قیمت طلا امروز




 شورای تحول علوم انسانی

 خبرگزاری ایسکانیوز / ۲۵ ساعت قبل

هشدار رئیس شورای تحول علوم انسانی نسبت به جنگ شناختی و پیچیدگی‌های نوین اجتماعی

رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی، در جلسه این شورا به تشریح ابعاد مختلف جنگ شناختی، پیچیدگی‌های بغرنج اجتماعی در سطح جهانی و تأثیرات مخرب فضای مجازی بر کاهش آستانه تحمل و افزایش خشونت در جامعه پرداخت.
 هشدار رئیس شورای تحول علوم انسانی نسبت به جنگ شناختی و پیچیدگی‌های نوین اجتماعی
به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز، سعیدرضا عاملی با تأکید بر لزوم عبور از تحلیل‌های صرف، خواستار تشکیل کارگروه‌های میان‌رشته‌ای برای ارائه راهکارهای عملیاتی جهت مواجهه با معضلات اجتماعی شد.

عاملی در ابتدای سخنان خود با اشاره به تنش‌های اخیر در سطح جامعه پیرامون مسئله حجاب و عفاف، به نقل روایتی از یک درگیری خیابانی پرداخت و اظهار داشت: تقابل میان افراد با پوشش‌های متفاوت و واکنش‌های هیجانی و لجبازانه که گاه به درگیری‌های فیزیکی و هنجارشکنی‌های شدیدتر منجر می‌شود، نشان‌دهنده عمیق شدن شکاف‌ها و آسیب‌های اجتماعی است. مواجهه با این پدیده‌ها نیازمند درک دقیق از ریشه‌های آن است، چرا که این رفتارها صرفاً یک مسئله سطحی نیستند.

وی تاکید کرد: ما حتما نیازمند مواجهه حقوقی و قانونی با ولنگاری اجتماعی در جامعه هستیم و الا هر روز وضعیت نابسامان تر می شود و معضلات جدیدتر بوجود می‌آید. بدیهی است که مواجه با منکر یک وظیفه فردی و اجتماعی است ولی در عین حال نظام حکمرانی مسئولیت های جدید در این نظم اجتماعی و اقدامات بازدارنده برا منکرات اجتماعی دارد و نمی تواند مسئولیت خود را انکار کند. در بعضی از امور خلاء حقوقی و قانونی داریم که بنظرم قوه محترم قضائیه در این خصوص مسئولیت جدی دارد.

رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با تأکید بر وجود مهندسی بیرونی و اتاق‌های فکر دشمن، خاطرنشان کرد: نظام سلطه و صهیونیسم بین‌الملل برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای را برای جامعه ایران در قالب "جنگ نرم" و "جنگ شناختی" تدارک دیده‌اند و این روند همچنان ادامه دارد. این تهدیدات واقعیت‌هایی انکارناپذیر هستند که غفلت از آن‌ها می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری برای امنیت روانی و اجتماعی کشور به همراه داشته باشد.

بحران هویت و پیچیدگی‌های بغرنج اجتماعی در غرب

وی مسائل اجتماعی را یک چالش بغرنج در سطح جهانی دانست و با اشاره به تحولات جوامع غربی گفت: امروزه در آمریکا و اروپا با پدیده‌هایی مواجهیم که در آن‌ها هویت جنسیتی از حالت ذاتی و طبیعی خارج شده و به یک انتخاب سیال تبدیل گشته است. آموزش این مفاهیم به کودکان در مدارس ابتدایی و افتخار به تغییر جنسیت، نشان‌دهنده عمق بحران هویت در غرب است. همچنین، جریان‌های مرتبط با این پدیده‌ها در غرب با خشونت و عدم تحمل مخالفان همراه است که خود یک مسئله ساختاری و نگران‌کننده محسوب می‌شود.

رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در ادامه به واکاوی رابطه میان فضای فیزیکی و مجازی پرداخت و تصریح کرد: فضای مجازی فرآیندها را سریع کرده است؛ به طوری که انتقال سرمایه که در دنیای فیزیکی نیازمند صرف زمان است، در فضای مجازی با یک کلیک انجام می‌شود. این تضاد سرعت، موجب کاهش شدید آستانه تحمل انسان‌ها در مواجهه با کندی‌های دنیای فیزیکی شده است. با توجه به اینکه افراد به طور متوسط ۵ تا ۶ ساعت از زمان فعال خود را در فضای مجازی سپری می‌کنند، ما با پدیده‌ای مواجهیم که مستقیماً بر رفتارهای اجتماعی و بروز خشونت‌های نهادینه تأثیر می‌گذارد.

عاملی افزود: آثار این زیست مجازی در قالب "دیگری‌هراسی"، بیگانه‌پنداری و حتی تقابل اعضای خانواده‌ها خود را نشان می‌دهد. پدر و مادرها از این وضعیت رنج می‌برند اما فاقد قدرت و راهکار مقابله با آن هستند. متأسفانه فضای مجازی باعث شده تا آسیب‌های اجتماعیِ کلان‌شهرهای غربی نظیر لس‌آنجلس، نیویورک، پاریس و لندن به راحتی به ایران منتقل شود. ما امروز با افزایش مصرف الکل مواجهیم که تبعات مرگبار آن در حوادث رانندگی و جنایات به وضوح دیده می‌شود.

رئیس شورای تحول علوم انسانی نسبت به فقدان راهکارهای عملی در میان نخبگان و مسئولان هشدار داد و تأکید کرد: مردم از ما راهکار می‌خواهند، اما ما غالباً تنها به بیان دردها و اعتراضات بسنده می‌کنیم. به نظر می‌رسد یکی از دلایل عدم ورود قاطع دولت به برخی از این معضلات، فقدان راهکارهای دقیق و علمی است. ما نباید صورت‌مسئله را رها کنیم؛ بر اساس قاعده "لا یُدرکُ کُلُّه لا یُترکُ کُلُّه"، حتی اگر قادر به حل تمام ابعاد یک مسئله نیستیم، نباید آن را به حال خود رها کنیم.

رئیس شورای تحول علوم انسانی با اشاره به اهمیت مواجهه حقوقی و قانونی با پدیده‌های اجتماعی، تصریح کرد: نمی‌توانیم بدون تدوین مقررات دقیق، از کنار مسائل عبور کنیم. به عنوان مثال، در کشور ما مسائل مرتبط با مصرف الکل بعنوان یک جرم به رسمیت شناخته نشده و به همین دلیل، فاقد مقررات بازدارنده و مدیریت‌شده برای آن هستیم. این در حالی است که در کشورهایی مانند آمریکا، برای فردی که الکل مصرف کرده و از دوز مجاز فراتر رفته، تسهیلات حمل‌ونقل عمومی رایگان در نظر گرفته می‌شود تا از رانندگی او جلوگیری شود؛ اما در مقابل، اگر همان فرد پشت فرمان بنشیند، با جرایم بسیار سنگین منجر به محرومیت از رانندگی مواجه خواهد شد.

وی با ابراز تأسف از آمار تلفات جاده‌ای در کشور افزود: ما سالانه حدود ۲۰ هزار کشته در تصادفات رانندگی داریم. اگر کارشناسان آمارهای دقیق را واکاوی کنند، متوجه می‌شوند که بخش قابل‌توجهی از این تصادفات و سبقت‌های غیرمجاز، ریشه در مصرف مواد مخدر، الکل و گرفتاری به آسیب‌های اجتماعی دارد. این آمارها باید توسط متخصصان استخراج و ریشه‌یابی شود.

