چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

آبله مرغان در کودکان، درمان


آبله مرغان عفونت ویروسی خفیفی است که با جوش های متمایز خارش دار و تب خفیف مشخص میشود. آبله مرغان از عفونت های شایع دوران کودکی است که عمدتا کودکان زیر 10 سال را مبتلا می کند. بالاترین میزان شیوع آن در اواخر زمستان و بهار است.
علائم بیماری چیست ؟
پس از یک دوره ی نهفتگی که معمولا بین 2 تا 3 هفته طول می کشد ، علائم زیر ظاهر می شود :
• تب خفیف یا سردرد که چند ساعت قبل از بروز جوش ایجاد میشود.
• جوش ، عمدتا در تنه ، متشکل از مجموعه نقطه هایی که به سرعت تبدیل به تاول های خارش دار می شوند. پس از چند روز تاول ها خشک می شوند و تبدیل به پوسته می گردند. معمولا همزمان جوش هایی در مراحل مختلف شکل گیری دیده میشود.
• گاهی ناراحتی در حین غذا خوردن به دلیل جوش هایی در دهان که تبدیل به زخم دهانی شده اند.
• در برخی موارد سرفه ی شدید.
ظاهر جوش های آبله مرغان
جوش آبله مرغان در آغاز از برجستگی های سرخ رنگ تشکیل میشود . این جوش ها به سرعت تبدیل به تاول های ریز پر از مایع می شوند که قاعده ی سرخ رنگ دارند.
عوارض بیماری چیست؟
شایع ترین عارضه ی این بیماری ، عفونت ثانوی پوست با باکتری های استرپتوکوک است که از طریق خاراندن وارد بدن می شوند . دو عارضه ی احتمالی دیگر سینه پهلو و ندرتا تورم مغز است.
کودکانی که دستگاه ایمنی آنها ضعیف است ( مثلا به دلیل شیمی درمانی یا مصرف کورتیکواستروئیدهای خوراکی ) و نوزادان ، اگر مادر آنها در اواخر بارداری مبتلا به آبله مرغان شده باشد ، بیشتر در معرض این عوارض قرار دارند. ابتلا به این بیماری در اوایل بارداری ، در موارد نادری ممکن است موجب نواقص مادرزادی در جنین شود.
آیا باید به پزشک مراجعه کرد ؟
اگر کودک شما نوزاد است یا دستگاه ایمنی او ضعیف است و در معرض آبله مرغان قرار گرفته یا علائم آن را دارد بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. همچنین اگر هر یک از علائم زیر بروز کرد باید فورا با پزشک تماس بگیرید : سرفه ، تشنج ، تنفس سریع ، خواب آلودگی غیرعادی ، یا عدم تعادل هنگام راه رفتن.
اگر از سر جوش ها چرک خارج شود یا پوست دور جوش ها قرمز باشد باید کودک مورد معاینه ی پزشک قرار گیرد.
پزشک چه کاری ممکن است انجام دهد؟
اگر کودک عفونت میکروبی ثانوی دارد ممکن است آنتی بیوتیک خوراکی تجویز شود . در صورت بالا بودن احتمال ابتلا به عوارض بیماری ، ممکن است گلوبولین مصونیت زا تزریق شود ، که تا حدی موجب مصونیت می شود . گاهی کودک در بیمارستان بستری می شود و طی یک دوره ی حدودا 5 روزه ، داروی ضد ویروس اسیکلاویر به او تزریق میشود.
چه کمکی میتوانم بکنم؟
خارش را میتوان با مالیدن لوسیون کالامین به جوش ها ، با دادن آنتی هیستامین های خوراکی ( قابل تهیه بدون نسخه ی پزشک ) ، و با شستشوی کودک در آب گرم حاوی جوش شیرین ، کاهش داد. به کودک استامینوفن بدهید تا تب او کاهش یابد ، و مایعات فراوان بنوشانید.
برای جلوگیری از عفونت ، ناخن های کودک را کوتاه نگه دارید و نگذارید جوش ها را بخاراند .
آبله مرغان از 1 روز قبل از ظاهر شدن جوش تا زمانی که همه ی تاول ها به پوسته تبدیل شوند مسری است. در طول این مدت ، کودک خود را از کسانی که خطر ابتلای آنها به عوارض بیماری بالاست دور نگه دارید.

چشم انداز بیماری چگونه است؟

کودک مبتلا به آبله مرغان معمولا ظرف 7 تا 10 روز از شروع علائم ، کاملا بهبود می یابد. یک بار ابتلا به آبله مرغان موجب مصونیت دائمی از آن در تمام مدت عمر میشود ، اما ویروس به صورت نهفته در بدن می ماند و ممکن است بعدها فعال شود و موجب بیماری زونا شود.