سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

عوارض قرص های ضدبارداری و توصیه های یک متخصص زنان


شهرزاد: دکتر الهام نیکخواه، جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی می‌گوید که قرص‌های جلوگیری از باردرای با وجود تمام اثرات سودبخش مانند هر داروی دیگری دارای عوارض و آثار جانبی نیز هستند که در صورت دارا بودن هر یک از موارد زیر توصیه می‌شود از مصرف قرص‌های جلوگیری خودداری کنید:

  1. 1. زنانی که سابقه ترومبوفلبیت (ایجاد لخته در عروق پا) و یا آمبولی دارند

2.سابقه بیماری عروق مغزی یا قلبی

3. دیابت همراه با درگیری عروقی

4.فشار خون شدید

5. جراحی بزرگ همرا با بی‌حرکتی طولانی مدت

6. خونریزی‌های غیرطبیعی و تشخیص داده نشده دستگاه تناسلی

7.سرطان رحم، سرطان کبد یا بیماری فعال کبدی، سرطان شناخته شده یا مشکوک پستان

8.با توجه به این‌که استعمال دخانیات خطر عوارض شدید قلبی-عروقی ناشی از مصرف قرص‌ها را افزایش می‌دهد و این خطر با افزایش سن و تعداد سیگار افزایش می‌یابد، مصرف آن در افراد سیگاری بالای ۳۵ سال توصیه نمی‌شود.

9. زنانی که دچار اختلال چربی خون هستند، حتما باید تحت نظر پزشک باشند و در صورتی که کلسترول LDL آنان بیشتر از ۱۶۰ باشد یا دارای چند عامل خطر دیگر برای بیماری قلبی عروقی باشند، استفاده از قرص توصیه نمی‌شود.

 

 

آمپول‌های جلوگیری

از معایب اصلی این آمپول‌ها خونریزی قاعدگی نامنظم و عدم تخمک‌گذاری طولانی مدت پس از قطع مصرف است.

1. در افرادی که به مدت طولانی از آمپول‌ها استفاده می‌کنند یکی از مشکلات بالقوه کاهش تراکم مغزی استخوان است و این نگرانی احتمالاً بیشتر از همه در 2 دوره سنی نوجوانان و حول‌ و حوش یائسگی صدق می‌کند. البته این اتلاف استخوان چند ماه بعد از قطع مصرف برگشت‌پذیر است.

2. همچنین کسانی‌ که خونریزی رحمی در آن‌ها تشخیص داده نشده سرطان پستان، سرطان کبد یا بیماری شدید کبدی یا بیماری قلبی عروقی دارند از مصرف این آمپول‌ها باید خودداری کنند.

3. عمدتاً گفته می‌شود این آمپول سبب افزایش وزن و همچنین افسردگی می‌شود ولی ارتباط علت و معلولی بین اینها به اثبات نرسیده است.

4.قبل از انتخاب روش جلوگیری حتماً با پزشک متخصص خود مشورت کنید.