چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

افزایش اشتهای کودک، راه حل مناسب


پرسش: دختر 2 سال و 4 ماهه ای دارم. با وزن تولد 3200گرم (البته بعد از چند روز 3 کیلو شد و دوباره وزن گرفت) و قد تولد 49.. الان که سنش 28 ماه است وزنش با ترازوی دیجیتال خونه تقریبا 11 کیلو و 100 گرم می باشد... مرکز بهداشت وزنش را کم می داند ولی قدش طبیعی است و نرمال...بدغذاست و خوب غذا نمی خورد..
مقداری را هم که می خورد با بازی و من بخورم و ...به دکترش گفتم اهن بدنش کم نیست گفت نه رنگ لب این بچه سرخ است و معلومه که کمبود اهن نداره و فقط باید تند تند بدی بخوره! بهش دو شیشه شربت زینک دادمو سانستول ...شربت سانستول که بهش میدهم روزی یک قاشق غذاخوری ان موقع بهتر غذا می خورد ولی در غیر این صورت با اجبارهای بیشتر من مواجهم! در دوسالگی هم زمان با از شیر گرفتنم (شیر مادر خورده) نیم کیلو وزن کم کرد البته ازشیر گرفتنم مواجه شد با دوبار سرماخوردنش و مصرف اموکسی کلاو...طوری که وزنش دوسالگی 10800 بود رسید به 10300 و دوباره از دوسالگی به بعد تو این تقریبا 4 ماه رسیده به 11100...حال مانده ام ...گاهی چند نوع غذا و ساعت ها پای گاز می ایستم غذاهای متنوع درست می کنم ولی دخترم حتی لب نمی زند.. مثلا اصلا شیربرنج دوست نداره... کره دوست نداره ....ممنون میشم راهنماییم کنید...
پاسخ:
مقوی و مغذی‌سازی غذای کودک
منظور از مغذی کردن غذای کودک، اضافه نمودن موادی است که علاوه بر انرژی، مقدار پروتئین، ویتامین‌ها و املاح غذای کودک را بیشتر می‌کند.
چگونه می‌توان غذای کودک را مقوی کرد؟
منظور از مقوی کردن غذای کودک این است که انرژی غذای کودک بیشتر شود. به خصوص، کودکانی که دچار اختلال رشد شده‌اند، باید انرژی بیشتری دریافت کنند. برای اینکه انرژی غذای کودک بیشتر شود، بر اساس سن کودک، در هر زمان می‌توان به غذای او موادی اضافه نمود. برای مقوی کردن می‌توان به غذای کودک، آرد یا روغن مایع اضافه نمود. به هر وعده غذای کودک «صبحانه، ناهار، شام» حدود یک تا دو قاشق مرباخوری روغن مایع یا کره آب شده اضافه نمایید.
1. افزودن روغن به غذای کودک به دلایل زیر توصیه می شود :
میزان انرژی موجود در روغن در مقایسه با مواد غذایی دیگر بیشتر است ( هر 1 گرم روغن حدود 9 کالری انرژی دارد.
2. اضافه کردن کره یا روغن حجم غذای کودک را افزایش نمی دهد و بدون اضافه شدن حجم غذای کودک انرژی غذای او بیشتر می شود.
3. اضافه کردن کره یا روغن به غذا باعث نرمی غذا شده و بلع آنرا برای کودک آسانتر می کند .
چگونه می‌توان غذای کودک را مغذی کرد؟
منظور از مغذی کردن، اضافه نمودن موادی است که علاوه بر انرژی، مقدار پروتئین، ویتامین‌ها و املاح غذای کودک را بیشتر می‌کند. مواد غذایی پروتئینی برای رشد کودک ضروری‌اند. برای اینکه پروتئین غذای کودک بیشتر شود می‌توانید:
* حتی‌الامکان مقداری گوشت به صورت تکه‌ای یا چرخ کرده (مانند گوشت مرغ، ماهی، گوسفند و گوساله) به غذای کودک اضافه کنید.
* حبوبات مثل نخود، لوبیا، عدس، ماش منبع خوبی از پروتئین هستند. با شروع 9 ماهگی برای تأمین پروتئین مورد نیاز کودک، حبوبات کاملاً پخته و له شده را به سوپ کودک اضافه کنید.
* افزودن تخم مرغ به غذای کودک می‌تواند پروتئین غذای کودک را بیشتر کند. برای مثال، تخم مرغ آب پز را داخل پوره سیب زمینی و یا سوپ کودک، بعد از طبخ آن، رنده کنید. (در مورد کودکان زیر یک سال، باید فقط زرده تخم مرغ به کودک داده شود.
روش تهیه آرد و مخلوط غلات و حبوبات تفت داده نسبت این مخلوط 2 به 1 است یعنی 4 قسم غلات ( برنج یا گندم ) بعلاوه 2 قسم حبوبات (لوبیا سویا یا نخود) است
1. غلات و حبوبات را تمیز کرده و بشویید
2. حبوبات را در داخل ماهی تابه و روی شعله ملایم به مدت 30-15 دقیقه تفت دهید
3. غلات را نیز به همین منوال بطور جداگانه و به مدت کمتر 5-10 دقیقه تفت دهید
4. سپس حبوبات و غلات را بخوبی آسیاب کنید و سپس آنها را از الک بسیار ریز رد کنید.
آرد حاصل را می توان در ظرف در بسته و در محل خشک به مدت 4 ماه نگهداری کنید این آرد منبع بسیار خوبی از پروتئین و انرژی است و می توان در تهیه انواع سوپ ها و یا بصورت فرنی با استفاده از شیر یا اب به کار برد.
روش تهیه عصاره استخوان: اضافه کردن عصاره استخوان قلم گوسفند یا گاو به غذای کودک باعث افزایش املاح و مقوی کردن غذا می شود . می توان مستقیما قلم استخوان را در سوپ یا آش یا کته کودک انداخت و یا عصاره آنرا تهیه و بتدریج مورد استفاده قرار داد برای تهیه عصاره قلم گوساله را به مدت 2 ساعت در آب چوشانده و عصاره بدست آمده را می توان برای 2 ماه در فریز و یا برای 4 روز در یخچال نگهداری کرد.
ویتامین‌ها و املاح برای رشد و تأمین سلامتی کودک ضروری هستند و باید در غذای روزانه کودک به اندازه کافی وجود داشته باشند.
برای افزایش ویتامین‌ها و املاح غذای کودک از چه مواد غذایی می‌توان استفاده کرد؟
ویتامین‌ها و املاح برای رشد و تأمین سلامتی کودک ضروری هستند و باید در غذای روزانه کودک به اندازه کافی وجود داشته باشند. سبزی‌ها منابع غنی از ویتامین‌ها هستند. استفاده از سبزی‌های برگ سبز مثل اسفناج، جعفری، گشنیز و یا هر نوع سبزی دیگری که در دسترس است، در داخل سوپ و سایر غذاهایی که به کودک داده می‌شود، ویتامین‌ها و برخی از املاح مورد نیاز برای رشد کودک مثل آهن را تأمین می‌کند، (به خاطر داشته باشید به کودکان زیر یک سال نباید اسفناج داد). سبزی‌های زرد و نارنجی رنگ مثل کدو حلوایی، هویج و گوجه فرنگی دارای ویتامین A هستند و استفاده از این سبزی‌ها در غذای کودک به تأمین ویتامین A مورد نیاز برای رشد کودک کمک می‌کند.
روش‌های ساده و ارزان برای مقوی و مغذی کردن غذای کودک:
با استفاده از پودر جوانه غلات و حبوبات می‌توان غذای کودک را مقوی و مغذی کرد. زیرا این مواد علاوه بر اینکه سرشار از ویتامین‌های B و C هستند به هضم غذا هم کمک می‌کنند.
طرز تهیه جوانه غلات و حبوبات:
ابتدا مقداری گندم، ماش یا عدس را به مدت 2 تا 3 روز خیس کنید، بعد آن را در یک سینی تمیز پهن کرده و یک پارچه تمیز و مرطوب روی آن قرار دهید و هر روز پارچه را آب بزنید. پس از اینکه جوانه‌ها سبز شد، می‌توانید جوانه کامل را به سوپ یا آش کودک اضافه کنید. برای تهیه پودر جوانه غلات و حبوبات باید جوانه‌ها را خشک کرده و به پودر تبدیل کنید و هر بار مقدار کمی از آن را (با توجه به سن کودک از 1 قاشق مرباخوری تا 1 قاشق سوپ خوری سر صاف) به سوپ یا هر نوع غذای کودک اضافه کنید. با این کار، هم انرژی غذای کودک افزایش می‌یابد و هم پروتئین، ویتامین‌ها و املاح غذای کودک بیشتر می‌شود. پودر جوانه غلات و حبوبات را می‌توان در یک شیشه درب‌دار ریخته و تا 2 هفته در یخچال نگهداری کنید.
سعی کنید برای تهیه سوپ یا کته، از گوشت با استخوان استفاده کنید، مثل ران مرغ و یا ماهیچه گوسفند تا املاح و چربی بیشتری به بدن کودک برسد. می‌توانید چند قلم گوسفند یا یک قلم گوساله را جداگانه بپزید، چربی روی آن را بگیرید و عصاره آن را برای 4 روز در یخچال و برای 2 ماه در فریزر نگهداری کنید و به هر وعده غذای کودک، 2 قاشق غذا خوری از این عصاره را اضافه نمایید.
یه چندتا نکته کلیدی هم بگم
برای افزایش اشتها می تونید صبح ناشتا بهش پوره نارگیل بدین
کره بادوم زمینی رو هم همیشه دم دست داشته باشین به غذاهاش اضافه کنین
اگه بچه شیر نمی خوره ولی بقیه غذاها رو خوب می خوره می شه با شیر مادر براش غذا درست کرد یا اگر شیر مادر کم هست با شیر خشک غذا تهیه کرد مثل فرنی و شیر برنج
تو سوپ بچه می شه آسیاب شده مغزها رو هم ریخت
جوانه ها رو تو ماست هم بچه ها معمولا خوب می خورن هم کالری می رسونه هم کلی ریز مغذی داره
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.