یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

نحوه مصرف قرص ضدبارداری، توصیه مهم!


نکات مهم قرص جلوگیری
توصیه‌های مصرف قرص ضدبارداری
الف-  فراموشی مصرف قرص‌های ترکیبی LD و تری فازیک:
درصورت فراموشی خوردن یک قرص و به خاطر آوردن آن پیش از زمان مصرف قرص بعدی، به محض به یاد آوردن، آن قرص را بخورید و خوردن بقیه قرص‌ها را طبق معمول ادامه دهید. اگر فراموشی تا زمان خوردن قرص بعدی ادامه پیدا کند، باید دو قرص در ساعت معین خورده شود.چنان‌چه دو قرص فراموش شود، به محض به خاطر آوردن در دو شب بعد، هر شب دو قرص خورده شود و بقیه‌ی قرص‌ها طبق معمول ادامه یافته و تا یک هفته نیز از کاندوم استفاده شود.در صورت فراموشی سه قرص یا بیشتر در هر زمان از سیكل، خوردن بقیه قرص‌ها (روزی یک عدد) ادامه یافته و به مدت یک هفته از داشتن رابطه‌ی جنسی خودداری و یا از کاندوم استفاده شود. در این شرایط مصرف بسته‌ی بعدی قرص بدون رعایت فاصله‌ی هفت روزه بین بسته‌ها و بلافاصله روز بعد از پایان بسته‌ی قبلی آغاز خواهد شد. هم‌چنین در صورت داشتن تماس جنسی در این فاصله‌ی زمانی و عدم استفاده از کاندوم، استفاده از روش پیشگیری اورژانس از بارداری توصیه می‌شود. در هنگام استفاده از این روش توصیه می‌شود همیشه به تعداد کافی کاندوم داشته باشید.
 
ب- اگر با مصرف هم‌زمان قرص شک به حاملگی وجود داشته باشد، باید بلافاصله مصرف آن قطع و تا اطمینان یافتن از وضعیت حاملگی از كاندوم استفاده شود.
پ- لکه‌بینی: در عرض 2 تا 3 ماه کاهش می‌یابد و یا برطرف می‌شود. به خاطر داشته باشید که مصرف نامرتب قرص‌ها و استفاده از داروهای ضدصرع و ریفامپین از دلایل بروز لکه‌بینی هستند. برخی از پزشکان می‌گویند لکه‌بینی با گذشت زمان برطرف شده و نیازی به درمان نیست، اما به هر حال اگر این مشکل بیش از چند ماه ادامه داشت بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید. یکی دیگر از دلایل لکه‌بینی، استفراغ به فاصله‌ی یک تا دو ساعت پس از مصرف قرص است.
ت- قطع قاعدگی (آمنوره) ناشی از مصرف قرص: اگر با وجود مصرف منظم قرص، یک دوره‌ سابقه‌ی قطع قاعدگی داشتید، می‌توانید پس از فاصله‌ی هفت روزه بسته‌ی دوم را شروع کنید و اگر پس از پایان بسته‌ی دوم در فاصله‌ی هفت روزه بین بسته‌ها، باز هم قاعدگی رخ نداد نباید بسته‌ی سوم را شروع کنید تا قاعدگی حتماً اتفاق بیفتد. زیرا اگر دو دوره پشت سر هم قاعدگی با مصرف قرص رخ ندهد، شک به وجود حاملگی مطرح می‌شود و باید آزمایش بارداری (B-hcG) بدهید. اگر قطع قاعدگی با مصرف نامنظم قرص همراه بود، آزمایش بارداری انجام دهید و در صورتی که منفی بود می‌توانید مصرف قرص را ادامه دهید، ولی اگر هم‌چنان دچار قطع قاعدگی بودید باید به متخصص زنان مراجعه کنید.
ث- استفراغ به فاصله 1 تا 2 ساعت پس از مصرف قرص: در این مواقع یک قرص از یک بسته‌ی دیگر بخورید و مصرف مرتب بقیه‌ی قرص‌های بسته‌ی اصلی را در زمان مقرر ادامه دهید. در صورتی که استفراغ و یا اسهال شدید ادامه داشت، هم‌چنان مصرف قرص‌ها را در زمان مقرر ادامه دهید، اما از یک روش کمکی مانند کاندوم تا یک هفته پس از اتمام بیماری استفاده کنید. اگر از قرص‌های تری‌فازیک استفاده می‌کنید در صورت داشتن استفراغ پس از مصرف قرص باید یک قرص دیگر از همان رنگ اما از بسته‌ی جدید بخورید و بقیه‌ی قرص را از بسته‌ی اصلی ادامه دهید.
علایم خطر مصرف قرص جلوگیری از بارداری
 عوارض جدی به دنبال مصرف قرص نادر است، ولی اگر هر کدام از علامت‌های زیر (که نشان‌دهنده‌ی یک مشکل جدی است) بروز كند، باید فوراً به بیمارستان مراجعه کنید:
درد شدید در قسمت بالای شكم؛
درد قفسه‌ی سینه‌ و یا تنگی نفس یا سرفه با خلط خونی؛
تورم یا درد شدید در یک پا؛
مشكلات چشمی (از دست دادن قدرت بینایی در یک چشم یا کم شدن میدان دید)؛
سردرد غيرمعمول (سردرد شدید و یا ضربانی و یا سردرد متمرکز در یک طرف سر و سردرد با علایم اولیه مانند تاری دید یا سفید شدن قسمتی از دید، دوره‌های از دست دادن قدرت بینایی، سختی در صحبت کردن و علایم یک‌طرفه مانند ضعف).
 
پیگیری‌های مصرف قرص پیشگیری از بارداری
در دوره‌های مصرف قرص، پیگيری اهمیت ویژه‌ای دارد. به منظور پیگيری موارد زیر را باید رعایت نمایید:
درطول هفته‌ی قبل از پایان بسته، حتماً بسته‌ی جدید را از مراکز بهداشتی یا داروخانه‌ها تهیه کنید؛
در هر دوره‌ی مصرف قرص، در صورت داشتن شکایت و یا علایم هشدار و عوارض حتماً به پزشک و یا ماما مراجعه کنید.
سن استفاده از قرص جلوگیری
با رعایت مواردی که برای منع مصرف ذکر شد، مصرف این نوع قرص‌ها را می‌توانید تا 50 سالگی ادامه دهید.