها واگذار می كردیم.

مقام دوم جهان بدون احتساب امتیازات بانوان

* در ابعاد جهانی چه نتایجی داشتید؟

- با تیمی كم تجربه در رده جوانان و امید در مسابقات جهانی قبرس به مقام دوم جهان رسیدیم. این درحالی بود كه اكثر مطبوعات ورزشی با توجه به كم تجربگی اعضای تیم كسب مدال را دور از انتظار می پنداشتند، اما با كسب ۴ طلا و ۲ برنز قهرمان امیدهای جهان شدیم و با توجه به آنكه امتیازات تیمی را با مجموع امتیازات تیم بانوان هر كشور جمع می زدند ما در جای دوم ایستادیم و فرانسوی ها سوم شدند.

* مهمترین رویدادهای پیش روی كاراته؟

- مسابقات آسیایی جوانان و امیدها خردادماه در سنگاپور، مسابقات جهانی بزرگسالان فنلاند مهر ماه، بازی های آسیایی دوحه ۲۰۰۶ آذر ماه.

طلسم ۱۲ ساله

* با توجه به در پیش داشتن دو رویداد جهانی و آسیایی دوحه كدام یك از این دو رویداد برای شما از اهمیت بیشتری برخوردار است؟

- هر دو رویداد برای كاراته جنبه حیاتی دارد. ما در مسابقات جهانی نزدیك به ۱۲ سال است كه دستمان از مدال طلا كوتاه مانده است، این بار قصد شكستن طلسم ۱۲ ساله را داریم و بسیار با امیدواری این موضوع را در دستور كار خود قرار دادیم. واقعیت آنكه براساس سیاستگذاری سازمان تربیت بدنی و كمیته ملی المپیك، اولویت اول برای كاراته، بازی های آسیایی ۲۰۰۶ دوحه است.حداقل انتظار این است كه ما بتوانیم مدال ها و نتایج دوره قبل در بوسان را دوباره تكرار كنیم.

حضور بانوان در پرده ابهام

* سهمیه ایران در بازی های آسیایی چند نفر است؟

- سهمیه ایران با احتساب حضور احتمالی ۳ شركت كننده زن ۸ نفر از سوی كنفدراسیون كاراته آسیا تعیین شده است، اما هنوز حضور بانوان با حجاب اسلامی همه چیز را در مورد شركت بانوان در پرده ابهام قرار داده است. متاسفانه برای برخی از مطبوعات سوءتفاهم پیش آمده و آنان فكر می كردند كه ما به جای شركت دادن هشت شركت كننده در قسمت آقایان سه سهمیه را برای بانوان اختصاص دادیم. این موضوع هیچ ربطی به تیم های شركت كننده ندارد، بلكه برگزاركنندگان مسابقات برای كشورها تعیین سهمیه می كنند. البته خواست قلبی ما حضور ۶ نفر مرد و ۲ زن در بازی های آسیایی دوحه است.

* پس با این حساب احتمال حضور بانوان كاراته كا در بازی های آسیایی منتفی است؟

- در بازی های آسیایی بوسان اجازه حضور ورزشكاران زن مسلمان را با حجاب اسلامی ندادند. دختر شیخ امارات تا قبل از ورود به «تاتامی» با روسری بود و بعد با برداشتن حجاب اسلامی به مبارزه با رقبا پرداخت، دختران ما و آیین ما اجازه چنین كاری را به آنان نمی دهد. ما دست از تلاش برنداشته ایم سعی ما این است كه حضور بانوان را با حجاب اسلامی میسر سازیم و مسئولان آسیایی را مجاب كنیم.

بانوان ایرانی بخت مدال طلا را هم دارند

* آیا در صورت عملی شدن حضور بانوان ایران با حجاب اسلامی نمایندگان ما شانس دستیابی به مدال را دارند؟

- كاراته بانوان ایرانی به درجه ای از رشد رسیده كه حتی پیش بینی مدال طلا را هم برای آنان در رویداد بزرگی چون بازی های آسیایی داریم. ای كاش آنان می توانستند با حل این مشكل در مسابقات آسیایی شایستگی های خود را در ورزش كاراته اثبات می كردند.

