دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
چگونه میتوان غذای کودک را مغذی کرد؟
پرسش: دختری 6 سال و 8 ماهه دارم با وزن 14کیلو و قد 108 از لحاظ رشد استخوانی سن نزدیک 4سال دارد و خواب دیر وقت و تا ساعت 11صبح رادارد و تغذیه نامناسب و در حد 1/4 بشقاب و روزی 2 لیوان شیر می نوشند و تنقلات مصرف ان چنانی ندارد. پزشک متخصص سالم بودن بچه را تایید منمایند. چه راه حلی برای رشد داشته باشیم خواهشمند است راهنمائی فرمایید.
پاسخ:
چگونه میتوان غذای کودک را مغذی کرد؟
منظور از مغذی کردن، اضافه نمودن موادی است که علاوه بر انرژی، مقدار پروتئین، ویتامینها و املاح غذای کودک را بیشتر میکند. مواد غذایی پروتئینی برای رشد کودک ضروریاند. برای اینکه پروتئین غذای کودک بیشتر شود میتوانید:
* حتیالامکان مقداری گوشت به صورت تکهای یا چرخ کرده (مانند گوشت مرغ، ماهی، گوسفند و گوساله) به غذای کودک اضافه کنید.
* حبوبات مثل نخود، لوبیا، عدس، ماش منبع خوبی از پروتئین هستند. با شروع 9 ماهگی برای تأمین پروتئین مورد نیاز کودک، حبوبات کاملاً پخته و له شده را به سوپ کودک اضافه کنید.
* افزودن تخم مرغ به غذای کودک میتواند پروتئین غذای کودک را بیشتر کند. برای مثال، تخم مرغ آب پز را داخل پوره سیب زمینی و یا سوپ کودک، بعد از طبخ آن، رنده کنید. (در مورد کودکان زیر یک سال، باید فقط زرده تخم مرغ به کودک داده شود.
روش تهیه آرد و مخلوط غلات و حبوبات تفت داده نسبت این مخلوط 2 به 1 است یعنی 4 قسم غلات ( برنج یا گندم ) بعلاوه 2 قسم حبوبات (لوبیا سویا یا نخود) است
1. غلات و حبوبات را تمیز کرده و بشویید
2. حبوبات را در داخل ماهی تابه و روی شعله ملایم به مدت 30-15 دقیقه تفت دهید
3. غلات را نیز به همین منوال بطور جداگانه و به مدت کمتر 5-10 دقیقه تفت دهید
4. سپس حبوبات و غلات را بخوبی آسیاب کنید و سپس آنها را از الک بسیار ریز رد کنید.
آرد حاصل را می توان در ظرف در بسته و در محل خشک به مدت 4 ماه نگهداری کنید این آرد منبع بسیار خوبی از پروتئین و انرژی است و می توان در تهیه
انواع سوپ
ها و یا بصورت فرنی با استفاده از شیر یا اب به کار برد.
روش تهیه عصاره استخوان: اضافه کردن عصاره استخوان قلم گوسفند یا گاو به غذای کودک باعث افزایش املاح و مقوی کردن غذا می شود . می توان مستقیما قلم استخوان را در سوپ یا
آش یا کته کودک انداخت و یا عصاره آنرا تهیه و بتدریج مورد استفاده قرار داد برای تهیه عصاره قلم گوساله را به مدت 2 ساعت در آب چوشانده و عصاره بدست آمده را می توان برای 2 ماه در فریز و یا برای 4 روز در یخچال نگهداری کرد.
ویتامینها و املاح برای رشد و تأمین سلامتی کودک ضروری هستند و باید در غذای روزانه کودک به اندازه کافی وجود داشته باشند.
برای افزایش ویتامینها و املاح غذای کودک از چه مواد غذایی میتوان استفاده کرد؟
ویتامینها و املاح برای رشد و تأمین سلامتی کودک ضروری هستند و باید در غذای روزانه کودک به اندازه کافی وجود داشته باشند. سبزیها منابع غنی از ویتامینها هستند. استفاده از سبزیهای برگ سبز مثل اسفناج، جعفری، گشنیز و یا هر نوع سبزی دیگری که در دسترس است، در داخل سوپ و سایر غذاهایی که به کودک داده میشود، ویتامینها و برخی از املاح مورد نیاز برای رشد کودک مثل آهن را تأمین میکند، (به خاطر داشته باشید به کودکان زیر یک سال نباید اسفناج داد). سبزیهای زرد و نارنجی رنگ مثل کدو حلوایی، هویج و گوجه فرنگی دارای ویتامین A هستند و استفاده از این سبزیها در غذای کودک به تأمین ویتامین A مورد نیاز برای رشد کودک کمک میکند.
روشهای ساده و ارزان برای مقوی و مغذی کردن غذای کودک:
با استفاده از پودر جوانه غلات و حبوبات میتوان غذای کودک را مقوی و مغذی کرد. زیرا این مواد علاوه بر اینکه سرشار از ویتامینهای B و C هستند به هضم غذا هم کمک میکنند.
طرز تهیه جوانه غلات و حبوبات:
ابتدا مقداری گندم، ماش یا عدس را به مدت 2 تا 3 روز خیس کنید، بعد آن را در یک سینی تمیز پهن کرده و یک پارچه تمیز و مرطوب روی آن قرار دهید و هر روز پارچه را آب بزنید. پس از اینکه جوانهها سبز شد، میتوانید جوانه کامل را به سوپ یا آش کودک اضافه کنید. برای تهیه پودر جوانه غلات و حبوبات باید جوانهها را خشک کرده و به پودر تبدیل کنید و هر بار مقدار کمی از آن را (با توجه به سن کودک از 1 قاشق مرباخوری تا 1 قاشق سوپ خوری سر صاف) به سوپ یا هر نوع غذای کودک اضافه کنید. با این کار، هم انرژی غذای کودک افزایش مییابد و هم پروتئین، ویتامینها و املاح غذای کودک بیشتر میشود. پودر جوانه غلات و حبوبات را میتوان در یک شیشه دربدار ریخته و تا 2 هفته در یخچال نگهداری کنید.
سعی کنید برای تهیه سوپ یا کته، از گوشت با استخوان استفاده کنید، مثل ران مرغ و یا ماهیچه گوسفند تا املاح و چربی بیشتری به بدن کودک برسد. میتوانید چند قلم گوسفند یا یک قلم گوساله را جداگانه بپزید، چربی روی آن را بگیرید و عصاره آن را برای 4 روز در یخچال و برای 2 ماه در فریزر نگهداری کنید و به هر وعده غذای کودک، 2 قاشق غذا خوری از این عصاره را اضافه نمایید.
چند نکته کلیدی:
برای افزایش اشتها می تونید صبح ناشتا بهش پوره نارگیل بدین
کره بادوم زمینی رو هم همیشه دم دست داشته باشین به غذاهاش اضافه کنین
اگه بچه شیر نمی خوره ولی بقیه غذاها رو خوب می خوره می شه با شیر مادر براش غذا درست کرد یا اگر شیر مادر کم هست با شیر خشک غذا تهیه کرد مثل فرنی و شیر برنج
تو سوپ بچه می شه آسیاب شده مغزها رو هم ریخت
جوانه ها رو تو ماست هم بچه ها معمولا خوب می خورن هم کالری می رسونه هم کلی ریز مغذی داره
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.
پاسخ:
چگونه میتوان غذای کودک را مغذی کرد؟
منظور از مغذی کردن، اضافه نمودن موادی است که علاوه بر انرژی، مقدار پروتئین، ویتامینها و املاح غذای کودک را بیشتر میکند. مواد غذایی پروتئینی برای رشد کودک ضروریاند. برای اینکه پروتئین غذای کودک بیشتر شود میتوانید:
* حتیالامکان مقداری گوشت به صورت تکهای یا چرخ کرده (مانند گوشت مرغ، ماهی، گوسفند و گوساله) به غذای کودک اضافه کنید.
* حبوبات مثل نخود، لوبیا، عدس، ماش منبع خوبی از پروتئین هستند. با شروع 9 ماهگی برای تأمین پروتئین مورد نیاز کودک، حبوبات کاملاً پخته و له شده را به سوپ کودک اضافه کنید.
* افزودن تخم مرغ به غذای کودک میتواند پروتئین غذای کودک را بیشتر کند. برای مثال، تخم مرغ آب پز را داخل پوره سیب زمینی و یا سوپ کودک، بعد از طبخ آن، رنده کنید. (در مورد کودکان زیر یک سال، باید فقط زرده تخم مرغ به کودک داده شود.
روش تهیه آرد و مخلوط غلات و حبوبات تفت داده نسبت این مخلوط 2 به 1 است یعنی 4 قسم غلات ( برنج یا گندم ) بعلاوه 2 قسم حبوبات (لوبیا سویا یا نخود) است
1. غلات و حبوبات را تمیز کرده و بشویید
2. حبوبات را در داخل ماهی تابه و روی شعله ملایم به مدت 30-15 دقیقه تفت دهید
3. غلات را نیز به همین منوال بطور جداگانه و به مدت کمتر 5-10 دقیقه تفت دهید
4. سپس حبوبات و غلات را بخوبی آسیاب کنید و سپس آنها را از الک بسیار ریز رد کنید.
