پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

زخم پستان در دوران شیردهی، شایع ترین علت


شایع ترین علت زخم و شقاق نوک پستان، وضعیت نادرست شیر دادن است. مصرف صابون، کرم، مواد ضدعفونی کننده، شستشوی مکرر پستان و کشیدن پستان از دهان شیرخوار نیز ممکن است سبب ایجاد شقاق شود. شقاق پستان راه مناسب برای ورود میکروب ها به داخل نسج پستان است، از این رو باید سعی کرد از بروز آن جلوگیری کرد و مهم ترین راه پیشگیری از شقاق نوک پستان و زخم شدن آن، شیوه صحیح شیر دادن به نوزاد است. اما در صورت ابتلا به این عارضه چه اقدامی باید انجام داد:
-مواقعی که شقاق پستان وجود دارد، شیردهی برای مادر بسیار دردناک است ولی با کمی صبر و حوصله و حفظ آرامش و توجه به این که این حالت موقتی است و طی چند روز بهبود می یابد می توان از این مشکل گذر کرد.
-شیردهی را با پستان سالم شروع شود تا واکنش جهش شیر در پستان مبتلا ایجاد شود و احساس درد کمتر شود. 
-استفاده از گرمای سشوار روزی 3 ـ 5 بار و هر بار3 ـ 2 دقیقه و با فاصله 18 سانتی متری از محل شقاق بسیار مؤثر و کمک کننده است.
-بعد از پایان شیردهی، یک قطره از شیر را روی نوک سینه قرار دهید تا در تماس با جریان هوا خشک شود زیرا شیر مادر به علت دارا بودن چربی سبب التیام زخم و تمیزی نوک سینه می گردد.
-وضعیت شیردهی خود را اصلاح کنید و با شیوه درست به نوزاد شیر دهید. نوزاد باید دقیقاً مقابل پستان شما باشد و نوک پستان و هاله قهوه ای اطراف آن کاملاً در دهان نوزاد قرار گیرد. -مادر در وضعیت های خوابیده یا نشسته می تواند به نوزاد خود شیر بدهد برای این کار دست و بازوی خود را زیر سر و شانه شیرخوار قرار دهد و دست دیگر را طوری زیر پستان قرار دهد که شست روی پستان و انگشتان دیگر زیر پستان باشد. چانه شیرخوار چسبیده به پستان، هاله پستان در دهان او و لب تحتانی شیرخوار به پایین برگشته باشد. مادر و نوزاد در طول تغذیه باید در وضعیت کاملاً راحت باشند.
-مادر لازم است پستان ها را کاملاً تمیز نگه دارد. فقط کافی است خانم های شیرده پستان های خود را یک بار در روز فقط با آب بشویند. مصرف هیچ گونه صابون، الکل، پماد یا کرم توصیه نمی شود، فقط در مواقعی که پوست بسیار خشک و شکننده باشد، پماد ویتامین A و D تجویز می شود، زیرا کاملاً جذب شده و نیازی به پاک کردن از روی سینه ندارد.
-در بعضی مادران شیرده به دلیل وضعیت نادرست شیردهی و در حالتی که شیرخوار به قدر کافی هاله پستان را در دهان قرار نداده و فقط نوک پستان را می مکد، نوک پستان زخم می شود. مادر می تواند برای کمک به بهبود زخم یا شقاق نوک پستان، بعد از تغذیه نوزاد یک قطره از شیر خود را روی نوک و هاله پستان قرار دهد.
-برای برطرف شدن ترک هایی که در بدنتان به وجود می‌آید و ناشی از خشکی پوست است، می توانید از روغن بنفشه استفاده کنید. 2 قطره روغن بنفشه در ناف خود بریزید و روی ناف را با تکه پنبه ای بپوشانید.
-هم چنین اگر دچار زخم در نوک پستان شده اید، برای برطرف شدن آن، مقداری عسل طبیعی را روی آن قرار دهید. برای شست وشوی این زخم نیز می توانید از دم کرده بابونه استفاده کنید.
-ضماد پودر بابونه با زرده تخم مرغ ترکیب بسیارخوبی است میتوان از دمنوش و بخور آن نیز استفاده کرد.