قیمت طلا امروز




 منظور مدیریت

 سایت جوان آنلاین / ۳۸ ساعت قبل

۳ راهکار علاج صنعت محتضر خودرو

واگذاری مدیریت ایران‌خودرو و سایپا به‌جای مالکیت، توقف سرهم‌بندکاری خودروسازان به‌منظور اصلاح خصوصی‌سازی و واردات هدفمند، ۳ راهکار خروج صنعت خودروسازی از آشف...
 ۳ راهکار علاج صنعت محتضر خودرو
جوان آنلاین: باز شدن مسیر واردات خودرو‌های کارکرده، اگرچه می‌تواند بخشی از التهاب بازار را کاهش دهد و دست مصرف‌کننده را برای انتخاب بازتر کند، اما نمی‌تواند گره صنعتی را باز کند که دهه‌هاست با انحصار، مدیریت ناکارآمد، تولید کم‌کیفیت و قیمت‌های غیررقابتی دست‌وپنجه نرم می‌کند. از طرفی، واردات ۲۰ هزار دستگاه خودروی کارکرده با هزار، اما و اگر، در برابر نیاز سالانه بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه، بیش از آنکه درمان صنعت خودرو باشد، مسکنی محدود برای بازاری آشفته است. اگر قرار است مجلس و دولت واقعاً برای این صنعت تصمیمی بگیرند، باید از نمایش واردات عبور کنند و سراغ اصلاح ساختار مالکیت و مدیریت خودروسازان، پایان دادن به سرهم‌بندی به نام تولید، و طراحی واردات هدفمند و هوشمند بروند.

خبر اجرای مصوبه مجلس برای واردات خودرو‌های کارکرده، در حالی منتشر شده که قرار است در سال جاری سقف واردات خودرو‌های سواری کارکرده با عمر سه تا پنج سال، ۲۰ هزار دستگاه تعیین شود و مسئولان این اقدام را گامی برای افزایش عرضه، ایجاد رقابت و تعدیل قیمت خودرو در بازار معرفی کرده‌اند. این استدلال‌ها هرچند در ظاهر منطقی به نظر می‌رسد، اما وقتی این تصمیم در مقیاس کل صنعت خودرو و نیاز واقعی کشور قرار می‌گیرد، فاصله یک اقدام مقطعی و یک اصلاح اساسی آشکار می‌شود.

قاعدتاً مسئله اصلی این نیست که واردات خودروی کارکرده خوب است یا بد، بلکه مسئله این است که آیا می‌توان با وارد کردن ۲۰ هزار دستگاه خودرو، صنعتی را اصلاح کرد که سالانه به بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو نیاز دارد و دهه‌هاست با مشکلاتی مانند انحصار، ضعف مدیریت، قیمت تمام‌شده بالا، کیفیت نامناسب، مصرف سوخت بالا، زیان انباشته، سیاستگذاری متناقض و ناکارآمدی ساختاری مواجه است؟ طبعاً پاسخ به این نکات مبرهن است و نمی‌توان با واردات محدود، گره‌های پیچیده چنین صنعتی را باز کرد.

بدیهی است واردات می‌تواند عرضه را افزایش و بخشی از تقاضا را پاسخ دهد و حتی در برخی بخش‌های بازار بر قیمت‌ها فشار وارد کند، اما این اتفاق وقتی می‌تواند به یک سیاست صنعتی تبدیل شود که در کنار آن، تکلیف صنعت خودرو نیز تعیین شود. در غیر این صورت، دولت و مجلس صرفاً بخشی از نیاز بازار را از خارج تأمین می‌کنند و ریشه مشکلات تولید داخل همچنان دست‌نخورده باقی می‌ماند.

از سوی دیگر، همین واردات محدود نیز نباید بدون قید و شرط اجرا شود، زیرا اگر قرار باشد خودرو‌های کارکرده وارداتی به محلی برای انتقال خودرو‌های بی‌کیفیت، تصادفی، پرکار، کم‌ارزش یا خودرو‌هایی تبدیل شود که در بازار‌های مبدأ دیگر مشتری جدی ندارند، سیاست واردات نه‌تنها به مصرف‌کننده کمک نمی‌کند، بلکه می‌تواند مشکل تازه‌ای برای او ایجاد کند.

وقتی قرار است مصرف‌کننده ایرانی خودروی کارکرده خارجی بخرد، باید بداند خودرویی که به او عرضه می‌شود چه سابقه‌ای داشته، چند کیلومتر کار کرده، آیا تصادف سنگین داشته و آیا دستکاری شده است. مهم‌تر از آن، آیا قطعات آن در کشورمان پیدا می‌شود یا نه، و چه نهادی مسئول خدمات پس از فروش آن خواهد بود. بنابراین، نمی‌توان به نام تنظیم بازار، هر خودرویی را که در بازار‌های دیگر مشتری ندارد وارد کشور کرد و انتظار داشت مصرف‌کننده ایرانی هزینه تصمیمات غلط را پرداخت کند.

مسئله مهم‌تر این است که واردات نباید به پوششی برای فرار از اصلاح صنعت خودرو تبدیل شود. بنابراین، اگر مجلس و دولت از اجرای مصوبه واردات خودرو به عنوان دستاورد یاد می‌کنند، باید همزمان پاسخ دهند برای اصلاح ساختاری صنعت خودرو چه برنامه‌ای دارند، زیرا بازار خودرو با چند هزار یا حتی چند ده هزار دستگاه وارداتی از آشفتگی خارج نمی‌شود و صنعتی که قرار است نیاز اصلی حمل‌ونقل کشور را تأمین کند، نمی‌تواند برای همیشه چشم به واردات داشته باشد.

اصلاح مدیریت، نه هبه مالکیت

نخستین گام برای اصلاح صنعت خودرو، بازنگری جدی در شیوه اداره دو خودروساز بزرگ کشور یعنی ایران‌خودرو و سایپاست. ابتدا باید ایران‌خودرو که در یک شرایط مبهم به‌اصطلاح واگذار شد، به دولت بازگردانده شود. اگر این شرکت و سایپا مشکل مدیریتی دارند، راه‌حل الزاماً واگذاری مالکیت آن نیست؛ می‌توان مدیریت این مجموعه را به یک تیم تخصصی، حرفه‌ای و پاسخگو سپرد و در عین حال مالکیت و منافع عمومی را حفظ کرد. در چنین مدلی، مدیر باید بر اساس عملکرد خود پاسخگو باشد و قاعدتاً برنامه تولید و کیفیت ارائه دهد و درباره هزینه‌ها، بهره‌وری، سرمایه‌گذاری، صادرات، مصرف سوخت و رضایت مشتری در مقابل نهاد ناظر که شوربختانه معلوم نیست چه کسانی هستند، پاسخگو باشد.

اشتباه بزرگ دیگر آن است که سایپا را به سیاق ایران‌خودرو به گروهی دیگر واگذار کنند. بدیهی است نباید خصوصی‌سازی با واگذاری دارایی‌های ارزشمند به گروه‌هایی که توان یا برنامه اداره یک صنعت پیچیده را ندارند، اشتباه گرفته شود، زیرا اگر مدیریت ضعیف باشد، تغییر تابلو مالکیت هیچ مشکلی را حل نمی‌کند و حتی ممکن است دارایی‌های یک بنگاه بزرگ به‌جای آنکه ابزار توسعه صنعتی باشند، به محل خلق رانت و منافع گروهی تبدیل شوند که مع‌الأسف شده است.

بنابراین، همین نگاه باید درباره سایپا نیز حاکم باشد و مجلس نباید اجازه دهد واگذاری این شرکت به شکلی انجام شود که بعد‌ها درباره نحوه انتقال مالکیت، صلاحیت خریدار، توان مدیریتی و منافع عمومی ابهام‌های جدی شکل بگیرد. اگر مدیریت حرفه‌ای لازم است، مدیریت حرفه‌ای باید واگذار شود و مالکیت نیز باید تحت نظارت دقیق و شفاف باقی بماند تا خصوصی‌سازی به هبه دارایی عمومی تبدیل نشود.

البته اصلاح ایران‌خودرو و سایپا فقط به مدیریت مدیرعامل محدود نمی‌شود؛ ساختار تأمین قطعات، شبکه فروش، قیمت‌گذاری، رابطه با قطعه‌سازان، نظام پاداش مدیران، بهره‌وری نیروی انسانی و نحوه سرمایه‌گذاری نیز باید اصلاح شود. مدیر خودروساز نباید صرفاً با تعداد تولید سنجیده شود، بلکه باید کیفیت، مصرف سوخت، قیمت تمام‌شده، رضایت مشتری و توان رقابت نیز در ارزیابی عملکرد او لحاظ شود.

پایان دادن به سرهم‌بندی به نام تولید

مسئله دوم به بخش دیگری از صنعت خودرو مربوط می‌شود که در دهه‌های اخیر با عنوان خودروساز خصوصی فعالیت کرده‌اند و بخش قابل توجهی از محصولات خود را از مسیر مونتاژ خودرو‌های خارجی به بازار عرضه کرده‌اند. اصل همکاری با شرکت‌های خارجی یا مونتاژ در مراحل ابتدایی توسعه صنعتی ایرادی ندارد، اما نمی‌توان تا ابد مونتاژ را با تولید اشتباه گرفت و محصولی را با عنوان خودروی داخلی عرضه کرد که بخش عمده ارزش آن از خارج وارد می‌شود. بنابراین، اگر شرکتی خود را خودروساز می‌داند، باید در یک چارچوب دقیق و قابل‌اندازه‌گیری قرار گیرد، چراکه تولیدکننده واقعی باید بتواند سهم ساخت داخل را افزایش دهد، زنجیره قطعه‌سازی ایجاد کند و فراتر از آن، فناوری منتقل کند و تحقیق و توسعه داشته باشد و در نهایت محصولی عرضه کند که بتواند در برابر استاندارد‌های روز دنیا رقابت کند.

یکی از مهم‌ترین معیار‌ها نیز باید مصرف سوخت باشد، زیرا کشوری که با محدودیت منابع انرژی، ناترازی بنزین و هزینه‌های سنگین واردات سوخت مواجه است، نمی‌تواند به تولید یا مونتاژ خودرو‌هایی افتخار کند که مصرف سوخت بالایی دارند و بخش قابل توجهی از هزینه آن را در آینده دولت و مردم پرداخت خواهند کرد.

