چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

درمان یبوست در بارداری، حلال مشکل


یبوست به حالتی گفته می شود که فرد کمتر از ۳ بار در هفته اجابت مزاج داشته باشد. یبوست در دوران بارداری نیز ممکن است رخ دهد. ایجاد چنین حالتی در حالی که نوزادی در شکم دارید و شکمتان بزرگ شده است، می تواند عذاب آور شود. در ضمن معمولا خانم ها باردار نمی توانند به حالت چمباتمه زیاد بنشینند. پس مجبورند از توالت فرنگی استفاده کنند. این در حالی است که محققان ثابت کرده اند که استفاده از توالت فرنگی ممکن است یبوست را بدتر کند. زمانی که شما به حالت نشسته روی صندلی در حالت اجابت مزاج هستید، فشار کمتری بر روی روده است و مجبورید برای خالی کردن روده؛ بیشتر به مقعد فشار وارد کنید. این فشار بیش از حد مشکلاتی مانند بواسیر و شقاق مقعد را به دنبال دارد. اگر به دنبال این هستید که بدانید آیا توالت فرنگی بهتر است یا ایرانی؟ مقاله ای با همین عنوان که در مجله پیام سلامت منتشر شده است را مطالعه کنید.

علت ایجاد یبوست در دوران بارداری
علت ایجاد این عارضه در حاملگی عبارت است از:
هورمون پروژسترون که در بارداری بیشتر ترشح می شود؛ انقباضات روده را کند کرده در نتیجه باعث می شود مدفوع سخت تر دفع شود.
در بارداری رحم در حال بزرگ شدن است. بزرگ شدن رحم فشار بیشتری به روده وارد کرده و تا حدی مانع حرکت آن می شود .
استرس و نگرانی این دوران نیز ممکن است به یبوست کمک کند.
عضلات کف لگن به دلیل فشار زیاد، ممکن است ضعیف شده و یبوست ایجاد کند.
مصرف مکمل آهن خوراکی که ممکن است در این دوران تجویز شود؛ روده را تحریک و یبوست را تشدید می کند.
در کنار یبوست در دوران بارداری ممکن است زنان بعد از زایمان نیز دچار یبوست شوند. علت یبوست پس از زایمان عبارت است از:
بیهوشی
خستگی
عدم فعالیت
ترشحات اطراف مقعد
سایر علل یبوست در دوران بارداری که کمتر شایع هستند عبارتند از:
عدم مصرف یکی از وعده های غذایی
عدم مصرف آب کافی
شقاق مقعد
بیماری ها و داروهای خاص

چگونه یبوست در دوارن بارداری را از بین ببریم؟
شما می توانید به کمک ۴ عامل زیر یبوست در دوران بارداری را درمان و یا حداقل کم کنید:
رژیم غذایی
غذا خوردن به طور منظم اولین عاملی است که می تواند به شما کمک کند. ضمن این که سعی کنید به جای مصرف وعده های حجیم، وعده ها را کوچک و تعداد دفعات مصرف غذا را بیشتر کنید. به غذاهایی که می خورید بیشتر توجه کنید. گنجاندن فیبر بیشتر در وعده های غذایی می تواند در این زمینه به شما کمک کند. به عنوان مثال سعی کنید از برنج قهوه ای، نان سبوس دار، غلات صبحانه حاوی سبوس (سریال صبحانه)، سبزیجات و میوه های خانواده مرکبات بیشتر استفاده کنید. البته دقت کنید که افزایش ناگهانی فیبر در رژیم غذایی ممکن است باعث نفخ شود. غذاهایی که بیشتر نفخ می آورند عبارتند از:
جو
حبوبات
سیب
گلابی
غذاهای شیرین
مصرف آلو و یا آب زردآلو در صبح ممکن است به اجابت مزاج شما کمک کند.
علاوه بر رعایت نکات بالا در رژیم غذایی باید در طول روز از آب بیشتری نیز استفاده کنید. به این منظور توصیه می شود که در روز ۸ فنجان (حدود ۲۳۷ میلی لیتر) آب بنوشید. البته این میزان آب بسته به شرایط مختلف می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال اگر در مناطق گرم زندگی می کنید یا فعالیت بدنی و تعریق زیادی دارید، باید بیشتر آب بنوشید. از مصرف الکل و نوشیدنی های کافئین دار، که ممکن است باعث از دست رفتن آب بدن بشود نیز باید اجتناب شود. کم شدن آب بدن یکی از عوامل تشدید یبوست است. در فواصل زمانی معنی در طول روز از حمام آب گرم استفاده کنید. علاوه بر این هر زمان که احساس کردید نیاز به اجابت مزاج دارید، این فرآیند را به تاخیر نیاندازید.
سبک زندگی
خواب کافی و فعالیت بدنی نیز برای درمان یبوست در دوران بارداری کمک کننده است. پیاده روی و شنا بهترین ورزش برای شماست. محققان معتقدند که حتی فعالیت ذهنی نیز می تواند علائم یبوست را کاهش دهد. ضمن این که باید تا جای ممکن از استرس به دور باشید.
استفاده از مکمل، مسکن، پروبیوتیک و داروهای سنتی
اگر قرص آهن موجب تحریک روده و یبوست می شود، در مورد این موضوع با پزشکتان مشورت کنید. در این شرایط ممکن است پزشک دوز دارو را تغییر داده و یا به جای آن تزریق آهن را برایتان تجویز کند. مسکن ها و هر گونه دارویی که موجب کاهش اسید معده می شود، ممکن است یبوست ایجاد کند. در این مورد هم با پزشک خود مشورت کنید.
توصیه می کنیم از قرص ها و مکل های گیاهی ملین مانند سیلاکس استفاده کنید. البته خوردن غذاهای ملین بسیار مفید تر است. علاوه بر این مصرف غذاهای پروبیوتیک مانند ماست برای از بین بردن یبوست مفید است. این مکمل ها در درمان اسهال ناشی از مسمومیت غذایی مفید است، اما در درمان یبوست ممکن است موثر باشد.
ورزش کگل
ورزش ها و تمرینات Kegel موجب تقویت عضلات کف لگن می شود. تقویت این عضلات در راحتی هنگام اجابت مزاج موثر است. برای انجام این تمرینات مثانه خود را خالی کنید. سپس به صورت دراز کش سعی کنید عضلات لگن را مانند زمانی که جلوی ادرار خود را می گیرد، منقبض کنید. ۳ ثانیه در همین وضعیت بمانید و سپس عضلات را شل کنید. این تمرین را در ۳ مقطع زمانی مختلف در طی روز و به تعداد ۱۰ بار انجام دهید. سعی کنید هر بار میزان منقبض نگه داشتن عضلات را بیشتر کنید. تا جایی که زمان نگه داشتن به ۱۰ ثانیه برسد. البته این ورزش ها به شیوه های دیگری نیز انجام می شود. اما روش ذکر شده امن ترین روش ورزشی کگل برای دوران بارداری است.