سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

ذخیره خون بند ناف، درمان اختلالات خونی


ایسنا: اکبر اسمعیلی اظهار کرد: بند ناف و جفت به واسطه تبادل خونی، ارگان‌هایی برای تبادل مواد غذایی بین جنین و مادر هستند که بعد از تولد نوزاد به عنوان زباله بیولوژیک دور ریخته می‌شوند، در حالی که امروزه دریافته‌اند خون موجود در بند ناف سرشار از سلول‌های بنیادی است که می‌تواند در درمان بسیاری از بیماری‌ها به کار رود.
وی افزود: در بانک خون بند ناف نمونه خون جمع‌آوری شده بعد از انجام آزمایشات و پردازش سلولی در تانک‌های مخصوص در دمای منهای 196 درجه سانتی گراد برای مدت طولانی نگه داشته می‌شوند تا در زمان مورد نیاز استفاده شود.
وی اظهار کرد: در ایران از سال 1384 بانک خون بند ناف رویان به عنوان تنها بانک خون خصوصی تاسیس شده است. اهمیت ذخیره‌سازی خون بند ناف در این است که سلول‌های بنیادی آن می‌تواند به سایر سلول‌های بدن از جمله سلول خونی، قلبی، عصبی غضروفی، کبدی و ... تبدیل شوند، از طرفی دارای قدرت تکثیر نامحدود هستند بنابراین در ترمیم بافت‌های آسیب دیده به طور موثری به کار می‌روند.

ذخیره خون بند ناف، درمان اختلالات خونی


اسمعیلی یادآور شد: با توجه به پیشرفت‌های صورت گرفته در این زمینه، بیماری‌هایی که با استفاده از سلول‌های بنیادی بهبود می‌یابند شامل اختلالات خونی از جمله کم‌خونی آپلاستیک، کم خونی فانکونی، کم خونی مادرزادی با اختلال در اریتروسیتها، هموگلوبینوری حمله‌ای شبانه و آپلازی خالص گلبول قرمز، لوسمی حاد (AML,ALL)، لوسمی مزمن، لنفوم (هوچکین و غیر هوچکین) و ناهنجاری‌های گلبول قرمز مانند بتا تالاسمی ماژور و کم خونی داسی شکل هستند.
وی ادامه داد: همچنین ناهنجاری‌های ارثی پلاکت، سرطان مغز استخوان، میلوم مولتیپلو لوسمی پلاسما سل، ماروگلوبولینمیا والد نشتروم، تومورهای جامدی که منشاء آنها در خون یا سیستم ایمنی نیست مثل نورو بلستوما و رتینو بلاستوما و سایر بیماری‌ها مانند سکته‌های قلبی، مشکلات کبدی، آسیب‌های نخاعی، دیابت و پارکینسون نیز با استفاده از سلول‌های بنیادی قابل درمان هستند.
سرپرست معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی استان در خصوص مراحل عضویت در این بانک نیز گفت: تماس با بانک خون و دریافت مشاوره پزشکی از ابتدای ماه نهم بارداری (هفته 36 بارداری)، مراجعه به مرکز پزشکی جهاد دانشگاهی و مشاوره پزشکی و در صورت نداشتن منع قرارداد انجام آزمایشات لازم جهت عضویت در بانک خون بند ناف و در نهایت مراجعه حضوری و بررسی نتایج آزمایشات و در صورت تایید تکمیل مدارک عقد قرارداد و پرداخت هزینه‌ها، به ترتیب مراحل عضویت در بانک بند خون ناف استان است.
وی اظهار کرد: پس از تکمیل مراحل عضویت، خانواده متقاضی 24 ساعت قبل از زایمان و در مواقع اورژانسی قبل از خروج از منزل با نمایندگی بانک خون بند ناف در تبریز تماس می‌گیرد و کارشناس این بانک تا یک ساعت در بیمارستان محل زایمان حاضر می‌شود.
وی ادامه داد: اخذ نمونه در حین زایمان در کمتر از پنج دقیقه و در شرایط کاملا استریل انجام می‌شود و نمونه با حفظ زنجیره دما در فصول مختلف سال و توزین آن و تکمیل فرم خون‌گیری در اسرع وقت به شکل هوایی یا زمینی به مرکز بانک خون بند ناف واقع در تهران منتقل می‌شود.
اسمعیلی اظهار کرد: مادرانی که طی یکسال گذشته سابقه تاتو، حجامت و خالکوبی، تزریق خون، مصرف داروهای مخدر یا روان گردان یا داروهای پرورش اندام داشته‌اند یا در طول زندگی به بیماری‌های حصبه، سالک، تب مالت، سیفلیس، هپاتیت C، مالاریا، کاله آزار یا سرطان داشته‌اند، امکان عضویت در بانک خون بند ناف را ندارند.
سرپرست معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی استان افزود: تمامی خانواده‌ها که نمونه آنها نگهداری می‌شود باید سالانه حق شارژ خود را پرداخت کنند و در صورت عدم پرداخت برای آنها بدهی ثبت می‌شود که با پیگیری‌ها و اطلاع‌رسانی‌های لازم بدهی‌ها اخذ می‌شود، مگر اینکه خانواده از ادامه نگهداشتن نمونه طبق شرایط مندج در قرارداد انصراف دهد وگرنه صرف تاخیر در پرداخت نمونه دور انداخته نمی‌شود.