یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

خواص گل کلم و فواید آن برای سلامتی


گل کلم گیاهی یک ساله هم خانواده کلم با میوهای گوشتی با انواع مختلف سفید، نارنجی، کبود و سبز با شکل هندسی بسیار زیبا است. بخش مورد استفاده این گیاه گل یا میوه آن است که ارزش غذایی و خواص درمانی فراوانی دارد.


ارزش غذایی گل کلم

گل کلم سرشار از ویتامین ث و منبع بسیار خوبی برای ویتامینهای کا، ب6، ب5، تریپتوفان، فیبر غذایی، منگنز، اسیدهای چرب امگا3 و همچنین منبع خوبی برای پتاسیم، فسفر و منیزیم است.


جدول ارزش غذایی و خواص گل کلم

 مواد و محتویاتمقدار در 100 گرم 
 انرژی 25 کیلو کالری
 چربی0/1 گرم 
 پروتئین1/98 گرم 
 کربوهیدرات5/3 گرم 
 فیبر2/5 گرم 
 قند2/4 گرم 
 سدیم30 میلی گرم 
 پتاسیم303 میلی گرم 
 کلسیم22 میلی گرم 
 فسفر44 میلی گرم 
 آهن0/44 میلی گرم 
 منیزیم15 میلی گرم 
 منگنز0/156 میلی گرم 
 فولات57 میکرو گرم 
 ویتامین ث46 میلی گرم 
 ویتامین ای0/08 میلی گرم 
 ویتامین ب60/222 میلی گرم 
 ویتامین آ13 واحد 
 ویتامین کا16 میکروگرم 

خواص گل کلم (طبیعت و خواص درمانی)

طبع گل کلم از دیدگاه طب سنتی گرم و خشک است. گل کلم دارای خاصیت ضد سرطان، ضد التهاب و ضد چربی بوده، برخی از مهمترین خواص گل کلم عبارتند از:

  • پیشگیری و کمک به درمان سرطان

یکی از مهمترین خواص گل کلم کمک به پیشگیری و درمان سرطان به ویژه سرطان ریه، پروستات، پستان و روده است. تحقیقات محققان نشان داده مصرف زردچوبه و گل کلم نه تنها از بروز سرطان پروستات جلوگیری کرده، بلکه مانع تهاجم سرطان به نقاط دیگر شده، تا حدی که در کنترل متاستاز نیز موثر بوده است.

کمک به تخفیف بیماری های روماتیسمی

مصرف گل کلم به دلیل دارا بودن انواع ویتامین ها به ویژه ویتامین ث فراوان، از التهابات استخوانی مانند آرتروز جلوگیری می‌نمایند، همچنین وجود اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین K در این سبزی، به پیشگیری از ایجاد التهاب مزمن که منجر به برخی بیماری‌ها مانند آرتریت و روماتیسم میشود، پیشگیری میکند.

  • پیشگیری از بیماریهای قلبی

گل کلم دارای خواص آنتی اکسیدان و ماده ای به نام آلیسین است که برای پیشگیری از بروز بیماری های قلبی و سکته مفید میباشد.

  • تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر

یکی از خواص گل کلم که به تازگی کشف شده است، خاصیت این سبزی در افزایش و تقویت ذهن و حافظه است. عصاره این سبزی حاوی موادی است که تأثیر آن‌ها مشابه داروهای درمان آلزایمر است.

  • حفظ سلامت دستگاه گوارش

ترکیبی در گل کلم وجود دارد به نام گلوکورافین که می‌تواند از شکم و روده‌ها در برابر ابتلا به برخی بیماری‌های دستگاه گوارش، از جمله سرطان و زخم معده پیشگیری کند. همچنین از دیگر خواص گل کلم کمک به درمان و پیشگیری از یبوست است. گل کلم به دلیل دارا بودن فیبر فراوان به کاهش وزن نیز کمک میکند.

  • دفع سموم از کبد

یکی از خواص گل کلم خاصیت سم زدایی از بدن است. به طور کلی میتوان گفت مواد موجود در این گیاه توانایی کبد را در خنثی سازی مواد سمی افزایش می‌دهد.

  • مفید برای دوران بارداری

گل کلم سرشار از انواع ویتامین های گروه ب و فولات است. این مواد برای رشد جنین و پیشگیری از نقایص دوران جنینی لازم و ضروری هستند، از این رو متخصصان تغذیه مصرف انواع کلم به ویژه گل کلم را به زنان باردار توصیه میکنند. همچنین کلسیم موجود در آن در شکلگیری استخوانهای جنین و استحکام آنها در بزرگسالی نقش زیادی دارد.


	خواص گل کلم و فواید آن برای سلامتی | وب

توصیههایی برای مصرف گل کلم

  • به منظور بهرهگیری بیشتر از خواص گل کلم، توصیه میشود تا حد امکان این سبزی را به صورت خام مصرف کنید.
  • چنانچه تمایل به پخت گل کلم داشتید، بهترین نحوه پخت آن بخار پز بوده و زمان پخت کمتر از 5 دقیقه مناسب است.
  • توصیه میشود قبل از مصرف گل کلم، ابتدا آن را تکه تکه نموده و 5 تا 10 دقیقه صبر کنید. این مدت زمان برای تولید ترکیبات موثر تیوسیاناتهای موجود در گل کلم بسیار مفید است.


مضرات گل کلم (موارد احتیاطی و موارد منع مصرف)

  1. همانند سایر هم خانواده های کلم، گل کلم نیز نفاخ بوده و بهتر است برای مصرف، همراه با میوه ها و سبزی های ضد نفخ استفاده شود.
  2. گل کلم دارای مواد گواترزا بوده و افراد مستعد به بیماری گواتر (نوعی اختلال غده تیروئید) بهتر است از زیادهروی در مصرف گل کلم خودداری کنند.
  3. مقدار ماده پورین در گل کلم نسبتا زیاد است، از همین رو مبتلایان به نقرس بهتر است در مصرف آن احتیاط کنند.
  4. افرادی که مبتلا به سنگ کلیه و سنگهای مجاری ادرار هستند، لازم است از زیاده روی در مصرف انواع کلم اجتناب کنند.

گردآوری: مجله اینترنتی وب



همچنین مشاهده کنید