عاملی، حل معضلات اجتماعی را نیازمند یک عزم میان‌رشته‌ای دانست و خاطرنشان کرد: حوزه‌های روان‌شناسی، تعلیم و تربیت، جامعه‌شناسی و علوم اجتماعی و حقوق و نظامات مرتبط با آسیب های اجتماعی باید در قالب اتاق‌های فکر به هم‌افزایی بپردازند. نمی‌شود دائماً از کنار این مسائل رد شد و گفت این مشکلات وجود دارد، چه کسی قرار است برای این‌ها فکر کند؟

وی با اشاره به جایگاه و ظرفیت‌های شورای تحول و ارتقای علوم انسانی تأکید کرد: این شورا ظرفیت چندرشته‌ای لازم برای پاسخگویی به این چالش‌ها را دارد. وی خواستار ورود عملیاتی اعضای شورای تحول و ارتقای علوم انسانی به این میدان شد و گفت: کارگروه‌ها باید برای مواجهه با مسائل پیچیده اجتماعی ایران، راهکارهای چندجانبه و علمی استخراج کنند. متأسفانه در فضای آکادمیک نیز در برگزاری کنفرانس‌ها و سمینارهای تخصصیِ متمرکز بر این آسیب‌ها دچار نوعی پرهیز و کم‌کاری هستیم.

رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود، به نقد عملکرد رسانه ملی در پرداختن به آسیب‌های اجتماعی پرداخت و گفت: به مسئولان صداوسیما تذکر داده‌ام که رسانه ملی در پرداختن به این مسائل دچار غفلت شده است. ژانرهای داستانی و سریال‌ها ظرفیت بی‌نظیری برای کالبدشکافی مسائل اجتماعی دارند.

وی افزود: ممکن است بخشی از جوانان ما تلویزیونی تماشا نکنند، اما اگر یک سریال محبوبیت اجتماعی پیدا کند، می‌تواند تأثیرات شگرفی بر افکار عمومی بگذارد و نقاط ویرانگرِ آسیب‌های اجتماعی را به زیبایی به تصویر بکشد.

دکتر عاملی به قدرت نفوذ هنر اشاره کرد و گفت: هنر با عمق وجود و ناخودآگاه انسان سر و کار دارد. ممکن است پیامی که به صراحت و با لحنی دستوری بیان می شود، اثری نداشته باشد، اما هنر می‌تواند آن را در قالب یک اثر داستانی به جانِ مخاطب بنشاند و او را متحول کند.

رئیس شورای تحول علوم انسانی، به انتظارات حاکمیت از نخبگان علوم انسانی اشاره کرد و گفت: امروز دولت نیز از ما می‌خواهد که راهکار ارائه دهیم. برای برون‌رفت از این وضعیت، باید به مبانی و نظریات بنیادینی همچون نظریات امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری در حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی رجوع کنیم و بر اساس آن‌ها، نقشه‌ راه عملیاتی برای مواجهه با این جنگ شناختی و آسیب‌های اجتماعی تدوین نماییم.

دکتر ُعاملی در ادامه این نشست، پس از استماع گزارش عملکرد کارگروه حقوق، از تأثیرگذاری مستقیم مطالعات و نامه‌نگاری‌های این کارگروه بر روند تقنین در مجلس و تغییر رویه‌های قوه قضاییه در عرصه بین‌الملل قدردانی کرد.

وی همچنین با تبیین مفهوم حکمرانی شبکه‌ای و اشاره به جهش‌های شگرف هوش مصنوعی، سند تحول آموزش حقوقی را الگویی راهبردی برای سایر رشته‌های علوم انسانی دانست.

رئیس شورای تحول علوم انسانی با اشاره به اثرگذاری عملیِ گزارش‌های کارگروه حقوق بر حاکمیت، خاطرنشان کرد: نامه‌ای که توسط همکاران کارگروه حقوق تهیه شد، تأثیر بسیار ملموسی بر قانون‌گذاری و رویه‌های قضایی کشور گذاشت. در آخرین دیداری که خدمت مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) داشتم، دو خلأ اساسی را به عرض ایشان رساندم: نخست، فقدان قانون داخلی برای رسیدگی به جرایم کیفری بین‌المللی و دوم، انفعال قوه قضاییه در طرح دعوا و پیگیری حقوقی در دادگاه‌های بین‌المللی.

وی افزود: ایشان این موضوع را بسیار مهم ارزیابی کردند و دستور پیگیری صادر فرمودند. پس از ارجاع این نامه به قوه قضاییه، شاهد تغییر رویکرد و ورود جدی این قوه به عرصه بین‌الملل بودیم؛ به طوری که امروز قوه قضاییه نه‌تنها در حال تهیه لوایح لازم است، بلکه تیم‌های قوی حقوقی را برای حضور و طرح دعوا در دادگاه‌های بین‌المللی سازماندهی کرده است.

تصویب طرح رسیدگی به جرایم کیفری بین‌المللی در مجلس

دکتر عاملی با تأکید بر اهمیت مشروعیت‌بخشی به دادگاه‌های ملی برای رسیدگی به جرایم فراملی، تصریح کرد: خوشبختانه پیگیری‌های انجام‌شده موجب شد این موضوع در قالب یک طرح به مجلس شورای اسلامی برود. بر اساس گفت‌وگوهایی که با بعضی از اعضای هیئت‌رئیسه مجلس داشتم، کلیات این طرح به تصویب رسید و هم‌اکنون در مرحله بررسی در شورای نگهبان است. این یک دستاورد بزرگ و تاریخی است؛ چرا که سال‌ها در پرونده‌های مانند محاکمه صدام و جنایات جنگی، به دلیل فقدان این پشتوانه قانونی، دست دادگاه‌های ملی ما بسته بود. نقش گروه حقوق شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی با محوریت دکتر نجفی خواه و ارسال نامه محتوایی مهم در این خصوص در شرایط جنگ سوم بسیار مهم و کلیدی بود.

وی حل چالش‌های صلاحیتی را از دیگر برکات این قانون دانست و گفت: دایره جرایم کیفری بین‌المللی بسیار گسترده است. پیش‌تر در جرایمی نظیر قاچاق کلان مواد مخدر یا سایر تخلفات سازمان‌یافته که توسط شبکه‌های بین‌المللی و اتباع غیرایرانی علیه امنیت کشور انجام می‌شد، به دلیل مشکلات صلاحیتی و مرجعیت، با بن‌بست‌های حقوقی مواجه بودیم که این قانون، آن گره‌ها را باز خواهد کرد. از همه مهمتر رسیدگی به جنایات جنگی ترامپ و نتانیاهوست که ضمن ورود نهادهای بین المللی این محاکمه ملی و احکام صادره می تواند مواجهه قانونی را فراهم کند.

حکمرانی شبکه‌ای و انقلاب هوش مصنوعی در آموزش حقوق

رئیس شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی بعد از ارائه گزارش رئیس کارگروه حقوق دکتر نجفی خواه به تمجید از سند تحول آموزش حقوقی و رویکرد حکمرانی شبکه‌ای تدوین‌شده پرداخت و اظهار داشت: امروز بحث حکمرانی، معنایی فراتر از رویکردهای سنتی و مجرد پیدا کرده است. ما با پدیده "حکمرانی شبکه‌ای" و محیط‌های ماژولار مواجهیم که در آن، گروه‌های ارتباطی به صورت ماتریسی به یکدیگر متصل می‌شوند و یک شبکه قدرتمند را شکل می‌دهند.

وی با اشاره به ظهور مدل‌های پیشرفته هوش مصنوعی افزود: قدرت امروز چت‌بات‌ها و پلتفرم‌های هوش مصنوعی، دقیقاً از همین اتصال شبکه‌ای و پردازش کلان‌داده‌ها ناشی می‌شود. وقتی یک مدل زبانی می‌تواند بیش از ۱.۲ تریلیون پارامتر را فعال و مدیریت کند، نشان‌دهنده عمق تحول در تولید دانش و استدلال است. سند تحول آموزش حقوقی باید به گونه‌ای باشد که دانشجو بتواند از این ظرفیت‌های عظیم داده‌ای و شبکه‌ای در عرصه وکالت، قضاوت و حقوق بین‌الملل بهره‌برداری کند.

