سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

درمان برفک دهان نوزاد، روش مصرف نیستاتین


سوال مخاطب نی‌نی‌بان: پسری نزدیک سه ماهه داریم. از یک ماهگی دهانش برفک زده. پیش هر دکتری می بریم خوب نمی شه. از نیستاتین و دوابنفش و جوش شیرین هم استفاده کردیم ولی خوب نشده. راه حل شما برای درمان چیه؟

پاسخ از دکتر آزاده فهیمیان، متخصص اطفال:

بیماری برفک یک بیماری قارچی مزمن است و وقتی در دهان نوزاد برفک زده است به این معنی است که تمام گوارش نوزاد درگیر است و وقتی دفع صورت می گیرد بیماری چه در نوزاد پسر و چه دختر به مجاری ادراری او هم سرایت می کند. ما باید به شدت حواسمان به برفک باشد چون نوزاد سینه مادر را می مکد این بیماری بین دهان نوزاد و سینه مادر انتقال پیدا می کند پس لازم هم نوزاد و هم مادر درمان شوند و هم مادر یا پرستاری که پشت نوزاد را می شوید. به شما مادر عزیز توصیه می کنم که روزی دو تا سه بار دوش بگیرید. هر هشت ساعت حدود چهار تا پنج قطره نیستاتین داخل دهان نوزاد بچکانید تا بخورد و بعد هم روزش سه بار گاز استریل را دور انگشت تان بپیچید و آن را به قطره نیستاتین آغشته کنید و آنرا روی زبان نوزاد بکشید. سعی کنید گاز آغشته به نیستاتین را به همه سطح زبان و همچنبن اطراف دهان نوزاد بکشید حتی قسمت های مخاط دهان و داخل گونه هم بمالید به طوری که تمام نقاطی که در هنگام شیر خوردن درگیر هستند به این قطره آغشته شوند.
از طرف دیگر هر 6 ساعت یکبار یعنی در فاصله بین دو شیردهی مادر، باید نوک سینه تان را با گاز استریل آغشته با نیستاتین پاک کنید. اینکار را حتی اگر نوک سینه ها قرمز نیستند و التهاب ندارند هم انجام دهید. باز هم تاکید می کنم حتی اگر هیچ نشانه ای از برفک روی سینه هایتان نیست این کار را انجام دهید و حتما قبل از شیردهی به نوزاد نوک سینه ها را با گاز استریل آغشته با نیستاتین تمیز کنید.
توجه داشته باشید که اگر برفک را درمان نکنیم ممکن است بی علامت شود و در آینده مشکلات بسیار زیادی برای مجاری ادراری و تناسلی  فرزند شما (چه پسر و چه دختر) ایجاد کند و چه بسا بی توجهی به درمان برفک در دوران طفولیت می تواند زمینه ساز بسیاری از  نازایی ها در دوران بزرگسالی باشد.