چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

واریس در بارداری، قبلا هم داشته اید؟


 خانم‌های بارداری که به واریس مبتلا هستند، ممکن است به دلیل درد‌های ناشی از این بیماری لحظات سختی را سپری کنند. اما خوشبختانه این بیماری قابل درمان است بنابر‌این ما از زهرا محسن‌پور، کارشناس مامایی، درباره درمان واریس پرسیدیم.
محسن‌پور با اشاره به اینکه به هر حال واریس پا، روش قطعی درمانی و پیشگیری ندارد می‌گوید: خوشبختانه خانم‌ها می‌توانند عوارض این بیماری را کاهش دهند. برای مثال ورزش و هر فعالیتی که جریان خون را بهبود بخشد هم راه پیشگیری و هم درمان محسوب می‌شود.
 معمولا واریس در بارداری در زنانی که از مدت‌ها قبل واریس دارند، مخصوصا با عدم رعایت موارد ریسک‌فاکتور‌ها تشدید می‌شود و معمولا این خانم‌ها بعد از زایمان به وضعیت قبل بر‌می‌گردند. با تغییر شیوه زندگی و رعایت عواملی که برای‌تان نام می‌برم، خانم‌ها می‌توانند از شدت این بیماری جلوگیری کنند.
بارداری و افزایش شدت مشکلات بیماری واریس
محسن‌پور با بیان اینکه یکی از هورمون‌های بارداری موفق، پروژسترون است می‌گوید:  این هورمون سبب انبساط عضلات و عروق می‌شود و این یعنی تشدید درد واریس. از طرفی اضافه وزن که از عوارض غیر قابل اجتناب بارداری است، بیشتر سبب استاز خون ( توقف یا کاهش سرعت جریان خون) در پا‌ها و انباشت در ساق‌‌ها می‌شود که از علل بروز بیماری واریس  است. همچنین موارد دیگر عبارتند از:
سنگینی و عدم تحرک مادران
افزایش حجم خون که در بارداری اتفاق می‌افتد، زمینه را برای ابتلا به واریس مساعد می‌کند.
ویار‌های خاص بارداری که مادر را از تغذیه سالم و دور می‌کند. از طرفی ایجاد یبوست در اثر تغذیه نامناسب واریس را تشدید می‌کند.
به علت انبساط ناشی از هورمون پروژسترون حرکت خون در ورید‌ها کند می‌شود و بیماری را تشدید می‌کند. هرچه رحم و جنین بزرگ‌تر شوند، رگ‌های ران و پا‌ها بیشتر تحت فشار قرار می‌گیرند مخصوصا در وضعیت خوابیده که فشار لگنی و تحرک کم خون را شدت می‌بخشد.
روش‌های درمان
1- جلوگیری از اضافه وزن:
در این بیماری اصول پیشگیری و درمان در راستای هم می‌باشند و خانم‌ها باید از اضافه وزن جلوگیری کنند.
2- ورزش کردن:
 فعالیت‌هایی مانند پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری،‌ایروبیک و به‌طور کلی همه کار‌هایی که از انباشت خون در اندام‌های پایینی جلوگیری کند برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری موثر است.
3- استفاده از جوراب‌های واریس:
استفاده از جوراب‌های واریس مطمئن و با کیفیت، در 80 درصد موارد بسیار موثر است.
4- جراحی لیزر:
 این روش‌ها تنها برای بیمارانی انجام می‌شود که دچار زخم پا هستند. البته دارو‌های پزشکی و تغییر سبک زندگی رشد بیماری را بسیار محدود می‌کند.
5- تغذیه:
 تغذیه یکی از موثر‌ترین راه‌های درمان این بیماری است. مصرف فیبر و مایعات خیلی کمک‌کننده است.
6- جراحی و برداشتن واریس:‌
روش جراحی این بیماری توسط پزشک و با تشخیص او انجام می‌شود. البته جراحی معمولا در مواردی به کار می‌رود که تغییرات نا‌زیبایی پوستی یا فلبیت عود‌کننده  ( ایجاد لخته) در بدن بیمار ایجاد شده است
7- تزریق محلول در رگ درگیر:
خوب است بدانید که 10 تا 20 درصد مادران در بارداری اول این بیماری را تجربه می‌کنند ولی این آمار در زنانی که 4 بار حامله شده‌اند به 40 درصد می‌رسد.