چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
ادویه شناسی، این مقاله را همه خانم ها بخوانند!!
ادویه ها از چاشنی های اصلی غذای ما ایرانیان است که طعم و رنگ غذا را تغییر می دهد. در این مقاله قصد داریم ادویه ای معروف و کاربردهای آنها را به شما معرفی کنیم.
کاربرد و معرفی ادویه های معروف
_ جوز هندی؛ غریبه معطر
جوز هندی از آن دسته ادویه های وارداتی است كه در مدتی اندك به آرامی جای خود را در آشپزی ایرانی باز كرده است. جوز هندی هسته میوهای هلو مانند است كه در اندونزی عمل میآید. بیشترین عطر و خاصیت آن در پوسته این هسته است، اما معمولا كل هسته در آشپزی به كار میرود. تاثیر ویژه جوزهندی در هضم غذا و تسكین دردهای روماتیسمی است.
راهنمای استفاده از جوز هندی در غذا
جوز هندی از آن دست ادویه هایی است كه علاوه بر عطر، طعم نیز دارد. معمولا در تهیه دسرها یا دستورها غذایی ویژهای كه از هند یا كشورهای عربی به آشپزی ایرانی راه پیدا كرده استفاده میشود. مصرف بیش از اندازه آن به دلیل دارا بودن تركیبات آلكالوئیدی باعث تاثیر مستقیم روی سلولهای مغز و ایجاد حالات توهم زاست. مصرف مداوم آن زیانآور و استفاده از 4 گرم آن در یك نوبت باعث مسمومیت شدید میشود، پس در مصرف آن زیادهروی نكنید و هنگام مصرف آن را رنده كنید تا عطر آن تبخیر نشود.
پودر آن در تهیه ادویه تركیبی یا به تنهایی در غذاهایی مانند لوبیا پلو یا خورش قیمه جای استفاده دارد.
_ تخم گشنیز : ادویه مرموز
گشنیز از آن دسته گیاهانی است كه تمام قسمتهای آن در آشپزی و طب سنتی مورد استفاده دارد. تخم گشنیز كه در تهیه ادویه تركیبی استفاده فراوان دارد، عطر خوش و منحصربهفردی دارد. تخم گشنیز به صورت درسته یكی از معطركنندههای ترشی است.
پودر آن به شدت میكروبكش است و در زمان ابتلا به بیماریهای گوارشی مانند اسهالخونی، وبا و تیفویید كه هنوز در فصول گرم بخشهایی از كشورمان را درگیر میكند، بسیار مفید است. راه مصرف ویژهای ندارد، تنها مقداری از آن را در غذا بریزید و بس. در گذشتههای نه چندان دور برای خوشبوكردن دهان و تسكین درد دندان نیز مورد مصرف داشته است.
راهنمای استفاده از تخم گشنیز در غذا
تخم گشنیز دارای مقادیر قابل توجهی كلسیم و ویتامینهای A و C است كه باعث تقویت بدن میشود. باید توجه داشت كه مصرف بیش از حد آن باعث بیحسی و گیجی شدید میشود كه باید از آن برحذر بود.
بوی آن خوش اما فرار است، بنابراین در هرنوبت تنها مقدار مورد نیاز را آسیاب كنید تا عطر آن در غذا مشخص باشد.
اگر می خواهید بیشتر بدانید : ادویه
_ هل : ادویه مهربانی
هل یكی از خوشبوترین انواع ادویه كه موطن اصلی آن هندوستان است. در ایران معمولا در تهیه شیرینیجات یا برای عطر دادن به چای به كار برده میشود، اما در آشپزی هندی و عربی موارد استفاده فراوان دارد.
این ادویه پر خاصیت تقویتكننده قلب و سیستم گوارش است. به هضم غذا كمك میكند و مانند بعضی دیگر از انواع ادویه، ضدمسمومیت است.
راهنمای استفاده از هل در غذا
یكی از موارد معدود استفاده از هل در غذا، برای عطر دادن به خورشهای نذری است. اگر آن را به تنهایی یا بهعنوان یكی از عناصر ادویه تركیبی بهكار برید، حتما مشتری دائمی آن خواهید شد. هل در 3 نوع سبز، سفید و سیاه وجود دارد كه خواص یكسانی دارند. هل را با چای دم كرده و با عسل بخورید تا سرماخوردگی درمان شده و تب پایین آورده شود. اگر زیاد ترش میكنید، هل را در برنامه غذایی بگنجانید.
مانند سایر ادویه ها مصرف بیش از حد آن مضر است و باعث ناراحتی رودهها میشود. خواص هل بسیار شبیه شربت اكسپكتورانت است، پس اگر اهل درمان گیاهی هستید، هل را همیشه در ذهن داشته باشید.
هل علاوه بر خواص ذكر شده، باعث آرامش و رفع اضطراب نیز میشود. در ماه مبارك رمضان، استفاده از هل در انواع خوراك باعث آرامش بدن و سیستم گوارش میشود.
