پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

مصرف زياد کافئين در بارداري، دخل نوزادان دختر را در می آورد


ایسنا: نتايج يک پژوهش نشان داد که مصرف زياد کافئين طي دوره بارداري و شيردهي، تکامل فوليکول‌هاي تخمدان را در نوزادان دختر تحت تاثير قرار مي‌دهد.

در سال‌هاي اخير نگراني در خصوص وقوع نابهنجاري‌هاي توليدمثلي در انسان رو به افزايش است. از اين رو، پژوهشي با هدف بررسي اثرات مصرف مادري کافئين بر تکامل فوليکول‌هاي تخمداني در نوزادان موش‌هاي صحرايي توسط مهران درست قول از گروه زيست شناسي دانشکده علوم دانشگاه شهيد چمران اهواز انجام شده است.

در اين پژوهش، 60 موش صحرايي باردار به طور تصادفي به گروه کنترل و دو گروه آزمون دريافت کننده کافئين با مقادير پايين و بالا از طريق آب آشاميدني طي دوره بارداري و شيردهي تقسيم شدند. سپس در هر يک از سنين 7، 14، 60،90،28 و120 روز پس از تولد، تخمدان نوزادان از محوطه شکمي خارج و پس از توزين، تثبيت در محلول بوئن و آماده‌سازي مقاطع بافتي، تغييرات ساختاري فوليکول‌هاي تخمداني و اجسام زرد مطالعه شد.

يافته‌ها حاکي از آن بود که وزن تخمدان در گروه دريافت کننده دوز بالاي کافئين در تمام مراحل پس از تولد بطور معني‌داري کاهش نشان داد. کاهش معني دار تعداد فوليکول‌هاي آغازي در گروه دوز بالا از 7 تا 120 روزگي پس از تولد مشاهده شد. تعداد فوليکول‌هاي اوليه و ثانويه در 7، 14 و 28 روزگي پس از تولد، تعداد فوليکول‌هاي آنترال در 14 و 28 روزگي پس از تولد و قطر فوليکول‌هاي ثانويه و آنترال در مراحل اوليه تکامل پس از تولد در گروه دوز بالا بطور معني داري کاهش يافت. تعداد اجسام زرد بين گروه‌هاي مختلف اختلاف معني داري را نشان نداد.

نتايج مطالعه حاضر بيانگر اين مطلب بود که مصرف زياد کافئين طي دوره بارداري و شيردهي مراحل اوليه تکامل فوليکول‌هاي تخمداني را تحت تأثير قرار مي‌دهد؛ به طوري‌که کارآيي توليدمثلي نوزادان کاهش مي‌يابد.