دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه سالم در کودکی، کاهش بیماری ها در بزرگسالی


ایرنا: کارشناس واحد تغذیه مرکز بهداشت استان مرکزی گفت: الگوی تغذیه سالم در دوران کودکی درصد ابتلا به بیماری های شایع دوران بزرگسالی را کاهش می دهد.

سوسن خدام: بسیاری از بیماری های دوران بزرگسالی مثل فشارخون، تصلب شرایین، پوکی استخوان، دیابت و ابتلا به چربی خون ریشه در دوران کودکی دارد.

وی بیان کرد: عادت تغذیه ای پر چرب و شیرین، استفاده بی رویه از غذاهای آماده و نوشیدنی های صنعتی و کم تحرکی در دوران کودکی از رفتارهای پرخطر در شیوع بیماری های غیرواگیر در سنین بزرگسالی است.

کارشناس واحد تغذیه مرکز بهداشت استان مرکزی تصریح کرد: هم اکنون هفت درصد جمعیت 30 سال به بالای استان مرکزی از بیماری دیابت و 13 درصد جمعیت بالغ استان از بیماری فشار خون رنج می برند و امراض قلبی و عروقی نخستین عامل مرگ و میر بیمارستانی این استان را تشکیل می دهد.

خدام اضافه کرد: مطالعات انجام گرفته، تاثیر بالا بودن کلسترول خون در دوران کودکی را در بروز بیماری های کرونر قلب نشان داده و برای پیشگیری از این بیماری در بزرگسالی باید روش های تغذیه کودکی اصلاح شود.

وی عنوان کرد: چربی دریافتی روزانه کودکان باید 30 درصد از کل انرژی مصرفی را تامین کند و زیاده روی یا امساک استفاده این ماده خوراکی برای سلامت کودکان مضر است.

این کارشناس تغذیه توضیح داد: خانواده ها باید استفاده از لبنیات کم چرب و پرهیز از مصرف بی رویه سرخ کردنی ها را از سنین کودکی نهادینه کنند و در رژیم غذایی روزانه از گوشت کم چربی در تهیه غذاها بهره گرفته و کودک را به خوردن میوه ها و سبزی ها تشویق کنند.

خدام خاطر نشان کرد: زندگی ماشینی، پرشدن اوقات فراغت کودک با بازی های رایانه ای و تلویزیون فرصت تحرک کافی کودک را محدود کرده است و خانواده ها باید برنامه های ورزشی منظم روزانه را برای فرزندان در نظر بگیرند.

وی تصریح کرد: استفاده بی رویه از مواد قندی و شیرین در رژیم غذایی تهدید جدی برای سلامت و موجب چاق شدن کودکان، پوسیدگی دندان ها و افزایش درصد ابتلای آنان به دیابت و بیماری قلبی در بزرگسالی است.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان مرکزی اضافه کرد: عادت ذائقه کودک به مواد شیرین به ویژه نوشیدنی های حاوی شیرین کننده های مصنوعی موجب پدیده سیری کاذب شده و کودک را علاوه بر چاقی دچار سوء تغذیه و فقر ریزمغذی های مورد نیاز بدن می کند.

خدام، عادت دادن کودکان به مصرف نان سبوسدار و غلات را از ضرورت های تغذیه سالم عنوان کرد.

وی توضیح داد: رعایت تعادل در مصرف نمک از دوران کودکی نیز از موضوعات مهم تغذیه و سلامت است زیرا بین میزان مصرف زیاد سدیم در دوران کودکی و فشار خون بالا در بزرگسالی رابطه مستقیم وجود دارد.

این کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان مرکزی یادآور شد: خانواده ها باید عادت غلط هله هوله خوری را در کودکان مهار کنند و تنقلات پرنمک مانند چیپس و پفک را از رژیم غذایی کودکان حذف کنند.

خدام، مصرف کلسیم کافی در دوران کودکی به همراه استفاده مناسب از آفتاب و تحرک بدنی را مهمترین روش پیشگیری از پوکی استخوان در بزرگسالی عنوان کرد.

وی محیط خانواده، مسائل اجتماعی، فقر، گروه همسالان و تبلیغات را از عوامل موثر بر میزان دریافت مواد غذایی در دوران کودکی دانست و گفت: مداخله لازم برای اصلاح عادت غلط غذایی به عنوان یک اولویت بهداشتی در استان مرکزی هدفگذاری شده است.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان مرکزی آموزش های اصولی در مهدهای کودک و مدارس این استان را برای اصلاح رفتارهای تغذیه ای یک ضرورت دانست.

خدام افزود: بد غذایی یکی از مشکلات شایع در دوران کودکی است و 16 تا 75 درصد کودکان به آن دچار هستند.