یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

لقاح چگونه شکل می گیرد؟


بارداری با لقاح شروع می شود، روندی پیچیده که شامل آزاد شدن یک و یا تعداد بیشتری تخمک از تخمدان ها است، انجام باروری موفق با حرکت اسپرم در لوله ی فالوپ و لانه گزینی زیگوت در لایه ی پوشاننده ی رحمی میسر می شود.
در دوران جنینی در بدن جنس مونث میلیون ها گامت نابالغ داریم که پس از بلوغ شروع به تکمیل شدن می کنند. هر ماه FSH که از هیپوفیز پیشین ترشح می شود، باعث رشد تعدادی از فولیکول ها می شود. این فولیکول ها استروژن می سازند و و کم کم شرایط برای جایگزینی در رحم فراهم می شود. با افزایش سطح استروژن به هیپوفیز پیشین دستور داده می شود تا هورمون LH بسازد. در هر ماه این LH یک فولیکول را تحریک به آزاد سازی تخمک می کند و در این لحظه است که تخمک گذاری رخ می دهد. وقتی که تخمک از تخمدان ها خارج می شود، وارد لوله ی فالوپ می شود و شروع به رفتن به سمت رحم می کند. لوله ی فالوپ درست ۱۰ سانتی متر طول دارد.
در زمان رابطه ی جنسی ( مقاربت) مردان میلیون ها اسپرم آزاد می کنند که در هر بار انزال ۲۵۰ میلیون اسپرم آزاد می شود. هر اسپرم اگر سالم باشد با استفاده از دم قوی و تاژک دار خود می تواند در لوله ی فالوپ شنا کند تا جایی که برای باروری به تخمک برسد. اسپرم می تواند در حدود ۳ تا ۵ روز در رحم زنده بماند و در حدود ۶ روز وقت برای باروری وجود دارد. تمام اسپرم ها نمی توانند با تخمک لقاح بدهند و وقتی که یک اسپرم وارد تخمک شد و با آنزیم های درون وزیکول سر خود پوسته ی اطراف تخمک را حل کرد وارد تخمک می شود و لایه ی محافظی اطراف تخمک تشکیل می شود و دیگر اسپرمی نمی تواند وارد شود. به این ترتیب لقاح انجام می شود.