پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا
آشنایی با روش خشک کردن موسیر و تهیه موسیر خشک
موسیر که با نام سیر کوهی و یا کلاسیر نیز شناخته میشود، گیاهی شبیه سیر است که ریشه آن شبیه به یک پیاز درشت یکپارچه است. برگهای موسیر باریک و دراز و گلهای آن بنفش مایل به قرمزند. شاید جالب باشد بدانید که حدود ۴۰ گونه از این گیاه در دنیا شناخته شده که همگی در نواحی معتدل و مناطق بحرالرومی رشد میکنند و برخی از گونههای موسیر را در باغ به عنوان گل زینتی نیز میکارند.
پیاز این گیاه همان قسمت خوراکی است که از آن در ترشیها، ماست و غذاها استفاده میشود. بوی موسیر نسبت به سیر کمتر است و ایتالیاییها از آن خوراکیهای گوناگونی میپزند و حتی پیازچه آن را در روغن زیتون کنسرو میکنند.
موسیر از نظر تركیبات شیمیایی دارای حدود ۱-۰/۰۶ درصد اسانس میباشد كه شامل آلیل پروپیل – دی سولفید و دو تركیب گوگردی میباشد همچنین دارای آلیسین – آلیساتین ۱و۲ میباشد.
از فرآوردههای موسیر برای کمکردن قند خون در افراد دیابتی استفاده میشود و هم چنین از خواص گندزدایی آن برای دفع انگلها همراه غذا استفاده میشده است و علاوه بر آن برای ضدعفونی کردن آب نیز مورد استفاده داشته است.
از آنجا که موسیر گیاهی فصلی است و فقط تازه آن در فصل بهار یافت میشود، میتوان آن را به صورت خشک درآورده و برای سایر فصول ذخیره کرد. در اینجا نحوه خشک کردن موسیر را به شما آموزش میدهیم تا در فصل وفور این گیاه مفید و پرخاصیت، از آن استفاده کرده و برای دیگر مواقع سال موسیر خشک سالم و بهداشتی خانگی داشته باشید.
روش خشک کردن موسیر- برای خشک کردن موسیر تازه و تهیه موسیر خشک خانگی و سالم ابتدا موسیر تازه را پوست بگیرید و بشویید.
- سپس موسیرها را به دقت و تا حد امگان به صورت یکدست و یک اندازه حلقه حلقه کنید. سعی کنید ورقههای موسیر خیلی نازک یا خیلی ضخیم نباشند.
- از آنجا که موسیر تازه خیلی تند و تیز است؛ باید به اصطلاح شیرین شود و تندی ان به روشی که در ادامه خواهیم گفت گرفته شود.
- برای این کار، ورقههای موسیر خردشده را به مدت 24 ساعت داخل آب سرد ریخته و هر 4 ساعت یکبار، آب آن را عوض کنید.
- بعد از شیرین شدن موسیر، آنها را روی پارچهای تمیز پهن کنید و کمی زمان بدهید تا کاملا خشک شوند. برای این کار میتوانید از پنکه استفاده کنید در نتیجه موسیرهایی سفید و تمیز خواهید داشت.
- موسیرهای خشکشده را داخل ظرف درداری ریخته و در جای خشک و خنک نگهداری کنید و موقع نیاز، به مقدار لازم از آن برداشته و آنها را داخل آب بریزید تا خیس بخورند و مثل موسیر تازه بشوند.
از موسیر خشک در تهیه انواع بورانی، ماست موسیر و ترشی موسیر استفاده میشود.
ترفند های خشک کردن موسیر
- برای خشک کردن موسیر تازه و تهیه موسیر خشک خانگی و سالم ابتدا موسیر تازه را پوست بگیرید و بشویید.
- سپس موسیرها را به دقت و تا حد امگان به صورت یکدست و یک اندازه حلقه حلقه کنید. سعی کنید ورقههای موسیر خیلی نازک یا خیلی ضخیم نباشند.
- از آنجا که موسیر تازه خیلی تند و تیز است؛ باید به اصطلاح شیرین شود و تندی ان به روشی که در ادامه خواهیم گفت گرفته شود.
- برای این کار، ورقههای موسیر خردشده را به مدت 24 ساعت داخل آب سرد ریخته و هر 4 ساعت یکبار، آب آن را عوض کنید.
- بعد از شیرین شدن موسیر، آنها را روی پارچهای تمیز پهن کنید و کمی زمان بدهید تا کاملا خشک شوند. برای این کار میتوانید از پنکه استفاده کنید در نتیجه موسیرهایی سفید و تمیز خواهید داشت.
- موسیرهای خشکشده را داخل ظرف درداری ریخته و در جای خشک و خنک نگهداری کنید و موقع نیاز، به مقدار لازم از آن برداشته و آنها را داخل آب بریزید تا خیس بخورند و مثل موسیر تازه بشوند.
ترفند های خشک کردن موسیر
- میزان تندی موسیرها با هم متفاوت هستند و ممکن است بعضی از آنها حتی با یکبار آب عوضکردن، به حد مطلوب شیرین شوند پس حتما در طول کار، آنها را بچشید و دقت کنید که در روند شیرینکردن زیاده روی نکنید چون عطر و طعم موسیرها از دست میرود.
- اگر موسیر سفید نیست و زرد و کدر است چند بار آب آن را عوض کنید. سپس ورقههای موسیر را در آب زلال آب آهک به مدت 1 روز بریزید (آب آهک موسیر را سفید و چغر میکند.)
- موسیر خشک را میتوانید به راحتی آسیاب کنید و پودر موسیر خشک داشته باشید. از این پودر میتوانید در همه مواردی که از موسیر تازه یا موسیر خشک استفاده میشود نیز استفاده کنید.
- پودر موسیر را کمکم تهیه کنید زیرا مواد غذایی و ادویهجات وقتی آسیاب میشوند، زودتر عطر، طعم و خاصیت خود را از دست میدهند.
منبع: مامی سایت