شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


وضعیت کشاورزی قراردادی در کشور سری لانکا


وضعیت کشاورزی قراردادی در کشور سری لانکا
دولت سری‌لانكا در خلال۵۰ سال اخیر تلاش بسیاری در جهت توسعه بازار یابی محصولات كشاورزی و تضمین قیمت آنها نموده است. البته ، مشكلات این موضوع با اعمال نظام اقتصادی در سال ۱۹۷۷ تشدید شد. بنابراین لازم است ساز و كارهایی پیش بینی شود كه تولیدكننده، خریدار، فرآوی كننده و سازمان اعتباری ذیربط نسبت به حفظ قیمت محصولات و تضمین سطح سوددهی آنها، اشتراك نظر داشته باشند.« كشاورزان قراردادی» یكی از این سازكارها است. در سال ۱۸۹۶ ، این نظام برای نخستین بار در كشت دارچین اعمال شد . پس از شكست در این قرارداد ، بانك مركزی سری‌لانكا در سال ۱۹۹۹، برنامه‌ای را تحت عنوان« گاوی ماهانایا» ( یعنی امداد به كشاورزان ) در بخش‌های خصوصی و دولتی مورد اجرا گذاشت. در این اقدام، سه رویكرد یعنی قرارداد عرضه و فروش، كشاورزی قراردادی توسط شركت‌های خصوصی، و برنامه تولید بذور نباتی در وزارت زمین و كشاورزی سری‌لانكا مد نظر قرار داشته اند .
قرارداد عرضه و فروش در واقع یك قرارداد مشترك میان یك خریدار ویك فروشنده است. در این نظام تولید كنننده ، خریدار ، موسسه اعتباری و تسهیلگر ، نقش كلیدی به عهده دارند. قرار داد عرضه و فروش هم اینك در مراحل ابتدایی خود بوده و در سطح چند شهرستان در حال اجرا است. محصولات تحت پوشش این ساز و كار نیز عبارتند از: ذرت، برنج، سویا ، فلفل قرمز و سبزیجات. از سال ۲۰۰۳ به بعد ، نیز از نظر میزان آنها و نرخ سود ، افزایش چشمگیری داشته‌اند. چارچوب حقوقی سیستم عرضه و فروش نیز مشتمل بر بخشنامه شماره۱۱ سال۱۸۹۶ پیرامون فروش محصول می‌باشد. در مورد استانداردهای بذور هنوز مقرراتی تدوین نشده است. دولت و سازمان‌های غیردولتی ذیربط در فعالیتهای كشاورزی مسئول عرضه خدمات حمایتی هستند. در این وظیفه، شناسایی و انتخاب كشاورزان ، سازماندهی آنان ، تامین علوم و فن آوری های لازم ، تامین نهاده‌ها و اعتبارات مربوطه پیش بینی شده است .
بانك مركزی با اطلاع رسانی به موقع به تسهیلگران ، كشاورزان و خریداران نقش خوبی ایفا می‌كند . بخش ترویج نیز به عرضه خدمات ترویجی و اطلاعات علمی می پردازد. دولت ضمن تضمین قیمت محصولات ، به توزیع اطلاعات، تامین نهادهای ارزان ،سازماندهی تشكیلات كشاورزی و تعاونی‌ها، ایجاد انگیزه‌ها ومشوق‌های مستقیم و غیر مستقیم خواهد پرداخت
مشاركت بخش‌های دولتی در تامین بذر اصلاح شده و نظارت بر تولیدكنندگان خصوصی از مرحله كاشت تا بازار یابی ادامه خواهد داشت. اگر چه « كشاورزی قراردادی » دارای منافع بی شماری است ، با مشكلات و چالش‌هایی
نیز مواجه می‌باشد كه از آن جمله به اختلاف قیمت فصلی محصول در مزرعه و در متن قرارداد ، ضعف در بدنه ترویج ، افت محصول به دلیل برخی ناملایمات زیست محیطی ، فقر عمومی جامعه كشاورزان به فقدان فرصت های چانه زنی ، عدم امكان بهره برداری از بازارهای مناسب محلی ، تغییرات مستمر در سیاستهای دولت و وجود سیستم های اعتبارای قدرتمند در بخش های غیر رسمی كشور و نبود مقررات حاكم بر كیفیت بذر قابل اشاره اند.
كشاورزان خرده پا می‌تواند در گروههای كوچك سازماندهی شده و اقتصاد خود را در تعامل با بنگاههای تجاری جهانی تقویت كنند. برای غلبه بر مشكلات ناشی از افت محصول ، باید توافق بر سر قیمت آن در مر احل آغازین كار حاصل شود و در این خصوص استفاده از استانداردهای مختلف و بیمه محصولات زراعی بسیار تعیین كننده است .
آقای ام . پی . مالا و یاراچی ـ كارشناس پژوهش
منبع : ماهنامه جهاد


همچنین مشاهده کنید