* پیش بینی كسب مدال را بر چه اساسی می فرمایید؟

- در مسابقات پایتخت های اسلامی تیم كاراته بانوان ایران در حضور تیم های مطرح جهان مثل اندونزی، مالزی و سنگال و سایر كشورهای عربی، ۴ مدال طلا گرفت. در گذشته نه چندان دور همواره بانوان ما در مقابل این حریفان به راحتی بازنده بودند. خیل عظیمی از ورزشكاران كاراته ایران را بانوان تشكیل می دهند كه هم اكنون از سازماندهی و وضعیت خوبی در زمینه های مربیگری و داوری برخوردارند.

عدم اتحاد كشورهای اسلامی

* چرا از حمایت و كمك سایر كشورهای اسلامی در زمینه حل این مشكل استفاده نمی كنید؟

- متاسفانه باید بگویم كشورهای اسلامی هیچ حمایت و كمكی در این زمینه نمی كنند. رئیس فدراسیون جهانی هم می گوید ابتدا از آسیا آغاز كنید تا بعد در ابعاد جهانی به حل آن فكر كنیم.

۲۰ خرداد همایش غرب آسیا را در تهران داریم و تلاش می كنیم تا كشورهای مسلمان را راغب به این امر كنیم. فیلم هایی تهیه كردیم كه به فدراسیون های آسیایی و جهانی خواهیم فرستاد تا ببینند كاراته بانوان در این منطقه از چه پتانسیل بالایی برخوردار است.

* در میان كشورهای عربی كدام یك از كشورها در قسمت بانوان رقیب اصلی ایران محسوب می شوند؟

- قطر تیم خوبی دارد.

●به دنبال جایگاه در آسیا و جهان

* مدیران اجرایی كاراته ایران هم اكنون چه جایگاهی در كنفدراسیون آسیا و فدراسیون جهانی دارند؟

- فعلاً كه هیچ جایگاهی نداریم. ایران قبلاً پست نایب رئیسی فدراسیون آسیایی را داشت و یك سهمیه در كنسول داوری. پس از آنكه آقای ناظریان نامزد رئیس كنفدراسیون آسیا شد، این موقعیت مهم از دست رفت. تلاش داریم تا دوباره جایگاه های قبلی را به دست آوریم . در فدراسیون جهانی هم این وضعیت صادق است. به تازگی در پی درخواست رئیس اسپانیایی فدراسیون بین المللی كاراته از من خواسته شد تا با ارسال مدارك مورد نیاز نامزد عضویت در هیات رئیسه فدراسیون جهانی شوم.

* در حال حاضر قدرت در كنفدراسیون آسیا در اختیار نمایندگان چه كشورهایی است؟

- در دست شرق آسیایی هاست. رئیس آسیا یك تایوانی است و دبیر كل او هم از ماكائوست. ژاپنی ها هم كمیته داوری و بخش فنی را در اختیار خود دارند.

* كشورهای عربی چه موقعیتی دارند؟

- واقعیت آنكه شرقی ها چندان به نمایندگان كشورهای عربی دور نمی دهند. كویت بیش از هر كشوری تلاش دارد تا در كمیته های مختلف صاحب سهمیه شود. ما هم تازه داریم اعتماد مسئولان آسیایی را به خود جلب می كنیم و پیش بینی می كنم سال آینده در انتخابات جدید بتوانیم كرسی های قبلی را دوباره به چنگ آوریم.

* در كسب قدرت در فدراسیون آسیایی نمی شود با كشورهای عربی تشكیل یك گروه قدرتمند را داد؟

- متاسفانه شاهد هیچ گونه اتحادی نیستم، چرا كه اگر بودیم ابتدا مشكل حضور بانوان با حجاب را حل می كردیم! هیچ كشوری مثل ما نسبت به رعایت احكام اسلامی از خود حساسیت نشان نمی دهد، حتی كشورهای مسلمانی مثل مالزی، مغرب و مصر با شرایط فعلی فدراسیون آسیایی و جهانی خود را سازگار نشان می دهند و همین مسأله كار ما را برای جا انداختن این مهم دشوار می سازد.

علی شاكری


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.