_ خردل : خشم اژدها
خردل با اینكه در خانواده ادویه طبقهبندی میشود اما موارد مصرف دیگری نیز دارد. غیرانسانیترین مصرف خردل در ساخت بمبهای شیمیایی است كه با استفاده از آن سیستم عصبی مورد هدف قرار گرفته و تخریب میشود.
خردل به صورت دانههای سیاه یا پودری زردرنگ عرضه میشود. سادهترین طریقه مصرف آن سس خردل است كه با سركه، نشاسته، نمك و شكر بهدست میآید و دركنار انواع ساندویچ،قرار داده و از تندی منحصربهفرد آن لذت میبرند.
در درمان عفونتهای مجرای تنفسی و گرفتگی بینی بسیار مفید است. یكی از ویژگیهای بینظیر خردل، دارا بودن عنصر سلنیوم است كه در درمان آسم، روماتیسم و حتی سرطان كاربرد دارد و از این جهت هیچ ادویهای با خردل قابل قیاس نیست.
اگر می خواهید بیشتر بدانید : 6 ادویه ای مفید برای بدن که همیشه باید در غذاهای تان استفاده کنید
راهنمای استفاده از خردل در غذا
خردل، ملین است و باعث بازشدن اشتها میشود، بنابراین دركنار غذاهای سنگین، بهخصوص ساندویچها مفید است. خردل در اثر تركیب با آب، گاز تند و خطرناكی آزاد میكند، بنابراین اگر میخواهید از خردل به تنهایی استفاده كنید، پودر آن را در یك ظرف سرباز خیسانده و طی دو روز، چندبار آب آن را عوض كنید تا تلخی و گاز نامطبوع آن گرفته شود. درطول این مدت، خردل خیسانده را بو نكنید.
در تهیه انواع ادویه تركیبی كاربرد داشته و علاوه بر خواص ویژهاش باعث خوشمزهتر شدن غذا میشود.
_ زیره : مهجور و فراموش شده
در گذشتههای نه چندان دور خاطرخواه فراوان داشت و بسیار استفاده میشد اما مدتی است كه ارج و قرب سابق را ندارد. زیره سبز و سیاه مقادیر شگفتانگیزی پتاسیم، فسفر، منیزیم، كلسیم و سدیم درخود دارد. علاوهبراین، حاوی آهن، روی، سرب، ویتامین A، 6B، C و E است. از عجایب این ادویه كالریدار بودن آن است، به طوری كه 100گرم زیره، 370 كیلوكالری انرژی دارد. زیره با دارا بودن مواد یادشده دشمن شماره یك انواع سرطان گوارشی و كبد است و در درمان انواع بیماری گوارشی نیز بهكار میآید.
راهنمای استفاده از زیره در غذا
زیره در دو نوع سیاه و سبز وجود دارد كه خواص یكسان اما مورد مصرف متفاوتی دارند. زیره سبز به دلیل عطر ملایم و گرمش، مستقیما در غذا استفاده میشود، اما زیره سیاه معمولا در پلو كاربرد دارد. زیره سبز، به صورت پودر در تهیه انواع سس گوشت كاربرد دارد، چون علاوه بر عطر خوش، خاصیت باكتریزدایی دارد و یك قارچكش قوی است.
زیره سبز در آشپزی هندی و مكزیكی فراوان بهكار میرود. به خاطر داشته باشید هرجا نام زیره به تنهایی آمد، منظور زیره سبز است، نه سیاه.
زنجبیل : داروخانه معطر
زنجبیل از گروه ادویه خوشبو و گل سرسبد آشپزی هندی و چینی است. در زبان انگلیسی و بعضی از زبانهایی كه ریشه لاتین دارند، جینجر Ginjer نامیده میشود و در آشپزی، قنادی و نانوایی كاربرد فراوان دارد.
این ادویه دارای مادهای به نام جینجرول است كه وظیفه ایجاد طعم و عطر را در این گیاه دارد و جالب آنكه این ماده از رشد سلولهای سرطانی به خصوص در سرطان روده بزرگ جلوگیری كرده و در تهیه داروهای مرتبط بهكار میرود. زنجبیل ضدتهوع، ضد لختهشدن خون، ضد نفخ بسیار قوی و پایینآورنده كلسترول خون است.
راهنمای استفاده از زیره در غذا
اگر این گیاه را كه در حقیقت ریشه است به صورت تازه در دسترس دارید، حتما از آن استفاده كنید و پودر آن را برای تهیه ادویه تركیبی بهكار ببرید. این ادویه جادویی باعث تحریك غدد فوق كلیوی و ترشح كورتیزول میشود كه برای معالجه روماتیسم بسیار مفید است.
تقریبا ادویه تركیبی ای نیست كه زنجبیل در آن استفاده نشود. معمولا گیاهان و ادویه هایی كه در آشپزی چینی بهكار میرود خواص دارویی فراوانی دارد كه زنجبیل هم از این قاعده مستثنا نیست.
گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
seemorgh.com/lifestyle
منبع : زندگی ایده آل
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست