شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
مجله ویستا
از چه سنی به کودک بستنی بدهیم؟
مجله سیب سبز: ظاهرا امسال تابستان گرمی در انتظارمان است. همين مسئله موجب شده تا بستنی در انواع و اقسام مختلف آن در سبد غذايي روزانه بسياري از خانوادهها جاي بگيرد و بزرگ و كوچك از آن براي رفع عطش و كاهش حرارت درونيشان در روزهاي گرم كمك بگيرند.
به اين ترتيب مادران بستنی را جزء برنامه غذایی کودکان در نظر میگیرند و اغلب این سؤال برایشان پیش میآید كه آيا مصرف بستني براي كودكشان مفيد است يا خير و از چه سني اصلا بايد به كودكشان بستني بدهند؟ در برخي از منابع پزشكي به اين نكته اشاره شده كه بهتر است تا قبل از 3 سالگي به بچهها بستني ندهيم چرا كه در اين سن احتمال بروز آسيبهاي جبرانناپذير به دندان كودك يا احتمال ابتلا به چاقي و اضافه وزن در كودكان بالا ميرود اما بايد ديد اين ديدگاهها تا چه حد دقيق است؟
دکتر اکبر کوشانفر، متخصص کودکان و استاد دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی و دکتر ماریتا شکاریان، دندانپزشک کودک و فلوشیپ ارتو کودکان از ایالات متحده درباره تمام بایدها و نبایدهای مصرف بستنی در کودکان توضیح میدهند.
ترکیب بستنی چیست؟
ترکیب یک بستنی سالم عبارت است از شیر، خامه، چربیهای گیاهی، شکر، یخ، مواد طعمدار و رنگهای مجاز خوراکی. اگر بستني در شرايط مناسب و بهداشتي تهيه شود، حاوي ويتامينهاي شير يعني و مواد معدني از جمله سديم، کلسيم، پتاسيم، گوگرد و فسفر است. بستني خنک است و يکي از مزاياي مصرف آن کاهش دماي بدن در روزهاي گرم تابستان و در نتيجه کاهش تعريق بدن است.
جدا از اینکه همه بستنیها دارای مواد افزودنی، اسانسها، رنگهای خوراکی و نیز شکر هستند، بستنیها را میتوان به دو نوع عمده تقسیم کرد؛ بستنیهای شیری و بستنیهای یخی. همچنین براساس شیوه تولید بستنیهای شیری میتوان آنها را به دو گروه بستنیهای کارخانهای و بستنیهای سنتی تقسیم کرد.
بستنی و بی اشتهایی
نکته مهم در خوردن بستنی آن است که کودک به هیچ عنوان آن را گاز نزند. گاز زدن بستنی باعث ترک خوردن و سفیدی دندانهای کودک میشود ضمن آنکه قبل از خوردن نباید مایعات گرم از جمله چای یا شیر داغ مصرف شده باشد. بستنی باید به مقدار کم و به عنوان دسر غذا در نظر گرفته شود. اگر بستنی به صورت متناوب توسط کودکان مصرف شود به دلیل مواد تشکیلدهندهای که دارد باعث بیاشتهایی کودک میشود.
بستنی و حساسیت
توصیه میشود نوع بستنی که برای کودک در نظر میگیرید ساده باشد و مواد رنگی مضر نداشته باشد. مواد طعمزا و افزودنيهاي شيميايي و حتي انواع ميوه و مغزها ممکن است براي کودکان حساسيتزا باشند. مثلا بعضي بچهها به بستنيهاي کاکائويي، برخي به بستنيهاي حاوي آجيل و برخي هم به بستنیهاي طعمدار حساسيت نشان ميدهند.
ميوه و مغزهاي مانده معمولا فاسدند يا به باکتريهايي آلوده هستند که خوردن اين نوع بستنيها مشکلاتي را براي دستگاه گوارش ايجاد ميکند. کودکان کمتر از 2 سال هم نباید بستنی مصرف کنند چون میتواند زمینه بروز حساسیت را فراهم کند. کودکانی که زمینـه حساسیت به برخی میوهها را دارنـد ممکن است به بستنی هم آلرژی داشته باشند و بثورات جلدی در آنها بروز کند.
بستنی و چاقی
کودکان نباید بیشتر از 3 تا 4 قاشق مرباخوری بستنی بخورند. روزهاي گرم تابستان بستني خوردن گاهي عادت روزانه ميشود. والدين بايد به اين موضوع توجه داشته باشند که بستني حتما بايد بعد از صرف ناهار مصرف شود زيرا خوردن آن قبل از ناهار سبب ميشود ميزان زيادي قند وارد بدن شود که در پي آن انسولين ترشح ميشود و اين هورمون سبب ذخيره چربي ميشود اما مصرف بستني بعد از غذا اثر عکس خواهد داشت.
باید به این موضوع هم دقت شود که همه بستنيها به يک ميزان چاقکننده نيستند. ميزان کالري يک بستني يخي با مگنوم کاکائو و مغز پسته يا بادام يکي نيست. بستنيهاي ميوهاي هم چندان فرقي با ديگر بستنيها ندارند. بستنی حاوی مقدار زیادی شکر، چربی و کالری بالاست چنانچه در رژیم غذایی بیش از حد در نظر گرفته شود یکی از مواد خوراکی است که ایجاد چاقی میکند.
بستنی و سردرد
اگر بستنی حاوی شکر و خامه زیاد باشد وقتی در دهان گذاشته میشود به دلیل سرد بودن با مخاط حلق در تماس قرار میگیرد و با تحریک عصبی میتواند باعث سردرد شود. وقتی فرزندتان بستني خنک را در دهان میگذارد ناگهان گلو و فضاي دهان او با مادهاي سرد در تماس قرار گرفته و اين سرما باعث انبساط رگهاي خوني و در نتيجه تحريک گيرندههاي درد ميشود. پس به او ياد بدهيد هنگام خوردن بستني آن را زياد در دهانش نگه ندارد و از چرخاندن بستني و برخورد آن با سقف دهانش خودداري کند.
بستنی و پوسیدگی دندان
بستنیهای یخی به لحاظ افزودن مواد رنگی که اکثرا شیمیایی هستند نه تنها سلامت عمومی کودک را تهدید میکنند، بلکه باعث تغییر رنگ دندانهای شیری و دائمی نیز میشوند همچنین اضافه کردن مواد نگهدارنده، گزینه خوبی برای کودکان نیست. لازم به ذکر است که این نوع بستنیهای یخی در مقایسه با بستنیهای شیری ارزش غذایی به مراتب پایینتری نیز دارند. همینطور به دلیل یخی بودن این محصولات امکان ایجاد ترکهای مینایی به دنبال استفاده از آنها بعید به نظر نمیرسد.
باتوجه به موارد ذکر شده کودکان از بستنیهای پاستوریزه، بدون مغز، بدون کاکائو، بدون اسمارتیز و تافی و کلا بدون مواد قندی چسبنده و نیز عاری از مواد رنگی استفاده کنند و نیز مصرف این میانوعده خوشمزه از حداکثر دو نوبت در هفته آن هم به میزان محدود تجاوز نکند.
وجود مواد قندی مختلف در بستنی بهخصوص مواد قندی چسبنده چون شکلات، تافی و نیز مغزهای مختلف میتواند باعث ایجاد آسیبهای جبرانناپذیر و نیز پوسیدگیهای شدید دندانی در کودکان زیر سه سال شود ولی بعد از سه سالگی در صورتیکه بهداشت دهانی خوب رعایت شود و نیز مواد گفته شده در بالا در بستنی وجود نداشته باشد، این دسر میتواند به عنوان میانوعده و نه جایگزین وعده اصلی در رژیم غذایی کودک گنجانده شود.
کیکودک نباید بستنی بخورد
توصیه میشود کودکی که مبتلا به سرماخوردگی، آنژین و تب است و سرفه میکند بستنی مصرف نکند زیرا سردی بستنی باعث حساسیت و درد بیشتر گلوی کودک میشود. همانطور که گفته شدگاهی اوقات کودکان نسبت به مواد رنگی بستنی حساسیت نشان میدهند،که در اینصورت هم مصرف آن ممنوع است و اگر کودکی استعداد چاقی د اشته باشد، بهتر است از بستنی یخی که کالری کمتری دارد برایش استفاده کنید بعضی ازکودکان هم به انواع مغزها مثل پسته و بادام عدم تحمل نشان میدهند که در این صورت والدین باید مصرف بستنی حاوی این مواد را قطع کنند.
مراقب زعفران باشید
در مورد بستنیهای سنتی که اصطلاحا با زعفران و خامه تهیه میشوند، گفتنی است که به لحاظ گران بودن زعفران، گاهی از رنگها و اسانسهای مجاز یا حتی غیرمجاز درآنها استفاده میشود که همان عطر و طعم را به بستنی میدهد ولی برخلاف زعفران، برای سلامت افراد مخصوصا کودکان بسیار مضر است.
همچنین ممکن است شیر یا خامه مصرفی در این نوع بستنیها از کیفیت مطلوبی برخوردار نباشد. علاوه بر اینها نحوه نگهداری مواد اولیه و نیز بستنی سنتی به عمل آمده بحث جداگانهای است که در اغلب مواقع از استانداردهای لازم برخوردار نیست.
بستنی جایزه بدهید
همچنین بهتر است بستنی به عنوان دسر و بعد از غذا به کودک داده شود تا با ایجاد سیری کاذب مانع از تغذیه صحیح کودک نشود و همینطور از طرف دیگر در نظر کودک بهعنوان جایزه خوب غذا خوردن تلقی شود. بد نیست بدانیم گاهی میتوان از بستنی بهعنوان عاملی برای خنک نگاه داشتن محیط دهان پس از کشیدن دندان شیری کودک یا جراحی لوزه استفاده کرد که باعث کاهش میزان خونریزی و نیز کاهش درد ناحیه در کودک میشود.
کلسیم کودک را تامین میکند
این میانوعده به دلیل داشتن پروتئین، کلسیم بالا، فسفر، ویتامینها و مواد معدنی مختلف میتواند زمینه را برای حفظ سلامت استخوانها و نیز دندانها فراهم کند. بدیهی است مصرف به اندازه و نیز انتخاب صحیح بستنی میتواند منبع بسیار خوبی جهت تامین بخشی از کلسیم مورد نیاز دلبندتان باشد بهویژه زمانیکه کودک تمایل به مصرف شیر ندارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست