قیمت طلا امروز




 کارشناس تغذیه

 خبرگزاری همشهری‌آنلاین / ۱۴۰۵/۰۵/۲۴

آیا هرچه پروتئین بیشتری بخوریم، عضلات بیشتری می‌سازیم؟ | پروتئین اضافی برای بدن مضر است؟

یک کارشناس تغذیه می‌گوید: اگر پروتئین بیشتر از نیاز بدن دریافت شود، تمام آن صرف ساخت عضله نمی‌شود و می‌تواند باعث افزایش ذخایر چربی بدن شود.
 آیا هرچه پروتئین بیشتری بخوریم، عضلات بیشتری می‌سازیم؟ | پروتئین اضافی برای بدن مضر است؟
همشهری‌آنلاین - پروانه بندپی: پروتئین، این روزها به یکی از محبوب‌ترین انتخاب‌های ورزشکاران و حتی کسانی که قصد کاهش وزن دارند، تبدیل شده است. در این میان، خیلی‌ها تصور می‌کنند هرچه پروتئین بیشتری مصرف کنند، عضلات بیشتری هم خواهند ساخت. اما متخصصان تغذیه می‌گویند بدن فقط تا حد مشخصی از پروتئین برای ساخت عضله استفاده می‌کند و مصرف بیش از نیاز نه‌ تنها عضله بیشتری نمی‌سازد، بلکه می‌تواند به افزایش کالری دریافتی و چربی بدن منجر شود. بدن ما به چه مقدار پروتئین نیاز دارد؟

مطالعات نشان می‌دهد افزایش دریافت پروتئین در افرادی که تمرینات مقاومتی انجام می‌دهند، تا یک نقطه مشخص می‌تواند به افزایش توده بدون چربی و رشد عضلات کمک کند، اما بعد از آن، فواید ناشی از افزایش پروتئین بسیار کمتر می‌شود. متخصصان می‌گویند مصرف بیش از ۱.۶ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز، به طور متوسط مزیت بیشتری برای افزایش توده بدون چربی ایجاد نمی‌کند.

البته این عدد را نمی‌توان یک عدد ثابت برای همه افراد در نظر گرفت. زهرا اولادی، متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی در این باره به همشهری‌ می‌گوید: میزان نیاز به پروتئین به سن، وزن، میزان فعالیت بدنی و هدف فرد بستگی دارد. مثلا برای بزرگسالان سالمِ کم‌تحرک، مقدار پروتئین توصیه‌شده حدود ۰.۸ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز است. در حالی که این نیاز در افراد فعال و به‌ خصوص کسانی که تمرینات مقاومتی انجام می‌دهند، می‌تواند به حدود ۱.۴ تا ۲ گرم به ازای هر کیلوگرم در روز هم برسد.

اولادی اضافه می‌کند: بنابراین مصرف پروتئین بیشتر از نیاز بدن، لزوما به معنای عضله بیشتر نیست. رشد عضله حاصل مجموعه‌ای از عوامل است: تمرین مقاومتی مناسب، دریافت انرژی کافی، پروتئین کافی، خواب و استراحت مناسب و استمرار در تمرین. پروتئین به تنهایی نمی‌تواند جای تمرین را بگیرد. پروتئین اضافی چه می‌شود؟

به گفته اولادی وقتی پروتئین بیشتری از نیاز بدن دریافت شود، تمام آن صرف ساخت عضله نمی‌شود. آمینواسیدهای اضافی می‌توانند برای تأمین انرژی مصرف شوند و اگر مجموع انرژی دریافتی از نیاز بدن بیشتر باشد، این مازاد انرژی می‌تواند در افزایش ذخایر چربی نقش داشته باشد.

این متخصص تغذیه می‌گوید: البته دلیل اصلی افزایش چربی بدن، خود پروتئین نیست. بلکه مجموع کالری دریافتی است. هر گرم پروتئین حدود ۴ کیلوکالری انرژی دارد. بنابراین اگر فرد علاوه بر غذای مورد نیازش، روزانه مقادیر زیادی گوشت، تخم‌مرغ، لبنیات یا مکمل‌های پروتئینی مصرف کند و کالری دریافتی‌اش از نیاز بدن بیشتر شود، افزایش وزن و افزایش چربی بدن دور از انتظار نیست.

بیشتر بخوانید؛ چه قدر و چه زمانی باید پروتئین بیشتری مصرف کنیم؟ ۸ آسیب ناشی از کمبود پروتئین که ممکن است از آن بی‌خبر باشید آیا با پروتئین‌های گیاهی هم می‌شود عضله‌سازی کرد؟ پروتئین زیاد برای بدن خطرناک است؟

زیاده‌روی در مصرف پروتئین بی‌حاشیه و بی‌عوارض هم نیست. متخصصان تغذیه می‌گویند وقتی دریافت پروتئین از نیاز بدن بیشتر می‌شود، می‌تواند تعادل رژیم غذایی را به هم بزند. اولادی می‌گوید: رژیم‌های بسیار پرپروتئین، به خصوص اگر بخش عمده پروتئین از منابع حیوانی پرچرب و غذاهای فرآوری‌شده تأمین شود، ممکن است جای میوه، سبزیجات، غلات کامل و سایر مواد غذایی ضروری را بگیرد و کیفیت کلی رژیم غذایی را کاهش دهد.

او به نکته مهم دیگری هم اشاره می‌کند: برخلاف تصور خیلی‌ها، بخش عمده نیاز روزانه بدن به پروتئین از طریق نان، غلات و فرآورده‌های لبنی تأمین می‌شود. نه فقط گوشت و فرآورده‌های گوشتی.

او به عوارض رژیم‌های پرپروتئین اشاره می‌کند و می‌گوید: در رژیم‌های بسیار پرپروتئین خطر مشکلات گوارشی مثل نفخ، احساس سنگینی، یبوست، دل‌درد و حتی اسهال هم وجود دارد. به‌ خصوص اگر محصول حاوی لاکتوز یا شیرین‌کننده‌هایی باشد که فرد به آنها حساسیت دارد.

به گفته متخصصان تغذیه، نوع منبع پروتئین هم به اندازه مقدار آن اهمیت دارد. اگر فرد برای بالا بردن پروتئین دریافتی خود بیشتر سراغ گوشت‌های پرچرب و فرآوری‌شده برود، ممکن است همزمان چربی اشباع، نمک و کالری بیشتری دریافت کند. بنابراین افزایش پروتئین وقتی با کاهش کیفیت کلی رژیم غذایی همراه باشد، لزوما انتخاب سالم‌تری نیست. آنها همچنین تأکید می‌کنند که برای افزایش پروتئین، الزامی به مصرف مکمل‌ها نیست و می‌توان بخش مهمی از نیاز بدن را از یک رژیم غذایی متنوع و متعادل تأمین کرد. پروتئین زیاد به کلیه‌ها آسیب می‌زند؟

یکی دیگر از نگرانی‌هایی که درباره مصرف بسیار زیاد پروتئین مطرح می‌شود، فشار بیشتر بر روی کلیه‌ها است. کارشناسان می‌گویند در افراد سالم، شواهد نشان نمی‌دهد که مصرف پروتئین به مقدار متعارف باعث آسیب‌های کلیوی شود، اما شرایط برای افراد مبتلا به بیماری‌های کلیه متفاوت است. اولادی، متخصص تغذیه در این باره می‌گوید: در بیماران کلیوی، مصرف زیاد پروتئین می‌تواند بار کاری کلیه‌ها را افزایش دهد و دفع مواد حاصل از تجزیه پروتئین را دشوارتر کند. به همین دلیل، این بیماران نباید خودسرانه سراغ رژیم‌های پرپروتئین بروند. چون افزایش بار کاری کلیه می‌تواند به تشدید آسیب و افت عملکرد کلیه منجر شود. کد خبر 1060589







یکشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۵ - 30 August 2026
خراسان جنوبی؛ از بحران تا ورشکستگی منابع آبی
خبرگزاری ایرنا

خراسان جنوبی؛ از بحران تا ورشکستگی منابع آبی

بیرجند - ایرنا - خراسان جنوبی پس از ۲۶ سال خشکسالی پیاپی، اضافه‌برداشت چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعبی از منابع زیرزمینی و بروز فرونشست در ۱۷ محدوده مطالعاتی، از مرحله بحران آب عبور کرده و به مرحله ورشکستگی آبی رسیده است؛ وضعیتی که کارشناسان از آن به عنوان «خط قرمز» منابع آبی یاد می‌کنند.
دستمزدهای پایین، ساعات کاری طولانی و کمبود امنیت شغلی/ از تاثیر تورم بر زندگی کارگری تا نیاز به نیروی کار تخصصی
سایت اقتصادآنلاین

دستمزدهای پایین، ساعات کاری طولانی و کمبود امنیت شغلی/ از تاثیر تورم بر زندگی کارگری تا نیاز به نیروی کار تخصصی

اصفهان - دستمزدهای پایین، ساعات کاری طولانی و کمبود امنیت شغلی سه توصیف ساده از زندگی کارگرانی است که این روزها تورم بر زندگی آنها بیش از گذشته سایه انداخته است.
کرمانی‌ها تا کی قرار است داغدار عزیزانشان شوند؟/ جاده‌ای که ۶ استاندار پشت سر گذاشت و تکمیل نشد
خبرگزاری ایسنا

کرمانی‌ها تا کی قرار است داغدار عزیزانشان شوند؟/ جاده‌ای که ۶ استاندار پشت سر گذاشت و تکمیل نشد

خبر واژگونی اتوبوس کرمان - مشهد در شب عید فطر و داغدار شدن چندین خانواده، تلخ و تاسف برانگیز است اما این اولین و آخرین حادثه از این دست نبوده و نیست.
«فرش ایرانی» یک گام تا سقوط/ از کمبود نیروی کار ماهر و کپی‌برداری تا اهمیت برندینگ و صادرات
سایت اقتصادآنلاین

«فرش ایرانی» یک گام تا سقوط/ از کمبود نیروی کار ماهر و کپی‌برداری تا اهمیت برندینگ و صادرات

اصفهان- فرش ایرانی به ویژه در استان اصفهان در اوج زیبایی و هنر با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می کند که می‌تواند این هنر اصیل را از عرش به فرش سوق دهد.
اینفوگرافیک/ پدیده فرونشست در کدام استان‌ ها بحرانی تر است؟ - تجارت‌نیوز
سایت تجارت نیوز

اینفوگرافیک/ پدیده فرونشست در کدام استان‌ ها بحرانی تر است؟ - تجارت‌نیوز

پدیده فرونشست، در ایران به بحرانی تبدیل شده است که مسئولان به هشدار در مورد آن بسنده می‌کنند.
غمنامه هیرکانی
روزنامه آرمان امروز

غمنامه هیرکانی

آرمان امروز : کارشناسان و مدیران منابع طبیعی در مازندران مراکز انباشت چوب را مسلخی برای جنگل‌های هیرکانی برشمردند و خواستار تجدید نظر در فرایند اعطای مجوز به این واحدها شدند چرا که این مراکز زمینه ای برای نابودی جنگل در شهرهای مختلف مازندران را فراهم می کند. به گزارش ایرنا، با توجه به افزایش [ ]
دار مشکلات بر گردن فرش دستبافت/ عرضه گسترده فرش‌های بی کیفیت افغان در بازار گلستان
سایت اقتصادآنلاین

