پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

آشنایی با روش کاشت خشخاش در گلدان


کاشت خشخاش غالبا به عنوان یک گیاه دارویی، تولید دانه‌های روغنی و تولید تریاک در کشورهایی مانند استرالیا، ترکیه و هندوستان برای اهداف پزشکی و تولید داروهایی از قبیل مرفین و کدئین رایج است. در این بخش از وب قصد داریم شما را با نحوه کاشت خشخاش در گلدان آشنا کنیم. این گیاه گل‌های زیبایی دارد و می‌توان آن را به عنوان یک گیاه زینتی نیز پرورش داد.
 


آشنایی با روش کاشت خشخاش در گلدان | وب

نحوه کاشت خشخاش در گلدان

کاشت گل خشخاش در گلدان از طریق کاشت بذر است. طول دوره رشد گیاه خشخاش 120 تا 160 روز است و دوره رشد به 6 مرحله خواب بذر، سبر شدن بذر، تشکیل برگ‌های طوقه‌ای، طویل شدن ساقه، گلدهی و مرحله رسیدن میوه و بذر تقسیم می‌شود. شرایط محیطی مورد نیاز برای کاشت خشخاش عبارتند از:
خاک: 
خاک مناسب برای کاشت خشخاش در گلدان، خاک‌هایی با بافت متوسط (شنی رسی) همراه با مقادیر مناسبی از مواد و ترکیبات هوموسی می‌باشند. همچنین خاک‌های شنی زهکشی شده و غنی از مواد و عناصر غذایی نیز برای کاشت این گیاه مناسب هستند.


آبیاری: آبیاری خشخاش باید با دقت کامل انجام گیرد. آبیاری زیاد و همچنین آبیاری در زمان‌های نامناسب، باعث ابتلای خشخاش به بیماری‌های مختلف خواهد شد.

دما: خشخاش برای رشد مناسب به دمای پایینی نیاز دارد و لازم است اختلاف هوای شب و روز کم باشد. بهترین دما برای نگهداری و کاشت خشخاش در گلدان از بدو رویش تا ساقه دهی دمای 12 تا 15 درجه سانتیگراد است. توجه داشته باشید درجه حرارت‌های بالا (۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد) برای جوانه‌زنی گیاه مناسب نيست و موجب اختلاف در سبز شدن بذر می‌شود.

نور: گیاه خشخاش در طول رشد، احتياج نسبتاً زيادd به تابش نورخورشيد دارد. در حقیقت نور نقش عمده‌ای در افزيش عملكرد كپسول و مقدار آلكالوييدهای تولیدی گیاه دارد.


مراحل کاشت خشخاش در گلدان

  1. گلدان مناسب و نسبتا بزرگی را انتخاب کنید و آن را با خاک مناسب که از زهکش کافی برخوردار باشد، پرکنید. بهتر است قبل از کاشت، خاک را با مقداری کود ترکیب کنید تا میزان مواد غذایی و حاصلخیری آن افزایش یابد.
  2. كاشت خشخاش در گلدان را می‌توانید از اواسط زمستان تا اويل بهار انجام دهید. همچنین توجه داشته باشید بهترين دمايی كه دانه‌ها جوانه می‌زنند، ۱۵ درجه سانتیگراد است.
  3. بذر گیاه خشخاش بسیار ریز است و نمی‌توان آنها را به صورت تک تک و در فواصل معين كشت نمود. از این رو برای کاشت خشخاش در گلدان غالبا بایستی آنها را به صورت دراژه (چند بذر كه توسط ماده مناسبی به هم چسبيده باشند) بکارید.
  4. عمق کاشت بذر خشخاش در گلدان بین 1 تا 1/5 سانتیمتر است. لازم به توضیح است، کاشت بذر در عمق زیاد امکان سبز شدن و جوانه زدن گیاه را به میزان زیادی کاهش می‌دهد.
  5. بعد از کاشت بذر خشخاش در گلدان، روی دانه‌ها را با قشر نازکی از خاک بپوشانید و گلدان را به طور کامل آبیاری نمایید به طوریکه آب اضافی از زهکش کف گلدان خارج شود.
  6. در صورت شرایط محیطی مناسب بذر خشخاش 15 تا 20 روز بعد از کاشت جوانه خواهد زد.


