پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

خواص جعفری چیست؟ (آشنایی با مضرات و خواص گیاه جعفری)


مشخصات گیاه جعفری چیست؟

گیاه جعفری مشهورترین سبزی و گیاه دارویی به حساب می آید. این سبزی معطر و پرفایده گیاهی دو ساله و از خانواده کرفس میباشد. برگهای آن به رنگ سبز تیره و دارای بریدگیهای تور یا مثلثی شکل است. از برگ و تخم جعفری به وسیله روش تقطیر اسانس گرفته میشود که بسیار معطر بوده و در طعمدار کردن غذاها کاربرد دارد.

بخشهای مورد استفاده این سبزی سودمند برگ، ساقه، تخم و ریشه آن است که ارزش غذایی و خواص درمانی متعدد دارد. برای آشنایی بیشتر با خواص جعفری و مضرات آن در ادامه مطلب با ما همراه باشید.


	خواص جعفری چیست؟ (آشنایی با مضرات و خواص گیاه جعفری) | وب

ارزش غذایی گیاه جعفری

جعفری غنی ترین ماده حاوی ویتامین (کا) بوده، همچنین منبع بسیار خوبی برای ویتامین (آ) و (ث) و فولات است. از دیگر مواد موثر موجود در این گیاه میتوان اسیدهای چرب امگا6، فورکومارینها، ترپن و فلاونوئیدها را نام برد.

جدول ارزش غذایی و خواص جعفری

 مواد و محتویاتمقدار در 100 گرم 
 انرژی36 کیلو کالری 
 چربی0/8 گرم 
 پروتئین2/9 گرم 
 کربوهیدرات6/33 گرم 
 فیبر3/3 گرم 
 قند0/8 گرم 
 سدیم56 میلی گرم 
 پتاسیم554 میلی گرم 
 کلسیم138 میلی گرم 
 آهن6/2 میلی گرم 
 منیزیم50 میلی گرم 
 ویتامین ث133 میلی گرم 
 نیاسین1/33 میلی گرم 
 ویتامین کا1640 میکروگرم 
 ویتامین آ8424 واحد 

خواص جعفری (طبیعت و خواص درمانی)

طبیعت گیاه جعفری از نظر طب سنتی گرم و خشک است. این سبزی به شدت مغذی بوده و شامل بسیاری از ویتامینها و آنتی اکسیدانها میباشد و میتواند در بهبود سلامت شما بسیار موثر عمل کند. برخی از مهمترین خواص و فواید آن عبارتند از:

  • یکی از خواص جعفری کمک به درمان یبوست است. جعفری سرشار از فیبر گیاهی بوده و بنابراین برای رفع یبوست و کاهش وزن مفید است.
  • با مصرف جعفری نفخ و سوء هاضمه بهبود می یابد.
  • گیاه جعفری در درمان بیماریهای روماتیسمی موثر است. همچنین از آنبرای بهبود بیماری‌هایی مثل التهاب مفاصل، استخوان‌ها و بیماری آرتریت استفاده میشود..
  • یکی از مصارف جعفری برای خانمها استفاده از اسانس یا دمنوش جعفری برای باز شدن قاعدگی و تنظیم قاعدگی است.
  • گیاه جعفری خاصیت افزایش شیر را در مادران شیرده دارد و به عنوان یک ماده شیرافزا مصرف آن به ماردان شیرده توصیه میگردد.
  • جویدن گیاه جعفری یا مصرف دمنوش آن برای از بین بردن بوی بد دهان مفید است.
  • استفاده از جعفری برای درمان بیماری های تنفسی و سرفه در طب سنتی رایج است.
  • استعمال موضعی گیاه جعفری برای تسکین درد دندان و درد گوش کاربرد دارد.
  • افزایش طروات و شفافیت پوست از خواص جعفری برای حفظ سلامت پوست است. ماسک صورت تهیه‌ شده با گیاه جعفری پوست را پاکسازی کرده و باعث باز شدن چهره و شفایت پوست میشود. این ماسک برای پوستهای خشک و حساس بسیار مناسب میباشد.
  • یکی از مهمترین خواص جعفری، پیشگیری و درمان دیابت با آن می باشد. مواد موثر موجود در این گیاه قند خون را کاهش داده و به علاوه موجب کاهش مقاومت به انسولین می شود.
  • ترکیبات موجود در جعفری باعث کاهش کلسترول و چربی خون شده و از این رو برای بیمارن قلبی عروقی مفید است.
  • کمک به متوقف کردن ریزش مو و درمان آن یکی دیگر از خواص جعفری است. همچنین استفاده از این سبزی و اسانس آن برای درمان شوره سر و افزایش رشد موها مفید است.
  • مالیدن ضماد تهیه شده با گیاه جعفری برای التیام و درمان محل گزیدگی نیش زنبور و حشرات مفید است.

مضرات جعفری (توصیه های پزشکی و موارد منع مصرف)

  1. مصرف تخم، ریشه یا اسانس جعفری برای خانمهای باردار ممنوع است و ممکن است باعث سقط جنین گردد. همچنین زنان بارداری که دچار لکه بینی بوده و یا دارای سابقه سقط جنین هستند، لازم است از مصرف جعفری در دروان بارداری پرهیز کنند.
  2. با وجود گسترده بودن خواص جعفری، مصرف زیاد تخم یا اسانس جعفری خطرناک بوده و میتواند ایجاد عارضه کبدی، کلیوی و یا عصبی در افراد کند.
  3. مقدار اگزالات موجود در سبزی جعفری نسبتا بالا است، لذا به مبتلایان به سنگهای مجاری ادرار، سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا توصیه میشود از زیادهروی در مصرف آن خوداری کنند.
  4. جعفری به دلیل موادی که دارد، میتواند باعث اختلال در متابولیسم لیتیوم در بدن گردد. بنابراین افرادی که دریافت کننده داروهای لیتیوم دار هستند بایستی از مصرف زیاد جعفری خودداری کنند.

گردآوری: مجله اینترنتی وب