جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

افزایش آلاينده‌هاي هوا, سینوزیت را افزایش می دهد


ایسنا: رييس انجمن تحقيقات راينولوژي ايران با اشاره به تاثير و مخاطرات عوامل سمي موجود در هواي تنفسي بر بيني و سينوس‌ها، تاكيد كرد: در صورت مواجهه مکرر و مداوم با آلاينده‌هاي هوايي هر چند ممکن است فرد به طور ظاهري به آن عادت کند و علائم در او کمتر شود، اما روند تغييرات بافتي نامطلوب همچنان رو به پيشرفت خواهد بود.

دكتر محسن نراقي، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفت‌وگویی بیان کرد: مجاري بيني و سينوس‌ها را اولين خط دفاعي بدن در مقابل مواد موجود در هواي تنفسي عنوان كرد و گفت: بيني به عنوان اولين معبر عبور هوا، اولين عضوي است که در مواجهه با عوامل سمي در هواي تنفسي تحت تاثير قرار مي گيرد.

بيني؛ سد محافظ ريه و ساير ارگان‌هاي بدن

وي با اشاره به تحقيق انجام شده بر روي مدلي آزمايشگاهي، گفت: بر اين اساس، عوارض سمي ناشي از استنشاق گاز «ازون» بر روي ريه نمونه‌هايي که گاز «ازون» بدون عبور از بيني وارد ريه افراد مي‌شد، چهار برابر نمونه‌هايي بود که همين گاز را از راه بيني استنشاق مي‌کردند. بنابراين بيني به عنوان سدي محافظ، سلامت ريه و ساير ارگان‌هاي بدن را حفظ مي‌کند.

تاثير عوامل استنشاقي بر سيستم قلبي - عروقي و مغز

نراقي در اين باره ادامه داد: به دليل وجود بستر خوني بسيار غني در بيني و رفلکس‌هاي ميان بيني و سيستم قلبي - عروقي و همچنين ارتباط مستقيم بيني با مغز از راه سيستم بويايي، عوامل استنشاقي که وارد مجاري بيني و سينوس‌ها مي‌شوند، مي‌توانند بر روي اين دو سيستم هم تاثيرات خود را اعمال کنند.

شيوع آلرژي‌هاي بيني در شهرهاي بزرگ بسيار بيشتر از شهرهاي كوچك و روستاهاست

وي با بيان اين كه طي 30 سال اخير در تمام دنيا، شاهد افزايش بيماري‌هاي آلرژيک مجاري تنفسي هستيم، افزود: بررسي انجام شده در يك کشور بر روي شيوع آلرژي‌هاي بيني در شهرهاي بزرگ، شهرهاي کوچک و روستاها، مشخص كرد که آلرژي بيني در شهرهاي بزرگ بسيار بيشتر از شهرهاي كوچك و روستاهاست. همچنين بررسي‌هاي انجام شده در ژاپن نشان داده که ميزان ذرات آلرژي‌زاي حاصل از گرده‌ريزي گياهان با افزايش ترافيک در خيابان‌ها بيشتر مي‌شود.

افزايش بيماري‌هاي بيني و سينوس‌ها در شهرهاي دنيا به دليل افزايش آلودگي هوا

 رابطه افزايش سينوزيت در كودكان با افزايش سطح آلاينده‌هاي مختلف محيطي

به گفته رييس انجمن تحقيقات راينولوژي ايران، بيماري‌هاي بيني و سينوس‌ها در دنيا در حال افزايش است و اين موضوع با افزايش آلودگي هوا در مناطق شهري متناسب است. مطالعات ديگري نيز افزايش سينوزيت در کودکان در رابطه با افزايش سطح آلاينده‌هاي مختلف محيطي را نشان داده است.

نراقي ادامه داد: قابليت‌هاي مواد آلاينده براي ايجاد آسيب و يا بيماري در ارگان‌ها به بسياري از عوامل بستگي دارد که از ميان آنها مي‌توان به غلظت آن ماده در هواي استنشاقي، ميزان تنفس در دقيقه، سلامت سيستم دفاعي بدن، اختلافات متابوليسمي افراد، خصوصيات شيميايي آلاينده، وضعيت تغذيه و سلامت کلي فرد مانند سن و بيماري‌هاي زمينه‌اي، وجود همراه ترکيبات شيميايي ديگر، طول مدت تماس، ساير محرک‌هاي محيطي مانند تغييرات دما، رطوبت و فشار هوا اشاره کرد.

 خطرات ناشي از آلودگي هوا در تنفس دهاني

اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به عبور روزانه 9 هزار ليتر هوا از بيني، ادامه داد: در افرادي که اغلب تنفس دهاني دارند، فيلتر بيني که قسمت مهمي از آلودگي هوا را مي‌گيرد، نمي‌تواند بطور موثر عمل کند. اين افراد بيش از ساير افراد در معرض خطرات ناشي از آلودگي هوا قرار دارند. مجراي بيني اولين سد دفاعي بدن در مقابله با آلودگي هوا است. بيني نه تنها نقش محافظت از راه تنفسي بلکه حفظ سلامت ساير ارگان‌ها را نيز بر عهده دارد.

تجمع مواد آلاينده در بيني و خطر بروز سرطان‌هاي بيني و سينوس‌ها

وي در اين باره ادامه داد: سيستم پيچيده مخاطي بيني و سينوس‌ها يا سيستم ساينونازال، با تصفيه، پاکسازي و نابودکردن ميليون‌ها ذره معلق در هوا، مواد شيميايي و ميکروارگانيسم‌هاي هواي تنفسي، اين فرآيند مهم در سلامت انسان را هدايت مي‌کند. مواد آلاينده‏اي که در بيني تجمع مي‌يابد، مي‏تواند به بافت بيني، سينوس‏ها و مخاط تنفسي آسيب برساند. بعضي از آلاينده‌ها مي‌توانند حتي سبب بروز سرطان‌هاي بيني و سينوس‌ها شود.

رييس انجمن تحقيقات راينولوژي در پايان گفت: افرادي که در محيط کار با غبار ناشي از مواد شيميايي در ارتباطند، بيش از ديگران در معرض آسيب هستند. برخي آلاينده‌هاي خاص در صنايع چوب و چرم مي‌توانند افزايش خطر سرطان سينوس در کارگران اين کارگاه‌ها را سبب شوند.