قیمت طلا امروز




 شهرهای دوستدار سالمند

 خبرگزاری ایمنا / ۵۸ دقیقه قبل

جامعه دوستدار سالمند؛ آینده‌ای که از امروز ساخته می‌شود

سالمندی از فرصت‌های ارزشمند جامعه برای بازتعریف کیفیت زندگی، تقویت پیوند میان نسل‌ها و بهره‌گیری از سرمایه انسانی است که با توسعه شهرهای دوستدار سالمند، ارتقای خدمات سلامت، استفاده هوشمندانه از فناوری و فراهم کردن زمینه مشارکت اجتماعی، می‌تواند به شکل‌گیری جامعه‌ای پویا، فراگیر و باکیفیت منجر شود.
 جامعه دوستدار سالمند؛ آینده‌ای که از امروز ساخته می‌شود
به گزارش خبرگزاری ایمنا، سالمندی را می‌توان یکی از مهم‌ترین فصل‌های زندگی انسان دانست؛ دوره‌ای که در کنار نیازهای تازه، فرصت‌های ارزشمندی برای انتقال تجربه، مشارکت اجتماعی و بهره‌گیری از سرمایه انسانی نسل‌های مختلف فراهم می‌کند و از همین منظر، توجه به سالمندی به معنای برنامه‌ریزی برای سال‌های پایانی زندگی نیست، بلکه اقدامی برای ساختن جامعه‌ای باکیفیت‌تر، انسانی‌تر و برخوردار از فرصت‌های بیشتر برای همه نسل‌هاست.

در سال‌های اخیر، نگاه به سالمندی نیز در حال تغییر است. امروز بیش از آنکه سالمند فردی نیازمند مراقبت و حمایت دیده شود، بر حفظ استقلال، سلامت، نشاط، مشارکت اجتماعی و استفاده از ظرفیت‌های او تأکید می‌شود. این تغییر نگاه می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری سیاست‌هایی باشد که سالمندان را در متن جامعه نگه می‌دارد و از تجربه و توانمندی آنان به‌عنوان بخشی از سرمایه انسانی کشور بهره می‌گیرد.

در همین مسیر، مفهوم جامعه دوستدار سالمند اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند؛ جامعه‌ای که در آن شهر، محله، خدمات، فناوری و امکانات عمومی به گونه‌ای طراحی می‌شوند که افراد در سنین مختلف بتوانند زندگی فعال و باکیفیتی داشته باشند. شهرهای دوستدار سالمند، در واقع شهرهایی برای زندگی بهتر همه شهروندان هستند؛ شهرهایی با فضاهای عمومی مناسب‌تر، حمل‌ونقل دسترس‌پذیرتر، فرصت‌های بیشتر برای فعالیت اجتماعی و محیطی که در آن کرامت و استقلال افراد مورد توجه قرار می‌گیرد.

این رویکرد همچنین فرصتی برای پیوند میان نسل‌هاست، سالمندان گنجینه‌ای از تجربه و دانش هستند و نسل جوان از خلاقیت، انرژی و مهارت‌های تازه برخوردار است. ایجاد زمینه برای تعامل این دو گروه می‌تواند به انتقال تجربه، افزایش سرمایه اجتماعی و شکل‌گیری جامعه‌ای پویاتر کمک کند و از سوی دیگر، پیشرفت فناوری، توسعه خدمات سلامت و گسترش آموزش مادام‌العمر نیز ظرفیت‌های تازه‌ای برای افزایش کیفیت زندگی و استقلال سالمندان ایجاد کرده است.

با چنین نگاهی، آینده سالمندی می‌تواند آینده‌ای سرشار از مشارکت، نشاط و فرصت باشد؛ آینده‌ای که در آن سالمند نه در حاشیه، بلکه در متن جامعه حضور دارد و تجربه و توانمندی او بخشی از مسیر توسعه کشور است. در همین چارچوب، با زهره شانظری، متخصص فیزیولوژی ورزش و سالمندی و عضو هیئت علمی گروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه اصفهان درباره جامعه و شهر دوستدار سالمند، آینده حکمرانی سالمندی، نقش فناوری و سلامت، سالمندی فعال و الزامات سیاست‌گذاری در این حوزه گفت‌وگویی داشتیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

ایمنا: وقتی از جامعه دوستدار سالمند صحبت می‌کنیم، منظور چه نوع جامعه‌ای است و چرا این مفهوم برای آینده کشور اهمیت دارد؟

شانظری: جامعه دوستدار سالمند، جامعه‌ای نیست که فقط مجموعه‌ای از امکانات و خدمات ویژه برای سالمندان فراهم کند، بلکه جامعه‌ای است که در آن کیفیت زندگی افراد در تمام مراحل چرخه زندگی مورد توجه قرار می‌گیرد. در چنین جامعه‌ای، سالمندی به‌عنوان بخشی طبیعی از زندگی انسان پذیرفته می‌شود و ساختارهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و شهری به گونه‌ای طراحی می‌شوند که افراد بتوانند با حفظ استقلال، کرامت و مشارکت اجتماعی، زندگی مطلوبی داشته باشند، بنابراین نگاه به سالمندی نباید فقط از منظر نیازهای درمانی یا حمایتی باشد، بلکه باید ابعاد مختلف زندگی فرد سالمند را دربر بگیرد.

نکته مهم این است که بسیاری از اقداماتی که با هدف مناسب‌سازی محیط برای سالمندان انجام می‌شوند، در واقع به ارتقای کیفیت زندگی تمام شهروندان کمک می‌کنند، به عنوان مثال، وقتی پیاده‌روها ایمن‌تر و قابل دسترس‌تر می‌شوند، فقط سالمندان از آن بهره‌مند نمی‌شوند و افراد دارای معلولیت، کودکان، زنان باردار و حتی سایر شهروندانی که در رفت‌وآمد روزمره با محدودیت مواجه‌اند نیز از این تغییرات سود می‌برند. همین موضوع درباره حمل‌ونقل عمومی، فضاهای شهری، خدمات سلامت و حتی خدمات دیجیتال نیز صدق می‌کند.

از این منظر، جامعه دوستدار سالمند را نباید یک پروژه رفاهی محدود یا مجموعه‌ای از اقدامات مقطعی تلقی کرد. این مفهوم در واقع بخشی از یک الگوی نوین حکمرانی است که هدف آن ساختن جامعه‌ای انسان‌محور، فراگیر و پایدار است. برای کشوری مانند ایران که باید از هم‌اکنون خود را برای تغییرات جمعیتی و افزایش سهم سالمندان آماده کند، توجه به این رویکرد یک ضرورت سیاستی است و برنامه‌ریزی برای سالمندی در حقیقت برنامه‌ریزی برای آینده همه نسل‌هاست.

ایمنا: با توجه به اینکه یکی از مهم‌ترین مصادیق جامعه دوستدار سالمند، شهر دوستدار سالمند است، چنین شهری چه ویژگی‌هایی دارد؟

شانظری: اگر بخواهیم حکمرانی سالمندی را در زندگی روزمره مردم مشاهده کنیم، یکی از مهم‌ترین عرصه‌ها شهر است، زیرا بخش قابل توجهی از تجربه زندگی سالمندان در فضای شهری شکل می‌گیرد. شهر دوستدار سالمند فقط شهری نیست که چند رمپ یا آسانسور در ساختمان‌های عمومی نصب کرده باشد. این مفهوم بسیار گسترده‌تر است و به این معناست که خدمات، زیرساخت‌ها و فضاهای شهری بر اساس اصل دسترسی برابر و امکان مشارکت همه شهروندان طراحی شوند.

در چنین شهری، پیاده‌روهای ایمن و مناسب، حمل‌ونقل عمومی قابل دسترس، فضاهای سبز و تفریحی، مراکز فرهنگی و ورزشی، مسکن متناسب با نیازهای سالمندان و خدمات اجتماعی و سلامت در دسترس اهمیت پیدا می‌کنند. از سوی دیگر، با گسترش خدمات الکترونیک، دسترسی سالمندان به خدمات دیجیتال نیز باید مورد توجه قرار گیرد و ساده‌سازی فرایندهای دریافت خدمات و طراحی سامانه‌هایی که سالمندان بتوانند بدون وابستگی به دیگران از آنها استفاده کنند، بخشی از مناسب‌سازی شهر برای سالمندی است.

شاید یکی از مهم‌ترین نکات این باشد که سالمندان نباید فقط دریافت‌کننده خدمات شهری باشند؛ آنها باید در فرایند برنامه‌ریزی و ارزیابی این خدمات نیز مشارکت داشته باشند. سالمندان به دلیل تجربه زیسته خود، می‌توانند نقاط ضعف و قوت محیط شهری را به شکل دقیق‌تری نشان دهند و مدیریت شهری باید از ظرفیت سالمندان در تصمیم‌سازی استفاده کند و آنها را به‌عنوان یکی از گروه‌های مهم ذی‌نفع در فرایند سیاست‌گذاری شهری به رسمیت بشناسد.

در این چارچوب، شهرداری‌ها یکی از بازیگران اصلی حکمرانی سالمندی به شمار می‌روند و شهری که امروز برای سالمندان مناسب‌سازی می‌شود، در واقع شهری ایمن‌تر، عادلانه‌تر و زیست‌پذیرتر برای همه شهروندان می‌سازد، بنابراین نگاه به شهر دوستدار سالمند باید از سطح پروژه‌های پراکنده عبور کند و به یک رویکرد جامع در مدیریت شهری تبدیل شود.

ایمنا: با توجه به سرعت تحولات فناوری، نقش فناوری‌های نوین در زندگی سالمندان و آینده حکمرانی سالمندی چگونه ارزیابی می‌شود؟

شانظری: آینده سالمندی بدون بهره‌گیری از فناوری قابل تصور نیست و فناوری‌های نوین می‌توانند در بسیاری از ابعاد زندگی سالمندان نقش‌آفرین باشند؛ از هوش مصنوعی و اینترنت اشیا گرفته تا خانه‌های هوشمند، پرونده الکترونیک سلامت، پزشکی از راه دور و سامانه‌های پایش وضعیت سلامت. این فناوری‌ها می‌توانند به سالمندان کمک کنند مدت بیشتری استقلال خود را حفظ کنند و در عین حال، امکان ارائه خدمات دقیق‌تر و سریع‌تر را برای نظام سلامت فراهم کنند.

یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های فناوری، کمک به زندگی مستقل سالمندان است. اگر فناوری به‌درستی طراحی و در دسترس قرار گیرد، می‌تواند بخشی از نیازهای روزمره و مراقبتی فرد را بدون ایجاد وابستگی دائمی به خانواده یا دیگران پاسخ دهد، همچنین خدمات پزشکی از راه دور و ابزارهای پایش سلامت می‌توانند امکان پیگیری وضعیت سلامت فرد را افزایش دهند و در مواردی از مراجعه‌های غیرضروری به مراکز درمانی جلوگیری کنند، البته بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها نیازمند زیرساخت مناسب و سیاست‌گذاری منسجم است.

در کنار این فرصت‌ها، نباید از یک چالش مهم یعنی شکاف دیجیتال غافل شویم. فناوری زمانی می‌تواند به افزایش عدالت کمک کند که گروه‌های مختلف جامعه امکان استفاده از آن را داشته باشند. اگر سالمندان مهارت یا دسترسی لازم برای استفاده از خدمات دیجیتال را نداشته باشند، ممکن است فناوری به جای کاهش نابرابری، خود به عامل جدیدی برای ایجاد نابرابری تبدیل شود.

توسعه فناوری باید همزمان با آموزش و توانمندسازی سالمندان پیش برود و آموزش استفاده از خدمات بانکی، سلامت، ارتباطات و سایر خدمات دیجیتال باید بخشی از سیاست‌های سالمندی باشد. هدف این نیست که سالمندان فقط مصرف‌کننده فناوری باشند، بلکه باید بتوانند با حفظ استقلال و اعتمادبه‌نفس، از فناوری برای افزایش کیفیت زندگی خود استفاده کنند.

ایمنا: در کنار فناوری، نظام سلامت و آموزش چه تغییری باید داشته باشند تا سالمندی در کشور به سمت سالمندی فعال حرکت کند؟

شانظری: در حوزه سلامت، یکی از مهم‌ترین تغییرات مورد نیاز، حرکت از درمان‌محوری صرف به سمت پیشگیری، توانمندسازی و سالمندی فعال است. اگر نگاه ما فقط بر درمان بیماری‌ها پس از بروز آنها متمرکز باشد، بخش مهمی از فرصت‌های پیشگیری و حفظ توانمندی افراد را از دست خواهیم داد. سیاست‌های سلامت باید از سال‌های پیش از سالمندی آغاز شوند و زمینه را برای داشتن یک دوره سالمندی سالم‌تر و مستقل‌تر فراهم کنند.

در این میان، هدف سیاست‌گذاری نباید فقط افزایش طول عمر باشد. افزایش طول عمر زمانی ارزشمند است که با افزایش سال‌های زندگی سالم همراه باشد؛ یعنی فرد بتواند تا حد امکان استقلال، تحرک، فعالیت اجتماعی و توانایی مشارکت در جامعه را حفظ کند و به همین دلیل، موضوعاتی مانند فعالیت بدنی، سبک زندگی سالم، پیشگیری از بیماری‌ها و حفظ توانمندی‌های جسمی و اجتماعی باید در برنامه‌های مرتبط با سالمندی جایگاه جدی داشته باشند.

از سوی دیگر، آموزش نیز نباید با پایان دوره اشتغال یا بازنشستگی متوقف شود. آموزش مادام‌العمر می‌تواند نقش مهمی در حفظ مشارکت اجتماعی و توانمندی سالمندان داشته باشد. سالمند باید بتواند در طول زندگی مهارت‌های جدید بیاموزد، از فناوری استفاده کند، ارتباطات اجتماعی خود را حفظ کند و متناسب با علایق و توانایی‌هایش در فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی حضور داشته باشد.

سالمندی فعال نتیجه همکاری چند حوزه است و نمی‌توان آن را فقط به نظام سلامت واگذار کرد. خانواده، نظام آموزشی، مدیریت شهری، رسانه‌ها و نهادهای اجتماعی نیز در شکل‌گیری این الگو نقش دارند و هرچه نگاه جامعه از مراقبت از سالمند به سمت توانمندسازی سالمند حرکت کند، امکان حفظ استقلال و مشارکت اجتماعی افراد در سال‌های سالمندی نیز بیشتر خواهد شد.

ایمنا: با توجه به اینکه یکی از چالش‌های مهم، تغییر نگاه جامعه و سیاست‌گذاری‌ها نسبت به سالمندی است، آیا می‌توان سالمندی را به یک فرصت توسعه‌ای تبدیل کرد؟

شانظری: این تغییر نگرش یکی از بنیادی‌ترین الزامات آینده حکمرانی سالمندی است. اگر سالمندان را فقط گروهی نیازمند حمایت و دریافت‌کننده خدمات ببینیم، طبیعی است که سیاست‌گذاری نیز عمدتاً بر هزینه‌های مراقبتی، درمانی و حمایتی متمرکز شود، اما سالمندان فقط نیازمند خدمت نیستند؛ آنها دارای تجربه، دانش، مهارت و سرمایه اجتماعی هستند و می‌توانند در بسیاری از عرصه‌های جامعه نقش‌آفرین باشند.

بازنشستگی نیز نباید به معنای پایان مشارکت اجتماعی تلقی شود. بسیاری از سالمندان می‌توانند در حوزه‌هایی مانند آموزش، مشاوره، فعالیت‌های داوطلبانه، انتقال تجربه، کارآفرینی و حتی مدیریت محلی مشارکت داشته باشند. استفاده از این ظرفیت نه‌تنها به خود سالمند احساس مفید بودن و تعلق اجتماعی می‌دهد، بلکه می‌تواند به جامعه نیز در حل بخشی از مسائل کمک کند.

یکی از موضوعات مهم در این زمینه، تقویت مشارکت بین‌نسلی است. جامعه نباید نسل‌ها را در برابر یکدیگر قرار دهد یا سالمندی را در نقطه مقابل جوانی تعریف کند. سالمندان دارای تجربه و دانش‌اند و جوانان نیز از انرژی، خلاقیت و مهارت‌های جدید برخوردارند. ایجاد فرصت برای تعامل این دو گروه می‌تواند به شکل‌گیری سرمایه اجتماعی و انتقال تجربه کمک کند و در عین حال، مانع از انزوای اجتماعی سالمندان شود.

اگر سیاست‌گذاری بتواند ظرفیت‌های سالمندان را به رسمیت بشناسد، سالمندان بخشی از سرمایه انسانی کشور محسوب می‌شوند و می‌توان از ظرفیت آنها برای توسعه اجتماعی و اقتصادی بهره گرفت. این تغییر نگاه، پیش‌شرط حرکت از سیاست‌های حمایتی به سمت سیاست‌های توانمندساز است.

ایمنا: با توجه به پراکندگی مسئولیت‌ها میان دستگاه‌های مختلف، برای ایجاد یک نظام حکمرانی یکپارچه سالمندی در کشور چه اقداماتی ضروری است؟

شانظری: آینده حکمرانی سالمندی نیازمند یک رویکرد یکپارچه است. موضوع سالمندی به یک دستگاه یا وزارتخانه خاص محدود نمی‌شود، زیرا با حوزه‌هایی مانند سلامت، رفاه، مسکن، حمل‌ونقل، مدیریت شهری، آموزش، اشتغال، فرهنگ و فناوری ارتباط مستقیم دارد و به همین دلیل، اگر هر دستگاه به صورت جداگانه و بدون هماهنگی برنامه‌ریزی کند، ممکن است اقدامات انجام‌شده هم‌افزا نباشند و حتی بخشی از ظرفیت‌های موجود نیز از بین برود.

ضروری است سازوکاری برای هماهنگی میان وزارتخانه‌ها، شهرداری‌ها، دانشگاه‌ها، بیمه‌ها، بخش خصوصی و سازمان‌های مردم‌نهاد شکل بگیرد. این هماهنگی باید مبتنی بر شواهد و اطلاعات معتبر باشد تا تصمیم‌گیری‌ها بر اساس نیازهای واقعی سالمندان صورت گیرد. دانشگاه‌ها نیز می‌توانند در این میان نقش مهمی در تولید دانش، ارزیابی سیاست‌ها و ارائه راهکارهای مبتنی بر شواهد ایفا کنند.

از سوی دیگر، سیاست‌های سالمندی باید از سطح تصمیم‌های کلی فراتر بروند و به برنامه‌های قابل اجرا، قابل ارزیابی و مستمر تبدیل شوند. نمی‌توان با چند پروژه مقطعی انتظار داشت که یک شهر یا یک جامعه به طور پایدار دوستدار سالمند شود. لازم است اهداف مشخص تعیین شوند، مسئولیت دستگاه‌ها روشن باشد و نتایج اقدامات نیز به صورت دوره‌ای مورد ارزیابی قرار گیرد.

در واقع، حکمرانی سالمندی زمانی موفق خواهد بود که همه این بازیگران، سالمندی را یک موضوع مشترک و بلندمدت بدانند. اگر قرار باشد سیاست‌ها با تغییر دولت‌ها، مدیران یا اولویت‌های کوتاه‌مدت تغییر کنند، امکان ایجاد تحول پایدار کاهش پیدا می‌کند، بنابراین به یک نگاه راهبردی و بلندمدت نیاز داریم که در آن سالمندی به عنوان یکی از موضوعات اصلی آینده کشور مورد توجه قرار گیرد.

ایمنا: مهم‌ترین اولویت‌هایی که باید از امروز دنبال شوند چیست و چشم‌انداز آینده سالمندی در کشور چگونه است؟

شانظری: اگر بخواهیم یک نقشه راه برای آینده حکمرانی سالمندی در کشور ترسیم کنیم، نخستین گام تغییر نگرش نسبت به سالمندی است. باید سالمندی را بخشی از روند طبیعی زندگی و در عین حال یک فرصت توسعه‌ای ببینیم. پس از آن، ایجاد نظام حکمرانی یکپارچه سالمندی اهمیت پیدا می‌کند؛ نظامی که بتواند میان دستگاه‌های مختلف هماهنگی ایجاد کند و سیاست‌ها را بر اساس شواهد و نیازهای واقعی جامعه پیش ببرد.

اولویت دیگر، سرمایه‌گذاری جدی بر سالمندی فعال و مشارکت اجتماعی است. باید فرصت‌هایی ایجاد شود تا سالمندان متناسب با توانایی و علاقه خود در آموزش، کارآفرینی، فعالیت‌های داوطلبانه، مشاوره، مدیریت محلی و انتقال تجربه نقش داشته باشند. در کنار آن، توسعه شهرهای دوستدار سالمند، مناسب‌سازی فضاهای شهری، ارتقای دسترسی به خدمات سلامت، گسترش فناوری‌های کمک‌کننده به زندگی مستقل و آموزش مادام‌العمر نیز باید در برنامه‌های آینده قرار گیرد.

در این میان، لازم است سیاست‌گذاری از امروز آغاز شود و به آینده موکول نشود. تغییرات جمعیتی و افزایش تعداد سالمندان، موضوعی نیست که بتوان پس از وقوع آن برایش برنامه‌ریزی کرد. هرچه زودتر زیرساخت‌های اجتماعی، شهری، سلامت و اقتصادی لازم ایجاد شوند، هزینه‌های مواجهه با چالش‌های آینده نیز کاهش خواهد یافت و فرصت بیشتری برای استفاده از ظرفیت‌های سالمندان فراهم می‌شود.

اگر بخواهیم آینده کشور را آینده‌ای پویا، تاب‌آور و توسعه‌یافته بدانیم، باید بپذیریم که سرمایه اصلی کشور تنها منابع طبیعی یا زیرساخت‌های اقتصادی نیست؛ انسان‌ها مهم‌ترین سرمایه جامعه‌اند و سالمندان نیز بخش ارزشمندی از این سرمایه انسانی را تشکیل می‌دهند. جامعه‌ای که بتواند تجربه و خرد سالمندان را با خلاقیت و توان نسل‌های جوان پیوند بزند، نه‌تنها از عهده مدیریت چالش سالمندی برمی‌آید، بلکه می‌تواند از این تحول جمعیتی برای نوسازی حکمرانی، تقویت سرمایه اجتماعی و بهسازی جامعه استفاده کند و به همین دلیل، جامعه دوستدار سالمند در واقع تصویری از جامعه‌ای است که برای تمام مراحل زندگی انسان ارزش قائل است؛ آینده‌ای که ساختن آن باید از همین امروز آغاز شود. کد مطلب 999137




چهارشنبه ۴ شهریور ۱۴۰۵ - 26 August 2026
تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ
روزنامه هفت صبح

تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ

شورای عالی شهرسازی درباره تعداد پلاک‌ها، میزان تراکم و محل مصرف درآمدهای حاصل از واگذاری توضیح می‌خواهد
روزنامه هفت صبح

جوانان جویای کار در دام کلاهبرداران کیونت

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود
سایت خبرآنلاین

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود

تلاش برای معنابخشی است که حادثه را به بخشی از هویت، داستان‌های سینه‌به‌سینه و نگاه آن جامعه به آینده تبدیل می‌کند.​پژوهش‌های اخیر هم دقیقاً دست روی همین ابعاد پنهان گذاشته‌اند. مثلاً در مطالعه‌ای که کرش و هران (۲۰۲۵) روی تجربه مهاجران اجباری انجام دادند، مشخص شد که ترومای جمعی چطور می‌تواند نسل به نسل …
سایت خبرآنلاین

شهرداری به‌دنبال کنترل قیمت قبر در امامزاده‌ها؛ آرامستان جدید تهران کجا ساخته می‌شود؟

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است
سایت خبرآنلاین

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است

حالا که می‌بینم کتاب و کلاس و پژوهش و دانشگاه، شاید بزرگ‌ترین دستاوردهای آموزش مدرن در ایران، تا این اندازه در معرض فرسایش‌اند، بیشتر از هر زمان به خودم شک کرده‌ام. واقعیت این است که آنها (استادان پیرمرد) نمی‌گفتند «کاری نکنید»، می‌گفتند «سخت‌تر کار کنید و کار سخت را برگزینید».
سایت رکنا

اتهام خیانت برای یک زن تهرانی در دادگاه توسط شوهر سابقش / قاتل دروغ می گوید این زن پاک بود

انتشار ناگفته های پرونده  شهلا جاهد برای نخستین بار  / در لحظه قتل شهلا و لاله سحرخیزان به هم چه گفتند+ فیلم و عکس های بازسازی جنایت
سایت رکنا

انتشار ناگفته های پرونده شهلا جاهد برای نخستین بار / در لحظه قتل شهلا و لاله سحرخیزان به هم چه گفتند+ فیلم و عکس های بازسازی …

حوادث رکنا : هنوز بعد از گذشت 22 سال پرونده شهلا جاهد مورد توجه افکار عمومی است و با توجه به آخرین اظهارت وکیل خرمشاهی و مهدی ابراهیمی خبرنگار جنایی پرونده قتل همسر ناصر محمدخانی بر آن شدیم تا متن کامل حکم شهلا جاهد را بر گرفته از کتاب کارت قرمز منتشر کنیم .
جوانان میان اجاره و تنهایی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

جوانان میان اجاره و تنهایی - سایت خبری اقتصاد پویا

دانیال امینی / در چنین شرایطی، «اقتصاد تنهایی» شکل می‌گیرد؛ اقتصادی که در آن فرد مجرد نه فقط با هزینه‌های مالی زندگی مستقل، بلکه با هزینه‌های اجتماعی ناشی از کاهش ارتباطات خانوادگی، شبکه حمایتی محدودتر و افزایش آسیب‌پذیری اقتصادی مواجه است. این پدیده به‌خصوص در کلان‌شهرها جدی‌تر است؛ جایی که فاصله میان …
صداوسیما؛ بودجه‌ای که اوج گرفت، مخاطبی که ریخت/ راهکاری برای عدم دورریز بیت‌المال
سایت اقتصاد ۲۴

صداوسیما؛ بودجه‌ای که اوج گرفت، مخاطبی که ریخت/ راهکاری برای عدم دورریز بیت‌المال

کارزاری جدید خواستار پایان تأمین مالی عمومی صداوسیما و واگذاری هزینه‌های این سازمان به مخاطبانی شده که همچنان تمایل به استفاده از برنامه‌های آن دارند؛ پیشنهادی که بحث درباره آینده رسانه ملی را دوباره داغ کرده است.
سایت برترینها

مجری خانم صداوسیما با کلاه پلیس جوگیر شد!

تنهایی مردم در برابر ابهام بنزینی مسوولان
سایت عصرایران

تنهایی مردم در برابر ابهام بنزینی مسوولان

وضعیت فعلی یعنی گیجی و ناتوانی دولت در تصمیم گیری بنزین. نتیجه می شود نگرانی مردم و صف های طولانی مقابل پمپ بنزین ها؛ نتیجه می شود کاهش اعتماد عمومی به دولت...
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| تذکر رییس جمهور به غیبت زنان در پوستر جشنواره شهید رجایی

سایت عصرایران

آخرین خبر از پرونده «موبایل موسوی»

سایت رکنا

رها کردن جسد دختر 28 ساله در خیابان های تهران‌نو/ مرد بازداشتی چه ادعایی کرد

سایت خبرآنلاین

پای جاپارک فروشان تهرانی به دادسرا رسید

سایت عصرایران

جزئیات آتش‌سوزی در آسانسوری در کرج

قسط بندیِ فقر: وقتی فردایمان را پیش‌خور می‌کنیم
سایت عصرایران

قسط بندیِ فقر: وقتی فردایمان را پیش‌خور می‌کنیم

این وضعیت، مصداق بارزِ «اثر وابستگی» در نظریات جان کنت گالبرایت است. طبق این دیدگاه، در نظام سرمایه‌داری، تولیدکننده فقط کالا نمی‌سازد؛ بلکه با تبلیغاتِ مفرط...
         
آقای وزیر، آغوش کشور برای کدام باز است؛ نخبگان جوان یا مهاجران افغان؟
سایت تابناک

آقای وزیر، آغوش کشور برای کدام باز است؛ نخبگان جوان یا مهاجران افغان؟

وزیر ورزش و جوانان از آغوش باز دولت برای بازگشت جوانان مهاجرت کرده سخن می‌گوید و این در حالی است که آمار مهاجرت از کشور در همین شرایط فعلی، آمار نگران کننده...
مرگ تلخ در آسمان‌خراش‌ها/ دست روی دست نگذارید تا کارگران قربانی شوند!
خبرگزاری ایلنا

مرگ تلخ در آسمان‌خراش‌ها/ دست روی دست نگذارید تا کارگران قربانی شوند!

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز است. در سایه فقدان نظارت، کارفرمایان با پول بیمه برای خود مصونیت می‌خرند و پس از هر سقوط مرگبار، بدون حتی یک ساعت بازداشت، از مسئولیت قسر درمی‌روند.
حریم‌خواری زیر ذره‌بین؛ وقتی ساخت‌وساز به خط قرمز پایتخت می‌رسد
خبرگزاری مهر

حریم‌خواری زیر ذره‌بین؛ وقتی ساخت‌وساز به خط قرمز پایتخت می‌رسد

بخشی از حریم تهران با رودخانه‌ها و مسیل‌ها گره خورده و هر ساخت‌وساز غیرمجاز در این محدوده می‌تواند تبعاتی فراتر از تغییر کاربری زمین داشته باشد.
فرهنگ اظهارنظر غیرتخصصی آسیب‌پذیری تازه فضای رسانه‌ای کشور
خبرگزاری ایسنا

فرهنگ اظهارنظر غیرتخصصی آسیب‌پذیری تازه فضای رسانه‌ای کشور

وقتی نظرات غیرکارشناسی به‌طور گسترده منتشر می‌شود و گاه تصمیم‌گیران نیز از این فضا تأثیر می‌گیرند، مردم دیگر به هیچ نظر یا تحلیل به‌راحتی اعتماد نمی‌کنند.
وقتی جدایی پایان خشونت نیست؛ روایت قتل‌هایی که با غیرت توجیه می‌شوند
خبرگزاری ایسنا

وقتی جدایی پایان خشونت نیست؛ روایت قتل‌هایی که با غیرت توجیه می‌شوند

صبح شنبه اول شهریورماه ۱۴۰۵ در حالی که می‌خواست سوار خودروی شخصی‌اش شود همسر سابقش به او حمله کرد؛ حمله‌ای که با ضربات چاقو پایان یافت و زندگی زن جوان در چند لحظه برای همیشه خاموش شد. مرد مهاجم پس از قتل از محل گریخت و تا زمان انتشار این گزارش، هنوز بازداشت نشده است.
جزئیات تحریم‌های جدید دانشگاهی علیه ایران؛ سرنوشت نامعلوم آزمون‌های تافل و GRE
سایت تجارت نیوز

جزئیات تحریم‌های جدید دانشگاهی علیه ایران؛ سرنوشت نامعلوم آزمون‌های تافل و GRE

وزارت خزانه‌داری آمریکا مجوزی را که تبادل دانشجو، اعطای بورسیه و برگزاری برخی آزمون‌های دانشگاهی و حرفه‌ای میان ایران و آمریکا را مجاز می‌کرد، به‌طور نامحدود لغو کرد؛ این تصمیم سرنوشت آزمون‌هایی مانند تافل و GRE در ایران را با ابهام مواجه کرده است.
    
زنان از اقتصاد گیگ هند جا ماندند
خبرگزاری ایسنا

زنان از اقتصاد گیگ هند جا ماندند

اقتصاد گیگ هند که شامل خدماتی مانند تحویل غذا در ۱۰ دقیقه و اپلیکیشن‌های درخواست خودرو می‌شود، در حال ایجاد میلیون‌ها شغل است، اما زنان تا حد زیادی از این بازار کار دور مانده‌اند.
         
خبرگزاری ایرنا

مرگ مغموم ماهیان «کتی»

غوغای خاک در البرز با خشکیدگی تالاب صالحیه؛ گام هایی در مسیر احیا
خبرگزاری ایرنا

غوغای خاک در البرز با خشکیدگی تالاب صالحیه؛ گام هایی در مسیر احیا

کرج - ایرنا - تالاب «صالحیه» به عنوان تنها تالاب استان البرز این روزها زیر تازیانه تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی‌ها و دست‌اندازی‌های انسانی به یکی از کانونهای اصلی تولید گرد و غبار تبدیل شده است؛ چالشی زیست‌محیطی که آسمان استان‌های البرز، قزوین و حتی تهران را تحت تاثیر قرار داده و عزم ملی را برای مهار …
سایت خبرفوری

آتش سوزی بیمارستانی در پاکستان جان ۱۵ نوزاد را گرفت

چرا برخی رانندگان هویت ماشین را پنهان می‌کنند؟
سایت عصرایران

چرا برخی رانندگان هویت ماشین را پنهان می‌کنند؟

محمدباقر قربان‌زاده، قاضی سابق دیوان عالی کشور، در همین راستا می‌گوید: معمولا هدف اصلی با کاهش قابلیت شناسایی ماشین یا راننده ماشین انجام می‌شود. با این حال...
فرسایش خاموش زیر سایه انکار تحریم - همدلی
روزنامه همدلی

فرسایش خاموش زیر سایه انکار تحریم - همدلی

مونا ربیعیان خبرنگار در شرایطی که سیاست‌گذار پولی در تهران از آرامش بازارها و نبود ظرفیت برای تحریم‌های تازه سخن می‌گوید، واشنگتن از یک کارزار سنگین مالی جدید برای مسدودسازی شریان‌های ارزی رونمایی کرده است. تعارض میان خوش‌بینی مفرط داخلی و هشدارهای فزاینده بین‌المللی، این پرسش بنیادین را در برابر فعالان …
پایان ابرچالش زباله در چهار شهرستان مازندران
سایت ایران آنلاین

پایان ابرچالش زباله در چهار شهرستان مازندران

مازندران سال‌هاست با یکی از پیچیده‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی کشور یعنی مدیریت پسماند و انباشت زباله دست ‌و پنجه نرم می‌کند؛ چالشی که به دلیل افزایش تولید پسماند، محدودیت ظرفیت دفن، مشکلات زیست‌محیطی ناشی از شیرابه و حساسیت‌های اکولوژیک شمال کشور، به یکی از مطالبات جدی مردم و مدیریت اجرایی استان تبدیل …
روزنامه هفت صبح

آخرین جمله سهیل: کاوه و پریسا من را پرت کردند

روزنامه هفت صبح

قاب امروز | وضعیت اسفبار آبادان شهر اولین‌ها

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

جزئیات دستگیری پزشک اینستاگرامی | از ویتامین‌تراپی تا بیهوشی، فیلم خصوصی و سرقت از قربانیان

سرمقاله شرق/ حل بحران‌ها در گرو حقوق اساسی ملت | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله شرق/ حل بحران‌ها در گرو حقوق اساسی ملت | آخرین خبر

شرق/ «حل بحران‌ها در گرو حقوق اساسی ملت» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کامبیز نوروزی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: بحران‌های متعدد گریبان کشور را گرفته و سایه شوم جنگ و آثار آن که از پی تجاوز نظامی آمریکا و اسرائیل بر کشور افتاده، به تشدید بحران‌ها انجامیده است. بنزین، برق و آب
سرمقاله جمهوری اسلامی/ مردم و حل مشکل بنزین | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله جمهوری اسلامی/ مردم و حل مشکل بنزین | آخرین خبر

جمهوری اسلامی/ «مردم و حل مشکل بنزین» عنوان یادداشت روز در روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: جنگ‌های سه‌گانه‌ای که در دوران نظام جمهوری اسلامی بر ایران تحمیل شدند، این تجربه مهم را برجای گذاشتند که با حضور مردم در صحنه و مشارکت آنها به راحتی می‌توان هر مشکلی را حل کرد. ا
         
سرمقاله دنیای اقتصاد/ الگوی توسعه آتی کشور | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله دنیای اقتصاد/ الگوی توسعه آتی کشور | آخرین خبر

دنیای اقتصاد/ «الگوی توسعه آتی کشور» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم محمدمهدی بهکیش است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: امید آن است که در آینده‌ای نه چندان دور جنگ تمام شود و تحریم‌ها رفع شوند. در آن زمان متخصصان اقتصاد و اداره جامعه با یکی از مهم‌ترین پرسش‌های اقتصاد ایران موا
حقوق شهروندی؛ از یک عنوان حقوقی تا یک مطالبه روزمره
روزنامه عصر اقتصاد

حقوق شهروندی؛ از یک عنوان حقوقی تا یک مطالبه روزمره

حقوق شهروندی زمانی معنا پیدا می‌کند که از متن قوانین و آیین‌نامه‌ها به زندگی روزمره مردم راه پیدا کند. شهروند فقط مخاطب تصمیم‌های اداری نیست؛ او صاحب حق است و دستگاه‌های عمومی در برابر حقوق او مسئولیت دارند. یکی از مهم‌ترین جلوه‌های حقوق شهروندی، حق برخورداری از خدمات عمومی مناسب و عادلانه است. دسترسی …
همچنان پول در ثبت‌نام حرف اول را می‌زند
سایت جوان آنلاین

همچنان پول در ثبت‌نام حرف اول را می‌زند

آموزش‌و‌پرورش بار‌ها و بار‌ها تأکید کرده‌است ثبت‌نام در مدارس نباید مشروط به دریافت وجه باشد، ولی مدارس به آن توجهی نمی‌کنند
وقتی آب به سلاح جنگ تبدیل می‌شود؛ کجاها در سال ۲۰۲۶ بیشترین خطر درگیری‌های مرتبط با آب را دارند؟
سایت خبرآنلاین

وقتی آب به سلاح جنگ تبدیل می‌شود؛ کجاها در سال ۲۰۲۶ بیشترین خطر درگیری‌های مرتبط با آب را دارند؟

الجزیره در گزارشی با اشاره به افزایش نزدیک به چهاربرابری درگیری‌های مرتبط با آب از سال ۲۰۲۰، هشدار داده است که حملات به زیرساخت‌های آبی و اختلاف بر سر دسترسی به منابع آب، در مناطق جنگ‌زده به یکی از تهدیدهای فزاینده امنیتی و انسانی تبدیل شده است؛ از غزه و سودان گرفته تا ایران، کشورهای خلیج فارس و اوکراین.
سایت عصرایران

مرگ دلخراش دو دختر موتورسوار زیر چرخ‌های نیسان در یزد

کدام مردم؟
روزنامه شرق

کدام مردم؟

دکتر‌ اصغر ایزدی‌جیران‌‌، مردم‌پژوه است و این بار همراه همسر و فرزندانش به سیستان‌و‌بلوچستان رفته است‌. از سرمای آذربایجان به گرمای بالای ۴۵ درجه سیستان رفته‌اند؛ گرمایی که شاید باورتان نشود اما فقط ۱۰ دقیقه ماندن در زیر آن، شما را عصبی می‌کند و ‌مثل بستنی در حال آب‌شدن ‌خواهید بود. او ما را در برابر …
ماجرای ورود متانول به بنزین و تأثیرش بر کیفیت سوخت و آسیب به خودروها
سایت اقتصاد ۲۴

ماجرای ورود متانول به بنزین و تأثیرش بر کیفیت سوخت و آسیب به خودروها

ورود متانول به ترکیب بنزین و احتمال اثرگذاری آن بر کیفیت سوخت و آلودگی هوا، به موضوعی بحث‌برانگیز تبدیل شده است اما شرکت پالایش و پخش آن را در چارچوب استاندارد می‌داند و محیط زیست اثر مستقیم آن بر آلودگی هوا را کم ارزیابی می‌کند.
اجرای چراغ خاموش یک سناریوی بنزینی در تهران
سایت برترینها

اجرای چراغ خاموش یک سناریوی بنزینی در تهران

اگر صف‌های بیرون پمپ‌بنزین‌های تهران، بیشتر از آنکه ناشی از کمبود واقعی بنزین باشند، محصول عدم‌قطعیت درباره تصمیمی هستند که خودِ دولت هم «قطعی» خوانده، این پرسش مطرح می‌شود که آیا دولتی که از اعلام یک عدد مشخص بیش از خودِ صف‌هایی که سکوتش ایجاد کرده می‌ترسد، اساسا می‌تواند این الگو را بشکند؟
    
تایپ می‌کند...؛ وعده  پاسخ
روزنامه شرق

تایپ می‌کند...؛ وعده پاسخ

جودی‌ ابوت که برای بابالنگ‌دراز نامه می‌نوشت، انتظار دریافت پاسخ نداشت. کسی به او وعده پاسخ نداده بود. قرار این بود او بنویسد و مردی که هزینه تحصیل او را می‌داد، فقط نامه‌ها را بخواند. اما همان نامه‌های یک‌سویه، جهان جودی را ساختند. نوشته‌هایی از کلاس و کتاب، دوستی و عشق و حتی ترس و غم.
خروجی مؤثر کمپ‌های ترک اعتیاد ۵ تا ۱۰ درصد است؟
خبرگزاری ایلنا

خروجی مؤثر کمپ‌های ترک اعتیاد ۵ تا ۱۰ درصد است؟

مدیرکل پیشین درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر، درمانگر و پژوهشگر حوزه اعتیاد گفت: بسیاری از تحقیقات، نه‌تنها در ایران بلکه در سراسر جهان، نشان می‌دهند که نرخ پاکی ۲۰ درصد در یک بازه یک‌ساله، رقم بالایی محسوب می‌شود. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت از هر ۱۰۰ نفری که وارد مراکز درمانی می‌شوند، همه بتوانند …
    
شوک پاییزی به سلف دانشگاه‌ها
روزنامه شرق

شوک پاییزی به سلف دانشگاه‌ها

تغذیه دانشجویان از مشکلات دائمی دانشگاه‌هاست؛ ظرف‌های فلزی چیده‌شده در یک صف طولانی به نشانه اعتراض به کیفیت غذا، تصویری تکراری‌ است که در هر سال تحصیلی نسخه‌های جدیدی از آن بازسازی می‌شود. اما مسئله فقط کیفیت نیست، در دهه‌های اخیر با افزایش مکرر قیمت غذای دانشجویی، سیاست‌های سلیقه‌ای مدیران دانشگاهی …
چرا دانشگاه دیگر نردبان «صعود اجتماعی» طبقه متوسط نیست؟
روزنامه آرمان امروز

چرا دانشگاه دیگر نردبان «صعود اجتماعی» طبقه متوسط نیست؟

«آرمان امروز از پدیده اجتماعی در کنکور » گزارش می‌دهد؛ آرمان امروز- رها معیری: تا همین چند دهه پیش، دانشگاه در ذهن بسیاری از خانواده‌های ایرانی فقط محل کسب مدرک نبود؛ «نردبان صعود اجتماعی» بود. خانواده‌ای که سرمایه اقتصادی چندانی نداشت، می‌توانست امید داشته باشد فرزندش با درس خواندن، قبولی در یک دانشگاه …
نگاهی به رأی جدید دیوان عدالت اداری/ امسال «مزایای رفاهی کارگران» مشمول مالیات است؟
خبرگزاری ایلنا

نگاهی به رأی جدید دیوان عدالت اداری/ امسال «مزایای رفاهی کارگران» مشمول مالیات است؟

یک کارشناس حقوق و روابط کار، با تشریح ابعاد حقوقی دادنامه اخیر دیوان عدالت اداری، تاکید کرد معافیت مالیاتی مزایای رفاهی کارگران شامل سال جاری نمی‌شود.
از خلاقیت تا قبح‌شکنی/ روایت عادی‌سازی رفتارهایی که نباید عادی شوند
سایت تابناک

از خلاقیت تا قبح‌شکنی/ روایت عادی‌سازی رفتارهایی که نباید عادی شوند

توقیف برنامه «درجام» را نمی‌توان صرفاً در حد توقف یک برنامه یا حذف قسمت پایانی یک محصول نمایش خانگی دید. فارغ از اینکه مبنای دقیق قضایی این تصمیم چه بوده و ک...
روزنامه هفت صبح

راز سر به مهر قتل کارمند بانک در یوسف‌آباد

سایت فرارو

ویدئوی خروج هواپیما از باند فرودگاه مشهد

علیه پیادگان و پیاده‌روها
سایت عصرایران

علیه پیادگان و پیاده‌روها

آنچه اکنون می‌بینم تخریب پیاده‌راه‌ها و تحقیر پیاده‌هاست. از هر راهی که ممکن است حریم و حرمت پیاده‌ها را می‌شکنند. شهر بَرده‌‌ی سواری‌ها و به کام سواره‌هاست‌...
نسلی که می گفت: «چشم»، نسلی که می پرسد: «چرا»
سایت عصرایران

نسلی که می گفت: «چشم»، نسلی که می پرسد: «چرا»

برای نسل‌های قدیم، بسیاری از تعارف‌ها و عبارات احترام‌آمیز بخشی از قواعد زندگی روزمره بود: «قربان شما»، «اختیار دارید»، «بفرمایید»، «زحمت کشیدید» و ده‌ها عبا...
بوته‌ها پیشروی می‌کنند اما‌ اسب‌ها‌ محاکـمه‌ می‌شوند
روزنامه هفت صبح

بوته‌ها پیشروی می‌کنند اما‌ اسب‌ها‌ محاکـمه‌ می‌شوند

مسئولان محیط زیست می‌گویند اسب‌ها سال‌ها در بوجاق حضور داشته‌اند و به بخشی از اکوسیستم تبدیل شده‌اند
‌واگذاری آبشار آهکی به یک غیربومی
روزنامه هفت صبح

‌واگذاری آبشار آهکی به یک غیربومی

واگذاری پروژه آبشار آهکی به مجری غیربومی با اصول اولیه طرح مشارکتی مغایرت دارد
سایت رکنا

دست گروگان در صندوق عقب از جای چراغ بیرون بود/ پلیس راه در جاده ارومیه این صحنه را دید + جزییان رهایی گروگان در ماجرایی …

ترس و سردرگمی  روستایی‌ها برای گرفتن حق و حقوق ‌فردی و اجتماعی
روزنامه هفت صبح

ترس و سردرگمی روستایی‌ها برای گرفتن حق و حقوق ‌فردی و اجتماعی

هزاران شهروند حقشان را از دست می‌دهند، چون از دادگاه می‌ترسند و زبان قانون را نمی‌دانند
فروشندگان متخلف پاسخگو  شوند
روزنامه هفت صبح

فروشندگان متخلف پاسخگو شوند

رشد پلتفرم‌های فروش اینترنتی، ضرورت ساماندهی و نظارت مستمر بر کسب‌وکارهای مجازی را افزایش داده است
کنکور یا مسابقه پول؟ ماجرای نابرابری شانس قبولی دانشگاه
سایت اقتصاد ۲۴

کنکور یا مسابقه پول؟ ماجرای نابرابری شانس قبولی دانشگاه

یک جامعه‌شناس معتقد است فقر می‌تواند بسیار پیش از رسیدن دانش‌آموز به مرحله کنکور، فرصت‌های آموزشی او را محدود کند و تفاوت‌های اقتصادی خانواده‌ها را به نتایج متفاوت در پذیرش دانشگاه تبدیل کند.
فاجعه انسانی در سایه نادیده گرفتن مصوبه گواهینامه زنان
سایت رویداد‌ ۲۴

فاجعه انسانی در سایه نادیده گرفتن مصوبه گواهینامه زنان

این بن‌بست اداری و عدم صدور گواهینامه، مانع رفت‌وآمد روزمره زنان در سطح شهر‌ها نشده است، اما زنان موتورسوار را با مسائل حقوقی و مالی مواجه کرده است چراکه در صورت وقوع حادثه، از پوشش بیمه محروم هستند.