بنابراین، خودرویی که در ایران تولید می‌شود باید برای اقتصاد این کشور طراحی شود، نه اینکه صرفاً محصولی خارجی با تغییرات جزیی و مونتاژ داخلی وارد بازار شود و با قیمت بالا به مصرف‌کننده عرضه شود. ضمناً اگر قرار است برای مونتاژ امتیاز، تعرفه یا حمایت ویژه‌ای وجود داشته باشد، باید در برابر آن تعهد دقیق برای انتقال فناوری، افزایش ساخت داخل، کاهش مصرف سوخت، ارتقای کیفیت و توسعه صادرات وجود داشته باشد. در غیر این صورت، نام خصوصی‌سازی نباید تبدیل به مجوزی برای فعالیت بدون چارچوب شود، چراکه بازار رقابتی، یعنی هر تولیدکننده‌ای که ادعای توانایی دارد وارد میدان شود، اما در برابر مصرف‌کننده نیز پاسخگو باشد و نتواند صرفاً با اتکا به تعرفه و محدودیت واردات، محصول گران خود را به بازار تحمیل کند.

واردات باید هدفمند باشد

در این میان، واردات هدفمند نیز باید بخشی از سیاست اصلاح صنعت خودرو باشد، اما وارداتی که رقابت ایجاد و فناوری و استاندارد را به بازار منتقل کند و به مصرف‌کننده حق انتخاب بدهد، نه وارداتی که تنها به توزیع خودرو‌های کارکرده و بی‌کیفیت یا دورریز بازار‌های دیگر منجر شود.

از این رو، مجلس باید برای واردات خودرو نیز معیار‌های سختگیرانه‌ای تعیین کند. به‌عبارتی، سابقه خودرو، سلامت فنی، استاندارد ایمنی، میزان مصرف سوخت، دسترسی به قطعات، خدمات پس از فروش و اعتبار واردکننده باید در اولویت قرار گیرد. طبعاً هیچ منطقی وجود ندارد که کشوری با هدف تنظیم بازار، دروازه خود را به روی خودرو‌هایی باز کند که کشور‌های مبدأ برای آنها بازار مناسبی پیدا نمی‌کنند.

از طرف دیگر، واردات باید مکمل تولید باشد نه جایگزین اصلاح تولید. اگر واردات هدفمند باشد، خودروساز داخلی را مجبور می‌کند کیفیت را بالا ببرد، هزینه را پایین بیاورد و محصول رقابتی عرضه کند، اما اگر واردات صرفاً برای آرام کردن موقت بازار انجام شود، چند سال بعد دوباره همین مسئله با شدت بیشتری بازخواهد گشت.

واقعیت این است که بازار خودرو بیش از آنکه به خبر واردات چند هزار دستگاه نیاز داشته باشد، به یک نقشه راه روشن نیاز دارد. دولت باید مشخص کند ایران‌خودرو و سایپا با چه مدل مدیریتی اداره خواهند شد، خودروسازان خصوصی با چه استاندارد‌هایی فعالیت خواهند کرد، تولید واقعی چگونه از مونتاژ تفکیک خواهد شد، و واردات چه نقشی در ایجاد رقابت خواهد داشت؟

در چنین شرایطی، مجلس نیز باید از نقش خبرسازی درباره واردات فاصله بگیرد و وارد عرصه سیاستگذاری واقعی شود، چراکه هنر قانونگذار این نیست که صرفاً امکان ورود خودرو را فراهم کند، بلکه باید شرایطی ایجاد کند که یک صنعت بزرگ و راهبردی از وضعیت فعلی خارج شود و در مسیر بهره‌وری، رقابت، کیفیت و رضایت مصرف‌کننده قرار گیرد.

در نهایت، واردات ۲۰ هزار خودروی کارکرده نه تهدید مطلق است و نه معجزه اقتصادی. اگر با نظارت درست انجام شود، می‌تواند بخشی از نیاز بازار را پاسخ دهد و فشار رقابتی ایجاد کند، اما اگر قرار باشد همه افتخار سیاستگذاری خودرو به همین ۲۰ هزار دستگاه محدود شود، مسئله اصلی همچنان پابرجا خواهد ماند، چراکه کشور سالانه به بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو نیاز دارد و این نیاز را نمی‌توان با واردات محدود پاسخ داد. بنابراین، راه‌حل پایدار آن است که تولید داخلی به معنای واقعی کلمه رقابتی و مدیریت اصلاح شود و مهم‌تر آنکه مالکیت عمومی قربانی واگذاری‌های مبهم نشود و واردات نیز به‌جای تبدیل شدن به محل تخلیه خودرو‌های بی‌کیفیت خارجی، به ابزاری برای ارتقای استاندارد و افزایش قدرت انتخاب مردم تبدیل شود.

مجلس و دولت اگر واقعاً قصد اصلاح صنعت خودرو را دارند، باید به‌جای بالیدن به مجوز ورود خودرو‌های کارکرده، سراغ ریشه‌های بیماری بروند. صنعت خودرو زمانی نجات پیدا می‌کند که مصرف‌کننده ایرانی مجبور نباشد میان خودروی گران و کم‌کیفیت داخلی و خودروی خارجی گران‌شده در اثر تعرفه و هزینه‌های متعدد یکی را انتخاب کند، بلکه بتواند محصولی باکیفیت، کم‌مصرف، ایمن و رقابتی را با قیمت منطقی خریداری کند. رسیدن به چنین بازاری با چند هزار دستگاه وارداتی ممکن نمی‌شود و نیازمند تصمیم‌های سخت، شفاف و اصلاحات واقعی است.







دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ - 24 August 2026
موبایل و تبلت چه اثری بر روان کودک دارند؟ راهنمای مدیریت زمان صفحه‌نمایش
روزنامه هفت صبح

موبایل و تبلت چه اثری بر روان کودک دارند؟ راهنمای مدیریت زمان صفحه‌نمایش

مطالعه جدید فنلاندی نگاه جالبی به رابطه میان صفحه‌نمایش و رشد شناختی کودکان ارائه می‌دهد، اما نباید از آن نتیجه گرفت که هرچه کودک بیشتر با موبایل و تبلت کار کند، ذهن قوی‌تری خواهد داشت.
خانواده در نقش پرستار | هزینه‌های سنگین درمان
روزنامه هفت صبح

خانواده در نقش پرستار | هزینه‌های سنگین درمان

من یک کارمند ساده‌ام. هزینه دارو یک طرف و هزینه بیمارستان یک طرف دیگر. برای اینکه درمان دخترش متوقف نشود، خانه‌شان را فروخته است
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ ۱۰ باور سلامتی که احتمالاً درست نیستند

مصائب پزشکان؛ آنچه از دور پیدا نیست
خبرگزاری ایسنا

مصائب پزشکان؛ آنچه از دور پیدا نیست

هر چند از دور به نظر نمی‌آید اما پزشکان و متخصصان چه در بخش دولتی چه در بخش خصوصی با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند. تاخیر پرداخت حقوق پزشکان دولتی تا هشت ماه و افزایش سالانه تعرفه‌ها و مشکلات پرداختی بیمه‌ها در بخش خصوصی و وضعیت تورم، کار پزشکان را سخت کرده است.
مطالعه‌ای درباره بیماری کندن خودخواسته مو!
سایت عصرایران

مطالعه‌ای درباره بیماری کندن خودخواسته مو!

یک مطالعه جدید توضیح می‌دهد که چرا مردم احساس می‌کنند مجبورند موهای خود را بکنند.
وقتی توصیه‌های سلامت سر از اسپم درمی‌آورند؛ پیامک‌های مهم وزارت بهداشت در هرزنامه/ V.behdasht را به‌عنوان پیامک مورد اعتماد ثبت کنید
سایت خبرآنلاین

وقتی توصیه‌های سلامت سر از اسپم درمی‌آورند؛ پیامک‌های مهم وزارت بهداشت در هرزنامه/ V.behdasht را به‌عنوان پیامک مورد اعتماد …

وزارت بهداشت با اشاره به قرار گرفتن برخی پیامک‌های سلامت با سرشماره V.behdasht در پوشه اسپم، از مردم خواسته این پیام‌ها را از حالت هرزنامه خارج و به‌عنوان پیامک مورد اعتماد ثبت کنند.
خبرگزاری ایرنا

تاب‌آوری در برابر بحران

افسردگی پدر به شیوه‌ ای متفاوت به فرزند منتقل می‌ شود / سلامت روان پدر چگونه می‌ تواند حتی پیش از تولد بر کودک تأثیر بگذارد؟
سایت اندیشه معاصر

افسردگی پدر به شیوه‌ ای متفاوت به فرزند منتقل می‌ شود / سلامت روان پدر چگونه می‌ تواند حتی پیش از تولد بر کودک تأثیر بگذارد؟

وقتی درباره تأثیر سلامت روان والدین بر فرزند صحبت می‌کنیم، معمولاً چیزی رفتاری را تصور می‌کنیم. برای مثال، ممکن است پدری را تصور کنیم که از دیگران فاصله می‌گیرد، برای حضور و همراهی با خانواده مشکل دارد یا الگوی خاصی از برخورد با غم، ناراحتی یا اضطراب را به نمایش می‌گذارد؛ الگویی که فرزندان او در طول …
این علائم در پا‌ها می‌گوید به سکته قلبی یا مغزی نزدیک می‌شوید
سایت آفتاب نیوز

این علائم در پا‌ها می‌گوید به سکته قلبی یا مغزی نزدیک می‌شوید

درد یا سنگینی پا که هنگام راه رفتن شروع و با استراحت برطرف می‌شود، همیشه یک مشکل ساده عضلانی نیست. متخصصان می‌گویند این علامت و نشانه‌هایی مانند سردی یک پا ی...
علائم پاراسومنیا : آیا خواب پریشی درمان پذیر است ؟
سایت دلگرم

علائم پاراسومنیا : آیا خواب پریشی درمان پذیر است ؟

پاراسومنیا یا خواب پریشی : مجموعه ای از اختلالات خواب است که افراد رفتاری غیر معمولی در عالم خواب انجام میدهند. مانند: کابوس شبانه، راه رفتن در خواب، صحبت کردن در خواب، وحشت شبانه، دندان قروچه، فلج
سایت عصرایران

نشانه‌های پنهان در پاها؛ بدن با این علائم چه پیامی می‌دهد؟

مسیر الکلی تخریب کبد| از سوزش سر دل تا خونریزی‌های مرگبار گوارش
روزنامه هفت صبح

مسیر الکلی تخریب کبد| از سوزش سر دل تا خونریزی‌های مرگبار گوارش

کاهش سن شروع مصرف الکل، خطر آسیب به حافظه، یادگیری و سلامت روانی نوجوانان و جوانان را افزایش می‌دهد
         
چطور بفهمیم کم‌خونی داریم؟ نشانه‌های مهمی که باید بشناسید
روزنامه هفت صبح

چطور بفهمیم کم‌خونی داریم؟ نشانه‌های مهمی که باید بشناسید

کم‌خونی همیشه به دلیل کمبود آهن ایجاد نمی‌شود. خونریزی، کمبود ویتامین B12 یا فولات، بیماری‌های مزمن، برخی بیماری‌های ارثی و مشکلات مربوط به تولید یا تخریب گلبول‌های قرمز نیز می‌توانند از علت‌های آن باشند.
         
سایت تابناک

آیا رفت‌وآمد طولانی روزانه به محل کار به سلامت شما آسیب می‌زند؟

چربی‌هایی که باید از سفره حذف شود
سایت تابناک

چربی‌هایی که باید از سفره حذف شود

همه چربی ها یکسان نیستند. نوع چربی مصرفی اهمیت زیادی دارد. به طور کلی، چربی های غیر اشباع انتخاب بهتری هستند، در حالی که چربی های ترانس صنعتی بیشترین نگرانی...
         
پزشک ایرانی نسخۀ جدید درمان سرطان در جهان را نوشت
سایت سلامت نیوز

پزشک ایرانی نسخۀ جدید درمان سرطان در جهان را نوشت

پروفسور محمداسماعیل اکبری پس از پنج دهه فعالیت در جراحی سرطان، از روزهای کودکی در تویسرکان تا حضور در جانز هاپکینز و بازگشت به ایران روایت می‌کند؛ پزشکی که می‌گوید درمان بیمار نباید فقط به اتاق عمل و دارو محدود شود.
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

عوارض سنگین خدمات زیبایی غیرمجاز؛ آدرس‌های مراکز زیبایی را ملاک اعتماد قرار ندهید

او پولدار است؛ «چُرتکه» بیمار در مطب!
خبرگزاری مهر

او پولدار است؛ «چُرتکه» بیمار در مطب!

نظام سلامت را نمی توان بدون واژه «پزشک» توصیف و تعریف کرد. زیرا، حلقه مهمی از خدمات بهداشتی و درمانی را جامعه پزشکی ارائه می دهند.
وقتی پرونده باروری زنان تکه‌تکه می‌شود؛ چالش بزرگ سامانه «باروری سالم»
خبرگزاری مهر

وقتی پرونده باروری زنان تکه‌تکه می‌شود؛ چالش بزرگ سامانه «باروری سالم»

سامانه باروری سالم با وجود تکالیف قانونی، هنوز نتوانسته مسیر سلامت باروری زنان و زوجین را به‌صورت یکپارچه رصد کند.
انسان‌ها می‌توانند تا ۱۹۴ سال بدون بیماری‌های سخت عمر کنند
خبرگزاری مهر

انسان‌ها می‌توانند تا ۱۹۴ سال بدون بیماری‌های سخت عمر کنند

مقاله‌ای جدید بررسی می‌کند که چگونه تجمع آهسته جهش‌های خاص در DNA بر طول عمر انسان تأثیر می‌گذارد. این جهش‌ها که جهش‌های سوماتیک نامیده می‌شوند، از بدو تولد در سلول‌ها شروع به تجمع می‌کنند.
مزایای مصرف پروتئین برای طول عمر
سایت سلامت نیوز

مزایای مصرف پروتئین برای طول عمر

تحقیقات نشان می‌دهد افزایش مصرف پروتئین نه تنها از ریکاوری عضلات پشتیبانی می‌کند، بلکه به افزایش قدرت و کاهش چربی نیز کمک می‌کند و در حفظ سلامت استخوان‌ها نیز مؤثر است.
دو عامل افزایش خطر مرگ در میانسالی شناسایی شد
سایت شهرآرانیوز

دو عامل افزایش خطر مرگ در میانسالی شناسایی شد

یک مطالعه جدید می‌گوید دو عامل به طور چشمگیری خطر مرگ زودرس را برای افراد میانسال و سالمندان افزایش می‌دهد.
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ بدن با نوشیدنی‌های «دتاکس» سم زدایی می‌شود؟

قرصی که رنگ پوست افراد مبتلا به پیسی را برمی‌گرداند
سایت سلامت نیوز

قرصی که رنگ پوست افراد مبتلا به پیسی را برمی‌گرداند

پژوهشگران می‌گویند یک قرص که باید روزی یک بار مصرف شود، به پوست افراد مبتلا به پیسی کمک می‌کند تا رنگ خود را بازیابند.
پشت نقاب سپید؛ روایتی از تضاد تلخ قداست طبابت و رنج بی‌مهری‌ها
خبرگزاری ایرنا

پشت نقاب سپید؛ روایتی از تضاد تلخ قداست طبابت و رنج بی‌مهری‌ها

اصفهان - ایرنا - یکم شهریورماه بهانه‌ای است برای پاسداشت مقام سپیدپوشانی که هستی خود را وقف سلامت جامعه کرده‌اند؛ اما در پس لبخندهای نجیب و دستان شفابخش این ناجیان بی‌ادعا، رنج‌هایی از جنس بی‌مهری، تعرفه‌های ناعادلانه، موج نگران کننده ورودی‌ها و مهاجرت پزشکان نهفته است، روایتی از تضاد تلخ قداست طبابت …
ضرورت حمایت از پزشکان پیشگیری
سایت سلامت نیوز

ضرورت حمایت از پزشکان پیشگیری

 اول شهریور روز پزشک است، کسی که در دنیای مدرن، درمانگر درد و رنج انسان شناخته شده است. آنچه اکثر ما از پزشک در ذهن داریم، مربوط به پزشکان بالینی است، کسانی که بعد از بیماری به مطبشان می‌رویم و از آن‌ها طلب درمان می‌کنیم، غافل از این‎که بسیاری از بیماری‌ها، پیش از آن‌که تبدیل به درد و مرض شوند توسط توسط …
به مناسبت روز پزشک؛ ۱۰ توصیه پزشک واشنگتن پست برای سالم‌تر ماندن
سایت رویداد‌ ۲۴

به مناسبت روز پزشک؛ ۱۰ توصیه پزشک واشنگتن پست برای سالم‌تر ماندن

روتین‌های جدید یک‌شبه ایجاد نمی‌شوند. یک پزشک متخصص در مقاله ای در واشنگتن پست می گوید باید هر بار فقط یک عادت را انتخاب کنید و تا جای ممکن انجام آن را آسان کنید.
پشت روپوش سفید؛ روایت بحران خاموش پزشکی در ایران
سایت رویداد‌ ۲۴

پشت روپوش سفید؛ روایت بحران خاموش پزشکی در ایران

گزارش‌های علمی از بحرانی پنهان در نظام سلامت ایران خبر می‌دهند؛ کرسی های تخصص خالی است و سالانه حدود ۱۳ رزیدنت پزشکی خودکشی می‌کنند.
چای شیرین یا نوشابه؛ کدام‌یک قند خون را بیشتر بالا می‌برد؟
سایت عصرایران

چای شیرین یا نوشابه؛ کدام‌یک قند خون را بیشتر بالا می‌برد؟

چای شیرین یا نوشابه؟ شاید فکر کنید چای انتخاب سالم‌تری است، اما وقتی پای قند خون وسط باشد، هر دو می‌توانند دردسرساز شوند. جالب‌تر اینکه یک لیوان چای شیرین مم...
هوش مصنوعی جای پزشک؛ خطر تازه نظام سلامت
روزنامه عصر اقتصاد

هوش مصنوعی جای پزشک؛ خطر تازه نظام سلامت

مریم غدیرپور روز پزشک تنها فرصتی برای تبریک گفتن به جامعه پزشکی نیست، بلکه زمانی برای دیدن دشواری هایی است که این قشر پرتلاش هر روز با آن روبه رو می شود. پزشک در اتاق معاینه، پیش از آنکه به علائم ظاهری بیماری توجه کند، به سابقه بیمار، شرایط جسمی، داروهای مصرفی، وضعیت روحی و
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

عوارض آمپول‌های لاغری؛ چه چیزهایی را باید بدانیم؟ | ویدئو

خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ از پزشکان بدون بیمه تا حقوق‌های ۳۰ میلیونی؛ روایتی متفاوت از طبابت در ایران

خانه‌نشینی پرستاران | مورد عجیب حقوق پایه یک سرپرستار
روزنامه هفت صبح

خانه‌نشینی پرستاران | مورد عجیب حقوق پایه یک سرپرستار

‌چه بر سر حرفه پرستاری آمده که فردی سال‌ها برای رسیدن به آن درس خوانده، مهارت و تجربه اندوخته و در نهایت تصمیم می‌گیرد دیگر پرستار نباشد؟
مسکنی برای آرامش قیمت دارو تجویز کنید
سایت روزنو

مسکنی برای آرامش قیمت دارو تجویز کنید

برای مثال قرص ۲۰ میلی‌گرمی «تادالافیل» که احتمالا برای درمان پرفشاری خون شریانی ریوی و اختلالات عروقی کاربرد دارد، با رشد ۷۰۸ درصدی رکورددار است. پس از آن، د...
    
با افزایش سن سطح ویتامین D تغییر می کند؟
سایت عصرایران

با افزایش سن سطح ویتامین D تغییر می کند؟

ویتامین D نقش مهمی در سلامت استخوان‌ها، سیستم ایمنی و عملکرد عمومی بدن دارد، اما تحقیقات نشان می‌دهد سطح این ویتامین ممکن است با افزایش سن کاهش پیدا کند.
از پزشک پولدار تا پزشک روزمزد/ وقتی «رابطه پزشک و بیمار» زیر فشار اقتصادی می‌شکند
سایت فرارو

از پزشک پولدار تا پزشک روزمزد/ وقتی «رابطه پزشک و بیمار» زیر فشار اقتصادی می‌شکند

همزمان با روز پزشک، سخنگوی سازمان نظام پزشکی مطالبه اصلی جامعه پزشکی را «احترام» عنوان می‌کند؛ احترامی که به باور او این روزها در رابطه پزشک و بیمار، در سیاست‌گذاری‌های سلامت و بویژه در بازنمایی جامعه پزشکی در رسانه‌ها کمرنگ شده و هشدار می‌دهد که ادامه چالش‌های امروز می‌تواند انگیزه طبابت را کاهش داده …
سایت تابناک

دهکده زوال عقل؛ محله‌ای برای زندگی عادی بیماران دمانس

پزشکان، روپوش سفید، جیب خالی
روزنامه آرمان امروز

پزشکان، روپوش سفید، جیب خالی

«آرمان امروز» «آرمان امروز» همزمان با روز پزشک گزارش می‌دهد؛ آرمان امروز- سپهرریاحی:‌ در ایران، زادروز ابوعلی سینا، یکم شهریورماه، به عنوان «روز پزشک» نام‌گذاری شده است؛ روزی برای تقدیر از کسانی که بخش مهمی از زندگی خود را صرف آموختن حرفه‌ای کرده‌اند که مستقیماً با جان و سلامت انسان‌ها سر و کار دارد. …
آقای وزیر؛ بیمار با سیاست درمان نمی‌شود!
خبرگزاری مهر

آقای وزیر؛ بیمار با سیاست درمان نمی‌شود!

سخنان اخیر وزیر بهداشت درباره تحولات سیاسی و ضرورت تغییر مسیر کشور در دوره پساجنگ، در حالی مطرح می‌شود که مردم و همچنان با مجموعه‌ای از مشکلات قدیمی و انباشته دست‌وپنجه نرم می‌کنند.
اندر احوالات جامعه پزشکی؛ از سوگندنامه بقراط تا منزلت اجتماعی
خبرگزاری مهر

اندر احوالات جامعه پزشکی؛ از سوگندنامه بقراط تا منزلت اجتماعی

نظام سلامت را با کادر بهداشت و درمان می شناسیم و در این بین، «جامعه پزشکی»، یکی از حلقه‌های مهم زنجیره بهداشت و درمان را تشکیل می‌دهند.
مشاهده فلج اطفال در همسایگی ایران؛ ضرورت ارزیابی خطر در مرزها
خبرگزاری مهر

مشاهده فلج اطفال در همسایگی ایران؛ ضرورت ارزیابی خطر در مرزها

مشاور معاون بهداشت وزارت بهداشت، با تأکید بر ضرورت توجه ویژه به سلامت مهاجران و پناهندگان، گفت: بیماریابی فعال برای بیماری‌های هدف، باید به‌ صورت جدی دنبال شود.
ارتباط بقای بیماران مبتلا به سرطان پانکراس با تعداد دندان‌ها
خبرگزاری ایسنا

ارتباط بقای بیماران مبتلا به سرطان پانکراس با تعداد دندان‌ها

تعداد دندان‌های طبیعی بیمار مبتلا به سرطان پانکراس ممکن است سرنخی غیرمنتظره درباره شانس بقای طولانی‌مدت وی پس از جراحی ارائه دهد.
«مجیک ماشروم» خاطرات یک بیمار آلزایمری را به یادش آورد!/ راستی‌آزمایی یک ادعای عجیب
سایت عصرایران

«مجیک ماشروم» خاطرات یک بیمار آلزایمری را به یادش آورد!/ راستی‌آزمایی یک ادعای عجیب

این روایت در نگاه اول شبیه داستان‌های باورنکردنی یا معجزه‌آسا به نظر می‌رسد؛ اما برخلاف بسیاری از ادعاهای فضای مجازی، این‌بار یک مقاله علمی واقعی پشت ماجراست...
چرا شام دیرهنگام مضر است؟
سایت عصرایران

چرا شام دیرهنگام مضر است؟

وقتی دیروقت غذا می‌خوریم، بدن که خود را برای خواب آماده کرده است، نمی‌تواند قندخون را به‌خوبی پردازش کند. به همین دلیل، قندخون برای ساعات بیشتری در سطح بالا...
         
علائم فشار خون بالا چیست؟ راه‌های کنترل و پیشگیری از فشار خون
سایت آفتاب نیوز

علائم فشار خون بالا چیست؟ راه‌های کنترل و پیشگیری از فشار خون

فشار خون بالا یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن در جهان است که گاهی بدون نشانه مشخص پیشرفت می‌کند. آگاهی از علائم فشار خون بالا، عوامل خطر و روش‌های کنترل آن...
سایت آوش

دستور جمع‌آوری فوری کپسول گیاهی قاچاق و غیرمجاز «چیستون» صادر شد

چه کسی باید پاسخگوی گرانی دارو باشد؟
سایت سلامت نیوز

چه کسی باید پاسخگوی گرانی دارو باشد؟

یک استاد اقتصاد و مدیریت دارو با تأکید بر ضرورت تفکیک مسئولیت دستگاه‌ها در موضوع گرانی دارو گفت: سازمان غذا و دارو مسئول تنظیم‌گری، نظارت و قیمت‌گذاری دارو در چارچوب سیاست‌های مصوب است، اما نه بودجه‌گذار کشور است، نه خزانه‌دار و نه تصمیم‌گیر نهایی درباره منابع بیمه‌ای؛ بنابراین پاسخ به افزایش پرداخت …
گرانی مواد خوراکی و دارو به مثابه شکنجه مداوم شهروندان!
سایت سلامت نیوز

گرانی مواد خوراکی و دارو به مثابه شکنجه مداوم شهروندان!

افزایش قیمت دارو و مواد غذایی دیگر صرفاً یک مسئله اقتصادی نیست؛ نشانه‌هایی نگران‌کننده از تبدیل شدن گرانی به یک تهدید مستقیم برای سلامت مردم دیده می‌شود. روایت‌های منتشرشده از افزایش قیمت داروها، کاهش مصرف مواد غذایی و ناتوانی برخی شهروندان در پرداخت هزینه اقلام ضروری، تصویری نگران‌کننده از شرایط معیشتی …
         
قدر پزشکان را بدانید
سایت سلامت نیوز

قدر پزشکان را بدانید

رشته پزشکی، مشکلات و سختی‌هایی دارد که به جهت گستردگی و پیچیدگیشان، کمتر کسی از آن‌ها باخبر می‌شود  اول شهریورماه در ایران، به مناسبت زادروز ابوعلی سینا، پزشک و دانشمند بزرگ ایرانی و به پاس خدمات ارزشمند او به عنوان روز پزشک نامگذاری شده است. 
پزشک خانواده؛ دروازه ورود بیمار به نظام سلامت / انگیزه ماندگاری پزشکان عمومی فراهم شود
سایت سلامت نیوز

پزشک خانواده؛ دروازه ورود بیمار به نظام سلامت / انگیزه ماندگاری پزشکان عمومی فراهم شود

اگرچه اجرای برنامه پزشکی خانواده، آغاز مسیر نو برای نظام سلامت ایران به حساب می‌آید اما برخی پزشکان معتقدند بی‌توجهی به چند مولفه و اهمیت جایگاه پزشکان عمومی می‌تواند موجب شود این برنامه به اهداف خود نرسد.
ظرفیت پزشکی به نقطه غیرقابل‌تحمل رسیده است/صندلی خالی در رشته‌های حیاتی
خبرگزاری ایسنا

ظرفیت پزشکی به نقطه غیرقابل‌تحمل رسیده است/صندلی خالی در رشته‌های حیاتی

معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر ضرورت بازنگری در ظرفیت پذیرش رشته پزشکی، گفت: استمرار پذیرش دانشجوی پزشکی حتی در میزان ظرفیت سال ۱۴۰۴، به دلیل محدودیت زیرساخت‌ها، امکانات آموزشی و تعداد اعضای هیئت علمی، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به کیفیت آموزش و شرایط روانی و اجتماعی دانشجویان …
درمان طاسی سکه‌ای با داروی روماتیسم مفصلی
سایت سلامت نیوز

درمان طاسی سکه‌ای با داروی روماتیسم مفصلی

نتایج دو کارآزمایی بالینی گسترده نشان داده است که داروی «اوپاداسیتینیب» (Upadacitinib) که برای درمان آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) استفاده می‌شود، می‌تواند در بیش از نیمی از بیماران مبتلا به نوعی بیماری خودایمنی به نام «آلوپسی آره‌آتا» (طاسی سکه‌ای)، باعث رویش مجدد مو شود و کیفیت زندگی آن‌ها را به‌طور …
زوال عقل یک شبه نمی‌آید
سایت سلامت نیوز

زوال عقل یک شبه نمی‌آید

دانشمندان معتقدند که زوال عقل نه‌تنها توسط تغییرات در مغز در حال پیر شدن، بلکه توسط سال‌ها استرس متابولیک، التهاب و آسیب عروقی که در سراسر بدن تجمع می‌یابد، رخ می‌دهد.
هشدار برای فروش مجازی دارو
سایت سلامت نیوز

هشدار برای فروش مجازی دارو

«ناصرخسروی مجازی»؛ اصطلاحی که رئیس سازمان نظام پزشکی برای توصیف وضعیت فروش دارو در فضای مجازی به‌کار برد و نسبت به ادامه فعالیت بی‌ضابطه سکوهای دیجیتال عرضه دارو هشدار داد.
پشت پرده نسخه‌های ناقص در داروخانه‌ها | دارو هست اما به همه نمی‌رسد | چرا داروی ایرانی پیدا نمی‌شود؟ | کمبود دارو فراتر از داروهای خاص و خارجی است
سایت پارسینه

پشت پرده نسخه‌های ناقص در داروخانه‌ها | دارو هست اما به همه نمی‌رسد | چرا داروی ایرانی پیدا نمی‌شود؟ | کمبود دارو فراتر از …

کمبود دارو از نسخه‌های خاص عبور کرده و حالا بیماران برای بعضی داروهای معمولی هم چند داروخانه را می‌گردند؛ جایی که مشکل از تولید و پخش تا نقدینگی و سهم‌بندی موجودی امتداد پیدا می‌کند.
سایت هم میهن

راز جدیدی از بیماری آلزایمر در خون کشف شد

از مهاجرت تا کار در ساخت‌وساز؛ چرا برخی پزشکان در ایران طبابت نمی‌کنند؟
سایت خبرآنلاین

از مهاجرت تا کار در ساخت‌وساز؛ چرا برخی پزشکان در ایران طبابت نمی‌کنند؟

دریافتی پزشکان به حدی پایین است که اگر پزشک کارمند یک بانک بود، چندین برابر حقوق دریافت می‌کرد.
خبرگزاری ایرنا

متخصص سکته مغزی: در صورت فلج‌شدن دست و پا با ۱۱۵ تماس بگیرید

ارتباط بیماری پارکینسون با باکتری‌های روده، سرنخی از یک درمان غیرمنتظره و ساده ارائه می‌دهد
سایت انتخاب

ارتباط بیماری پارکینسون با باکتری‌های روده، سرنخی از یک درمان غیرمنتظره و ساده ارائه می‌دهد

سال‌ها پیش از تشخیص بیماری پارکینسون ــ گاهی حتی دو دهه قبل از تشخیص ــ این بیماری ممکن است نشانه‌های خود را در بدن نشان دهد.
اسکن‌های مغزی نشان می‌دهند طب سوزنی ممکن است در مغز افراد مبتلا به افسردگی تغییراتی ایجاد کند
سایت انتخاب

اسکن‌های مغزی نشان می‌دهند طب سوزنی ممکن است در مغز افراد مبتلا به افسردگی تغییراتی ایجاد کند

طب سوزنی یکی از روش‌های سنتی و مهم در طب چینی است که هزاران سال قدمت دارد و همچنان برای کاهش درد و ناراحتی ناشی از بیماری‌های مختلف، از جمله فیبرومیالژی و آر...