آرد حاصل را می توان در ظرف در بسته و در محل خشک به مدت 4 ماه نگهداری کنید این آرد منبع بسیار خوبی از پروتئین و انرژی است و می توان در تهیه
انواع سوپ
ها و یا بصورت فرنی با استفاده از شیر یا اب به کار برد.
روش تهیه عصاره استخوان: اضافه کردن عصاره استخوان قلم گوسفند یا گاو به غذای کودک باعث افزایش املاح و مقوی کردن غذا می شود . می توان مستقیما قلم استخوان را در سوپ یا
آش یا کته کودک انداخت و یا عصاره آنرا تهیه و بتدریج مورد استفاده قرار داد برای تهیه عصاره قلم گوساله را به مدت 2 ساعت در آب چوشانده و عصاره بدست آمده را می توان برای 2 ماه در فریز و یا برای 4 روز در یخچال نگهداری کرد.
ویتامینها و املاح برای رشد و تأمین سلامتی کودک ضروری هستند و باید در غذای روزانه کودک به اندازه کافی وجود داشته باشند.
برای افزایش ویتامینها و املاح غذای کودک از چه مواد غذایی میتوان استفاده کرد؟
ویتامینها و املاح برای رشد و تأمین سلامتی کودک ضروری هستند و باید در غذای روزانه کودک به اندازه کافی وجود داشته باشند. سبزیها منابع غنی از ویتامینها هستند. استفاده از سبزیهای برگ سبز مثل اسفناج، جعفری، گشنیز و یا هر نوع سبزی دیگری که در دسترس است، در داخل سوپ و سایر غذاهایی که به کودک داده میشود، ویتامینها و برخی از املاح مورد نیاز برای رشد کودک مثل آهن را تأمین میکند، (به خاطر داشته باشید به کودکان زیر یک سال نباید اسفناج داد). سبزیهای زرد و نارنجی رنگ مثل کدو حلوایی، هویج و گوجه فرنگی دارای ویتامین A هستند و استفاده از این سبزیها در غذای کودک به تأمین ویتامین A مورد نیاز برای رشد کودک کمک میکند.
روشهای ساده و ارزان برای مقوی و مغذی کردن غذای کودک:
با استفاده از پودر جوانه غلات و حبوبات میتوان غذای کودک را مقوی و مغذی کرد. زیرا این مواد علاوه بر اینکه سرشار از ویتامینهای B و C هستند به هضم غذا هم کمک میکنند.
طرز تهیه جوانه غلات و حبوبات:
ابتدا مقداری گندم، ماش یا عدس را به مدت 2 تا 3 روز خیس کنید، بعد آن را در یک سینی تمیز پهن کرده و یک پارچه تمیز و مرطوب روی آن قرار دهید و هر روز پارچه را آب بزنید. پس از اینکه جوانهها سبز شد، میتوانید جوانه کامل را به سوپ یا آش کودک اضافه کنید. برای تهیه پودر جوانه غلات و حبوبات باید جوانهها را خشک کرده و به پودر تبدیل کنید و هر بار مقدار کمی از آن را (با توجه به سن کودک از 1 قاشق مرباخوری تا 1 قاشق سوپ خوری سر صاف) به سوپ یا هر نوع غذای کودک اضافه کنید. با این کار، هم انرژی غذای کودک افزایش مییابد و هم پروتئین، ویتامینها و املاح غذای کودک بیشتر میشود. پودر جوانه غلات و حبوبات را میتوان در یک شیشه دربدار ریخته و تا 2 هفته در یخچال نگهداری کنید.
سعی کنید برای تهیه سوپ یا کته، از گوشت با استخوان استفاده کنید، مثل ران مرغ و یا ماهیچه گوسفند تا املاح و چربی بیشتری به بدن کودک برسد. میتوانید چند قلم گوسفند یا یک قلم گوساله را جداگانه بپزید، چربی روی آن را بگیرید و عصاره آن را برای 4 روز در یخچال و برای 2 ماه در فریزر نگهداری کنید و به هر وعده غذای کودک، 2 قاشق غذا خوری از این عصاره را اضافه نمایید.
چند نکته کلیدی:
برای افزایش اشتها می تونید صبح ناشتا بهش پوره نارگیل بدین
کره بادوم زمینی رو هم همیشه دم دست داشته باشین به غذاهاش اضافه کنین
اگه بچه شیر نمی خوره ولی بقیه غذاها رو خوب می خوره می شه با شیر مادر براش غذا درست کرد یا اگر شیر مادر کم هست با شیر خشک غذا تهیه کرد مثل فرنی و شیر برنج
تو سوپ بچه می شه آسیاب شده مغزها رو هم ریخت
جوانه ها رو تو ماست هم بچه ها معمولا خوب می خورن هم کالری می رسونه هم کلی ریز مغذی داره
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست