قیمت طلا امروز




 هزینه کارت به کارت

 سایت اکوایران / ۱۳ ساعت قبل

بنزین در دوراهی قیمت و اصلاح ساختار؛ نسخه سیاست‌گذار برای ناترازی چیست؟

اکوایران: پرونده بنزین بار دیگر به یکی از مهم‌ترین چالش‌های سیاست‌گذاری اقتصادی دولت تبدیل شده است؛ چالشی که یک سوی آن با رشد مصرف، ناترازی تولید و مصرف، قاچاق و هزینه‌های فزاینده تأمین سوخت گره خورده و سوی دیگر آن به تورم، معیشت خانوارها و تبعات اجتماعی افزایش قیمت بازمی‌گردد. گفت‌وگو با چند نماینده و عضو پیشین کمیسیون‌های انرژی، اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس نشان می‌دهد اگرچه درباره ضرورت مدیریت ناترازی اختلاف چندانی وجود ندارد، اما بر سر نسخه درمان اختلاف جدی است؛ از اصلاح تدریجی قیمت و تغییر سهمیه‌بندی تا حذف کارت جایگاه‌ها، اصلاح صنعت خودروسازی، نوسازی ناوگان و توسعه حمل‌ونقل عمومی.
 بنزین در دوراهی قیمت و اصلاح ساختار؛ نسخه سیاست‌گذار برای ناترازی چیست؟
اکوایران: پرونده بنزین بار دیگر به یکی از مهم‌ترین چالش‌های سیاست‌گذاری اقتصادی دولت تبدیل شده است؛ چالشی که یک سوی آن با رشد مصرف، ناترازی تولید و مصرف، قاچاق و هزینه‌های فزاینده تأمین سوخت گره خورده و سوی دیگر آن به تورم، معیشت خانوارها و تبعات اجتماعی افزایش قیمت بازمی‌گردد. گفت‌وگو با چند نماینده و عضو پیشین کمیسیون‌های انرژی، اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس نشان می‌دهد اگرچه درباره ضرورت مدیریت ناترازی اختلاف چندانی وجود ندارد، اما بر سر نسخه درمان اختلاف جدی است؛ از اصلاح تدریجی قیمت و تغییر سهمیه‌بندی تا حذف کارت جایگاه‌ها، اصلاح صنعت خودروسازی، نوسازی ناوگان و توسعه حمل‌ونقل عمومی. بحث بنزین بار دیگر از یک موضوع صرفاً اقتصادی فراتر رفته و به یکی از حساس‌ترین پرونده‌های سیاست‌گذاری کشور تبدیل شده است. از یک سو، رشد مداوم مصرف، شکاف میان تولید و مصرف، هزینه تأمین بنزین و مسئله قاچاق، سیاست‌گذار را به سمت بازنگری در شیوه سهمیه‌بندی و قیمت‌گذاری سوق داده و از سوی دیگر، تورم بالا، کاهش قدرت خرید خانوارها و شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور، هرگونه افزایش قیمت را به تصمیمی پرهزینه تبدیل کرده است.

در مواضع اخیر دولت تأکید شده که سهمیه ۶۰ لیتری با نرخ ۱۵۰۰ تومان فعلاً تغییری نخواهد کرد؛ با این حال، مجموعه اظهارنظرها درباره مدیریت مصرف، حذف یا محدود کردن کارت‌های سوخت جایگاه‌ها و احتمال تغییر نرخ سوم بنزین نشان می‌دهد پرونده اصلاح سیاست سوخت همچنان باز است. به همین دلیل، مسئله اصلی دیگر فقط این نیست که «بنزین گران می‌شود یا نه»؛ بلکه پرسش مهم‌تر این است که اگر قرار است ناترازی بنزین اصلاح شود، این اصلاح باید از جیب مصرف‌کننده آغاز شود یا از اصلاح خودرو، حمل‌ونقل، تولید و زیرساخت؟

گفت‌وگوهای اکوایران با چند نماینده و عضو پیشین کمیسیون‌های تخصصی مجلس، تصویر نسبتاً روشنی از اختلاف‌نظرها درباره مسیر پیش‌رو ارائه می‌کند. در این میان، یک نقطه اشتراک میان اغلب دیدگاه‌ها وجود دارد: ناترازی بنزین واقعی است و نمی‌توان آن را برای همیشه نادیده گرفت؛ اختلاف اصلی بر سر زمان، شیوه و هزینه اصلاح آن است. خبر مرتبط چهار پیشران تورم از نگاه عادلی؛ چرا سیاست پولی کافی نیست؟

اکوایران: کاهش تورم ماهانه در تیرماه، در شرایطی که تورم نقطه‌به‌نقطه همچنان در سطح ۸۷.۹ درصد و تورم ۱۲ماهه در محدوده ۶۶ درصد قرار دارد، هنوز نمی‌تواند به‌عنوان نشانه‌ای از آغاز یک روند پایدار نزولی در تورم تلقی شود. محمدحسین عادلی، رئیس‌کل پیشین بانک مرکزی، در گفت‌وگو با اکوایران معتقد است کاهش اخیر بیش از آنکه حاصل تغییر معنادار در سیاست‌های پولی و مالی باشد، تحت تأثیر بهبود درآمدهای ارزی، وضعیت صادرات نفت و روان‌تر شدن زنجیره تأمین کالا رخ داده است. گل‌مرادی: ناترازی را با ایجاد بحران جدید حل نکنیم

علی گل‌مرادی، نماینده پیشین مجلس و عضو پیشین کمیسیون انرژی مجلس دهم، از جمله مخالفان افزایش قیمت بنزین در شرایط فعلی است. استدلال او بیش از آنکه انکار مسئله ناترازی باشد، بر پیامدهای زنجیره‌ای سیاست قیمتی متمرکز است.

گل‌مرادی معتقد است بنزین را نمی‌توان مانند یک کالای عادی دید. این حامل انرژی مستقیماً با حمل‌ونقل، تولید، توزیع و در نهایت قیمت کالاها و خدمات در ارتباط است. بنابراین، افزایش قیمت آن می‌تواند اثراتی فراتر از هزینه مستقیم سوخت داشته باشد و به موجی از افزایش هزینه در سایر بخش‌های اقتصاد تبدیل شود.

از نگاه او، در اقتصادی که تورم بالا و وضعیت معیشتی خانوارها شکننده است، افزایش قیمت بنزین نباید نخستین و ساده‌ترین راهکار سیاست‌گذار برای جبران ناترازی باشد.

گل‌مرادی در عین حال بر یک مسئله مهم دیگر دست می‌گذارد: نبود تصمیم‌گیری منسجم در سیاست انرژی. به گفته او، اظهارنظرهای مختلف درباره بنزین الزاماً به معنای تصمیم نهایی نیست و سیاستی با این میزان اهمیت باید حاصل یک کار کارشناسی و جمعی باشد، نه مجموعه‌ای از مواضع پراکنده.

او تأکید دارد که اگر دولت با کمبود منابع و ناترازی مواجه است، ابتدا باید بررسی شود که چرا ساختار هزینه‌ای دولت به چنین وضعیتی رسیده است. از نگاه او، حل مشکل منابع دولت نباید به معنای انتقال مستقیم بار مالی به خانوارها باشد.

یکی از نکات مهم در اظهارات گل‌مرادی، مخالفت با سیاست حذف کارت سوخت خودروهای بالای ۲۰ سال بدون در نظر گرفتن وضعیت مالکان آنهاست.

او معتقد است بسیاری از مالکان خودروهای فرسوده از اقشار کم‌درآمد هستند و قدیمی بودن خودرو الزاماً انتخاب آنها نیست؛ بلکه ناشی از ناتوانی مالی برای خرید خودروی جدید است. مسئله زمانی پیچیده‌تر می‌شود که خودرو برای این افراد ابزار کسب درآمد باشد؛ مانند رانندگان تاکسی و فعالان حمل‌ونقل اینترنتی. خالدی سردشتی: بنزین ارزان است، اما درآمد مردم را هم باید دید

محمد خالدی سردشتی، نماینده ادوار مجلس و عضو پیشین کمیسیون انرژی مجلس دهم، اگرچه اصل اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را در بلندمدت اجتناب‌ناپذیر می‌داند، اما معتقد است زمان فعلی برای اجرای چنین سیاستی مناسب نیست.

نقطه تمایز نگاه خالدی سردشتی این است که او برخلاف مخالفان مطلق افزایش قیمت، اصل ضرورت اصلاح قیمت را رد نمی‌کند. از دید او، اشتباه سیاست‌گذاری در سال‌های گذشته این بوده که افزایش قیمت حامل‌های انرژی به شکل تدریجی و قابل پیش‌بینی انجام نشده است.

او معتقد است اگر در سال‌های گذشته قیمت بنزین به صورت سالانه و با شیبی ملایم اصلاح می‌شد، امروز سیاست‌گذار با شکاف بزرگ میان قیمت و هزینه واقعی و در نتیجه، یک تصمیم بسیار پرهزینه مواجه نبود.

با این حال، خالدی سردشتی میان «ضرورت اصلاح» و «زمان اجرای اصلاح» تفاوت قائل است. او صراحتاً می‌گوید شرایط فعلی کشور، با توجه به تحریم، محدودیت‌های ارزی و وضعیت اقتصادی، زمان مناسبی برای افزایش قیمت نیست.

یکی از محورهای مهم اظهارات خالدی سردشتی، انتقاد از مقایسه ساده قیمت بنزین ایران با کشورهای دیگر است.

از نگاه او، نمی‌توان قیمت بنزین را با نرخ‌های جهانی یا قیمت کشورهای منطقه مقایسه کرد، اما درآمد مردم را همچنان با معیارهای داخلی سنجید. اگر قیمت سوخت قرار است با دلار یا قیمت کشورهای دیگر مقایسه شود، سطح دستمزد و قدرت خرید خانوار نیز باید در همان مقیاس بررسی شود.

این استدلال در واقع به یک مسئله اساسی در سیاست قیمت‌گذاری انرژی اشاره دارد: قیمت واقعی یک کالا برای مصرف‌کننده فقط قیمت اسمی آن نیست، بلکه نسبت آن قیمت با درآمد و قدرت خرید نیز اهمیت دارد.

نسخه او برای اصلاح ناترازی مجموعه‌ای از اصلاحات ساختاری است: نوسازی ناوگان، توسعه حمل‌ونقل عمومی، افزایش سهم حمل ریلی، اصلاح فناوری خودروها و در نهایت اصلاح تدریجی قیمت انرژی. کرم‌پور: ریشه ناترازی را در خودروسازی جست‌وجو کنید

کوروش کرم‌پور، دبیر پیشین کمیسیون انرژی مجلس دهم و نماینده ادوار مجلس، صریح‌تر از دیگر مصاحبه‌شوندگان با افزایش قیمت بنزین مخالفت می‌کند.

محور اصلی استدلال کرم‌پور این است که اگر خودروهای تولید داخل پرمصرف هستند، نمی‌توان هزینه این ناکارآمدی را با افزایش قیمت سوخت از مصرف‌کننده گرفت.

از نگاه او، بخشی از خودروهای تولید داخل بر پایه فناوری‌ها و پلتفرم‌های قدیمی ساخته می‌شوند و مصرف سوخت آنها فاصله قابل توجهی با استانداردهای روز دارد. بنابراین، اگر دولت واقعاً به دنبال کاهش مصرف بنزین است، باید اصلاح را از سمت عرضه و تولید خودرو آغاز کند.

کرم‌پور معتقد است افزایش قیمت بنزین بدون اصلاح خودروها ممکن است فقط هزینه مصرف را بالا ببرد، بدون اینکه تغییر محسوسی در میزان مصرف ایجاد کند؛ زیرا خانواری که به خودروی پرمصرف وابسته است، الزاماً با افزایش قیمت نمی‌تواند خودروی دیگری خریداری کند.

او همچنین با تک‌نرخی شدن یا تغییر نظام فعلی سهمیه‌بندی در شرایط کنونی موافق نیست و معتقد است هرگونه تغییر در این حوزه می‌تواند فشار روانی و اقتصادی جدیدی بر جامعه ایجاد کند.

در نسخه کرم‌پور، اولویت‌ها مشخص‌اند: اصلاح خودروسازی، ورود خودروهای کم‌مصرف، توسعه فناوری و نوسازی ناوگان؛ نه افزایش قیمت بنزین. جعفرزاده ایمن‌آبادی: اگر مجلس مخالف است، قانون را اصلاح کند

اما غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده ادوار مجلس و عضو پیشین کمیسیون برنامه و بودجه، مسئله را از زاویه دیگری بررسی می‌کند: مسئولیت سیاسی و قانونی تصمیم‌گیری درباره قیمت انرژی.

به گفته او، اگر در برنامه هفتم توسعه اختیار اصلاح قیمت حامل‌های انرژی به دولت واگذار شده باشد، نمایندگان مجلس نمی‌توانند از یک سو چنین اختیاری را در قانون بگنجانند و از سوی دیگر، هنگام مطرح شدن پیامدهای آن، مسئولیت را متوجه دولت کنند.

استدلال جعفرزاده ایمن‌آبادی این است که اگر مجلس با افزایش قیمت مخالف است، باید این مخالفت را در قالب قانون نشان دهد و اختیار دولت را محدود کند. اظهارنظر رسانه‌ای به جای اصلاح قانون، از نگاه او نوعی فرافکنی است.

این دیدگاه یک لایه مهم به بحث بنزین اضافه می‌کند: مسئله فقط اقتصادی نیست؛ مسئله حکمرانی و مسئولیت‌پذیری نیز هست.

او البته در شرایط فعلی اقتصادی با افزایش قیمت حامل‌های انرژی موافق نیست و تأکید می‌کند که فشار معیشتی موجود باید در تصمیم‌گیری لحاظ شود.

یکی دیگر از محورهای مهم سخنان جعفرزاده ایمن‌آبادی، انتقاد از چندنرخی بودن است. از نگاه او، هرجا یک کالا با چند قیمت عرضه شود، زمینه شکل‌گیری رانت و فساد ایجاد می‌شود؛ موضوعی که در گذشته در سیاست‌های ارزی نیز تجربه شده است. قادری: دولت چند سناریو برای مدیریت مصرف روی میز دارد

جعفر قادری، نایب‌رئیس دوم کمیسیون اقتصادی مجلس، جزئیات بیشتری از گزینه‌های مطرح برای مدیریت مصرف بنزین ارائه می‌کند.

تفاوت نگاه قادری با سایر مصاحبه‌شوندگان در این است که بحث را از «افزایش یا عدم افزایش قیمت» به سمت طراحی نظام سهمیه‌بندی و مدیریت تقاضا می‌برد.

به گفته او، مسئله اصلی این است که تولید بنزین با مصرف کشور تناسب ندارد و مصرف نیز همچنان روند افزایشی دارد. بنابراین، سیاست‌گذار ناچار است درباره نحوه توزیع سهمیه و استفاده از کارت‌های سوخت تصمیم بگیرد.

قادری چند سناریو را مطرح می‌کند. سناریوی اول؛ حذف کارت جایگاه‌ها

در این مدل، کارت‌های سوخت جایگاه‌ها حذف می‌شوند و مصرف‌کننده تنها از سهمیه کارت شخصی خود استفاده می‌کند.

هدف اصلی این سناریو محدود کردن مصرف با نرخ‌های بالاتر و کنترل تقاضای مازاد است. سناریوی دوم؛ افزایش سهمیه کارت شخصی

در مدل دیگری که قادری به آن اشاره می‌کند، سهمیه کارت‌های شخصی افزایش می‌یابد و در مقابل کارت‌های جایگاه‌ها حذف می‌شوند.

او از مدلی مشابه آنچه در کرمان اجرا شده سخن می‌گوید که در آن سهمیه‌ای به کارت افراد اضافه می‌شود و پس از عبور از سقف تعیین‌شده، مصرف‌کننده باید بنزین را با نرخ آزاد تهیه کند یا به سمت سوخت جایگزین مانند CNG برود. سناریوی سوم؛ نرخ سوم بنزین

اما شاید مهم‌ترین سناریوی مطرح‌شده از سوی قادری، حفظ کارت جایگاه‌ها و افزایش نرخ سوم بنزین باشد.

در این مدل، نرخ‌های ۱۵۰۰ و ۳۰۰۰ تومان می‌توانند بدون تغییر باقی بمانند، اما بنزینی که خارج از سهمیه یا از طریق کارت جایگاه عرضه می‌شود، با قیمت بالاتری ارائه شود.

این مدل در واقع تلاش می‌کند بدون دست زدن به سهمیه پایه، هزینه مصرف مازاد را افزایش دهد؛ بنابراین فشار اصلی را به سمت مصرف‌کنندگان پرمصرف منتقل می‌کند.

قادری البته تأکید می‌کند که هیچ‌یک از این سناریوها را نمی‌توان تصمیم قطعی دولت یا مجلس دانست و موضوع هنوز به شکل رسمی در اختیار کمیسیون اقتصادی قرار نگرفته است. خبر مرتبط نظر اقتصاددانان در مورد سه طرح بنزینی دولت چیست؟

اکوایران: اقتصاددانان و متخصصان حوزه انرژی نظرات خود را در موضوع بنزین برای اکوایران ارسال کرده و مسئله بنزین را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دادند. پنج نگاه به یک مسئله

از کنار هم گذاشتن این دیدگاه‌ها می‌توان دریافت که سیاست بنزینی آینده احتمالاً نمی‌تواند تنها بر یک ابزار متکی باشد. افزایش قیمت، حتی اگر از منظر اقتصادی قابل دفاع باشد، بدون اصلاح خودروهای پرمصرف، حمل‌ونقل عمومی و الگوی مصرف، ظرفیت محدودی برای حل ناترازی دارد. از سوی دیگر، حفظ قیمت‌های فعلی نیز بدون اصلاح تقاضا، به معنای ادامه رشد مصرف و افزایش هزینه‌های تأمین بنزین خواهد بود.

در واقع، دولت میان دو گزینه ساده «گران کردن» و «گران نکردن» قرار ندارد؛ بلکه با یک بسته سیاستی چندلایه مواجه است: اصلاح تدریجی قیمت، بازطراحی سهمیه‌ها، تعیین تکلیف کارت‌های جایگاه، کنترل مصرف مازاد، نوسازی ناوگان، اصلاح صنعت خودرو، توسعه حمل‌ونقل عمومی و حمایت از اقشار آسیب‌پذیر.

نکته مهم دیگر این است که تجربه گذشته نشان داده شوک قیمتی بدون آماده‌سازی اجتماعی و اقتصادی می‌تواند هزینه‌ای بسیار فراتر از اثر مستقیم افزایش قیمت داشته باشد. از همین رو، حتی آن دسته از کارشناسانی که اصلاح قیمت را در بلندمدت ضروری می‌دانند، بر تدریجی بودن و فراهم شدن زیرساخت‌ها تأکید دارند.

در سوی دیگر، ادامه وضعیت موجود نیز بدون هزینه نیست. قاچاق، مصرف فزاینده، نیاز به واردات یا تأمین کسری بنزین و فشار بر منابع دولت، هزینه‌های پنهانی هستند که در نهایت به اقتصاد تحمیل می‌شوند.

به این ترتیب، مسئله اصلی سیاست بنزینی ایران را شاید بتوان در یک جمله خلاصه کرد: کشور دیگر نمی‌تواند ناترازی را نادیده بگیرد، اما شیوه اصلاح آن تعیین می‌کند که هزینه این ناترازی را چه کسی و با چه شدتی پرداخت کند.







سه شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ - 25 August 2026
چرا طرح های تنش آفرین بنزین و حجاب را در شرایط جنگی امروز دنبال می کنید؟
سایت نواندیش

چرا طرح های تنش آفرین بنزین و حجاب را در شرایط جنگی امروز دنبال می کنید؟

در شرایطی که گرفتارِ «هم جنگ و هم صلح» هستیم و سهم جنگ بیشتر است چرا برخی‌ها یک دفعه یاد طرح‌هایی می‌افتند که در زمان صلح صد در صدی هم می‌تواند آتش جنگ را رو...
    
۵ سفر، ۶ مقصد؛ جغرافیای یک سال دیپلماسی پزشکیان
خبرگزاری ایرنا

۵ سفر، ۶ مقصد؛ جغرافیای یک سال دیپلماسی پزشکیان

تهران - ایرنا - در فاصله شهریور ۱۴۰۴ تا شهریور ۱۴۰۵، سفرهای خارجی مسعود پزشکیان تصویری نسبتا روشن از اولویت های سیاست خارجی دولت چهاردهم ارائه می کند؛ پنج سفر به شش مقصد در شرق آسیا، منطقه خلیج فارس، آمریکای شمالی و آسیای مرکزی و جنوبی که از حضور در اجلاس شانگهای و رایزنی با چین و روسیه آغاز شد، با دیپلماسی …
فشار اقتصادی بر ایران، بحران انرژی برای جهان؛تنگه هرمز چگونه معادلات را تغییر داد؟
خبرگزاری ایرنا

فشار اقتصادی بر ایران، بحران انرژی برای جهان؛تنگه هرمز چگونه معادلات را تغییر داد؟

تهران- ایرنا- «ذخایر نفت خام آمریکا تنها برای ۴۱ روز دیگر باقی مانده که پایین‌ترین سطح در نیم قرن اخیر است» این جمله فقط یک مفهوم دارد: چراغ قرمز اقتصاد جهانی در حالی روشن شده که وزیر خزانه داری کشور متخاصم آمریکا مدعی است روز تسویه حساب و بزرگترین تهاجم اقتصادی علیه ایران آغاز شده است.
دیپلماسی در دقیقه 90
روزنامه دنیای اقتصاد

دیپلماسی در دقیقه 90

در شرایطی که تنش میان ایران و آمریکا بار دیگر افزایش یافته و واشنگتن فشارهای اقتصادی علیه تهران را تشدید کرده است، فیلد مارشال عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان، روز دوشنبه وارد تهران شد؛ سفری که چهارمین حضور او در ایران از زمان اعلام آتش‌بس ۱۹ فروردین میان ایران و آمریکا به شمار می‌رود.
روزنامه دنیای اقتصاد

داماد رهبر شهید انقلاب: همسرم می‌توانست بهترین موقعیت را داشته باشد، اما تربیت فرزندان و خانواده برای او اولویت بود +فیلم

جهاد اقتصادی در آشپزخانه؛ سردار رضایی و کشف کارخانه‌های خانگی!
روزنامه توسعه ایرانی

جهاد اقتصادی در آشپزخانه؛ سردار رضایی و کشف کارخانه‌های خانگی!

حمید آصفی محسن رضایی گفته است جوانان وارد اقتصاد شوند و جهاد اقتصادی راه بیندازند و در خانه ها و محلات شروع به تولید
سایت فرارو

کنایه مهاجری به سقاب اصفهانی/ نگران شیشه‌های دفترتان هستید؟!