دار مشکلات بر گردن فرش دستبافت/ عرضه گسترده فرش‌های بی کیفیت افغان در بازار گلستان

در سال‌های اخیر سختگیرانه‌تر شدن شرایط تحریم بر علیه ایران بسیاری از صنایع بزرگ و کوچک از جمله صنعت فرش دستبافت را دستخوش تحول کرده است.
روایتی از افزایش آمار خشونت و قتل در فارس/ نقش رفاه عمومی در کاهش خشونت
خبرگزاری ایلنا

روایتی از افزایش آمار خشونت و قتل در فارس/ نقش رفاه عمومی در کاهش خشونت

گزارش فوریت هاى مرکز پلیس فارس در بازه زمانی مهر و آبان نشان می دهد که آمار خشونت و قتل به دلایل مختلف در استان فارس روند افزایشی داشته است.
         
غول خفته گاوخونی بیدار شد/ ۱۴ استان درگیر خواهند شد
خبرگزاری مهر

غول خفته گاوخونی بیدار شد/ ۱۴ استان درگیر خواهند شد

اصفهان- بیدار شدن غول خفته گاوخونی یعنی فاجعه‌ اقتصادی و اجتماعی، یعنی کانون‌های ریزگردی که امروز چشم و ریه دیار زنده رود را پر کرده و فردا بی‌شک ۱۴ استان از جمله پایتخت را درگیر خواهد کرد.
صف جاماندگان سهام عدالت طولانی| جاماندگان منتظر و سهامداران ناراضی
سایت تحلیل بازار

صف جاماندگان سهام عدالت طولانی| جاماندگان منتظر و سهامداران ناراضی

ساری- سال ها از اجرای سهام عدالت می گذرد و نه تنها کام دارندگانش شیرین نشد بلکه رویای جاماندگان هم رنگ نگرفت.
سرمایه اجتماعی کشور از بین رفته است/ بیش از ۸۰ درصد مردم شیوه حاکم بر نحوه اداره کشور را قبول ندارند
خبرگزاری ایلنا

سرمایه اجتماعی کشور از بین رفته است/ بیش از ۸۰ درصد مردم شیوه حاکم بر نحوه اداره کشور را قبول ندارند

فعال سیاسی اصلاح طلب در قزوین گفت: درد بزرگی است که در جمهوری اسلامی که با 98 درصد تایید شده است اما در انتخابات برگزار شده طی سالهای اخیر، بیش از ۶۰ درصد مردم شرکت نکنند؛ البته کسانی که شیوه حکمرانی جامعه را قبول ندارند بیشتر از این تعداد است زیرا کسانی که رای سفید داده یا به افراد دیگری غیر از گفتمان …
ورود ۶۰ درصد فاضلاب شهری دزفول به رودخانه «دز»
روزنامه آرمان

ورود ۶۰ درصد فاضلاب شهری دزفول به رودخانه «دز»

آرمان امروز : رئیس اداره حفاظت محیط زیست دزفول گفت: ۶۰ درصد از فاضلاب شهری دزفول همچنان به صورت خام وارد رودخانه دز می‌شود که این موضوع علاوه بر خطرات بهداشتی فراوان، موجب نگرانی دوستداران محیط زیست شده است. مسعود نوری‌پور در جلسه کارگروه حفاظت کیفی رودخانه دز که در دزفول برگزار شد، اظهار کرد: [ ]
مردان متکدی برای کسب درآمد بیشتر لباس زنانه بر تن می‌کنند
خبرگزاری ایلنا

مردان متکدی برای کسب درآمد بیشتر لباس زنانه بر تن می‌کنند

یک کارشناس جمع آوری متکدیان گفت: گاهی ما به دنبال دستگیری متکدی خانم هستیم و وقتی او را دستگیر می کنیم متوجه می شویم که او یک مرد است و برای اینکه شناخته نشود و به قولی بهتر دل مردم را به دست آورد خودش را با لباس زنانه و چادر می پوشاند.