پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

پیشگیری از کمبود کلسیم و آهن در کودکان


پرسش: چه غذاهایی به بچه بدهیم که دچار کمبود کلسیم و آهن نشه؟
پاسخ: تا 2 سالگی باید قطره ی آهن به میزان توصیه شده را دریافت نماید. در این صورت خیال تان از بابت کمبود آهن و کم خونی فقر آهن آسوده باشد.
شیر مادر هم باید تا پایان 2 سالگی به کودک داده شود. در این صورت هم خیال مان تا حدود بسیار زیادی از بابت کلسیم دریافتی راحت است.
اما در مورد تغذیه كودك در ماه نهم:
همان طور که می دانید بهترین زمان شروع غذای كمكی در بچه های سالم پایان 6 ماهگی، یعنی ابتدای هفت ماهگی است و رعایت ترتیب مصرف در غذاهای كمكی از اهمیت خاصی برخوردار است.
با توجه به این كه کودک تان 9 ماهه است تا به حال باید فرنی با آرد برنج، حریره بادام، سوپ، زرده تخم مرغ آب پز، سبزی های نشاسته ای مثل سیب زمینی، كدو حلوایی و نخود فرنگی( نخود سبز)درون سوپ و به صورت پوره به برنامه غذایی کودک وارد شده باشد.
توجه:
- سیب زمینی را بعد از شستن باید پخت، سپس پوست آن را جدا كرد و سیب زمینی پخته شده را به سوپ اضافه كرد.
- بعد از پوست كندن سیب زمینی اگر بخشی از آن سبز رنگ بود، باید آن را جدا كرد و دور انداخت و بقیه سیب زمینی را كه سالم و زرد رنگ است به سوپ كودك اضافه كرد.
- معمولاً یك چهارم سیب زمینی برای هر وعده سوپ و یك سیب زمینی متوسط برای سوپ تمام روز كافی است.
- یك تكه كوچك از كدو حلوایی به اندازه یك قوطی كبریت برای سوپ تمام روز كفایت می كند.
- استفاده از گوجه فرنگی به سوپ به فاصله سه روز از اضافه كردن یك نوع سبزی اشكالی ندارد.
- بعد از سوپ ظهر و شب می توان یك قاشق مرباخوری ماست هم به كودك داد و مقدار آن را به تدریج و برحسب تمایل او اضافه كرد.
- بهتر است ماست با سوپ مخلوط نشود تا شیرخوار، با طعم خود ماست آشنا شود. ولی اگر شیرخوار مخلوط ماست با سوپ را دوست داشت این كار بلامانع است.
به عنوان مثال 3 نوع سوپ كه تنوع موادغذایی در محتویات آن رعایت شده است ذكر می شود.
1- گوشت مرغ، هویج، برنج، جعفری و سیب زمینی.
2- گوشت گوسفند، لوبیا سبز، برنج، گشنیز، گوجه فرنگی.
3- گوشت گوساله، كدو حلوایی، جعفری، سیب زمینی و گوجه فرنگی.
اضافه كردن كمی پیاز رنده شده یا خرد شده به سوپ برای از بین بردن بوی مرغ یا گوشت اشكالی ندارد. هم چنین افزودن چند قطره آب لیموترش تازه یا آب نارنج تازه به سوپ و غذای كمكی، هم آن را خوش طعم می كند و هم جذب آهن را افزایش می دهد.

دو هفته آخر ماه هشتم
برنامه غذایی كودك در دو هفته آخر ماه هشتم زندگی:
صبح: 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره + نصف زرده تخم مرغ
10 صبح: 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره و یا پوره
ظهر: 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ + 2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست
عصر: 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره و یا پوره
شب: 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ + 2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست.
طرز تهیه پوره سیب زمینی:
یك سیب زمینی متوسط را بعد از شستن كامل با پوست می پزیم. بعد از پخته شدن، پوست آن را جدا و سپس سیب زمینی را همراه با یك قاشق مرباخوری كره یا روغن مایع نرم می كنیم، كم كم به آن شیر پاستوریزه ای كه قبلاً جوشانده شده باشد اضافه كرده تا به نرمی و غلظت دل خواه برسد.
طرز تهیه پوره هویج:
پوره هویج هم مثل پوره سیب زمینی تهیه می شود با این تفاوت كه اول یك هویج متوسط را به طور كامل شسته و پوسته كنده و آن گاه با كمی آب می پزند و بعد از آن، كره یا روغن و شیر را اضافه می كنند.
برای تنوع بخشیدن به غذای كودك، باید هر چند روز یك بار، مواد تشكیل دهنده سوپ را تغییر داد. هر سه روز یك بار می توان جو، بلغور گندم و رشته فرنگی را كه قبلاً پخته و نرم شده است، به اندازه یك قاشق مرباخوری به سوپ اضافه كرد.
بعد از اضافه كردن جو، گندم و... بهتر است به اندازه یك قاشق مرباخوری كره یا روغن مایع به سوپ اضافه نمود. افزودن كره یا روغن مایع به غذای شیرخوار به ویژه شیرخوارانی كه رشد كافی ندارند به رشد آنان كمك می كند.
از سبزیهای نشاسته ای و یا سایر سبزی ها می توان پوره تهیه كرد و به جای یك وعده فرنی، صبح یا عصر از پوره استفاده نمود.

دو هفته اول ماه نهم
در این زمان می توانحبوبات را نیز به سوپ شیرخوار اضافه كرد.
به طور معمول تغذیه حبوبات از عدس و ماش كه هضم آسان تری دارند شروع می شود.
- در صورت امكان می توان جوانه عدس یا ماش را به محتویات سوپ افزود.
- در مورد سایر حبوبات مثل لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و... بهتر است قبلاً آن ها را خیسانده، سپس پوست شان را جدا كرده و بعد از پختن، به سوپ افزود.
- هر سه روز یك بار می توان نوع حبوبات را تغییر داد.
- اگر از آرد حبوبات استفاده می شود، یك قاشق مرباخوری سرصاف كافی است.
- اضافه كردن كره یا روغن مایع به سوپ، به اندازه یك قاشق مرباخوری، برای شیرخوارانی كه خوب وزن نمی گیرند توصیه می شود.
دو هفته آخر ماه نهم
در این دو هفته، بایدمیوه را به صورت آب میوه تازه و در منزل، تهیه كرد، هم چنین باید از میوه های فصل باشد.
در ابتدا و در روز اول، تغذیه شیرخوار را با یك قاشق مرباخوری آب میوه، همراه با یك قاشق مرباخوری آب سالم و ساده شروع كرده و كم كم به 6 قاشق مرباخوری آب میوه خالص در روزهای بعد رسانید. آب میوه را می توان روزانه، بعد از فرنی یا حریره در ساعت 10 صبح به شیرخوار داد.
برنامه غذای شیرخوار در اواخر ماه نهم
صبح: 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره + نصف زرده تخم مرغ
10 صبح: 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره یا پوره + 6 قاشق مرباخوری آب میوه فصل
ظهر: 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ + 2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست
عصر: 3 قاشق مرباخوری پوره یا فرنی و یا حریره
شب: 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ +2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست
توجه:
تا یك سالگی استفاده از كیوی، انواع توت (توت سفید، توت فرنگی و تمشك)، خربزه آلبالو و گیلاس به علت ایجاد حساسیت در شیرخوار توصیه نمی شود.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.