چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

آشنایی با خواص مفید قارچ خوراکی


قارچ از آن دسته خوراکی‌هایی است که امروزه بیشتر از قبل جای خود را در میان سفره‌های ایرانی باز کرده است. تقریبا در بیشتر غذاها از این ماده غذایی پرخاصیت می‌توان استفاده کرد. اگرچه بیشتر افراد این ماده غذایی را پای ثابت فست فودها می‌شناسند اما در غذاهای اصیل ایرانی هم می‌توان از آن استفاده کرد. در ادامه این مقاله شما را با خواص بی‌نظیر قارچ آشنا خواهیم کرد.


	آشنایی با خواص مفید قارچ خوراکی | وب


مصرف قارچ توسط انسان از زمانی که انسان در جنگل‌ها زندگی می‌کرده آغاز شده است. درمانگران شرقی از هزاران سال پیش از این ماده غذایی به صورت سنتی استفاده می‌کردند. حتی مصریان باستان اعتقاد داشتن که مصرف این گیاه جاودانگی عطا می‌کند. مدت‌های مدیدی است که مصرف تمام انواع میوه‌ها و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌های مربوط به سبک زندگی در ارتباط بوده است. مطالعات بی‌شماری نشان داده‌اند که افزایش مصرف خوراکی‌هایی که به طور طبیعی پرورش یافته‌اند، خطر ابتلا به چاقی و مرگ و میر کلی، دیابت و بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد و اوضاع پوست و مو را بهبود می‌بخشد.

موارد مصرف قارچ‌ها

امروزه از قارچ‌ها به خاطر طعم و بافت‌شان در تهیه غذاها استفاده می‌کنند. آن‌ها می‌توانند طعم خودشان را به غذاها بدهند یا طعم مواد دیگر را به خودشان بگیرند. طعم آن‌ها معمولا در طول پخت افزایش پیدا می‌کند و شکل‌شان هم با روش‌های معمول آشپزی مثل سرخ کردن و خرد کردن حفظ می‌شود. بهترین نوع طبخ آن، تفت دادن و پختن آن در آب خود قارچ است. در این صورت، بافت خود را حفظ می‌کند. این ماده غذایی آب زیادی دارد و حین تفت دادن خود آب می‌اندازد پس نیازی نیست به آن آب اضافه کنیم.

قارچ را معمولا به سوپ ،سالاد و ساندویچ اضافه می‌کنند، یا از آن به عنوان پیش غذا استفاده می‌نمایند.

ارزش غذایی

  • سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌هاست
  • در هر ۱۰۰ گرم از این ماده غذایی، حدود یک میلی‌گرم آهن وجود دارد. برعکس خیلی از مواد غذایی گیاهی، قارچ دارای فیتات نیست. فیتات جذب آهن و بعضی مواد معدنی را در بدن کاهش می‌دهد. بنابراین آهن موجود در این ماده غذایی به سرعت جذب می‌شود.
  • منبع عالی پتاسیم می‌باشد که این ماده به کاهش فشار خون کمک می‌کند و خطر سکته قلبی را پایین می‌آورد.
  • دارای سلنیوم است. سلنیوم آنتی‌اکسیدانی است که با ویتامین E کار می‌کند و از سلول‌ها در برابر صدمات رادیکال‌های آزاد محافظت می‌نماید. مطالعات نشان داده است افرادی که دو برابر مقدار توصیه شده در روز سلنیوم مصرف کرده‌اند، خطر سرطان پروستات در آنها تا ۶۵ درصد کاهش یافته است.
  • حاوی مقدار بالایی مس هست که در بدن برای تولید سلول‌های خون مفید است.
  • حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین D  و ویتامین C و ویتامین B هست. کمبود ویتامین D می‌تواند باعث پوکی استخوان شود که مصرف قارچ دکمه‌ای با تامین این ویتامین می‌تواند عامل خوبی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری شود.

درباره خواص درمانی قارچ بدانید

یک ضد سرطان طبیعی
تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که قارچ‌های دکمه‌ای سفید می‌توانند احتمال خطر سرطان سینه و سرطان پروستات را کاهش دهند. عصاره این ماده غذایی دکمه‌ای سفید می‌تواند باعث کاهش تکثیر سلولی در سلول‌های سرطانی و اندازه تومورها نیز شود. این اثرات محافظتی می‌تواند با مصرف ۱۰۰ گرم از این ماده غذایی در روز دیده شود.

سلامت استخوان‌ها
پزشکان استرالیایی توصیه می‌کنند برای جلوگیری از کمبود ویتامین D در بدن و پیشگیری از شکستگی استخوان‌ها قارچ مصرف کنید. این ماده غذایی نیز همچون بدن انسان در واکنش به نور فرابنفش ویتامین D تولید می‌کند که برای حفظ استحکام استخوان‌ها و کمک به جذب کلسیم بیشتر در بدن اهمیت دارد.

مناسب برای خانم‌های باردار
مصرف این ماده غذایی مفید باعث جذب بسیاری ریزمغذی‌ها در بدن زن باردار می‌شود. همچنین مصرف آن در دوران بارداری برای کاهش احتمال ابتلا به دیابت مؤثر است. سلنیوم، ویتامین «ای» و ریبوفلاوونین از جمله مواد معدنی ضروری برای پیشگیری از تولد نوزاد نارس و نقص‌های جنینی به شمار رفته و این مواد در این ماده غذایی در مقادیر فراوان یافت می‌شود.

توجه: قارچ دیر هضم بوده و زنان بارداری که مبتلا به ناراحتی‌های معده هستند باید بااحتیاط مصرف کنند.

کاهش وزن و فشار خون
قارچ از انواع ماده غذایی کم کالری و فاقد کلسترول به شمار آمده و درصد زیادی از آن را آب و فیبر تشکیل می‌دهد. قرار دادن این ماده غذایی در رژیم غذایی از ابتلا به اضافه وزن پیشگیری می‌کند. قارچ‌ها ۸۰ تا ۹۰ درصد، آب دارند و خیلی کم کالری هستند. آن‌ها مقدار کمی چربی و سدیم (نمک) و ۸ تا ۱۰ درصد فیبر دارند و یک خوراکی ایده‌آل برای افرادی هستند که می‌خواهند وزن و فشار خون‌شان را کنترل کنند.


	آشنایی با خواص مفید قارچ خوراکی | وب

هنگام خرید قارچ به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

هرگز نباید خودمان اقدام به جمع‌آوری ای گیاه کنیم زیرا قارچ‌ سمی و غیرسمی آنقدر مشابه هم هستند که حتی گیاه‌شناسان بدون استفاده از دستگاه‌های میکروسکوپی و ابزارهای مخصوص نمی‌توانند آن دو را تشخیص دهند. باید این ماده غذایی را از مراکزی که مجوز دارند، تهیه کرد. از سوی دیگر، چون این ماده غذایی آب زیادی دارد امکان فساد، لزج و له‌شدگی آن بالاست. آن را می‌توان در یخچال بین ۳ تا ۷ روز نگهداری کرد اما بیش از این مدت به مرور لزج می‌شود و ترکیب‌هایی آزاد می‌کند که برای افرادی که دچار سردرد میگرنی هستند، مضر است.

گردآوری: مجله اینترنتی وب