عاملی، سند تدوین‌شده توسط کارگروه حقوق را یک الگوی موفق برای سایر رشته‌ها خواند و تأکید کرد: امیدوارم این سند، به یک مدل و الگوی استاندارد تبدیل شود تا بتوانیم بر اساس آن، "سند تحول درونی" سایر دیسیپلین‌ها و رشته‌های علوم انسانی را نیز با همین دقت و عمق تدوین کنیم. این یک کار زیربنایی و بسیار مهم است.

رئیس شورای تحول علوم انسانی موضوع تحول در رشته‌ها را به بحث کلان آمایش رشته‌ها و مدیریت ظرفیت فارغ‌التحصیلان گره زد و گفت: بحث تحول رشته‌ها، مستقیماً به این سؤال پاسخ می‌دهد که ما در هر حوزه دقیقاً به چه تعداد و با چه کیفیتی فارغ‌التحصیل نیاز داریم. این موضوع یکی از محورهای مهمی است که بر اساس دستورات مقام معظم رهبری آغاز شده است.

وی با اشاره به ضرورت ارتقای کیفی و مهارتی دانشجویان خاطرنشان کرد: بر اساس رهنمودهای رهبری، مقرر شده است تا ۲۰ درصد به ظرفیت یادگیری و مهارت‌افزایی دانشجویان افزوده شود. ما نباید اجازه دهیم که درون دانشگاه‌ها و رشته‌ها دچار انقباض و کوچک‌شدگی شوند، بلکه باید با نیازسنجی دقیق و ارتقای سواد شبکه‌ای و حقوقی، ظرفیت‌های کشور را برای مواجهه با چالش‌های نوین جهانی تجهیز کنیم. در مجموع، باید از مدل و الگوی موفقی که همکاران کارگروه حقوق خلق کرده‌اند، قدردانی کرد و آن را در سایر حوزه‌ها تسری داد.

سعیدرضا عاملی در بخش پایانی این نشست تخصصی، پس از ارائه گزارش عملکرد و برنامه های کارگروه علوم سیاسی توسط جناب آقای دکتر لک‌زایی ریاست کارگروه علوم سیاسی ضمن تشکر از اقدامات و کارهای گسترده صورت گرفته هم در امر تاسیس رشته‌های جدید و بازنگری رشته‌ها، نسبت به دگرگونی بنیادین مفاهیم قدرت و حکمرانی در سایه فناوری‌های نوین، بر لزوم بازنگری در برخی طرح‌های قانونیِ محدودکننده و مقابله با انزوای علمی ایران در سطح جهان تأکید کرد.

رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با اشاره به تحولات شتابان در حوزه‌های علوم سیاسی، روابط بین‌الملل و مطالعات منطقه‌ای اظهار داشت: ما امروز با تغییر بنیادین در قلمروهای قدرت مواجهیم. در حالی که ما در مکان‌های سنتی به دنبال قدرت می‌گردیم، قدرت در بسترهای جدید در حال ایفای نقش و تغییر معادلات است. وقتی یک شهروند به طور متوسط ۶ ساعت از روز خود را در فضای مجازی سپری می‌کند و گزارش‌های جهانی نشان می‌دهد که نزدیک به ۵۰ درصد مشاغل تحت تأثیر فناوری اطلاعات در معرض دگرگونی یا نابودی هستند، نظامات سیاسی و رشته علوم سیاسی نیز باید خود را با این فاکتورهای نوین تطبیق دهند؛ در غیر این صورت، این رشته‌ها از کارآمدی ساقط خواهند شد.

وی با تأکید بر لزوم کارآمدی رشته‌های علوم انسانی برای جامعه اسلامی افزود: همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، افزودن واحدهای مهارتی به سرفصل‌های درسی یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است. تغییر حوزه عملکرد رشته‌ها و مشاغل ایجاب می‌کند که ما به صورت مستمر رویکردهای خود را به‌روزرسانی کنیم.

بخش دیگری از سخنان رئیس شورای تحول علوم انسانی به معضل ایران‌هراسی و انزوای نخبگان ایرانی در مجامع بین‌المللی اختصاص داشت. وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی دارای پیامی جهانی است اما در سطح بین‌الملل با دیوار اسلام‌هراسی و انقلاب‌هراسی مواجه شده است، خاطرنشان کرد: ما در مجامع علمی جهانی با نوعی ترور شخصیت و انزوا مواجهیم. به عنوان مثال، در یک کنفرانس علمی بین‌المللی بزرگ که بیش از ۶۰۰ مقاله در آن ارائه می‌شد، ده‌ها محقق از کشور ترکیه حضور فعال داشتند، اما جای نمایندگان علمی ایران به شدت خالی بود و تنها حضور محدودی داشتیم.

بازنگری گسترده در سرفصل‌های درسی و هشدار نسبت به شکاف عمیق دانشگاه با بازار کار

محسن نجفی‌خواه، رئیس کارگروه حقوق شورای تحول و ارتقای علوم انسانی، در نشست این شورا به تشریح دستاوردها و برنامه‌های راهبردی این کارگروه پرداخت. وی با تأکید بر لزوم تلفیق آموزش‌های نظری با مهارت‌های کاربردی و احکام قانونی، از تدوین سند تحول دانش حقوق و گذار از مدیریت سلسله‌مراتبی به حکمرانی شبکه‌ای در نظام حقوقی و دانشگاهی کشور خبر داد.

نجفی‌خواه از ابلاغ بیش از ۱۳ سرفصل درسی جدید و در دست بررسی بودن سایر دروس خبر داد. وی با اشاره به برگزاری ۸ نشست علمی با محوریت حکمرانی حقوقی و جایگاه حقوق در جهان اسلام، از به‌روزرسانی رشته‌های دیرپا و راکدی مانند حقوق کار و تأمین اجتماعی پس از چند دهه خبر داد و تأکید کرد که فرایندها برای تسریع در کار، از سطح ستاد به وزارتخانه خلاصه و چابک‌سازی شده‌اند.

ارائه گزارش‌های سیاستیِ متعدد درباره عرضه و تقاضای رشته حقوق، یکی از بخش‌های مهم این نشست بود. وی به فاصله معنادار کیفیت آموزش با نیازهای واقعی بازار کار اشاره کرد. همچنین مطالعاتی پیرامون نقش فناوری اطلاعات در خدمات حقوقی، پلتفرم‌های نوین حل اختلاف و بررسی اثرات کاهش دوره تحصیلی در مقطع کارشناسی حقوق انجام و ارائه شده است.

رئیس کارگروه حقوق، ظرفیت عظیم حقوقدانان و نهادهای حاکمیتی را سرمایه‌ای ملی دانست که باید در خدمت دانشگاه و بالعکس قرار گیرد. وی خواستار ایجاد سازوکارهای تأمین مالی و انگیزشی برای تسهیل تبادل استاد و درس، انجام پروژه‌های مشترک و برگزاری رویدادهای علمی در بستر این شبکه شد.

نجفی‌خواه در پایان، هدف غایی این طرح را تسریع در برنامه‌ریزی درسی، تولید محتوای ناب و ارتقای آموزش‌های مهارتی عنوان کرد و از نهایی‌سازی سند حکمرانی شبکه‌ای، تعیین سازوکارهای عضویت (اختیاری یا الزامی) دانشگاه‌ها در این شبکه و استقرار نظام دقیق پایش و ارزیابی در آینده نزدیک خبر داد.

پایان دهه‌ها رکود در آموزش علوم سیاسی؛ از تدوین برنامه راهبردی ۱۰ ساله تا نوسازی کامل سرفصل‌ها

نجف لک‌زایی، رئیس کارگروه علوم سیاسی شورای تحول و ارتقای علوم انسانی، در نشست این شورا به تشریح دستاوردهای کلان این کارگروه در نوسازی بنیادین رشته‌های حوزه سیاست و حکمرانی پرداخت. وی با اعلام پایان دوران رکود ۷ تا ۱۰ ساله در اصلاح برنامه‌های درسی، از تدوین برنامه راهبردی ۱۰ ساله علوم سیاسی جمهوری اسلامی ایران و بازنگری گسترده در مقاطع کارشناسی تا دکتری خبر داد.

لک‌زایی با اشاره به نابسامانی‌های پیشین و اجرای برنامه‌های قدیمی (مصوب سال ۹۶ وزارت علوم) به جای برنامه‌های شورای تحول، از یک خانه‌تکانی بزرگ خبر داد. وی اعلام کرد: از ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ تاکنون، ۳۵ جلسه کارگروه و بیش از ۵۰ جلسه کمیته‌های تخصصی (برای نخستین بار) برگزار شده است. تشکیل ۹ کمیته تخصصی موجب شد تا از ورود به بحث‌های چالشیِ غیرتخصصی جلوگیری شده و نظرات بر اساس شاخص‌های چهارگانه و دقیق علمی بررسی شود.

تهیه برنامه کاری برای ۱۳ محور ابلاغی و تدوین برنامه راهبردی ۱۰ ساله مجموعه علوم سیاسی ایران از دیگر دستاوردهای این کارگروه است. لک‌زایی با اشاره به برگزاری همایش‌های تخصصی، بر لزوم بازتعریف جایگاه رشته حکمرانی در نسبت با سیاست‌گذاری عمومی و هم‌راستا کردن سرفصل‌ها با پیش‌نویس طرح جامع حکمرانی کشور تأکید کرد.

رئیس کارگروه علوم سیاسی از اجرای سرفصل‌های جدید از سال جاری در رشته‌های مختلف خبر داد: در کارشناسی علوم سیاسی: برنامه قدیمی مصوب سال ۱۳۶۹ با همکاری دانشگاه تربیت مدرس در چهار زمینه تخصصی کاملاً به‌روز شد. در کارشناسی ارشد: رشته‌های روابط بین‌الملل، دیپلماسی و سازمان‌های بین‌المللی و اندیشه سیاسی در اسلام (با بیش از ۹۰ درصد تغییر) نوسازی و ابلاغ شدند. همچنین گرایش‌های ارشد علوم سیاسی (مصوب ۹۹) اصلاح و با گرایش‌های جدید اجرایی شد. در دکتری: ساختار دکتری از حالت گرایش به زمینه‌های تخصصی تغییر یافت.

وی از مکاتبه و هماهنگی با دانشگاه‌های مادر (تهران، شهید بهشتی، شیراز و...) برای به‌روزرسانی منابع و سرفصل‌ها خبر داد. لک‌زایی تأکید کرد: اولویت اصلی تا پایان سال، تعیین تکلیف و اصلاح رشته‌های دارای وضعیت قرمز (نظیر مطالعات جهان، مطالعات آمریکای شمالی، مطالعات صلح و حل منازعه و مطالعات انقلاب اسلامی) و همچنین رشته‌های دارای عمر بالای ۱۰ سال یا دانشجوی کم است.

لک‌زایی در پایان با تأکید بر مشارکت گسترده اساتید و تنوع تخصص‌ها در کمیته‌ها، خاطرنشان کرد: خوشبختانه تاکنون هیچ‌گونه بازخورد منفی یا شکایتی از سوی دانشگاه‌ها نسبت به این تغییرات گزارش نشده است. کارگروه ضمن تحقق اهداف اصلاح دوساله و برنامه‌ریزی ۱۰ ساله، آمادگی کامل برای اجرای سایر طرح‌های اورژانسی شورای تحول را داراست.

انتهای پیام/







پنجشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۵ - 27 August 2026
بسته عبور از ناترازی گاز
سایت ایران آنلاین

بسته عبور از ناترازی گاز

کشور پیش از رخدادهای سال ۱۴۰۵ نیز در تأمین برخی حامل‌های انرژی از جمله برق، گاز طبیعی، بنزین و گازوئیل با ناترازی روبه‌رو بود؛ اما آسیب دیدن بخشی از زیرساخت‌های انرژی، شرایط تأمین سوخت را پیچیده‌تر کرده و فشار بیشتری بر شبکه وارد کرده است.
نقشه راه توسعه اقتصادی ایران؛ از نوآوری آمریکایی و رفاه اروپایی تا برنامه‌ریزی چینی - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

نقشه راه توسعه اقتصادی ایران؛ از نوآوری آمریکایی و رفاه اروپایی تا برنامه‌ریزی چینی - مردم سالاری آنلاین

به گزارش مردم سالاری آنلاین به نقل از دکتر محمدمهدی بهکیش؛ اقتصاددان در سرمقاله امروز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: امید آن است که در آینده‌ای نه چندان دور جنگ تمام شود و تحریم‌ها رفع شوند. در آن زمان چالش اصلی اقتصاد ایران انتخاب یا طراحی الگوی توسعه‌ای متناسب با شرایط تاریخی، فرهنگی و ساختار خود است.
تأمین معیشت مردم در گرو افزایش کالا برگ و تسهیلات خرید کالا
سایت جوان آنلاین

تأمین معیشت مردم در گرو افزایش کالا برگ و تسهیلات خرید کالا

امیرحسین اقبالی، کارشناس اقتصادی: اعمال سقف کالابرگ از حداقل ۵/۱ میلیون تومان به ازای هر نفر و اعطای تسهیلات خرید کالا‌های اساسی به پشتوانه یارانه نقدی به مب...
لندکروز در بازار، موبایل در صف ارز!
سایت جوان آنلاین

لندکروز در بازار، موبایل در صف ارز!

ورود تویوتا لندکروز هیبرید و چند مدل لکسوس LX، دوباره بحثی قدیمی در نحوه مدیریت واردات را زنده کرده، چراکه گمرک مجوز واردات لندکروز هیبرید و مدل‌های LX۶۰۰، L...
         
توقف عمدی عرضه کالا در فروشگاه‌های آنلاین تخلف است
سایت جوان آنلاین

توقف عمدی عرضه کالا در فروشگاه‌های آنلاین تخلف است

سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی با هشدار به درگاه‌های فروش مجازی: نوسانات ارزی مجوزی برای توقف عرضه کالا نیست
         
ارزپاشی ۵۰۰ میلیون دلاری؛ مسکن موقت برای تب تند دلار
سایت رویداد‌ ۲۴

ارزپاشی ۵۰۰ میلیون دلاری؛ مسکن موقت برای تب تند دلار

بانک مرکزی برای آنکه تب تند دلار بالا نگیرد، ۵۰۰ میلیون دلار وارد بازار کرد. البته این اقدام فعلاً نتیجه هم داده و دلار که از محدوده سقف قیمتی ۲۰۰ هزار تومان هم گذشته بود، دیروز اندکی عقب‌نشینی کرد و به زیر این سقف آمد.
اقتصاد ایران دیگر با الگوی تکیه بر درآمدهای نفتی اداره نمی‌شود
سایت اقتصاد معاصر

اقتصاد ایران دیگر با الگوی تکیه بر درآمدهای نفتی اداره نمی‌شود

پژوهشگر اقتصاد ایران گفت: عبور از شرایط جنگی به‌ تنهایی برای بهبود اقتصاد کافی نیست و دولت در دوره پساجنگ باید با بازسازی اعتماد، حمایت از سرمایه‌گذاری مولد...
چه کسی بنزین ایران را می‌خورد؟ | قاچاق، محاصره دریایی یا ۱۳ میلیون خودروی فرسوده؟
سایت رویداد‌ ۲۴

چه کسی بنزین ایران را می‌خورد؟ | قاچاق، محاصره دریایی یا ۱۳ میلیون خودروی فرسوده؟

بحران بنزین دیگر فقط مسئله مصرف بالای خودروها نیست؛ ایران هم‌زمان با رشد مصرف، با افت تولید، محدودیت واردات و قاچاق گسترده سوخت مواجه است. در این میان، دولت از اصلاح قیمت و شیوه توزیع بنزین سخن می‌گوید، اما پرسش اصلی همچنان باقی است: بنزین ایران کجا مصرف می‌شود و سهم خودروهای پرمصرف، قاچاق و ناکارآمدی …
امارات، ترکیه و کانادا، مقصد اصلی ارزهای خارج‌شده توسط تراستی‌ها هستند
روزنامه توسعه ایرانی

امارات، ترکیه و کانادا، مقصد اصلی ارزهای خارج‌شده توسط تراستی‌ها هستند

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نحوه شکل گیری پدیده تراستی ها در اقتصاد ایران، عنوان کرد: در حدود یک سال اخیر، موانع
خانم وزیر در تله «شایدها»! / تیزر تبلیغاتی به جای گزارش عملکرد!
سایت تابناک

خانم وزیر در تله «شایدها»! / تیزر تبلیغاتی به جای گزارش عملکرد!

مصاحبه اخیر وزیر راه و شهرسازی نشان داد که رویکرد تبلیغاتی جای خود را به گزارش‌های عملکردی داده است برای مثال ادعای مالکیت مسکن برای ۳۰ هزار نفر آن هم بدون...
آیا دولت نسخه اورژانسی برای بحران ارز دارد؟!
سایت تابناک

آیا دولت نسخه اورژانسی برای بحران ارز دارد؟!

اگر خدای ناکرده با اقدامات آدم غیرمتعادلی مثل ترامپ اوضاع درآمد ارزی دولت به مرحله بحرانی رسید و حسرت از دست‌دادن سرمایه ارزی برای نیازهای ضروری جامعه پیش آم...
خالی‌فروشی در انتظار سامانه‌ای که نیامد
روزنامه شرق

خالی‌فروشی در انتظار سامانه‌ای که نیامد

نظام تنظیم‌گری پلتفرم‌های آنلاین طلا در ایران با وجود تصویب دستورالعمل‌های متعدد و ابلاغ ضوابط از سوی بانک مرکزی، همچنان با چالش‌های ساختاری جدی مواجه است.
ازدحام در جایگاه‌های سوخت تهران
روزنامه شرق

ازدحام در جایگاه‌های سوخت تهران

صف‌های طولانی مقابل جایگاه‌های سوخت در جای‌جای شهر تهران به چشم می‌آید؛ صف پمپ بنزین اقدسیه یا پمپ بنزین میدان آزادی و پمپ‌های بنزین سیار فرقی ندارد، در تمام نقاط شهر خودروهای زیادی در انتظار سوخت‌گیری قطار شده‌اند؛ برخی علاوه بر خودرو با ظرف‌های متعدد به پمپ بنزین آمده‌اند تا سوخت اضافه تهیه کنند.
روزنامه دنیای اقتصاد

داستان سقوط دستمزد دلاری در ایران/ چرا فروشندگان حاضر به تخفیف می‌شوند؟ +فیلم

محیط جنگ‌زده کسب‌وکارها
روزنامه دنیای اقتصاد

محیط جنگ‌زده کسب‌وکارها

فضای کسب‌وکار ایران در بهار۱۴۰۵ به نامساعدترین سطح هشت سال اخیر، پس از پایان‌دوره برجام رسید. ثبت عدد 6.23 برای این شاخص، از تشدید نااطمینانی و دشوارتر شدن مسیر فعالیت اقتصادی بنگاه‌ها حکایت دارد. تازه‌ترین گزارش پایش ملی محیط کسب‌وکار نشان می‌دهد فشار بر فعالان اقتصادی حاصل ترکیبی از نوسان قیمت‌ها، …
         
ساختن آینده‌ در جایی دیگر! + فایل صوتی
روزنامه دنیای اقتصاد

ساختن آینده‌ در جایی دیگر! + فایل صوتی

اتومبیل جلوی پارکینگ فرودگاه امام خمینی می‌ایستد. موتور خاموش می‌شود؛ اما هیچ‌کس بلافاصله پیاده نمی‌شود.
مسئله اقتصاد خلق پول است یا پول بی‌هدف؟
روزنامه آرمان امروز

مسئله اقتصاد خلق پول است یا پول بی‌هدف؟

علیرضا اکبری آرمان امروز : در شرایطی که پس از جنگ، موضوع افزایش تسهیلات‌دهی شبکه بانکی و هدایت منابع به چرخه اقتصادی کشور مورد توجه قرار گرفته است، هر نوع تسهیلاتی که از سوی شبکه بانکی پرداخت می‌شود، به نوعی با خلق پول همراه است و این موضوع اساسا جزو ماهیت و وظایف نظام بانکی [ ]
دو عامل مهم فشار بر بازار ارز و تورم
روزنامه آرمان امروز

دو عامل مهم فشار بر بازار ارز و تورم

آرمان امروز : عباسعلی حقانی‌نسب- کارشناس اقتصادی با اشاره به شرایط کنونی بازار ارز و روند تأمین کالاهای اساسی تأکید کرد: برای مدیریت نرخ ارز نباید فقط به سمت عرضه چشم دوخت؛ چرا که چالش‌های ساختاری مهم‌تری در اقتصاد وجود دارند که مانع از کاهش قابل‌توجه نرخ ارز می‌شوند. افت درآمدهای صادراتی؛ نخستین چالش …
قاچاق روزانه ۳۰ میلیون لیتر سوخت؛ پشت پرده چه کسانی ایستاده‌اند؟/ از جاده ملا تا قاچاق ۴۳۲ میلیون لیتر گازوئیل
سایت اقتصاد ۲۴

قاچاق روزانه ۳۰ میلیون لیتر سوخت؛ پشت پرده چه کسانی ایستاده‌اند؟/ از جاده ملا تا قاچاق ۴۳۲ میلیون لیتر گازوئیل

اعتراف کم‌سابقه رئیس سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت درباره نفوذ مافیای قاچاق سوخت در ساختار قدرت، بار دیگر پرونده قاچاق سازمان‌یافته سوخت را به صدر اخبار آورد؛ بازاری که بنا بر برآورد‌ها روزانه تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت را می‌بلعد و به گفته این مقام دولتی، ذی‌نفعان آن در هر دو جناح سیاسی حضور دارند.
مزایده ۱۰۰ همتی موسسه اعتباری ملل در ایستگاه بازگشایی پاکت‌ها/ آزمون بزرگ برای بازگشت دارایی‌ها به چرخه اقتصاد
سایت اقتصاد ۲۴

مزایده ۱۰۰ همتی موسسه اعتباری ملل در ایستگاه بازگشایی پاکت‌ها/ آزمون بزرگ برای بازگشت دارایی‌ها به چرخه اقتصاد

موسسه اعتباری ملل در حالی ۱۱ شهریور ماه پاکت‌های یکی از بزرگ‌ترین مزایده‌های تاریخ خود را بازگشایی می‌کند که این واگذاری را می‌توان یکی از مهم‌ترین گام‌های عملیاتی در مسیر سامان‌دهی دارایی‌ها، کاهش دارایی‌های مازاد و تقویت انضباط ترازنامه این موسسه دانست.
صف‌هایی به طول 14 میلیون لیتر کسری بنزین!
روزنامه توسعه ایرانی

صف‌هایی به طول 14 میلیون لیتر کسری بنزین!

رامتین موثق چندین هفته است که از احتمال افزایش قیمت بنزین می گذرد اما در این مدت، تنها نگرانی مردم افزایش یافته و ایجاد صف های طولانی مقابل
افسانه شکست بازار | آیا مکانیسم بازار شکست می‌خورد؟ | رونالد کوز؛ نوبلیستی که نظریه «دولت رفاه» را به چالش کشید
سایت اقتصادنیوز

افسانه شکست بازار | آیا مکانیسم بازار شکست می‌خورد؟ | رونالد کوز؛ نوبلیستی که نظریه «دولت رفاه» را به چالش کشید

اقتصادنیوز: دو مقاله علمی در پایان دهه 1950 میلادی، پارادایم حاکم بر علم اقتصاد در حوزه بخش عمومی تغییر داد.
سایت اکوایران

تحریم‌ها وارد فاز تازه شدند؛ فشار اقتصادی آمریکا تا کجا پیش می‌رود؟

ایران‌خودرو چگونه می‌تواند «تویوتای ایران» شود؟ - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

ایران‌خودرو چگونه می‌تواند «تویوتای ایران» شود؟ - مردم سالاری آنلاین

استاد دانشگاه علم‌وصنعت و کارشناس صنعت خودرو معتقد است ایران خودرو می‌تواند مسیر تویوتا را دنبال کند اما موفقیت آن، با اما و اگرهایی مواجه و تابع فراهم بودن شرایط است
«روز موعود اقتصادی ایران» عروس تعریفی از آب در آمد | بلومبرگ: تحریم‌های جدید، همان سیاست گذشته است - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

«روز موعود اقتصادی ایران» عروس تعریفی از آب در آمد | بلومبرگ: تحریم‌های جدید، همان سیاست گذشته است - مردم سالاری آنلاین

بلومبرگ می گوید: تلاش آمریکا برای منزوی کردن ایران، فعلاً بیشتر شبیه ادامه همان سیاست‌های قبلی است تا یک اقدام تعیین‌کننده و سرنوشت‌ساز.
فقر  قسطی
سایت عصرایران

فقر قسطی

«قسطی بخر» از کالاهای بادوام عبور کرده و حالا به خریدهای سوپرمارکتی رسیده است. یعنی کالایی را که امروز می‌خوری و تمام می‌شود، فردا باید پولش را بدهی. این پدی...
         
مدیرعامل جدید بانک توسعه صادرات در انتظار امضای وزیر اقتصاد/ گزینه مدنی‌زاده کیست؟ - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

مدیرعامل جدید بانک توسعه صادرات در انتظار امضای وزیر اقتصاد/ گزینه مدنی‌زاده کیست؟ - مردم سالاری آنلاین

رایزنی‌ برای انتخاب مدیرعامل جدید بانک توسعه صادرات به مراحل پایانی رسیده و شنیده‌ها از جدی‌ شدن گزینه‌ای حکایت دارد که گفته می‌شود تأیید مدنی زاده وزیر امور اقتصادی و دارایی را نیز دریافت کرده است.
ابرتورم در کمین اقتصاد ایران؟ تجربه کشورها چه می‌گوید
سایت اکوایران

ابرتورم در کمین اقتصاد ایران؟ تجربه کشورها چه می‌گوید

​ابرتورم یکی از شدیدترین و مخرب‌ترین اشکال تورم است؛ وضعیتی که در آن سطح عمومی قیمت‌ها با سرعتی بسیار بالا افزایش پیدا می‌کند و ارزش پول به‌سرعت کاهش می‌یابد. با توجه به افزایش تورم در ایران، در ماه‌های اخیر بحث‌هایی درباره احتمال حرکت اقتصاد کشور به سمت ابرتورم مطرح شده است. اما ابرتورم دقیقا چه زمانی …
سیمای اقتصادی تاب‌آوری فرهنگی
روزنامه عصر اقتصاد

سیمای اقتصادی تاب‌آوری فرهنگی

درک رابطه میان فرهنگ و اقتصاد، یکی از ضرورت‌های مهم برای شناخت مسیر توسعه پایدار، انسجام اجتماعی و آینده‌نگری در جوامع امروز است. اقتصاد تنها مجموعه‌ای از اعداد، بازارها، درآمدها، تولید و مصرف نیست؛ همان‌گونه که فرهنگ نیز صرفاً مجموعه‌ای از آداب، رسوم، نمادها و میراث تاریخی به شمار نمی‌آید. میان این …
از تورم مزمن تا تورم ساختاری
روزنامه عصر اقتصاد

از تورم مزمن تا تورم ساختاری

احمد بختیاری؛ دکترای اقتصاد پولی دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس صنعت بیمه تحولات اقتصادی ایران از فروردین ۱۴۰۳ تا شهریور ۱۴۰۵ حاصل یک عامل واحد نبود. در این دوره مجموعه‌ای از شوک‌های سیاسی، امنیتی، ارزی و زیرساختی به‌صورت زنجیره‌ای بر اقتصاد اثر گذاشتند. هر شوک، بخشی از تعادل قبلی اقتصاد را برهم زد و سطح …
نجات تولید از مسیر بانکداری تخصصی
روزنامه عصر اقتصاد

نجات تولید از مسیر بانکداری تخصصی

نجات تولید و تبدیل رشد اقتصادی از یک وعده آماری به واقعیتی پایدار، از مسیر افزایش بی‌هدف تسهیلات یا تزریق نقدینگی عبور نمی‌کند، بلکه به تخصصی شدن بانک ها گره می‌خورد. هنگامی که همه بانک ها با یک الگوی مشابه برای جذب سپرده، پرداخت اعتبار و حضور در بازار دارایی ها رقابت می‌کنند، منابع به
تاب‌آوری اقتصادی (Economic Resilience) چیست ؟
روزنامه عصر اقتصاد

تاب‌آوری اقتصادی (Economic Resilience) چیست ؟

تاب‌آوری اقتصادی (Economic Resilience) عبارت است از توانایی افراد، خانواده‌ها، کسب‌وکارها و اقتصاد یک جامعه برای پیش‌بینی، مقاومت، سازگاری و بازیابی در برابر شوک‌ها، بحران‌ها و فشارهای شدید مالی، به‌گونه‌ای که ضمن حفظ کارکردهای اصلی و معیشت، توانایی رشد و بازسازی مجدد را از دست ندهند. بعبارت دیگر و به …
نماینده سابق مجلس: دولت می‌داند چه کسانی در این مملکت سوخت قاچاق می‌کنند، اما جرئت برخورد را ندارد
خبرگزاری دانشجو

نماینده سابق مجلس: دولت می‌داند چه کسانی در این مملکت سوخت قاچاق می‌کنند، اما جرئت برخورد را ندارد

نقوی‌حسینی با اشاره به اقدامات آمریکا گفت: اخیراً آمریکایی‌ها از یک طرف علیه ما فشار اقتصادی وارد می‌کنند، تحریم‌های جدید و محدودیت‌های جدید اقتصادی به وجود...
اقتصادِ آماده‌باش؛ آرامش کی به زندگی ما برمی‌گردد؟ - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

اقتصادِ آماده‌باش؛ آرامش کی به زندگی ما برمی‌گردد؟ - سایت خبری اقتصاد پویا

مدت‌هاست زندگی اقتصادی مردم از حالت عادی خارج شده است. یک روز نگرانی از قیمت ارز، روز دیگر تورم، بعد خبرهای مربوط به جنگ و تنش، اختلال در تجارت، هزینه حمل، تغییر مقررات، مالیات، بیمه، انرژی و ده‌ها متغیر دیگر. شاید هرکدام از این اتفاقات به‌تنهایی قابل مدیریت باشد، اما وقتی بحران‌ها پشت سر هم [ ]
اقتصاد سوئد کاپیتالیستی است یا سوسیالیستی؟ | گزارش اکونومیست از سرزمین ای‌کیا و اسپاتیفای | وایکینگ‌های محبوب چپ و راست چه مشخصاتی دارند؟
سایت اقتصادنیوز

اقتصاد سوئد کاپیتالیستی است یا سوسیالیستی؟ | گزارش اکونومیست از سرزمین ای‌کیا و اسپاتیفای | وایکینگ‌های محبوب چپ و راست چه …

اقتصادنیوز: در سوئد دولت ممکن است بزرگ باشد، اما خدمات عمومی اغلب توسط بخش خصوصی ارائه می‌شوند: حدود یک‌سوم دانش‌آموزان سوئدی که دبیرستان را به پایان می‌رسانند، در موسساتی تحصیل کرده‌اند که توسط اپراتورهای غیردولتی اداره می‌شوند و بسیاری از آنها نیز انتفاعی هستند.
بندر، منطقه آزاد و کریدور ؛ سه ضلع تجارت - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

بندر، منطقه آزاد و کریدور ؛ سه ضلع تجارت - سایت خبری اقتصاد پویا

رضا قیدر / ایران در سال‌های گذشته پروژه‌های متعددی را برای توسعه بنادر، ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و تکمیل کریدورهای بین‌المللی دنبال کرده است؛ اما مشکل اصلی در بسیاری از موارد، کمبود زیرساخت منفرد نبوده است. مسئله مهم‌تر، نبود یک زنجیره کامل و هماهنگ است. ممکن است بندری از ظرفیت مناسب تخلیه و [ …
خاموشی؛ مالیات پنهان صنعت - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

خاموشی؛ مالیات پنهان صنعت - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین قیدر / قطع برق خانگی می‌تواند آسایش و امنیت شهروندان را مختل کند و در فصل گرما حتی به مسئله‌ای مرتبط با سلامت عمومی تبدیل شود. از سوی دیگر، خاموشی صنایع به معنای توقف خطوط تولید، کاهش ظرفیت کارخانه‌ها، آسیب به تجهیزات، افزایش هزینه تمام‌شده کالا و در مواردی از دست رفتن بازارهای صادراتی [ ]
تورم کوتاه می‌آید؟!
خبرگزاری ایسنا

تورم کوتاه می‌آید؟!

سرعت رشد قیمت کالاها در ایران با همه‌ فشارها و تشدید محاصره اقتصادی به محدوده چهار درصد رسیده که در مقایسه با اوایل امسال تقریبا نصف شده است؛ سکان‌دار اقتصاد کشور می‌گوید که دولت اولویت خود را بر کنترل تورم قرار داده و برای رسیدن به این هدف، اقداماتی مثل ساماندهی بازار ارز، مدیریت کسری بودجه، کاهش شوک …
سایت اقتصاد ۲۴

فیلم/ شهرداری تهران رسما کالابرگ را بی‌اعتبار اعلام کرد!/ چرا غرفه‌داران کالابرگ قبول نمی‌کنند؟

خلیج فارس بر سر دو راهی دردناک؛ پارادوکس ناخوشایند در برابر تحریم‌های تازه علیه تهران
سایت اکوایران

خلیج فارس بر سر دو راهی دردناک؛ پارادوکس ناخوشایند در برابر تحریم‌های تازه علیه تهران

اکوایران: شاید تصور شود که برای کشورهای خلیج فارس، کمپین فشار اقتصادی نسبت به دور دیگری از حملات ایالات متحده و اسرائیل علیه ایران ارجحیت داشته باشد، اما این استراتژی هم خطرات خاص خود را برای آن‌ها دارد،
نفت منطقه راه خود را پیدا کرد؛ چرا محموله‌های ایران معطل مانده؟
سایت رویداد‌ ۲۴

نفت منطقه راه خود را پیدا کرد؛ چرا محموله‌های ایران معطل مانده؟

داده‌های رصد نفتکش‌ها نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از نفت ایران همچنان روی آب مانده و فاصله صادرات تهران با ماه‌های قبل افزایش یافته است. این درحالی است که کشور‌های دیگر منطقه مسیر‌های جایگزین خود را فعال کرده‌اند؛ از انتقال کشتی‌به‌کشتی در دریای عمان تا استفاده از بنادر خارج از محدوده تنگه.
راه حل چهارم: آزادسازی همزمان واردات خودرو و قیمت بنزین / راه حل پنجم : به استان ها واگذار کنید
سایت عصرایران

راه حل چهارم: آزادسازی همزمان واردات خودرو و قیمت بنزین / راه حل پنجم : به استان ها واگذار کنید

دولت باید برای حل مشکل بنزین، به مردم امتیاز خوب و ارزشمندی بدهد و این امتیاز، آزادسازی کامل و بی قید و شرط و بدون تعرفه، همه انواع خودروها و موتورسیکلت هاست.
         
سایه گرانی نهاده‌ها بر امنیت غذایی/ ورود فناوری هسته‌ای به کشاورزی - تسنیم
خبرگزاری تسنیم

سایه گرانی نهاده‌ها بر امنیت غذایی/ ورود فناوری هسته‌ای به کشاورزی - تسنیم

افزایش هزینه‌های تولید و کاهش سهمیه سوخت از چالش‌های جدید کشاورزی استان به‌شمار می‌رود.
کشتار دام مولد به دلیل رکود بازار؛ بانک کشاورزی گره نقدینگی دامدار را کورتر کرد
سایت اقتصاد معاصر

کشتار دام مولد به دلیل رکود بازار؛ بانک کشاورزی گره نقدینگی دامدار را کورتر کرد

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران دام سبک کشور، با اشاره به افزایش جمعیت دام و وضعیت مناسب تولید گفت: بازار دام با وجود فراوانی عرضه در رکود قرار گرفته و کاهش...
تراستی‌ها چگونه نفت ایران را می‌فروختند؟ جزئیات یک شبکه محرمانه - سرمایه و بورس
سایت سرمایه و بورس

تراستی‌ها چگونه نفت ایران را می‌فروختند؟ جزئیات یک شبکه محرمانه - سرمایه و بورس

پرونده «تراستی‌ها» در هفته‌های اخیر از یک موضوع حاشیه‌ای به یکی از مهم‌ترین پرونده‌های اقتصادی و قضایی کشور تبدیل شده است.
نسخه تیم دولت برای کشیدن ترمز دلار چقدر جواب می‌دهد؟/ دولت به دنبال قیمت‌گذاری دستوری ارز نیست!
سایت اقتصاد ۲۴

نسخه تیم دولت برای کشیدن ترمز دلار چقدر جواب می‌دهد؟/ دولت به دنبال قیمت‌گذاری دستوری ارز نیست!

نرخ ارز با رکوردشکنی در روزهای اخیر، بار دیگر به کانون توجه تبدیل شده و اظهارات رئیس‌ کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد نشان می‌دهد سیاستگذار قصد ندارد با تعیین نرخ دستوری، بازار را به نقطه‌ای مشخص بازگرداند. تصویر ترسیم‌ شده، حرکت به سمت تقویت عرضه و ذخایر، کنترل نقدینگی و بازگشت ارز صادراتی است. البته از …
جنگ ترامپ چه بلایی سر تجارت ایران و امارات می‌آورد؟/ رابطه تهران و ابوظبی در خطر قرار گرفت
سایت اقتصاد ۲۴

جنگ ترامپ چه بلایی سر تجارت ایران و امارات می‌آورد؟/ رابطه تهران و ابوظبی در خطر قرار گرفت

امارات متحده عربی مبادلات تجاری و مالی با ایران را به حالت تعلیق درآورده که بر یک رابطه اقتصادی بزرگ به ارزش سالانه نزدیک به 30 میلیارد دلار تأثیر می‌گذارد.
سایت اقتصاد ۲۴

فیلم/ مقایسه جالب قبض برق و پول پتیزا توسط وزیر نیرو!

سایت اقتصاد ۲۴

برخی قبوض برق ۱۰ برابر شد!/ پای تعرفه‌های جدید در میان است؟

عقب‌نشینی موقت آمریکا تا انتخابات نوامبر چراغ سبز دیپلماسی، تحریم‌ها را معلق خواهد کرد؟ | نفت ما
سایت نفت ما

عقب‌نشینی موقت آمریکا تا انتخابات نوامبر چراغ سبز دیپلماسی، تحریم‌ها را معلق خواهد کرد؟ | نفت ما

بازار جهانی نفت در پی ارسال سیگنال‌های مثبت دیپلماتیک و پررنگ شدن نشانه‌های تنش‌زدایی منطقه‌ای از سفر فرمانده ارتش پاکستان به تهران تا توافق ایران و عمان بر سر دریانوردی ایمن در تنگه هرمز با افت محسوس قیمت‌ها روبه‌رو شد؛ به‌طوری‌که بهای نفت برنت با افتی نزدیک به چهار درصد به پایین‌ترین سطح یک هفته اخیر …
اقتصاد ایران زیر فشار، ترامپ در آستانه انتخابات/ بازی واقعی واشنگتن چیست؟
سایت اقتصاد ۲۴

اقتصاد ایران زیر فشار، ترامپ در آستانه انتخابات/ بازی واقعی واشنگتن چیست؟

تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران، همزمان با تداوم تنش در خلیج فارس و بن‌بست مذاکرات، این پرسش را جدی‌تر کرده که هدف واقعی واشنگتن چیست: وادار کردن تهران به عقب‌نشینی، فرسایش اقتصادی یا استفاده از فشار برای گرفتن امتیاز در پای میز مذاکره؟ در سوی دیگر، هزینه این بازی برای اقتصاد ایران و زندگی مردم هر روز …
آماری نگران کننده از تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۵/ چرا افت واردات از کاهش صادرات خطرناک‌تر است؟
سایت اقتصاد ۲۴

آماری نگران کننده از تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۵/ چرا افت واردات از کاهش صادرات خطرناک‌تر است؟

آمار تجارت خارجی ایران در پنج ماه نخست ۱۴۰۵، از کوچک‌ شدن نگران‌ کننده شریان‌های تجاری کشور خبر می‌دهد؛ صادرات غیرنفتی ۲۸.۲ درصد و واردات ۲۶.۱ درصد کاهش یافته است. تداوم این روند، فشار بر منابع ارزی، تولید داخلی و در نهایت سفره خانوار‌ها را تشدید می‌کند.
سایت اقتصاد ۲۴

جلسه ۳ ساعته اقتصادی در بانک مرکزی/ نسخه دولت برای مقابله با فشار آمریکا چیست؟

از مدرسه تا جاده/ مودیان مقصد مالیات خود را انتخاب می‌کنند
سایت اقتصاد ۲۴

از مدرسه تا جاده/ مودیان مقصد مالیات خود را انتخاب می‌کنند

رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرد مودیان مشمول تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم در سال ۱۴۰۵ می‌توانند محل هزینه‌کرد مالیات خود را از میان ۲ هزار و ۸۳ پروژه ملی و استانی انتخاب کنند؛ طرحی که قرار است بیش از ۲۸ هزار میلیارد تومان از درآمدهای مالیاتی را به تأمین مالی این پروژه‌ها اختصاص دهد.
روزهای سخت اقتصادی پیش روی مردم عادی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

روزهای سخت اقتصادی پیش روی مردم عادی - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین کریمی دولت ترامپ در روزهای اخیر از دور تازه‌ای از تحریم‌ها علیه ایران خبر داده و واشنگتن هشدار داده است کشورهایی که با ایران همکاری اقتصادی داشته باشند نیز ممکن است با تحریم‌های ثانویه مواجه شوند.اما پشت تمام این واژه‌های سیاسی و اقتصادی، یک واقعیت ساده وجود دارد: هزینه نهایی فشار اقتصادی را مردم …
اقتصاد در تله واسطه‌گری - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

اقتصاد در تله واسطه‌گری - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین جلیلی بال / در چنین اقتصادی، فردی که سرمایه خود را وارد خط تولید می‌کند باید با هزینه مواد اولیه، دستمزد، مالیات، بیمه، انرژی، حمل‌ونقل، تأمین مالی، مقررات و نوسان نرخ ارز مواجه شود. در مقابل، فعالیت‌های واسطه‌گری در برخی بازارها می‌توانند با سرمایه کمتر و در مدت کوتاه‌تری سود ایجاد کنند. وقتی این …
ثروت آفرینی ملی با توان ایرانی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

ثروت آفرینی ملی با توان ایرانی - سایت خبری اقتصاد پویا

اهمیت این کشف اما تنها در حجم گاز موجود در زیر زمین خلاصه نمی‌شود. ایران در شرایطی این میدان را کشف کرده که همزمان با رشد مصرف داخلی، ناترازی گاز، نیاز صنایع به انرژی و ضرورت حفظ ظرفیت تولید نفت و پتروشیمی مواجه است. بنابراین هر میدان جدید، زمانی به یک دستاورد واقعی تبدیل می‌شود [ ]
فشار تازه بر شریان مالی کشور - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

فشار تازه بر شریان مالی کشور - سایت خبری اقتصاد پویا

کریمی/ اهمیت تحولات اخیر اما از آنجا بیشتر می‌شود که دولت دونالد ترامپ در روزهای اخیر فشار اقتصادی بر ایران را به سطح تازه‌ای رسانده است. وزارت خزانه‌داری آمریکا در ۲۴ اوت ۲۰۲۶ از تشدید فشارها بر شبکه مالی و تجاری ایران خبر داد و به کشورها هشدار داد در صورت ادامه همکاری اقتصادی با [ ]
شش ماه جنگ و شوک نفتی | نیمی از نفت جهان از مناطق جنگی تأمین می‌شود | موج گرانی سوخت زیر سایه جنگ ایران و اوکراین
سایت اقتصادنیوز

شش ماه جنگ و شوک نفتی | نیمی از نفت جهان از مناطق جنگی تأمین می‌شود | موج گرانی سوخت زیر سایه جنگ ایران و اوکراین

اقتصادنیوز: شش ماه پس از آغاز جنگ ایران، بحران انرژی ابعادی کم‌سابقه پیدا کرده؛ به‌طوری که نزدیک به نیمی از تولید نفت جهان اکنون از کشورهایی می‌آید که درگیر جنگ، تنش یا محدودیت‌های ژئوپلیتیکی هستند.
آزمون کلیدی استراتژی جنگی ترامپ | تجارت با امارات برای اقتصاد ایران چقدر مهم است؟ | عقبگرد از رابطه‌ای که بازسازی شد
سایت اقتصادنیوز

آزمون کلیدی استراتژی جنگی ترامپ | تجارت با امارات برای اقتصاد ایران چقدر مهم است؟ | عقبگرد از رابطه‌ای که بازسازی شد

اقتصادنیوز: امارات متحده عربی مبادلات تجاری و مالی با ایران را به حالت تعلیق درآورده که بر یک رابطه اقتصادی بزرگ به ارزش سالانه نزدیک به 30 میلیارد دلار تأثیر می‌گذارد.