تحریم‌های آمربکا تهدید تازه‌ای نیست / هشدار به مسئولان درباره اقدام نظامی جدید آمریکا
سایت تابناک

تحریم‌های آمربکا تهدید تازه‌ای نیست / هشدار به مسئولان درباره اقدام نظامی جدید آمریکا

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، با اشاره به تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران، این اقدامات را ادامه همان سیاست‌های تحریمی چند دهه گذشته دانست و گفت: بخش مهمی از ا...
علی دارابی ؛جدی ترین گزینه جانشینی جبلی در صدا و سیما
روزنامه آرمان امروز

علی دارابی ؛جدی ترین گزینه جانشینی جبلی در صدا و سیما

آرمان امروز : با نزدیک شدن به تاریخ پایان حکم ریاست پیمان جبلی بر سازمان صداوسیما، بار دیگر توجه‌ها به کرسی مدیریت این نهاد حاکمیتی جلب شده است. جبلی در تاریخ ۷ مهر ۱۴۰۰ با حکم رهبر شهید، برای یک دوره پنج‌ساله به ریاست صداوسیما منصوب شده بود. هر زمان که موعد تغییر رئیس صداوسیما [ ]
«دولت وفاق ملی» ؛ نماد دولت اخلاقی و فروتن
روزنامه آرمان امروز

«دولت وفاق ملی» ؛ نماد دولت اخلاقی و فروتن

آرمان امروز-گروه سیاسی: دولت پزشکیان را می‌توان از منظر یک نظریه سیاسی، در مسیر شکل‌گیری «دولت اخلاقی و فروتن» مورد بررسی قرار داد؛ دولتی که یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های آن، نحوه مواجهه با قدرت، مردم و واقعیت‌های موجود است. در این نگاه، فروتنی صرفاً یک ویژگی شخصی برای رئیس دولت نیست، بلکه می‌تواند به یک …
دولت فروتن
روزنامه آرمان امروز

دولت فروتن

هوشمند سفیدی آرمان امروز : نظریه دولت فروتن توسط میشل کروزیه جامعه شناس شهیر فرانسوی در کتاب دولت فروتن، دولت مدرن استراتژی هایی برای تغییری دیگر ؛ جستاری در فروتنی لویاتان مطرح شده است. هفته دولت و تعمق در ویژگی های اخلاقی دکتر پزشکیان،فرهنگ رفتاری که او برای دولت خود قائل است ، فرصتی …
ایجاد درد و فشار یک مسئله است و تبدیل کردن این فشار به تغییر در سیاست، مسئله‌ای کاملاً متفاوت؛ آمریکا تقریباً هیچ‌گاه در انجام این کار موفق نبوده /کاملاً روشن است که ایرانی‌ها تشدید تنش را به تسلیم ترجیح خواهند داد / به‌جای آنکه تحریم‌های D-Day به پایان جنگ منجر شوند، احتمال بیشتری دارد که واکنش متقابل و تشدید تنش از سوی ایران را به دنبال داشته باشند
سایت انتخاب

ایجاد درد و فشار یک مسئله است و تبدیل کردن این فشار به تغییر در سیاست، مسئله‌ای کاملاً متفاوت؛ آمریکا تقریباً هیچ‌گاه در …

تریتا پارسی، معاون اندیشکده کوئینسی در تحلیلی در خصوص تحریم های جدید علیه ایران تصریح کرد: الگوی تحولات تا اینجا نشان داده که ایجاد درد و فشار یک مسئله است و...
سایت عصرایران

چرا اسم بسته تحریمی را D-Day گذاشته اند؟

حمله نهایی به محاسبه دولتمردان ایران!
سایت جوان آنلاین

حمله نهایی به محاسبه دولتمردان ایران!

اسکات بسنت، وزیر دارایی امریکا در فایننشال‌تایمز نوشت: «اکنون وارد مرحله‌ی نهایی [نبرد با ایران]می‌شویم». ترامپ هم پس از او نوشت: «ایران در حال فروپاشی کامل...
ترامپ «D- Day» می‌کارد، «واترلو» درو می‌کند
سایت جوان آنلاین

ترامپ «D- Day» می‌کارد، «واترلو» درو می‌کند

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور امریکا و اسکات بسنت وزیر خزانه‌داری او، از آغاز یک «D-Day اقتصادی» علیه ایران صحبت می‌کنند؛ آغاز «بزرگ‌ترین تهاجم مالی که تاکنون علیه...
«میانجی‌گری» در بن‌بست تفاهم اسلام‌آباد
روزنامه توسعه ایرانی

«میانجی‌گری» در بن‌بست تفاهم اسلام‌آباد

در روایت رسمی وزارت خارجه، سفر فرمانده ارتش پاکستان به تهران، در چارچوب تلاش‌های منطقه‌ای برای صلح و امنیت توصیف می‌شود؛ اما گزارش‌های رسانه‌های بین‌المللی، به‌ویژه رویترز، از مأموریتی متفاوت سخن می‌گویند؛ تلاشی از سوی پاکستان برای بازگرداندن جمهوری اسلامی به مذاکرات با آمریکا، در حالی که هنوز مشخص نیست …
آیا ازسرگیری مذاکره   محتمل است؟
روزنامه شرق

آیا ازسرگیری مذاکره محتمل است؟

سخنگوی وزارت خارجه یکشنبه اعلام کرد که عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان، دوشنبه وارد تهران می‌شود. این خبر بعد از دو تماس تلفنی بین منیر و عراقچی در چهارشنبه و شنبه اعلام شد.
فشار بیشتر، بحران عمیق‌تر؛ آزمون شکست‌خورده سیاست آمریکا در قبال ایران | امنیت نمی‌تواند خارج از خلیج فارس و تنگه هرمز برقرار شود
سایت اقتصادنیوز

فشار بیشتر، بحران عمیق‌تر؛ آزمون شکست‌خورده سیاست آمریکا در قبال ایران | امنیت نمی‌تواند خارج از خلیج فارس و تنگه هرمز برقرار …

اقتصادنیوز:کارشناس مسائل بین‌الملل، با هشدار نسبت به پیامدهای تشدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران، تاکید کرد که فشار اقتصادی نه‌تنها راهی برای دستیابی به توافق پایدار نیست، بلکه می‌تواند درهای دیپلماسی را بسته و بحران امنیتی در منطقه خلیج فارس را عمیق‌تر کند.
چین و روسیه با «عملیات D - Day» علیه ایران همراه می‌شوند؟ | احتمال حمله پیشدستانه تهران در قالب «دکترین تهاجمی» جدید
سایت اقتصادنیوز

چین و روسیه با «عملیات D - Day» علیه ایران همراه می‌شوند؟ | احتمال حمله پیشدستانه تهران در قالب «دکترین تهاجمی» جدید

اقتصادنیوز:آمریکا از اعمال سخت‌ترین تحریم‌های تاریخ علیه ایران خبر داده و ترامپ کشورهای طرف معامله با تهران را نیز تهدید کرده است. ایران در مقابل از پاسخ تلافی‌جویانه و هدف قرار دادن منافع کشورهای همراه واشنگتن سخن می‌گوید.
سایت تابناک

روایت استیون والت از فرجام جنگ ایران و آمریکا: این پایان بازی است

صلح عادلانه
سایت جماران

صلح عادلانه

ممکن است در نگاه نخست، مقاومت نشانه دور شدن از صلح به نظر برسد؛ اما اگر صلح به معنای پذیرش تجاوز و تثبیت ظلم باشد، مقاومت می‌تواند مقدمه رسیدن به صلحی عادلانه باشد. بنابراین در منطق امام، مسئله صرفاً انتخاب میان «جنگ» و «صلح» نیست؛ بلکه باید میان جنگ تحمیلی و صلح عادلانه تمایز گذاشت.
سایت تابناک

ادعای وزیر خزانه داری آمریکا درباره شکل تازه تحریم‌ها +زیرنویس

سایت اقتصاد ۲۴

ترامپ این جمله قالیباف را منتشر کرد؛ «ما گرسنه هستیم و توان ایستادگی نداریم

سایت دیدبان ایران

قالیباف: «Make America Hungry Again»؛ آمریکا را دوباره گرسنه می‌کنیم!

خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ ماجرای سهم ۱۱ درصدی ایران از دریای خزر چیست؟

دشمن را از ضعف خود خبر‌دار نکنید
سایت روزنو

دشمن را از ضعف خود خبر‌دار نکنید

‌نمی‌شود که از یک سو هر نوع انذار راجع به کمبود منابع و تأثیر جنگ و تحریم‌ها و محاصرهٔ اقتصادی بر زندگی مردم را فرستادن پالس ضعف به دشمن دانست، اما از سوی...
    
سیف تبریزی: چرا باید اهرم‌های ایران در خزر را با دست خود واگذار کنیم؟
خبرگزاری مهر

سیف تبریزی: چرا باید اهرم‌های ایران در خزر را با دست خود واگذار کنیم؟

کارشناس مسائل قفقاز با انتقاد از روند تصویب کنوانسیون حقوقی دریای خزر، نسبت به پیامدهای حقوقی، امنیتی و ژئوپلیتیکی آن برای ایران هشدار داد.
سایت فرارو

ادعای ابوالقاسم طالبی درباره پرونده هلدینگ یاس و قالیباف: سردار سردار نکنید! نیستش!!

سایت فرارو

انتقاد یک مداح به دلار ۲۰۲ هزار تومانی/ مسئول حل بحران کیه؟

گره اصلی در واشنگتن است/ میانجی‌ها به جای تهران، باید آمریکا را قانع کنند/ نادیده گرفتن فشارهای اقتصادی به صلاح آینده کشور نخواهد بود
سایت فرارو

گره اصلی در واشنگتن است/ میانجی‌ها به جای تهران، باید آمریکا را قانع کنند/ نادیده گرفتن فشارهای اقتصادی به صلاح آینده کشور …

یک تحلیلگر سیاست خارجی با اشاره به سفر فیلد مارشال عاصم منیر به تهران تأکید کرد که سفر فرمانده ارتش پاکستان نشانه حسن نیت اسلام‌آباد برای تنش‌زدایی منطقه‌ای است، اما گره اصلی در واشنگتن قرار دارد، نه تهران. بنابراین میانجی‌ها باید توان خود را صرف قانع‌کردن کاخ سفید و مهار سیاست فشار اقتصادی کنند.
سایت تابناک

رئیس دفتر رئیس جمهور:کاهش سهمیه بنزین قطعی است

روایت اژه‌ای از یک مورد تاسف‌آور درباره تراستی‌ها
سایت تابناک

روایت اژه‌ای از یک مورد تاسف‌آور درباره تراستی‌ها

وضعیت تولید، قیمت و مصرف حامل‌های انرژی و مشخصاً بنزین، مطلوب نیست و نیازمند اصلاح در این فقره هستیم، تقریباً یک اجماع میان متخصصان و دست‌اندرکاران امر وجود...
سایت تابناک

افشاگری معاون پزشکیان: شیشه‌هایم را خرد می‌کنند!

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید اژه‌ای: تهدید به تحریم می‌کنند؛ مگر تا الان تحریم نکرده بودند؟

روزنامه هفت صبح

صلح در موضع قدرت یا خوش‌بینی زودهنگام؟

اصلاح رفتار دیپلماتیک
سایت روزنامه سازندگی

اصلاح رفتار دیپلماتیک

محسن رضایی می‌گوید: ایران باید رفتار دیپلماتیک خود را در قبال آمریکا تغییر دهد
دعوت از ایران
سایت روزنامه سازندگی

دعوت از ایران

ایران به توافق مکه می‌پیوندد؟
بن‌سلمان در الیزه
سایت روزنامه سازندگی

بن‌سلمان در الیزه

دیدار ولیعهد عربستان و رئیس‌جمهور فرانسه
۵۰ هزار نیروی انسانی در صداوسیما؛ چرا هزینه‌ها با خروجی سازمان همخوان نیست؟
سایت خبرآنلاین

۵۰ هزار نیروی انسانی در صداوسیما؛ چرا هزینه‌ها با خروجی سازمان همخوان نیست؟

بدنه ۵۰ هزار نفری صداوسیما، هزینه سنگینی را به این سازمان تحمیل کرده؛ موضوعی که به گفته یک استاد علوم ارتباطات، ضرورت بازنگری در ساختار داخلی و شیوه تولیدات رسانه ملی را بیش از پیش آشکار می‌کند.
چه کسانی انسجام ملی را در جامعه کمرنگ می کنند؟ / پوشش های غیرمتعارف را  خود بی حجابها پس می زنند
سایت خبرآنلاین

