چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

همه چیز درباره هفته ششم بارداری


در هفته ششم بارداری کودک شما تغییرات چشمگیری می‌کند و برخی از اندام‌های حیاتی او شروع به شکل‌گیری می‌کنند و برخی دیگر برای تکمیل شدن بیشتر رشد می‌کنند. قلب او در این هفته شروع به تپیدن می‌کند و اگر شما در این هفته سونوگرافی انجام دهید، تپش قلب او مشخص می‌شود. در این مرحله قلب او در هر دقیقه 160 مرتبه می‌زند و این مقدار تقریبا دو برابر سرعت ضربان قلب شما است.
جنین شما در این زمان به چه اندازه است؟
در این دوران همچنان جنین شما شبیه یک بچه قورباغه است و به شکل منحنی C درمی‌آید. اندازه او در این هفته حدود 10 تا 13 میلی‌متر و در واقع اندازه یک میخ یا به طول سر ناخن شما است.
چه علائمی را در هفته ششم بارداری تجربه خواهید کرد؟
در این مرحله از بارداری، ظاهر شما تقریبا نشان می‌دهد که شما باردار هستید و تغییرات کوچکی در ظاهر شما ایجاد می‌شود. در واقع بارداری فیزیکی شما در هفته ششم مشخص می‌شود. شروع حالت تهوع و ویار از شایع‌ترین علائم بارداری در این هفته هستند. اما به طور کلی در هفته ششم بارداری احتمالا علائم زیر را تجربه خواهید کرد:
حالت تهوع و استفراغ و خستگی
نفخ و سوزش سر دل
مشکلات گوارشی و سوء‌هاضمه
حساس شدن سینه‌ها
ویار و میل شدید به خوردن برخی خوراکی‌ها
افزایش حس بویایی
تکرر ادرار و افزایش ادرارهای شبانه
نوسانات خلقی
هورمون‌های شما در این هفته چه تغییراتی می‌کند؟
در دوران بارداری، نواسانات و تغییرات هورمونی بسیاری را تجربه خواهید کرد که بیشتر آن‌ها خود را در قالب علائم بارداری نشان می‌دهند. در واقع به علت لانه‌گزینی جفت بارور شده در بدن شما، بدنتان هورمون‌هایی را ترشح خواهد کرد که یکی از این هورمون‌ها HCG است که برای تشخیص بارداری استفاده می‌شود. HCG مسئول تنظیم هورمون استروژن و پروژسترون و همچنین موجب تکرر ادرار می‌شود.
در ابتدا جسم زرد هورمون پروژسترون را تولید می‌کند و این هورمون در دوران بارداری شما افزایش می‌یابد و تا زمان تولد نوزاد در بدن شما به وظایف خود عمل می‌کند. در ابتدای بارداری، این هورمون وظایف مهمی همچون افزایش جریان خون در رحم، قوی کردن عضله‌های لگن مادر، ایجاد جفت و تحریک رشد آن و برطرف کردن نیازهای تغدیه‌ای کودک و تولید آندومتر را بر عهده دارد. هورمون استروژن نقش مهمی در رشد جنین و جلوگیری از زایمان یا شیردهی زودرس ایفا می‌کند.
هورمون استروژن نیز وظیفه رشد اندام‌های جنین و رشد غدد شیردهی را بر عهده دارد و نقش آن در تولید شیر در سینه‌های مادر بسیار حائز اهمیت دارد. علاوه بر این استروژن برای تنظیم سایر هورمون‌هایی که در دوران بارداری تولید می‌شود، ضروری است.
ریلاکسین هورمون دیگری است که سبب علائم فیزیکی همچون درد لگن، از دست دادن تعادل و یبوست می‌شود و نقش مهمی را در آرامش عضلات، رباط و مفاصل بدن مادر دارد.
مراقبت‌های تغذیه‌ای در هفته پنجم
در این دوران شما علاوه بر مراقبت از خود وظیفه مراقبت از موجودی بسیار کوچک و آسیب‌پذیر را بر عهده دارید، بنابراین به تغذیه خود باید بیش از پیش اهمیت دهید. مصرف الکل و مواد مخدر در این دوران به شدت خطرناک است و عواقب جبران‌ناپذیری خواهد داشت. علاوه بر این، مصرف برخی داروها در این دوران منع می‌شود، بنابراین هرگونه دارویی که می‌خواهید مصرف کنید، باید تحت نظر پزشکتان انجام شود.
در این دوران باید ویتامین‌ها و مواد مغذی به خود و جنینتان برسانید و ار برنامه غذایی سالم و مغذی پیروی کنید. با آنکه در دوران بارداری مصرف ماهی بلامانع است اما توصیه می‌شود که از مصرف بالای آن در این مدت جلوگیری کنید. به طور کلی بهتر است در این دوران به یک مشاور تغذیه مراجعه کنید و اگر هنوز شروع به مصرف مکمل‌های غذایی نکرده اید، بهتر است هر چه زودتر با مشورت پزشک خود اینکار را شروع کنید.
رشد کودک شما در هفته ششم چگونه است؟
در این هفته تغییرات بسیاری در رشد جنین شما اتفاق میفتد و از همه مهم‌تر قلب او شروع به تپیدن می‌کند و تپش آن در سونوگرافی مشخص می‌شود. قلب او به 4 حفره تقسیم می‌شود و خون را به اندام‌ها می‌رساند. در این هفته سلول‌های جنسی ابتدایی که دختر بودن یا پسر بودن جنین را مشخص می‌کند، شروع به شکل‌گیری می‌کند و لوله‌های اعصاب نوزاد شما در این هفته بسته می‌شود و تغییرات جالب زیر در بدن او ایجاد می‌شود:
چشم، بینی، چانه و گونه‌های او شکل می‌گیرد.
گوش داخلی، اندام و سلول های دندان او شکل می‌گیرد.
کلیه‌ها، دیفراگم، کبد و ریه او شکل می‌گبرد و رشد می‌کند.
نای، حنجره و غده هیپوفیز او شکل می‌گیرد.
مراقبت‌های بارداری در هفته ششم
به طور معمول، پزشک شما قرار ملاقات‌هایی را بین هفته ششم تا دهم بارداری برای شما ترتیب می‌دهد. در واقع از این هفته باید ملاقات‌های منظم و مکرر خود را پزشکتان جدی‌تر بگیرید و به طور منظم سلامتی خود و جنینتان را تحت نظر پزشکی متخصص ارزیابی کنید.
در هفته ششم احتمالا پزشکتان برای ارزیابی شما آزمایش‌هایی را برای شما تجویز می‌کند که از جمله آن‌ها می‌تواند به موارد زیر اشاره کرد که همه آن‌ها برای همه ضروری نیستند اما بهتر است با نام آن‌ها آشنا شوید:
تست پاپ اسمیر
آزمایش‌های ژنتیک
اندازه‌گیری سطح آهن، نوع گروه خونی، پروتئین، گلوکز، گلبول‌های قرمز و سفید
آزمایش‌هایی برای چک بیماری‌هایی که ممکن است از مادر به جنین منتقل شود
بارداری خطر ابتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری را در هفته 6 تا 24 بارداری افزایش می‌دهد، بنابراین اگر در هفته ششم بارداری یا بعد از آن علائمی را مشاهده کردید که مشکوک به عفونت دستگاه ادراری بود، برای درمان سریع‌تر به پزشک خود مراجعه کنید. یکی از علائم هفته ششم خستگی است، بنابراین در این هفته شما به استراحت و خواب بیشتری نیاز دارید.
در 12 هفته اول بارداری استفاده از رنگ مو دائمی توصیه نمی‌شود، در صورت ضرورت می‌توانید به جای آن از رنگ موی نیمه دائم استفاده کنید.
اگر در این دوران با هر مورد عجیب یا دردهای بیش از حد مواجه شدید آن را حتما با پزشکتان در میان بگذارید. علائمی همچون خونریزی، احساس ضعف یا سرگیجه شدید، افت شدید فشار خون، درد شدید شانه یا لگن و گرفتگی شدید عضلات به خصوص لگن، ممکن است نشان از حاملگی خارج از رحم یا سقط جنین باشد، پس این موارد را جدی بگیرید و در صورت مشاهده آن فورا به پزشک مراجعه کنید:
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.