چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نشانه عقده ای بودن بچه، رفتار درست


 صدیقه حسینی روانشناس و کارشناس مسائل حقوقی، رابطه والدین ناسالم و تشکیل شخصیت بزه کارانه در کودک را بتوان رکن اصلی ارتکاب جرایم دانست و گفت: بطور کلی والدین هستند که بذر افکار احساسات را در فرزندان خود می کارند در بعضی از خانواده ها بذر عشق، محبت، احترام و اتکاء به نفس و آزادی و در بعضی دیگر، بذر ترس، گناه و اجبار کاشته می شود.
وی افزود:  طبیعی است که گاهی والدین بر سر کودکان خود داد بزنند و شاید اتفاق بیفتد که آنها را تنبیه بدنی کنند. آیا اینها والدین بدی هستند؟ البته که نه، آنها هم انسانند و مسائل شخصی خود را دارند که باعث می شود گاهی کنترل خود را از دست بدهند اما بعد با محبت یا عذر خواهی آن را جبران می نمایند.
وی در ادامه گفت:  تعدادی از والدین نیز هستند که یک سری ناراحتی را مدام روی بچه های خود پیاده می کنند و این باعث خراب کردن زندگی آنها می شود. این رفتار مثل سم در کودکی در تمام وجود کودک پخش شده و درد ناشی از آن به مرور با طفل بزرگتر می شود.
این روانشناس اظهار داشت: بسیاری از ناهنجاریها و انحرافات افراد خصوصا جوانان و نوجوانان ناشی از عقده های دوران کودکی است که به علل گوناگون درون کودک رشد کرده و در بزرگسالی بصورت یک عمل مجرمانه ظاهر می گردد.
وی تاکید کرد:  این مسئله از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و لازم است والدین کودکان آن ها را به خوبی مورد توجه قرار دهند. عدم تربیت صحیح و توجه نکردن به خواسته های طبیعی و بچه گانه آنها،  سختگیری های بی مورد در بسیاری موارد به تشکیل عقده های روانی منجر می شود و خواه ناخواه در بزرگسالی این عقده ها به طرق مختلفی گشوده می شود و انجام اعمال مجرمانه از جمله این موارد است .
حسینی افزود: در زمان های گذشته یعنی هنگامی که روانشناسی مراحل ابتدایی خود را پشت سر می گذاشت تعلیم و تربیت کودکان امر ساده ای بود ، در آن زمان یک رشته قوانین و مقررات تربیتی وجود داشت و هر کودکی می بایست خواه ناخواه از آن پیروی میکرد، مثلا از کودک می خواستید مطیع، مودب، خوش اخلاق باشد. هرگز صدایش را بلند نکند و از مقتضیات محیط و اصول اخلاقی متداول پیروی کند. آرزوی والدین کودکانی بود که روشهای اخلاق و تعلیم و تربیتی را به او بیاموزند تا این مسائل مهم را ملکه ذهن خود کند. وظیفه تنبیه و گوشمالی نیز از وظایف و اختیارات خاص پدر بشمار می رفت که هر عصر به هنگام بازگشت از کار بدان دست می بازید.
وی در ادامه بیان کرد: امروزه وضع تعلیم و تربیت بکلی دگرگون شده است . امروزه از انضباط سخن کمتری به میان می آید و تکیه بیشتری بر روی تعلیم و تربیت می شود .
این کارشنان اجتماعی در پایان گفت: فروید معتقد بود که سرچشمه اکثر اختلالات روانی عقب راندگی تمایلات طبیعی مانند غریزه جنسی یا پرخاشگری است و همواره تاکید می کرد که این تمایلات هنگامیکه رانده می شود  بصورت اختلالات و بیماریهای روانی بروز می کند.