چه کسانی انسجام ملی را در جامعه کمرنگ می کنند؟ / پوشش های غیرمتعارف را خود بی حجابها پس می زنند

چند وقتی است به دلایل مختلف و با قراین زیاد احساس می‌شود از حال وهوای پر از همدلی، وحدت و انسجام در کف جامعه، صداوسیما و حتی مواضع بسیاری از مسئولان که در جنگ ۱۲ روزه و روزهای ابتدایی جنگ رمضان شاهدش بودیم،خبری نیست .
سایت خبرآنلاین

جدیدترین عکس از قاضی صلواتی در یک مراسم/ کاظم صدیقی هم بود + تصاویر

هاشمی‌طبا: تندروها با اظهارات عجیب به منافع کشور آسیب می‌زنند/ برخی تندروها مشکلات روانی دارند و بیمارگونه هستند/ هیچ جنگی بدون پایان نیست؛ ادامه جنگ می‌تواند به کشور خسارت بزند
سایت خبرفوری

هاشمی‌طبا: تندروها با اظهارات عجیب به منافع کشور آسیب می‌زنند/ برخی تندروها مشکلات روانی دارند و بیمارگونه هستند/ هیچ جنگی …

معاون رئیس دولت اصلاحات درباره اظهارات برخی افراد تندرو درباره مذاکرات و دولت گفت: در هر نظامی، تدبیر و عقلانیت لازم است. مردم چه گناهی کرده‌اند که گروهی با یک دیدگاه خاص بخواهند نظر خود را بر جامعه تحمیل کنند؟
ایزدی: آمریکا به دنبال فرسایشی کردن جنگ است؛ گره زدن سرنوشت جنگ به انتخابات آمریکا فایده ندارد
سایت اطلاعات آنلاین

ایزدی: آمریکا به دنبال فرسایشی کردن جنگ است؛ گره زدن سرنوشت جنگ به انتخابات آمریکا فایده ندارد

جهانبخش ایزدی، استاد روابط بین‌الملل، با بعید دانستن تأثیرگذاری انتخابات آینده آمریکا بر جنگ جاری، تأکید کرد نباید سرنوشت جنگ را به انتخابات گره زد؛ چراکه به گفته او، ترامپ اساساً روی این انتخابات حساب ویژه‌ای باز نکرده است.
عاصم منیر در تهران؛ میانجیگری پاکستان در سایه بی‌اعتمادی ایران به آمریکا
خبرگزاری ایرنا

عاصم منیر در تهران؛ میانجیگری پاکستان در سایه بی‌اعتمادی ایران به آمریکا

تهران- ایرنا- فرمانده ارتش پاکستان در مقام میانجی مذاکراتی ایران و آمریکا درحالی امروز مهمان مقامات ایرانی در تهران است که گزینه‌های موردنظر رئیس‌جمهور آمریکا برای وادار کردن تهران به تکرار افتاده و به نظر می‌رسد تنها مسیر باقی مانده برای واشنگتن بازگشت به تعهدات و گفت‌وگوی عقلانی با ایران است.
پزشکیان و شکستن دیوار بین دولت و مردم؛ تلاش برای بازسازی سرمایه اجتماعی
خبرگزاری ایرنا

پزشکیان و شکستن دیوار بین دولت و مردم؛ تلاش برای بازسازی سرمایه اجتماعی

تهران- ایرنا- مسعود پزشکیان دولت چهاردهم را با تاکید بر وفاق آغاز کرد؛ رویکردی که تلاش کرد دولت را از پشت درهای بسته به متن جامعه نزدیک کند؛ از حضور مستقیم رئیس‌جمهور در میان مردم و گفت‌وگو با اقشار مختلف تا باز کردن مسیر مشارکت گروه‌های متنوع در مدیریت کشور، تلاش برای کاهش این فاصله به یکی از ویژگی‌های …
بازگشت چراغ‌خاموش «طرح صیانت» | قانون جنجالی ساترا دوباره در راه مجلس
سایت رویداد‌ ۲۴

بازگشت چراغ‌خاموش «طرح صیانت» | قانون جنجالی ساترا دوباره در راه مجلس

روزنامه فرهیختگان از بازگشت چراغ‌خاموش قانون جنجالی ساترا به مجلس خبر می‌دهد؛ آن‌هم در شرایطی که اختلاف قدیمی وزارت ارشاد و ساترا بر سر مرجع صدور مجوز پلتفرم‌ها دوباره بالا گرفته و هنوز جزئیات نسخه جدید این قانون روشن نیست.
سرمقاله خراسان/ انسجامی که مدام کمرنگ‌تر می‌کنیم | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ انسجامی که مدام کمرنگ‌تر می‌کنیم | آخرین خبر

خراسان/ «انسجامی که مدام کمرنگ‌تر می‌کنیم» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: چند وقتی است به دلایل مختلف و با قراین زیاد احساس می‌شود از حال وهوای پر از همدلی، وحدت و انسجام در کف جامعه، صداوسیما و حتی مواضع بسیاری از مسئولان که در جنگ ۱۲ روزه و روزهای ابت
سرمقاله شرق/ معنای دولت همان است که بوده | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله شرق/ معنای دولت همان است که بوده | آخرین خبر

شرق/ «معنای دولت همان است که بوده» عنوان سرمقاله در روزنامه شرق است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: با مراجعه به ادبیات (نظم و نثر) و همچنین فرهنگ لغت مشخص می‌شود دولت در گذشته به معنی ثروت، مکنت و بخت و اقبال بوده است. دولتمند یعنی کسی که بخت و اقبال یافته و صاحب ثروت شده است. علاوه‌ بر‌ این،
سرمقاله جوان/ برای شرف داشته‌ حمزه غالبی و دیگران | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله جوان/ برای شرف داشته‌ حمزه غالبی و دیگران | آخرین خبر

روزنامه جوان/ «برای شرف داشته‌ حمزه غالبی و دیگران» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: شاید شما هم جزو کسانی باشید که فکر می‌کنید این تعبیر معجزه‌گونه رهبر شهید درباره بعثت مردم به خیزش افراد ساکت یا کم‌اعتنا یا کم‌حساس به موضوعات مهم پس از شهادت ایشان مربوط
سرمقاله کیهان/ نترسید، نترسیم و نترسانیم | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله کیهان/ نترسید، نترسیم و نترسانیم | آخرین خبر

کیهان/ «نترسید، نترسیم و نترسانیم» عنوان یادداشت روز در روزنامه کیهان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: در فرهنگ اسلامی و قرآنی ما، در خصوص مقابله با دشمن همواره تقویت قوا، تجهیز ادوات و به کارگیری همه توانمندی‌ها مورد سفارش و تأکید بوده است. نمونه بارز و آشنای این تأکیدات در آیه ۶۰ سوره مبار
به وقت فرار!
سایت مشرق

به وقت فرار!

تهران با تغییر دامنه جغرافیایی تهدید می‌تواند هزینه حضور نظامی آمریکا را از یک مساله در خلیج فارس به یک مساله منطقه‌ای تبدیل کند.
پای تفاهم بمانیم
روزنامه اعتماد

پای تفاهم بمانیم

پاد| رییس جمهور و اعضای دولت وفاق ملی، در نخستین روز هفته دولت با حضور در مرقد بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران، با آرمان های امام خمینی (ره) و شهیدان انقلاب اسلامی تجدید میثاق کردند. در این مراسم آیت الله سیدحسن خمینی یادگار امام راحل و تولیت حرم مطهر امام خمینی (ره)، رییس جمهوری و اعضای هیات دولت …
    
فرصت تاریخی برای زیست مشترک
روزنامه آرمان امروز

فرصت تاریخی برای زیست مشترک

سارا قاسم پور آرمان امروز :  استقلال و ازادی و جمهوری اسلامی وتمامیت ارضی حفظ شده و فرصت بدیعی برای باز ارایی روابط وفضای سیاسی واجتماعی ایران در اختیار حاکمیت قرارگرفت . در این شرایط نباید نقطه آغاز بحران را فراموش کنیم، روزنه ای که به دشمن جسارت جنایت جنگی داد. برای این دو واقعه سراسررنج [ ]
افکار عمومی، سیاست و فشار اقتصادی
روزنامه آرمان امروز

افکار عمومی، سیاست و فشار اقتصادی

سیدمحمود کمال‌آرا / دانشجوی دکتری علوم‌سیاسی آرمان امروز : در تحلیل پدیده‌های کلان اجتماعی همانند جنگ و بحران، غالبا بر شاخص‌های سخت افزاری مانند نرخ رشد، تورم، میزان تولید و تراز تجاری تمرکز می‌شود. اما پشت تمام این اعداد، عامل تعیین‌کننده‌تری به نام روان‌شناسی اقتصادی یا اقتصاد روانی نهفته است. رخدادهای …
جهانگیر و یک مأموریت دشوار | ۹ پیشنهاد حزب نوآوران برای مدیریت جدید در سازمان بازرسی
سایت رویداد‌ ۲۴

جهانگیر و یک مأموریت دشوار | ۹ پیشنهاد حزب نوآوران برای مدیریت جدید در سازمان بازرسی

حزب نوآوران استان تهران در نامه‌ای خطاب به جهانگیر، رئیس جدید سازمان بازرسی کل کشور، ۹ پیشنهاد مشخص را برای دوره جدید مدیریت سازمان بازرسی مطرح کرده است.
هشدار جدی «جمهوری اسلامی» درباره طرح‌های مربوط به بنزین و حجاب؛ دوباره انگشت در همان سوراخ نکنید
سایت رویداد‌ ۲۴

هشدار جدی «جمهوری اسلامی» درباره طرح‌های مربوط به بنزین و حجاب؛ دوباره انگشت در همان سوراخ نکنید

روزنامه جمهوری اسلامی با اشاره به داغ شدن شایعات درباره بنزین و همزمان مطرح شدن برخی بحث‌ها درباره پوشش، نسبت به تصمیم‌ها و طرح‌هایی که می‌تواند در شرایط جنگی به افزایش التهاب اجتماعی منجر شود هشدار داد.
سایت فرارو

اظهارات حسین طائب درمورد مذاکره و جنگ با آمریکا

حلول روح مائو در «آقا محسن» | مردم در خانه‌هایشان دقیقاً چه چیزی تولید کنند که اقتصاد را نجات دهد؟
سایت رویداد‌ ۲۴

حلول روح مائو در «آقا محسن» | مردم در خانه‌هایشان دقیقاً چه چیزی تولید کنند که اقتصاد را نجات دهد؟

نسخه جدید محسن رضایی برای حل بحران اقتصاد ایران، از تولید در خانه و تبدیل جوانان به تولیدکنندگان خرد می‌گوید؛ ایده‌ای که تورم، بیکاری و سقوط قدرت خرید را چاره نمی‌کند و یادآور طرح‌های شکست‌خورده‌ای همچون ایده مائو برای ساخت «کوره‌های حیاطی» است.
پشت پرده تفاهمنامه اسلام‌آباد؛ آنچه پزشکیان گرفت و آمریکا نتوانست به دست آورد
سایت اقتصاد ۲۴

پشت پرده تفاهمنامه اسلام‌آباد؛ آنچه پزشکیان گرفت و آمریکا نتوانست به دست آورد

ارزیابی تحلیلی و تطبیقی میان پیش‌نویس اولیه ارسالی از سوی ایالات متحده امریکا موسوم به «طرح ۱۵ ماده‌ای» و متن نهایی حاصل‌شده تحت عنوان «تفاهمنامه ۱۴ ماده‌ای اسلام‌آباد»، به روشنی عقب‌نشینی آشکار و خط‌به‌خط طرف امریکایی را از مواضع زیاده‌خواهانه اولیه به تصویر می‌کشد.
سایت اقتصاد ۲۴

پیشگوی صداوسیما زمان جنگ بعدی را اعلام کرد