سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

درمان کاهش سرعت کامپیوتر


درمان کاهش سرعت کامپیوتر

شاید تاکنون برای شما این سوال مطرح شده باشد که علت افت ناگهانی سرعت کامپیوتر و کند کار کردن آن چیست و برای بهبود یا افزایش سرعت آن باید چه اقدام یا اقداماتی را انجام داد

شاید تاکنون برای شما این سوال مطرح شده باشد که علت افت ناگهانی سرعت کامپیوتر و کند کار کردن آن چیست و برای بهبود یا افزایش سرعت آن باید چه اقدام یا اقداماتی را انجام داد؟ پاسخ به سوال فوق متغیر بوده و ممکن است دلایل متعددی در این رابطه وجود داشته باشد. در برخی موارد ممکن است با رعایت برخی نکات ساده در خصوص نحوه نگهداری سیستم مشکل برطرف شود و در موارد دیگر ممکن است مجبور به ارتقای سیستم یا تعویض قطعات مساله‌دار شویم. در این ترفند قصد داریم به برخی نکات اولیه به منظور بهبود کارایی سیستم اشاره کنیم.

▪ اجرای دقیق Scan Disk: وجود اشکال در فایل‌های ذخیره‌شده روی‌هارد‌دیسک ممکن است کاهش کارایی سیستم و بروز اشکالات فیزیکی‌هارد‌دیسک را به دنبال داشته باشد. با اجرای برنامه Scan disk می‌توان تعداد زیادی از خطاهای موجود روی‌هارد‌دیسک را برطرف کرد. برنامه فوق بررسی لازم در خصوص وجود اشکالات فیزیکی روی ‌هارد‌دیسک را نیز انجام خواهد داد. به خاطر داشته باشید که با توجه به ظرفیت هارد‌دیسک نصب‌شده روی کامپیوتر، فرآیند بررسی وضعیت‌ هارد‌دیسک می‌تواند مدت‌زمان زیادی به طول انجامد و نباید در این فاصله عملیات خاصی را انجام داد.

▪ حذف فایل‌های موقت موجود روی ‌هارد‌دیسک: فایل‌های موقت به آن دسته از فایل‌ها اطلاق می‌شود که معمولاً پس از نصب یک برنامه همچنان روی ‌هارد‌دیسک باقی می‌مانند و می‌توان بدون نگرانی اقدام به حذف آنان کرد.

▪ حذف اطلاعات موجود در Cache برنامه مرورگر: فایل‌های Cache شده، به آن دسته از فایل‌هایی اطلاق می‌شود که در زمان استفاده از اینترنت روی سیستم شما باقی مانده و اغلب شامل تصاویری هستند که به منظور نمایش صحیح صفحات وب، برنامه مرورگر مجبور به دریافت آنان از اینترنت شده است.

▪ اجرای یک برنامه ویروس‌یاب: اغلب ویروس‌های کامپیوتری درصد بالایی از منابع سیستم را استفاده می‌کنند. همین موضوع می‌تواند کاهش کارایی سیستم را به دنبال داشته باشد. برخی از ویروس‌ها حتی می‌توانند باعث از کار افتادن کامل سیستم شوند. به منظور برخورد موثر با ویروس‌های موجود همواره سعی کنید از یک برنامه آنتی‌ویروس بهنگام‌شده استفاده کرده و عملیات پویش به منظور یافتن ویروس را در فواصل زمانی خاصی تکرار کنید.

▪ بررسی سیستم به منظور وجود Spyware: تعداد زیادی از وب‌سایـت‌ها بدون آگاهی شما اقدام به نصب Spyware روی سیستم شما می‌کنند. یک spyware می‌تواند صرفاً در حد و اندازه یک کوکی ساده باشد که وب‌سایت‌های ملاقات‌شده توسط شما را در خود ثبت می‌کند یا برنامه‌هایی باشند که امکان دستیابی سایر افراد به کامپیوتر شما را فراهم می‌کند. در این رابطه می‌توان از برنامه‌های متعدد Anti Spyware به منظور پویش و برخورد با این نوع برنامه‌ها استفاده کرد.

▪ غیرفعال کردن برنامه‌های نصب‌شده غیرضروری: یکی دیگر از دلایلی که می‌تواند کاهش سرعت کامپیوتر را به دنبال داشته باشد، تعداد و تنوع برنامه‌هایی است که در زمان راه‌اندازی سیستم اجرا می‌شوند. در ویندوز XP می‌توان با استفاده از برنامه کاربردی MsConfig برنامه‌هایی را که در زمان راه‌انداری سیستم فعال می‌شوند مشاهده و در رابطه با آنان تعیین تکلیف کرد. با استفاده از برنامه MsConfig صرفاً می‌توان لیست برنامه‌هایی را که در زمان راه‌اندازی سیستم اجرا می‌شوند مشاهده کرد و نمی‌توان از این طریق آنان را حذف کرد. پیشنهاد می‌شود حتی‌المقدور از نصب برنامه‌های غیر‌ضروری روی کامپیوتر اجتناب شود، چراکه هر برنامه پس از نصب درصدی از منابع سیستم را استفاده خواهد کرد و بدیهی است در اینچنین مواردی باید در انتظار کاهش کارایی سیستم بود. به خاطر داشته باشید که برای حذف یک برنامه از روی کامپیوتر از برنامه‌هایی موسوم به Uninstall باید استفاده شود. حذف فولدرهای حاوی برنامه به تنهایی در این رابطه کافی نبوده و اطلاعات مربوط به آنان همچنان در رجیستری باقی خواهد ماند.

▪ پاک کردن رجیستری: رجیستری، تنظیمات و اطلاعات مورد نیاز ویندوز و سایر برنامه‌های نصب‌شده را در خود نگهداری می‌کند. به موازات افزایش فرآیندهای نصب یا Uninstall ممکن است اطلاعات غیرضروری متعددی در رجیستری باقی بماند. در چنین مواردی می‌توان برای حذف اطلاعات غیرضروری موجود در رجیستری از برنامه‌های کاربردی متعددی استفاده کرد.

▪ به روز کردن درایورهای سیستم: پیشنهاد می‌شود همواره درایورهای مربوط به کارت ویدئو و کنترل‌کننده IDE بهنگام شده و از جدیدترین درایوهای ارائه‌شده مرتبط با آنان استفاده شود.

استفاده از حافظه RAM بیشتر و‌هارد‌درایوهایی با ۷۲۰۰ دور در دقیقه (RPM): حافظه اصلی و ‌هارد‌درایو دو قطعه اصلی در کامپیوتر هستند که نسبت به پردازنده دارای سرعت به مراتب کمتری برخوردارند. افزایش حافظه RAM می‌تواند اثرات مثبتی را در ارتباط با سرعت اجرای برنامه‌های کامپیوتری به دنبال داشته باشد به همین علت سعی کنید همیشه از‌هارد‌درایوهایی استفاده کنید که RPM (دور در دقیقه) بالایی داشته باشند (نظیر ۷۲۰۰ دور در دقیقه).

در صورتی که تمامی موارد اشاره‌شده منجر به حل مشکل کاهش سرعت نشود، می‌توان‌هارد‌دیسک را مجدداً فرمت و اقدام به نصب سیستم‌عامل و سایر نرم‌افزارهای دلخواه کرد یا در صورت ضرورت سخت‌افزار سیستم را ارتقا داد.

کسری مقبلی