    آشنایی با روش کاشت خشخاش در گلدان | وب


مراحل رشد خشخاش

طول دوره رشد گياهانی كه در فصل بهار كشت می‌شوند بين ۱۲۰ تا ۱۶۰ روز است. دوره رشد گیاه خشخاش ( از كشت بذور تا رسيدن و كامل شدن ميوه‌ها) عبارتند از:

  • مرحله اول: مرحله جنين يا خواب بذر.  بذر گل خشخاش ۴ الی ۵ سال از قوه رويش مناسبی برخوردار است. به همین جهت می‌توان بذر را در مکان مناسب برای چند سال نگهداری نمود.
  • مرحله دوم: مرحله سبز شدن بذر. اين مرحله از سبز شدن بذر تا تشكيل طوقه به طول می‌انجامد و بذرها  ۱۵ تا ۲۰ روز پس از كشت به تدريج سبز می‌شوند.
  • مرحله سوم: مرحله تشكيل برگ‌های طوقه‌ای. گياه در اين مرحله به ساقه می‌رود. اين مرحله طولانی ترين مرحله رشد گیاه است و معمولاً بين ۵۰ تا ۶۰ روز طول می‌کشد. ميانگين درجه حرارت مطلوب در اين مرحله رشد گیاه، ۱۲ تا ۱۴ درجه سانتیگراد است.
  • مرحله چهارم: مرحله طويل شدن ساقه. در اين مرحله رشد كامل می‌شود و ساقه به طول نهايی خود رسیده و رويش انشعاب‌های ساقه‌ای نيز آغاز می‌شود. اين مرحله تا تشكيل غنچه و باز شدن گل‌ها ادامه می يابد و گیاه به آب و مواد غذایی بیشتری نیاز دارد. ميانگين درجه حرارت مطلوب در اين مرحله ۱۶ تا ۱۸ درجه سانتیگراد گزارش شده است.
  • مرحله پنجم: مرحله گلدهی. در اين مرحله نمو گل‌ها كامل شده و پس از ۴ تا ۶ روز گل‌ها كاملاً باز می‌شوند و رسيدن ميوه‌ها و كامل شدن بذور آغاز می‌شود. در اين مرحله ميوه‌ها حاوی شيرابه‌ای می‌باشند كه با تيغ زدن به آنها اين شيرابه به خارج تراوش می‌كند.
  • مرحله ششم: رسيدن بذور و ميوه. در اين مرحله ميوه‌ها و بذور گیاه خشخاش، رنگ‌های ثابت و واقعی خود را پیدا می‌کنند و بذور پس از رسيدن از ديواره‌های ميوه جدا می‌شوند و به درون كپسول ريزش می‌كنند.


معرفی گیاه خشخاش

این گل گیاهی از تیره شقایقیان، علفی و یک ساله است. ساقه این گیاه به صورت مستقیم و به شکل استوانه، با سطحی صاف و دارای رنگ سبز روشن است و بسته به شرایط محیطی دارای ارتفاع متفاوتی تا حدود یک متر خواهد بود.
برگ‌های گیاه خشخاش به شکل بیضی، بدون دمبرگ و به طور متناوب در اطراف ساقه قرار دارند. برگ‌های نزدیک به سطح زمین بزرگتر و هرچه برگ به سمت بالای ساقه می‌رود کوچکتر و تخم مرغی شکل خواهد شد.
گل‌های گیاه خشخاش در بالاترین قسمت ساقه‌های اصلی و فرعی ظاهر می‌شوند و دارای گلبرگ‌های سفید، بنفش و قرمز هستند که هرچه به سمت داخل گل می‌رود، رنگ نیز تیره‌تر می‌شود. این گیاه از تیر تا مرداد گل می‌دهد.
میوه خشخاش به شکل گرز توپی یا تخم مرغی شکل است و در داخل آن شیره خشخاش تولید می‌شود. برای آشنایی با خواص درمانی گل خشخاش مطالعه مطلب زیر پیشنهاد می‌شود.


معرفی گل خشخاش و خواص خشخاش + طرز تهیه قاووت خشخاش


منابع: کتاب دائره المعارف گیاهان دارویی، nargil.ir ، mag-iran.com