چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

احکام وضو


احکام وضو
کسی که در کارهای وضو و شرایطآن مثل پاک بودنآب و غصبینبودن آن خیلی شک می کند، باید به شک خوداعتنا نکند.اگر شک کند که وضوی او باطل شده یا نه ، بنامی گذارد که وضویاو باقی است . ولی اگر بعد از بول استبراءنکرده و وضو گرفتهباشد و بعد از وضو رطوبت ازاو بیرون آید کهنداند بول است یاچیز دیگر، وضوی او باطل است.
کسی که شک دارد وضو گرفته یا نه ، باید وضوبگیرد.کسی که می داند وضو گرفته و حدثی هم از اوسر زده مثلا بول کرده ، اگر نداندکدام جلوتر بوده ، چنانچهپیش از نماز استباید وضو بگیرد و اگر در بین نماز است بایدنماز را بشکند و وضو بگیرد، و اگر بعد از نماز استبایدوضو بگیردو باید نمازی را که خوانده دوبارهبخواند.
اگر بعد از نماز شک کند که وضو گرفته یا نه ،نماز اوصحیح است ، ولی باید برای نمازهای بعد وضوبگیرد.
اگر در بین نماز شک کند که وضو گرفته یا نه ،نماز اوباطل است وباید وضو بگیرد و نماز رابخواند.
اگر بعد از نماز شک کند که قبل از نمازوضوی او باطل شده یابعد ازنماز، نمازی که خوانده صحیح است .
اگر انسان مرضی دارد که بول او قطره قطرهمی ریزد یا نمی توانداز بیرون آمدن غائطخودداری کند، چنانچه یقیندارد که از اولوقت نماز تا آخر آن به مقداروضو گرفتن و نمازخواندن مهلتپیدا می کند، باید نماز را در وقتی که مهلتپیدامی کند بخواند.و اگر مهلت او به مقدار کارهای واجب نماز استباید در وقتیکه مهلت دارد فقطکارهای واجب نماز را بجاآورد و کارهایمستحب آن مانند اذان واقامه و قنوت را ترکنماید.
اگر به مقدار وضو و نماز مهلت پیدا نمی کند ودر بین نمازچند دفعه بول از او خارج می شود، وضوی اولکافی است.
ولی چنانچه مرضی دارد که دربین نماز چندمرتبه غائط از او خارجمی شود که اگر بخواهد بعد از هر دفعهوضوبگیرد سخت نیست ، بایدظرف آبی پهلوی خود بگذارد و هر وقت غائط از اوخارج شدوضو بگیرد و بقیه نماز را بخواند.
کسی که غائط او طوری پی در پی از او خارج میشود کهوضو گرفتن بعداز هر دفعه برای او سخت است ،اگر بتواند مقداری از نماز را با وضو بخواند،بایدبرای هر نماز یک وضوبگیرد.
کسی که بول پی در پی از او خارج می شود، اگردر بین دونماز قطره بولی از او خارج نشود، می تواند بایک وضو هر دو نمازرا بخواند. و قطره هایی که بین نماز.خارج میشود، اشکال ندارد.کسی که بول یا غائطپی در پی از او خارج میشود، اگرنتواند هیچ مقداراز نماز را با وضو بخواند،می تواند چند نماز را با یک وضو بخواند، مگراختیارا بول یاغائط کند، یا چیز دیگری که وضو را باطل می کند پیشآید.اگر مرضی دارد که نمی تواند از خارج شدن بادجلوگیری کند، باید به وظیفه کسانی که نمی توانند از بیرون آمدنغائط خودداری کنند، عمل نماید.
کسی که غائط پی در پی از او خارج می شود، بایدبرای هر نمازی وضوبگیرد و و فورا مشغول نماز شود. ولی برای بجا آوردن سجده و تشهد فراموش شده ونماز احتیاطکه بایدبعد از نماز انجام داد، در صورتی که آنها را بعد از نمازفورا بجا بیاورد، وضو گرفتن لازم نیست .کسی که بول او قطره قطره می ریزد بایدبرای نماز به وسیله کیسه ای که در آن ، پنبه یا چیز دیگری است کهاز رسیدن بول به جاهای دیگر جلوگیری می کند، خودرا حفظنماید. و احتیاط واجب آناست که پیش از هر نماز مخرج بول را که نجسشده آب بکشد.
و نیز کسی که نمی تواند از بیرون آمدنغائط خودداری کند،چنانچه ممکن باشد، باید به مقدار نماز از رسیدنغائط به جاهای دیگر جلوگیری نماید.واحتیاط واجب آن است که اگرمشقت ندارد، برای هر نماز مخرج غائط را آب بکشد.
کسی که نمی تواند از بیرون آمدن بول وغائط خودداری کند، در صورتی که ممکن باشد و مشقت و زحمت و خوفضرر نداشته باشد، باید به مقدار نماز ازخارج شدن بول وغائط جلوگیری نماید. و بنابر احتیاط واجب اگر چه خرج داشتهباشد، بلکه اگر مرض او به آسانی معالجه شود، خود رامعالجه نماید.
کسی که نمی تواند از بیرون آمدن بول وغائط خودداری کند، بعد از آن که مرض او خوب شد، لازم نیستنمازهایی را که در وقت مرض مطابق وظیفه اش خوانده قضا نماید. ولی اگر در بین وقت نماز مرض او خوب شود، باید نمازی را که در آنوقت خوانده دوباره بخواند.
منبع : سازمان تبلیغات اسلامی استان خوزستان


همچنین مشاهده کنید