جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

عصبانیت شیرخوار در هنگام شیرخوردن!


گاز می‌گیرد، چنگ می‌زند و با ناخن سینه را خراش می‌دهد. اگر کودک شما هم هنگام شیر خوردن این رفتارهای عصبی را از خود نشان می دهد، گفتگو با پریسا زینلی بوجانی، روان درمانگر کودک و نوجوان شما را راهنمایی می‌کند تا در آرامش به فرزند دلبندتان شیر بدهید.
دلیل نا آرامی و رفتار خشونت‌آمیز بعضی از نوزادان هنگام شیر خوردن چیست؟
مواردی در شیرخوردن بچه مهم است که باید حتما رعایت شود مثل زمان مناسب شیردهی و محیط مناسب شیردهی. مسلما اگر هر یک از  موارد ذکر شده در زمان شیردهی اتفاق بیفتد کودک هنگام شیر خوردن رفتار‌های آزار‌دهنده از خود نشان می‌دهد.
زمان مناسب شیردهی چه زمانی است؟
مهم‌ترین و اولین نکته‌ای که مادران عزیز باید درباره ی شیر دادن به فرزند خود بدانند این است که به هیچ عنوان برای جلوگیری کردن از نق زدن و گریه های کودک به او شیر ندهند. همه‌ی گریه‌ها و بی قراری‌های کودک دلیلی بر گرسنگی او نیست که بخواهیم هر گریه‌ای را با شیر دادن به نوزادمان از بین ببریم؛ پس، قبل از هر چیزی دلیل گریه و بی‌قرار کودک را جستجو کنید و اگر کودک واقعا نیاز به شیر خوردن داشت و احساس گرسنگی کرد به او شیر بدهید.
محیط شیردهی باید چگونه باشد؟
شیردهی باید در محیطی آرام و خالی از هر گونه تنش و اضطراب هم برای کودک و هم برای مادر باشد و حتما در زمان گرسنگی انجام شود. کودک در سنین پایین‌تر همه‌ی امنیت روانی اطرافش را در مادر جستجو می‌کند و به صورت مستقیم مادر موضوع و عامل امنیت کودک محسوب می‌شود پس حالت روانی مادر در هنگام شیردهی در درجه‌ی بالایی از اهمیت قرار دارد که همواره باید به این موضوع مهم و اساسی توجه کرد. پس به هیج عنوان در شرایط عصبانیت، ناراحتی، گریه، اضطراب، شلوغی‌های بیش از حد به کودک شیر ندهید و هم چنین در شرایط ناآرامی خود کودک؛ همیشه سعی داشته باشید این موقعیت آرامش‌بخش را که هم برای مادر و هم برای کودک باید با لذت و عشق همراه باشد را با لحظه‌های تنش‌زا همراه نکنید.
اگر کودکی به رفتار‌های خشونت‌آمیز هنگام شیر خوردن عادت کرده باشد چه باید کرد؟
در صورتی که مادری از این روش‌ها اطلاع نداشته و این رفتار‌ها و کنش‌های آزار‌دهنده برای کودکش به عادت تبدیل شده یک راهکار ساده پیش روی شما قرار دارد و آن هم این است که در هنگام بروز این رفتارها مادر تحت هر شرایطی آرامش خود را حفظ کند. ممکن است بارها شاهد این صحنه بوده باشید که مادری در هنگام شیردهی به خاطر بی قراری‌ها و رفتار‌های غیر عادی کودکش عصبانی شده و رفتاری مشابه با رفتار کودک را با او داشته است، این برخورد به طور قطع اشتباه‌ترین کار است و وضعیت را بدتر می‌کند. در این پروسه این مادر است که متحمل عذاب بیشتری می‌شود و حالت عصبی او به صورت مستقیم روی کودک اثر می‌گذارد.
برای آرام کردن کودکی که در حین شیر خوردن بی قراری می‌کند باید چه کاری انجام شود؟
در هنگام بروز رفتار‌های عصبی و بی قراری از جانب کودک مادر باید دست کودک را به آرامی بگیرد و حرکتی لذت‌بخش را جایگزین رفتار آزار‌دهنده کند، به طور مثال دست کودک را نوازش کند، ببوسد و به حالت نوازش به روی صورت و بدن خود بکشد؛ تکرار این حرکت و برقرای ارتباط فیزیکی آرام بخش بین مادر و کودک تا حد زیادی می‌تواند مانع این رفتارها شود.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.