چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

عطر مخصوص کودکان، مضر است؟


 پزشكان معتقدند كه عطرها و اسپری‌ها برای همه كودكان مضر است ولی در این میان كودكان مبتلا به آسم و مشكلات تنفسی به هیچ وجه نباید از این محصولات استفاده كنند. سیستم تنفسی كودكان حساس است.
 
اغلب عطرها چیزی حدود 95-78 درصد الكل دارند و در آنها تركیبی از برخی روغن‌های خاص (طبیعی و مصنوعی) به كار رفته است. عطر كودكان معمولا درصد كمتری الكل را دارد و حتی در برخی از موارد فاقد الكل است اما همچنان روغن‌های اصلی، فتالیت‌ها و گلیسیرین و برخی مواد دیگر را كه ممكن است آلرژی‌زا باشند، دارد.
تحقیقات نشان می‌دهند كه عطرها می‌توانند برخی حساسیت‌های پوستی را ایجاد كنند و 75 درصد از افرادی كه به آسم دچار هستند، با قرار گرفتن در محیط‌هایی كه در آنها عطر و ادكلن مورد استفاده قرار گرفته است تحریك شده و دچار حمله آسم می‌شوند.
به طور كلی عطر و اسپری برای استشمام بوی بهتر به كار می‌رود. رعایت بهداشت فردی كمك می‌كند تا نیاز به انواع خوشبو كننده از بین برود و یا لااقل كم شود.
این مسئله در مورد كودكان اهمیت بیشتری نیز دارد چرا كه پوست و بدن كودكان بسیار حساس‌تر از بزرگسالان است و سریع‌تر واكنش نشان می‌دهد.
دوران جنینی
جنین در شكم مادر می‌تواند تمام بوها را حس كند لذا بهتر است مادران در این دوران نسبت به مصرف لوازم آرایشی و عطر و ادكلن محتاط‌تر باشند.
عطر و اسپری‌ها حاوی مواد و تركیبات شیمیایی هستند كه از طریق پوست وارد بافت‌های بدن می‌شوند و البته مواد سمی‌شان به داخل بدن نفوذ می‌كند.
با توجه به تحقیقاتی كه تاكنون در این رابطه به انجام رسیده است مادرانی كه در دوران جنینی فرزندشان، بیشتر از عطر و ادكلن استفاده كرده‌اند، در آینده فرزندانی با حساسیت‌های بیشتری (انواع آلرژی‌ها) به دنیا آورده‌اند كودكانی كه به احتمال بیشتر دچار مشكلات تنفسی می‌شوند و یا حتی حس بویایی كمتری نسبت به حالت معمول دارند.
چرا نباید كودكان از عطر و اسپری استفاده كنند؟
پزشكان معتقدند كه عطرها و اسپری‌ها برای همه كودكان مضر است ولی در این میان كودكان مبتلا به آسم و مشكلات تنفسی به هیچ وجه نباید از این محصولات استفاده كنند. سیستم تنفسی كودكان حساس است و وسایل و محصولاتی كه برای بزرگسالان تولید می‌شود برای كودكان مضر است.
در این سالهای اخیر، عطرها و اسپری‌هایی تحت عنوان عطرهای مخصوص كودكان به بازار عرضه می‌شوند ولی نباید صرفاً به عنوان آنها اعتماد كنید چرا كه حتی این عطرها نیز می‌توانند استاندارد نباشند.
كودك مبتلا به آلرژی و حساسیت با مصرف این محصولات خوشبو كننده دچار واكنش‌های شدیدتر می‌شود، مثلا آب‌ریزش بینی، سختی تنفس، عطسه و سرفه‌های مداوم، خارش و تورم پوست و... بی‌توجهی و ناآگاهی والدین به این نكات گاهی اوقات دردسرهای بزرگی به بار می‌آورد.
اغلب افرادی كه به میگرن دچار هستند. به عطر و بوی خوشبو كننده‌ها حساس‌ترند و علائم میگرن در آنها با استفاده از خوشبو كننده‌ها تشدید می‌شود.
هر روز بیش از پنجاه هزار نوع خوشبو كننده‌ مختلف در دنیا تولید می‌شود و در غالب موارد، فرمولاسیون تولید آنها، در حد یك راز تجاری است و افشا نمی‌شود.
كارخانه‌ها فقط در مورد بخش موجه از كارشان برچسب تهیه می‌كنند و روی محصولات می‌چسبانند یعنی بخش مهمی از مواد تشكیل دهنده كه بسیار هم مخرب و مضر است، همواره به صورت ناشناخته باقی می‌ماند.
خوشبو كننده‌ها نه تنها از طریق پوست بلكه از طریق بینی و دهان نیز به راحتی وارد بدن می‌شوند پس ضرروزیان آنها چه بسا بیشتر از لوازم و محصولات آرایشی خود را بروز می‌دهد.
ریه‌ها، بینی، پوست، چشم‌ها و مغز بلافاصله تحت تاثیر آنها قرار می‌گیرند كوتاهی تنفس و آسم از عوارض اصلی آنها می‌باشد خوشبو كننده‌ها باعث ایجاد تغییر در فعالیت‌های الكتریكی مغز می‌شوند.
باعث تشدید میگرن می‌شوند، تمركز را پایین می‌آورند، باعث احساس گیجی می‌شوند و خستگی را به دنبال دارند.
مواد مضر موجود در خوشبو كننده‌ها
این مواد، استون، آلفاپین، آلفا ترپینئول و استات بنزیل، الكل بنزیل،‌كامفور و اتانول است.
استون به سیستم اعصاب مركزی آسیب می‌رساند و چشم، بینی، گلو و پوست را تحریك می‌‌كند.
آلفا پینن باعث تحریك پوست و چشم می‌شود.
آلفا ترپینتول روی دستگاه تنفسی اثر می‌گذارد و عملكرد سیستم اعصاب مركزی را مختل می‌سازد و سردرد آور است
در عطرها و ادكلن‌ها بیش از ششصد نوع ماده شیمیایی به كار می‌رود، كه می‌توانند باعث آسیب دیدگی اعصاب، سرطان و نارسایی‌های جنینی شوند.
نكات مهم
خوشبو كننده‌های امروزی و مدرن همگی از مواد مصنوعی درست می‌شوند كه باعث تحریك بیماری‌ها می‌شوند. ضرر این مواد به اندازه دود سیگار است در حالی‌كه شاید بیشتر ما به آن توجهی هم نداشته باشیم.
با توجه به مطالب ذكر شده بهتر است كه خانم‌های باردار و كودكان اصلا به فكر مصرف این محصولات نباشند و دیگران نیز احتیاط را رعایت كنند روی برچسب محصول مورد استفاده را بخوانند، در فضاهای بسته از عطرها استفاده نكنند.
آنها را مستقیم روی پوست نزنند (مخصوصا زیر بغل) عطر را در نواحی سرد و خشك خانه نگهداری كنند، روی جاهایی كه نبض دارند، عطر و خوشبو كننده نزنند.
از عطرهای خیلی قوی استفاده نكنند مخصوصا در فضاهای بسته و در فصل زمستان كودكان خود را به استفاده از عطر عادت ندهید و تا جائیكه ممكن است عطرها را دور از دسترس آنها نگهداری كنید مواد شیمیایی موجود در خوشبو كننده‌‌ها حتی روی شیر مادر نیز اثر می‌گذارد و این مواد را وارد بدن كودك  می‌كند.
اگر كودكتان تمایل زیادی به مصرف عطر دارد و می‌خواهد كه خودش عطر جداگانه داشته باشد، فقط گاهی اوقات به او اجازه استفاده بدهید و از عطرهای مخصوص كودكان برای او تهیه كنید سعی كنید سراغ برندهای ارزان و تقلبی نروید چرا كه اصلا قابل اعتماد نیستند كودكتان را با ضررهای این مواد آشنا كنید تا آگاهانه آن را بپذیرد.