پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

نقشه خطرناک جمهوری خواهان آمریکا برای بیت المقدس


نقشه خطرناک جمهوری خواهان آمریکا برای بیت المقدس

جان مک کین در گفت وگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان تاکید کرد در صورتی که به عنوان رئیس جمهور آینده آمریکا انتخاب شود, سفارت امریکا را از تل آویو به بیت المقدس منتقل خواهد کرد

فلسطین اشغالی سرزمین مقدسی است که ده‌ها سال است طعم تلخ اشغال را با خود همراه دارد. ۴۱ سال پیش هنگامی که ارتش‌های عربی در برابر تهاجم ارتش اسراییل عقب‌نشینی می‌کردند و کرانه باختری رود اردن و نوار غزه را به ارتش عبری واگذار کردند، پای صهیونیست‌ها به قبله اول مسلمانان باز شد و از آن زمان تاکنون این شهر و نماد آن یعنی همان مسجد الاقصی به عنوان یکی از چالش‌های عمده در میان کشورهای اسلامی تبدیل شده است.

بیت‌المقدس که بلافاصله به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی شناخته شد و این رژیم تمام دستگاه‌‌های اداری خود را از تل‌آویو به این شهر منتقل کرد، در طول دوران اشغال خود فشار بسیاری را بر فلسطینی‌های ساکن خود جهت تغییر هویت تحمل کرده است.

قدس که نه تنها پایتخت کشور فلسطینی است، بلکه در منشور سازمان کنفرانس اسلامی به عنوان مقر دایمی این سازمان انتخاب شده است، اما در حال حاضر متاثر از مشکلات بسیاری است که یکی از این مشکلات هم تلاش مقامات اسراییلی برای تغییر هویت سیاسی این شهر است.

به نظر می‌رسد تا زمانی که رژیم صهیونیستی نتواند کشورهای جهان را نسبت به انتقال سفارت‌خانه های خود به این شهر راضی کند، پایتختی آن برای این رژیم چندان شناخته شده نیست و این در حالی است که به نظر می‌رسد دیدارهای صورت گرفته مقامات سیاسی کشورهای مختلف از فلسطین اشغالی نمی‌تواند موجب رسمیت یافتن حکمرانی اسراییل بر این شهر تاریخی باشد.

اما طی روزهای گذشته همزمان با سفر باراک اوباما نامزد دمکرات انتخابات ریاست جمهوری امریکا به منطقه و گذر وی به فلسطین اشغالی که باعث شد تا وی در میان لابی صهیونیست‌ها در آمریکا موسوم به آیپک محبوبیت به دست آورد و آنها اوباما را بر رقیب وی ترجیح دهند، جان مک کین که به شدت از اقدامات اوباما عصبانی و آن را مورد انتقاد قرار داده بود، برای به دست آوردن دل مقامات آیپک و اسراییل در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان تاکید کرد در صورتی که به عنوان رئیس جمهور آینده آمریکا انتخاب شود، سفارت آمریکا را از تل‌آویو به بیت‌المقدس منتقل خواهد کرد.

مک‌کین این سخنان را برای عقب نیفتادن از قافله انتخابات ماه نوامبر اعلام می‌کند، اما این سخن او در برابر دوربین تلویزیون سی‌ان‌ان که بیننده بسیاری در آمریکا دارد، نکات بسیاری در خود نهفته دارد که پرداختن به برخی از آنها می‌تواند بیانگر سیاست آمریکایی‌ها برای منطقه باشد.

مک‌کین نامزد جمهوری‌خواهان برای ریاست جمهوری است، حزبی که اکنون قدرت را در دست دارد و به نظر می‌رسد تمام برنامه‌هایش هم بر این قرار دارد که می‌خواهد در دور آینده هم کاخ سفید را در دست داشته باشد و آن را از دست ندهد، بوش مستاجر فعلی این کاخ سال گذشته در کنفرانس موسوم به صلح آناپولیس در آمریکا به کشورهای شرکت کننده قول داد تا در پایان سال جاری کشور مستقل فلسطینی را تشکیل داده و راه را برای عادی سازی روابط میان اعراب و اسراییل فراهم سازد.

اما در حالی که تنها چند ماه به پایان دوره وی باقی نمانده است از مشک صلح امریکا و اسراییل چیزی نصیب اعراب نشده است و هر روز که می‌گذرد این وعده سراب خود را بیشتر و بیشتر به اعراب و تشکیلات خودگردان به رهبری محمود عباس می‌نماید.

در این میان اگر جان مک کین بخواهد به عنوان ادامه دهنده سیاست‌های جمهوری خواهان بر وعده بوش برای تشکیل کشور فلسطینی باقی بماند، باید گفت او در برابر سی‌ان‌ان حرف گزافی زده و از این رو اگر به ریاست جمهوری رسید و سفارت آمریکا را به قدس انتقال نداد او دروغگویی بزرگ است، اما اگر او به حرفش عمل کرد و در صدد انتقال پایتخت برآمد و اکنون این حرف را بر زبان می‌راند، باید مطمئن بود که در سیاست‌گذاران و طراحان حزب جمهوری خواه دارند اعراب را بازی می‌دهند و خبری از صلح و تشکیل کشور فلسطینی نیست.

در هر صورت به نظر می‌رسد فعلا جمهوری‌خواهان در حال خرج کردن از کیسه مسلمانانند و بدون هیچ واهمه‌ای هم این کار را ادامه می‌دهند.

در این میان وظیفه کشورهای مسلمان چیست و آنها واقعا باید چه اقداماتی را انجام دهند؟ به نظر می‌رسد کشورهای مسلمانی که روابط خوبی با امریکا دارند باید از هم‌اکنون به سران آمریکایی گوشزد کنند که زیر بار انتقال سفارت امریکا به بیت‌المقدس نخواهند رفت و از هم‌اکنون در این زمینه به کار تبلیغی بپردازند.

در بعد دیگر ماجرا هر چند به نظر بعید به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها به همان دلایلی که تاکنون دست به این اقدام نزده‌اند، باز هم آن را ادامه دهند، اما به دلیل سکوت و رکودی که در کشورهای اسلامی در رابطه با آمریکا وجود دارد هیچ بعید نیست به یکباره با انتقال سفارت حرمت این مساله هم شکسته شود و دیگر کشورها هم به دنبال آمریکا راه افتاده و سفارت خود را به بیت‌المقدس منتقل کنند که در این صورت دیگر نمی‌توان مساله را جمع کرد و فلسطینی‌ها هم باید آروزی پایتختی قدس را در آینده‌ای نزدیک و تا زمانی که حمایت آمریکا از اسراییل وجود دارد و اعراب در موضع ضعف با این رژیم برخورد می‌کنند، بکشند و آن را دست نیافتنی بدانند.

به هرحال سخنان نامزد جمهوری‌خواه ریاست جمهوری آمریکا که به واقع دست روی سرزمین‌های اسلامی گذاشته است، می‌تواند خطرناک باشد، چه اینکه او بالقوه رئیس جمهور آمریکاست....

نویسنده : کریم جعفری