یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

شکاف دولت انگلیس و مسلمانان عمیق تر می شود


شکاف دولت انگلیس و مسلمانان عمیق تر می شود
طرح انفجار همزمان هواپیماهای مسافری كه همین چند روز پیش از سوی نهادهای امنیتی انگلیس و با كمك دولت پاكستان كشف شد پدیده جدیدی نیست. در اواسط دهه نود هم شخصی به نام «رمزی یوسف» بر آن بود تا یك دوجین هواپیمای مسافربری را در مسیر آمریكا به آسیا به صورت همزمان منفجر كرده و ساقط كند. اما این طرح تروریستی كه در یازدهم دسامبر سال۱۹۹۴ به اجرا درآمد شكست خورد و تنها انفجاری كوچك در یكی از هواپیماهای خطوط هوایی فیلیپین ایرلاینز رخ داد كه حاصل آن یك كشته بود و شاید آن انفجار آزمونی بود برای اقداماتی كه باید در آینده شكل می گرفت و نگرفت اما به هر صورت آماده باشی بود تا پنجشنبه گذشته پلیس و نیروهای امنیتی انگلیس از وقوع آن جلوگیری به عمل آورند. آن بمبی كه در سال ۹۴ و در هواپیمای فیلیپینی منفجر شد، در واقع از مقدار كمی نیتروگلیسیرین مایع ساخته شده و در درون یك ساعت جاسازی شده بود. چند ماه بعد یعنی در اوایل سال ۱۹۹۵ آپارتمان «رمزی یوسف» در شهر مانیل آتش گرفت. او در داخل آپارتمانش آزمایشگاه كوچكی بر ای ساخت بمب ترتیب داده بود و به هر صورت آن آتش سوزی پلیس را به آن آپارتمان كشاند. یوسف یك عراقی تبار بود كه به دلیل مشاركت در حمله ناموفق به مركز تجارت جهانی در نیویورك سال۱۹۹۳ و شركت در طرح ریزی حمله و سوءقصد به پاپ، به دویست و چهل سال زندان در ایالات متحده محكوم شده است. اینكه این تروریست ها یك بار دیگر و پس از سال ها سعی در اجرای طرحی كرده اند كه پیش از آن ناكام مانده است، مسئله ای است كه تا حدی برای این كارشناس ارشد ترور و استاد انگلیسی دانشگاه سنت اندور یعنی «پل ویلكینسون» شگفت آور می نماید: «این تلاشی به شدت جاه طلبانه و بلندپروازانه است، عملیات و حمله ای جنجال برانگیز و مرگبار كه شكل ظاهری آن حكایت از عملیات القاعده دارد زیرا تنها آنها هستند كه همیشه به ویژه علاقه مند به چنین عملیات هایی هستند. اگر القاعده در این كار دست نداشته باشد، برای من خیلی شگفت انگیز خواهد بود».
البته تا به امروز به صورت دقیق و روشن اعلام نشده است كه آیا القاعده در پشت این حملات زنجیره ای ناموفق قرار دارد یا نه و هنوز هم كسی اطلاع دقیقی در مورد پشت پرده و انگیزه عاملان آن ندارد. اما از همان سال ۱۹۹۴ «پیتر كلارك» رئیس بخش ضدتروریست اسكاتلندیارد، به همراه دیگر همكارانش مطمئن بودند كه حداقل برای یك دهه باید نسبت به خطرات پنهان به گفته خودشان بنیادگرایان اسلامگرا گوش به زنگ باشند. كلارك این تروریست های احتمالی را چیزی بسیار فراتر از مزدوران و اجیرشده هایی می داند كه مثلا از خاورمیانه به جزیره انگلستان آمده باشند. از نظر او این عده همان شهروندان انگلیسی هستند، شهروندان مسلمان و جوان و در عین حال خشمگین انگلیس كه به نسل دوم و سوم مهاجرین مسلمان تعلق دارند و با نهادهای مدنی مسلمانان انگلیس مانند «اتحادیه مسلمانان انگلیس» ارتباطی ندارند.
بر اساس جدیدترین نظرسنجی انجام گرفته توسط نشریه تایمز، حدود ۱۳ درصد از جمعیت ۸۱ میلیون نفری مسلمانان انگلیس از آن چهار بمب گذار انتحاری هفتم ژوئیه ۲۰۰۵ به عنوان شهید یاد می كنند. پژوهشگران انگلیسی احتمال می دهند كه در حال حاضر حدود ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ جوان مسلمان رادیكال در انگلیس وجود دارند كه حاضر به كشته شدن طبق الگوی آن بمب گذاران هستند. این به اصطلاح جهادیون انگلیسی در یك مورد یعنی در مورد نفرت از غرب اشتراك نظر كامل با یكدیگر دارند. جالب اینجا است كه این عده تنها آن گروه اجتماعی فقیر و فراموش شده نیستند، بلكه بسیاری از آنان به خانواده های متوسط و حتی مرفه تعلق دارند كه اغلب به خوبی انگلیسی صحبت می كنند، لباس های غربی می پوشند و به عنوان مثال از اعضای دائمی اتحادیه فوتبال انگلیس نیز هستند.
«محمدكمال مصطفی» یكی از این جوانان نسل دوم و سوم به حساب می آید. او فرزند واعظ رادیكال اسلام گرایی است كه هم اكنون در زندان به سر می برد، یعنی «ابوحمزه» همان كهنه سرباز عرب افغانی كه در جریان جنگ با نیروهای اشغالگر شوروی سابق بر اثر برخورد با مین ضدنفر نه تنها بینایی بلكه هر دو دست خود را نیز از دست داده است. ابوحمزه كه در اوایل سال جاری به دلیل تهییج و تحریك مردم به شورش محكوم به تحمل هفت سال زندان شد، زمانی دربان یكی از كلوپ های شبانه لندن بود و كمی بعد برای شركت در «جهاد» به افغانستان بازگشت. اما امروز ابوحمزه در همان سلول، بسیار از دست این پسر ناخلف عصبانی است زیرا در ماه مارس سال جاری بود كه روزنامه انگلیسی «سان» خبر داد كه محمدكمال مصطفی یكی از ستارگان جدید موسیقی رپ شده است.
معجون عجیب و ناهمگونی كه از شیفتگی به فرهنگ عامیانه غرب و اندیشه های به اصطلاح اسلام گرایانه پدید آمده است، موجب پدید آمدن آثار مثلا ادبی نیز شده است. به عنوان مثال این شعر: «برای سرباز شدن، به دنیا آمدم كلاشنیكف بر شانه درود بر حماس و حزب الله، و این راه رستگاری است ما در جنگ مقدس به سر می بریم و من با این شمشیر مقدس از دینم دفاع می كنم.»
تا چند سال پیش مسلمانان مقیم لندن بدون هرگونه ممانعتی در مسجد «فینسبری پارك» مراسم مختلفی برگزار می كردند اما در این چند سال گذشته كمی كار برای آنها مشكل تر شده است. این منطقه امروز «لندنستان» نامیده می شود. سابقا در قلب پایتخت انگلیس گروه هایی چون «حامیان شریعت» متعلق به ابوحمزه، حزب التحریر و یا آن گروه به شدت رادیكال یعنی «المهاجرون» با خیال راحت در راستای فناتیسم و خشونت تبلیغ می كردند. البته در حال حاضر بسیاری از این افراد از انگلیس اخراج شده و بسیاری دیگر از آنان پس از حملات تروریستی به لندن، از شیوه های دیگری برای فعالیت های خود استفاده می كنند.
با این حال شدت عمل و افزایش اقدامات نهادهای امنیتی انگلیس بر علیه اسلام گرایان ، نارضایتی های جمعیت مسلمان این كشور را افزایش داده است. هنگامی كه در ماه ژوئن سال جاری ۲۵۰ مامور پلیس در ساعات آغازین صبح اقدام به بازرسی و تفتیش از خانه های شرق لندن كردند و در جریان آن یك جوان ۲۳ساله مسلمان نیز كشته شد، اتحادیه مسلمانان انگلیس هشدار داد كه این گونه اقدامات می تواند موجب از بین رفتن اعتماد و ارتباط موجود میان مسلمان معتدل و پلیس انگلیس شود و حال این ارتباط تنش آلود از پنجشنبه گذشته بار دیگر در مرحله ای مخاطره آمیز قرار گرفته است و به عقیده كارشناسانی چون پیتر كلارك این وضعیت می تواند حتی تا مدت زمانی مدید به همین صورت تنش آلودتر شود . این شك و تردیدها محدود به خاك انگلیس نیست بلكه فراتر از مرزهای این امپراتوری را نیز دربرمی گیرد. شركت هواپیمایی بریتیش ایرویز در همان پنجشنبه كذایی نه تنها همه پروازهای از مبداء لندن به دیگر نقاط اروپا ،بلكه همه پروازهای این شركت به كشور لیبی را نیز لغو كرد. این مسئله بار دیگر خاطره ۲۱ دسامبر ۱۹۸۸ را زنده می كند. در آن روز یك هواپیمای مسافربری آمریكا پس از برخاستن از فرودگاه لندن برفراز منطقه لاكربی در اسكاتلند منفجر شد. سال ها پس از آن واقعه یكی از اتباع لیبی به دلیل دست داشتن در این اقدام تروریستی به حبس ابد محكوم شد و در آن زمان كسی هنوز حتی اسم القاعده را هم نشنیده بود.
كریستف ارهارت
ترجمه: محمدعلی فیروزآبادی
منبع: فرانكفورتر آلگماینه
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید