یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

سلامت باروری، هفت عامل مهم


در حالی که عوامل ژنتیکی و سن از عواملی هستند که می توانند منجر به مشکلات ناباروری در زنان و مردان شوند، و البته اجتناب ناپذیرند، برخی از عوامل خطر هم وجود دارند که به راحتی می توان از آنها اجتناب کرد.
 ایجاد تغییرات موثر در شیوه زندگی باعث می شود شما به عنوان زن یا مرد از 7 عامل خطر زیر که باعث افزایش ناباروری می شوند، مصون بمانید:
وزن اضافه:
مطالعات زیادی نشان داده اند که اضافه وزن در زنان باعث کاهش عملکرد تخمدان می شود و تولید هورمون ها را تحت تاثیر قرار می دهد. زنانی که در سنین پایین 18 سال دچار اضافه وزن هستند، بیشتر احتمال دارد دچار سندرم تخمدان پلی کیستیک شوند و در آینده ناباروری را تجربه کنند. این سندرم شایع ترین اختلال هورمونی در زنان و در سنین باروری است.

فقدان چربی در بدن:
در حالی که اضافه وزن می تواند روی باروری اثر منفی بگذارد، کمبود وزن نیز خود عاملی برای این خطر است. کاهش چربی بدن به 10 تا 15 درصد از زیر نرمال می تواند روند تولید مثل را مختل کند. در واقع عدم تعادل هورمونی و اشکال در فرایند طبیعی تخمک گذاری طبیعی ناشی از وزن بیش از حد پایین است. بنابراین اگر دچار کمبود وزن هستید، حتما با یک متخصص تغذیه قبل از اقدام به بارداری برای رسیدن به وزن ایده آل مشورت کنید.

داروها:
محققان کلینیک مایو اشاره کرده اند که برخی داروها از جمله داروهای ضد سرطان یا شیمی درمانی، داروهای ضد قارچ، داروهای ترمیم کننده زخم، روی باروری مردان موثرند. داروهای حاوی مواد مخدر نیز می تواند روی تولید تستوسترون تاثیر بگذارد.

سیگار کشیدن:
انجمن پزشکی ناباروری آمریکا با صراحت اعلام کرده که کاهش نرخ باروری در زنان و مردان سیگاری، دو برابر غیر سیگاری ها است. حتی این نظریه هم وجود دارد که مردان سیگاری باعث ناباروری همسرانشان می شوند. لبته سیگارکشیدن اثرات نامطلوب کاملا شناخته‌شده‌ ای بر حاملگی نیز دارد. سیگار کشیدن می ‌تواند اختلال کمبود توجه و بیش فعالی را در کودکان ایجاد کند یا افزایش دهد و مشکلات رفتاری و یادگیری را در سنین مدرسه در کودک به‌وجود بیاورد. یک نکته دیگر این که مصرف سیگار، روش‌ های درمان برای افراد نابارور را با شکست بیشتری مواجه می ‌کند.

استرس:
انجمن ملی ناباروری در آمریکا اعلام کرده که تحمل اختلالات عاطفی نقش مهمی در ناباروری دارد. این اختلالات می تواند شامل افسردگی، یا استرس روزمره در محیط کار خانه و یا سایر محیط ها باشد. در شرایط استرس ‌زا،‌ کورتیزول، مانند آدرنالین، شدت سوخت و ساز را افزایش می ‌دهد؛ و فشار خون را در حد بالایی نگه می ‌‌دارد، باعث اضافه وزن می‌ شود، و به مشکلات بهداشتی دیگری نیز می ‌انجامد.
 
در عوض پیاده ‌روی، شنا کردن، یوگا یا سایر ورزش‌ های متعادل ممکن است استرس شما را بکاهد،‌ و مزایای اضافی هم دارد. زنان دارای اضافه وزنی که از طریق فعالیت جسمی وزن ‌شان را کم می ‌کنند،‌ به باروری خودشان هم کمک می ‌رسانند؛ برای مثال چربی بیش از حد بدن باعث تولید استروژن اضافی در بدن می‌ شود، که تخمک‌ گذاری را مختل می ‌کند. البته باید توجه داشته باشید که ورزش بیش از حد در زنانی که از قبل تحت استرس هستند، می‌ تواند اوضاع را بدتر کند، چرا که ورزش زیاد باعث آزادی کورتیزول می‌ شود.

قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی:
قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس، شیمی درمانی و آفت کش ها از عوامل خطر شناخته شده در بهداشت باروری هستند. علاوه بر این، عوامل محیطی خاص که تحت عنوان سموم باروری شناخته شده اند، می توانند منجر به نقایص هنگام تولد و سقط جنین شوند.

میدان های الکترومغناطیسی:
مایکروویو، کامپیوتر و حتی دستگاه های گوشی همراه می توانند شما را در معرض میدان های الکترومغناطیسی قرار داده و روی باروری تاثیر منفی بگذارند. بحث بر سر ايمني تلفن همراه و ميدان هاي مغناطيسي در طول دهه گذشته فراز و نشيب هاي زيادي را پشت سر گذاشته است.
 
شمار زيادي از تحقيقات درباره تاثير اين امواج بر سلامت شده است. با وجود تمامي تناقضات بهتر است در استفاده از تلفن همراه احتیاط کنید. مدت صحبت خود را به کمترين زمان ممکن برسانيد و تا جايي که امکان دارد از تلفن ثابت استفاده کنيد. ترجيحا از هندز فری باید استفاده شود. از نصب تلفن همراه در ناحيه کمر خودداري کنيد. از نگهداري تلفن همراه در مجاورت بافتهايي که فعاليت الکتريکي دارند، مانند قلب و مغز پرهيز کنيد. زنان باردار بهتر است از تلفن همراه استفاده نکنند.