سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

خواص کیوی – آشنایی با مضرات و خواص میوه کیوی


کیوی میوه درخت تاک چوبی و بزرگ با بیش از 94 گونه در جهان است که متداولترین نوع آن به اندازه تخم مرغ بوده و یکی از میوه های خوشمزه و پرخاصیت است. خواص کیوی و فواید آن برای سلامتی و تندرستی بسیار متنوع و گسترده بوده، مهمترین خواص درمانی کیوی شامل خاصیت آنتی اکسیدان، ضد التهاب، ضد تجمع پلاکتی، ضد سرطان، آرامبخش، مدر، ضد انگل و ضد میکروب است. همچنین مصرف این میوه میتواند به کاهش و درمان کلسترول خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را پایین آورد. بخشهای مورد استفاده این گیاه علاوه بر میوه، برگ و ریشه آن است که در طب سنتی کاربرد دارد. در ادامه این مطلب خواص کیوی و مضرات و نکات احتیاطی مصرف آن گردآوری شده است.


گیاه شناسی کیوی

درخت کیوی ابتدا گیاهی بومی در جنوب چین بوده است و سپس در ابتدای قرن بیستم به نیوزیلند برده شده و در آنجا به صورت تجاری کشت شده است. نام این میوه را از روی کرکهای روی پوست آن که کاملا شبیه به پرهای پرنده ای در نیوزلند به همین نام گرفته اند. پوست میوه کیوی کرکدار و به رنگ قهوه ای کم رنگ است و گوشت داخل میوه سبز روشن و دارای ردیفهایی از دانه های خوراکی کوچک و سیاه است. بافت این میوه نرم و طعم آن شباهت به ترکیبی از توت فرنگی، موز و آناناس دارد.


	خواص کیوی – آشنایی با مضرات و خواص میوه کیوی | وب

خواص کیوی (طبیعت و خواص درمانی)

اکثر متخصصان طب سنتی طبع کیوی را سرد و تر دانسته اند. برخی از مهمترین خواص کیوی و موارد مصرف درمانی آن شامل موارد زیر میگردد:

  • یکی از مهمترین فواید مصرف این میوه کمک به پیشگیری از حوادث قلبی عروقی است و محققان برای ان اثری معادل آسپیرین بیان کرده اند.
  • میزان پتاسیم کیوی نسبت به سایر میوه ها بسیار بیشتر است و مصرف آن برای کمک به سطح متعادل فشارخون و کاهش شکل گیری سنگ کلیه و کاهش احتمال خطر سکته مغزی ضروری است.
  • کیوی در تقویت عملکرد ذهن و مغز بسیار موثر بوده، به دلیل دارا بودن هورمون سرتونین در آن به بهبود خواب کمک میکند و در بهبود وضعیت هوشیاری به هنگام صبح نقش بسزایی دارد.
  • یکی از خواص کیوی در طب سنتی استفاده از آن برای درمان دردهای روماتیسمی مفصلی و خاصیت آرامبخش آن است.
  • مصرف کیوی برای مبتلایان به مرض قند مفید بوده، کمک به کنترل قند خون یکی از مهمترین خواص کیوی است.
  • از مهم‌ترین خواص کیـوی می‌توان به خاصیت ضد یبوست بودن آن به دلیل فیبر فراوانی که دارد اشاره کرد.
  • مصرف کیوی به دلیل ویتامین ث فراوان موجود در آن در کاهش علایم آسم بسیار مفید بوده در برطرف نمودن خس خس سینه کودکان بسیار موثر عمل کرده است. همچنین علائمی همچون تنگی نفس، خس خس شدید و سرفه‌های شبانه با مصرف این میوه پایین می‌آید.
  • کیوی سرشار از مواد آنتی اکسیدان بوده و همانند سایر میوه ها و سبزیجات دارای خاصیت ضد سرطانی بوده به ویژه از ان برای درمان سرطان کبد و مری استفاده میشود.
  • کیوی ارزش غذایی بالایی داشته به طور کلی مصرف این میوه برای بهبود عملکرد ماهیچه‌ها، اعصاب و افزایش سطح انرژی مفید است.
  • کیوی سرشار از ترکیبات مشهور تقویت بینایی مانندلوتئین و زیگزانتیناست. به نظر می رسد یکی از جالبترین خواص کیوی، حفظ و تقویت بینایی و پیشگیری از بیماری هایی ماننددژنراسیون ماکولامی شود.


ارزش غذایی کیوی

کیوی حاوی انواع ویتامین های ضروری مانند ویتامین ث و ویتامین ای است. همچنین منبع خوبی برای فیبر غذایی، پتاسیم، مس، منیزیم، منگنز و سایر مواد معدنی است. از دیگر ترکیبات موثر موجود در این میوه انواع آنتی اکسیدانها، فلاونوئید و کارتنوئیدها را میتوان نام برد.

جدول ارزش غذایی و خواص کیوی

 مواد و محتویاتمقدار در 100 گرم 
 انرژی61 کیلو کالری 
 چربی0/44 گرم 
 پروتئین0/99 گرم 
 کربوهیدرات14/88 گرم 
 فیبر3/4 گرم 
 سدم5 میلی گرم 
 پتاسیم332 میلی گرم 
 کلسیم26 میلی گرم 
 فسفر40 میلی گرم 
 آهن0/41 میلی گرم 
 منیزیم30 میلی گرم 
 منگنز0/1 میلی گرم 
 فولات95 میکروگرم 
 ویتامین ای1 میلی گرم 
 ویتامین ث75 میلی گرم 
 ویتامین آ175 واحد 
 ویتامین کا14 میکروگرم 

مضرات کیوی (توصیه های پزشکی و موارد منع مصرف)

  1. مقدار اگزالات موجود در میوه کیوی بالا است، بنابراین افراد مبتلا به سنگهای مجاری ادرار بایستی از زیاده روی در مصرف آن اجتناب کنند.
  2. کیوی دارای برخی مواد آلرژی زا بوده و ممکن است مصرف آن برای برخی افراد ایجاد حساسیت کند.
  3. توصیه میشود برای مصرف کیوی حتما از میوه پوست کنده استفاده کنید و هرگز کیوی را با پوست نخورید. پوست کیـوی به دلیل جنس و کرکهای موجود در آن حاوی بسیاری از مواد آلرژی زا می باشد، بنابراین امکان ایجاد حساسیت پوستی به شکل خارش یا حتی حساسیت خوراکی به پوست کیـوی، چندان دور از انتظار نخواهد بود.

گردآوری: مجله اینترنتی ستاره